Spektrum DSM X - odbiornik 8CH AR8010T !!!!!

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 626
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 26 sie 2020, o 18:16

ech cały czas wiatr z piaskiem w oczy.

Kupiłem odbiornik Spektrum, a tu takie wejścia, żadne wtyczki standardowe nie wchodzą. Co to jest?
Albo szlifuje wtyczki które mam, albo wymieniam, ale na jakie!!!??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Specter760; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7998
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 457 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 sie 2020, o 18:50

Przeszlifuj obudowę
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 626
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 26 sie 2020, o 19:14

Ale wtedy gwarancja pójdzie się ...
No przecież to nie może być beznadziejny przypadek, wymiana wtyczek jest w końcu bajecznie prosta, piny zostają. Tylko kurtka na wacie co to za wtyki :)
Specter760; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Posty: 1978
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: dawo » 26 sie 2020, o 19:37

To podszlifuj wtyczki :) Dremelek i 5 minut roboty.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, XL POWER 550
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex.
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Posty: 610
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: oki188 » 26 sie 2020, o 22:54

Wchodzą zwykłe ale ciasno mi się to podoba 100% pewności że nie wylecą
T-Rex 550X BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro // Spektrum DX9 Black // TIKTOKER: @_oki188_
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 626
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 27 sie 2020, o 06:56

Ja bałem się użyć tak dużej siły. Kilka minut pracy dremela i teraz wchodzą, ale i tak bardzo ciasno siedzą, tak że z ogromnym trudem wychodzą.
Ale w locie pewnie po setnym lociem z ochotą jakaś wyskoczy, dlatego hotgluta też dodam.

Spektrum, coś Ty zrobił.
Specter760; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 5055
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 27 sie 2020, o 10:13

Nie trzeba żadnych dremeli. Wystarczy nożykiem oskrobac trochę narozniki wtyczek i wchodzą mniej lub bardziej ciasno. Ciasnota wtedy zależy wyłącznie od producenta, który lepiej lub gorzej trzyma standard rastra pinów :) nie ma się co sugerować orientacja względem kolejności przewodów. Futaba ma w standardzie jezyczek i cienki pasek plastiku który w żaden sposób nie da się wcisnąć w gniazdo innego systemu i trzeba go po prostu obciąć. Banalne ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Posty: 610
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: oki188 » 27 sie 2020, o 13:11

Niestety wszystkie ich odbiorniki mają tak ciasne gniazda ale materiał odbiornika jest na tyle mocny że nie ulega uszkodzeniu. Chińskie klony mają ten sam problem ale ich obudowa jest z gorszego materiału przez co szybko pęka tylna ścianka od strony pinów. Ale od czego jest druk 3D, moje wszystkie klony otrzymały nowe ładne obudowy.
odb.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-Rex 550X BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro // Spektrum DX9 Black // TIKTOKER: @_oki188_
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14267
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1425 razy
Podziękowano: 863 razy

Postautor: aikus » 27 sie 2020, o 13:11

Tak jest ale Spectrum nie pierwszy raz odpierdala jakieś dziwne dziwactwo. kiedyś czytałem jakieś gorzkie żale na odbiornik w którym suma szerokości gniazd była mniejsza niż suma szerokości wtyczek, więc wtyczki dało się wepchnąć ale powstawał taki piękny jeż.
Inżynierowie ze Spektruma generalnie nie za bardzo lubią modelarzy.
“słuchaj ciałem jedz palcami kochaj szybko pij oczami bądź jak książka z obrazkami w której inni zawsze znajdą coś nowego co uwadze ich uciekło pewien siebie bądź jak drzewo które z czasem liści kolor tylko zmienia drzwi otwarte ciągnij kartę nie z rozkazu lecz z pragnienia to już wszystko chyba tyle miałem ci do powiedzenia”[Perfect]
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 1103
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: Adam12 » 6 wrz 2021, o 10:46

Czy odbiornik AR8010T może pracować bez satelitki ? Wszędzie widzę zestawy z satelitką.
XL Power 380; Skylark; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Posty: 610
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: oki188 » 6 wrz 2021, o 18:32

Adam12 pisze:Czy odbiornik AR8010T może pracować bez satelitki ? Wszędzie widzę zestawy z satelitką.


Niestety nie może. Musi mieć podłączoną przynajmniej jedną satelite pod dowolne z 3 wyjść.
T-Rex 550X BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro // Spektrum DX9 Black // TIKTOKER: @_oki188_
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 1103
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: Adam12 » 9 sty 2022, o 19:13

Czy AR8010T posiada funkcję Preset Failsafe ? Bo w jednym miejscu piszą, że ma, a w innym, że ma tylko Hold Last Command :dk:
XL Power 380; Skylark; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Posty: 610
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: oki188 » 9 sty 2022, o 21:54

Posiada oba albo bindujesz z założoną zworką albo tylko trzymasz przycisk na nim przez chwilę podczas załączenia aby wszedł w bind potem puszczasz przycisk i parujesz. Osobiście używam Hold last z uwagi aby podczas lotu jak straci link na ułamek sekundy to by trzymał parametry lotu. Nigdy nie miałem okazji tego zużyć bo odbiornik nie chce zerwać linka chodzi elegancko. Wbudowana telemetria informuje Cię na bieżąco o stanie straconych ramek i ilości stanów HOLD.
T-Rex 550X BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro // Spektrum DX9 Black // TIKTOKER: @_oki188_

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość