Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 7 sty 2014, o 09:20

Z mojego punktu widzenia jeśli "RC badziew" to coś co Cię kręci i wiesz że zostaniesz z tym na lata to warto zainwestować w coś porządnego. Nie dość że taka aparatura będzie znacznie lepszej jakości i zapewni niezły poziom wsparcia producenta to przy okazji da większe możliwości.

Natomiast jeśli na razie tylko rozglądasz się w temacie lub z jakiegoś powodu nie chcesz wydawać tak dużej kwoty to tańsze aparatury też spełnią swoje zadanie. Kwestia zastanowienia się czego wymagasz od takiego sprzętu.

Jeszcze odnośnie reklamacji w Chinach to do tej pory miałem jedną taką sytuację, chodziło o ramy główne śmigłowca i jakkolwiek nie jest to tak droga i skomplikowana rzecz jak aparatura to jednak trochę kosztuje. Wystarczyły 3 maile i zdjęcia a bezpłatnie wysłali mi zamiennik, nie musiałem nawet nic odsyłać. Jeden z użytkowników forum pamiętam że reklamował BeastX-a i też sprawa zakończyła się powodzeniem więc nie jest tak źle - niemniej tak jak napisał Karol wymaga to czasu.

Szczerze mówiąc budzi to we mnie większe zaufanie niż zakupy w Polsce gdzie reklamacja części komputerowej o wartości 6x większej nie dość że trwała 3 miesiące, nie dość że sprzęt musiałem wysyłać trzykrotnie do serwisu, nie dość że musiałem zapłacić 150zł za bzdurną usługę to na koniec sklep zostawił mnie na lodzie. Przyznali że sprzęt jest niesprawny ale wynaleźli sobie kruczek którego nie byłem w stanie potwierdzić.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Wroniec
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękował: 1 raz

Postautor: Wroniec » 8 sty 2014, o 14:10

ok dzięki za podpowiedzi :) spokojnie sobie to wszystko powoli planuję i układam przyjdzie zwrot podatku za dzieciaki to zrobię zakupy :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 sty 2014, o 17:11

tylko spektrum kosztuje 10x tego co 9x. Ja jestem zwolennikiem zakupu drogiej aparatury w momencie gdy stara nie wystarcza i wiem dlaczego, jak czegoś mi brakuje albo czegoś nie można zrobić.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 8 sty 2014, o 17:25

To dodam jeszcze od siebie...
Jeśli chodzi o jakość lutów itp to pewnie jest gorzej w 9x niż w nadajnikach z górnej półki. Wiadomo. Ale przypominają mi się czasy świetności spektruma dx5, nieźle zachwalanego kilka lat temu. Pamiętam też z tamtych czasów sporą ilość postów na temat napraw pstryczków i innych dupereli tego nadajnika. Nie chce sie wdawać w dyskusje w tym temacie bo nie prowadze rzetelnych statystyk :) ale czytam sporo na forach i jeśli chodzi o turnigy to mam takie dość ogólne wnioski:
- najwięcej krytyki wypływa od osób, które nigdy tego nadajnika nie miały i nie kupią bo to gówno
- sporo się narzeka, że tandeta, ale znacznie mniej jest wątków w których opisywane są jej awarie.

Oczywiście awarie mogą zdarzyć się w każdym nadajniku a wyjątek stanowi jedynie nadajnik Gmerczusia, który swoją zajebistościa prawie dorównuje wlascicielowi :)
Nie widać jednak na forach zbyt wielu wątków o konkretnych awariach tego radia, tym bardziej nie są te wypadki opisywane zauważalnie częściej niż w przypadku innych nadajników. A biorąc pod uwagę popularność tej apki i ilość użytkowników z niej korzystających oczekiwałbym sporej ilości postów w temacie.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 sty 2014, o 18:07

:approve:
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 sty 2014, o 21:49

miruuu pisze:Oczywiście awarie się zdarzają, jak w każdym nadajniku.

:nono: :nono: :nono: W mojej Futabce nigdy nic się nie stało. I tak już pozostanie az do wymiany na większą :banana:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 8 sty 2014, o 22:17

W moim turnigy tez nie :) ale ze mialem go tylko ok 3 lat zrobilem edytę (bez skojarzeń...) w swoim poście ;)
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 8 sty 2014, o 23:29

w odróżnieniu do kolegów nie mam pojęcia jak składa się reklamacje, nie mam w tym najmniejszego doświadczenia :rotfl2:
futaba 14sg...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 sty 2014, o 23:42

Piszecie, że futaby są dobre- na pewno są. Jak kupowałem aparaturę to też się zastanawiałem nad 14SG czy DX8. Wybrałem DX8 bo jest o połowę tańsza i nie jest dwa razy gorsza.

Ja zastosowałem taki proces:

zmieniam jak nie mogę czegoś zrobić w obecnej aparaturze (miałem długo 9X)
wydaję kasę w odniesieniu do możliwości technicznych i potrzeb (nie przekonały mnie te 10% większe możliwości konfigurowania wszystkiego i miksowania wszystkiego ze wszystkim)
różnice w jakości i bezawaryjności- uważam, że powyżej pewnego poziomu, a do tego na pewno zalicza się Futaba Spektrum czy JR, to mit i fart.
Jak mi się zepsuje Spektrum lub Futaba to oznacza, że to szajs? Nie- to pech.
Wszystkie się psują, wszystko się psuje a produkowane jest w podobnych chińskich fabrykach.

NIE PISZĘ, ŻE COŚ JEST LEPSZE tylko pisze o pewnym procesie myślowym, który powinien każdy sobie przeprowadzić.

U mnie zwyciężyło myślenie, że za 1600 mam praktycznie to samo co za 3000 w Futabie. Czyli aparaturę i cały worek odbiorników.
Pewnie jak bym miał zupełnie wolny 1400 to bym kupił Futabę, żeby mieć pewność, że kupiłem najlepszą rzecz jaką mogłem. A przynajmniej rzecz, o której dużo osób mówi, że to najlepsza rzecz.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 9 sty 2014, o 09:57

crash pisze:w odróżnieniu do kolegów nie mam pojęcia jak składa się reklamacje, nie mam w tym najmniejszego doświadczenia :rotfl2:
futaba 14sg...

Żeby nie było - moja reklamacja dotyczyła nadajnika od biedronki z zestawu RTF :rotfl2:
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 9 sty 2014, o 11:30

ok, bez sensu jest znów dyskutować co lepsze a co gorsze, jest tego w sieci sporo. ja mialem stycznosć ze spektrum i nie chcialem brnąć dalej w ten temat. ktoregos razu na polu kolega zademonstrowal mi futabe 8fg albo cos kolo tego, spodobalo mi sie os razu, poczytalem troche o tym , żadnej negatywnej opinii OD POSIADACZY, postanowilem kupic... nastepnego razu na polu kolega doradzil ze skoro chce ósemkę to lepiej doskładać i kupić 14'kę, powiedzial ze ma wszystko to co osemka i jeszcze to co do niej mozna by sobie zażyczyć, no i że jest tam totalnie wszystko i musi wystarczyć na lata itd itp... widzialem ile on lata i jak lata, to doswiadczony i wymagający pilot a swoją apkę katował od jakichs trzech lat. poszedłem za ciosem i doskladałem do 14'ki. w rezultacie bylem bez apki blisko rok ale zlego słowa nie powiem chocbym chciał i jestem baaardzo zadowolony z futaby.
to nie jest tak ze kogos nie stac na taki czy inny sprzęt, kwestia jest tylko czy można poczekać i doskładać... najważniejsze to dobrać sobie sprzęt do swoich oczekiwań i planów przyszłościowych odnośnie modelarstwa.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 maja 2014, o 20:52

Gdzieś była dyskusja neo z kimś o antenie, DSMX i FASST. Nie mogę znaleźć. Rozpieprzyła mi się antena w DX8 na razie ją skleiłem pod kątem 90st.

Ale czy możecie przypomnieć tą teorię dotyczącą kształtu zasięgi i zalecanego ustawienia anteny?
Helikoptery
Awatar użytkownika
mrcn
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: mrcn » 7 paź 2014, o 20:51

Jakie byście polecili 'ostrzejsze' drążki do DX8? Coś się oryginalne w mojej stępiły...
Gaui X5
DX8
Phantom 3 Adv.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 8 paź 2014, o 05:26

Bo oryginalne sześciokątne nie są ostre. Zerknij na spektrumowe ale okrągłe, możesz sobie ich użyć spokojnie jako wiertła koronowego ;)
pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
mrcn
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: mrcn » 8 paź 2014, o 08:17

Sprawdzę. Ale naprawdę wydaje mi się, że kiedyś te oryginalne lepiej 'trzymały' :)
Gaui X5
DX8
Phantom 3 Adv.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 23 paź 2014, o 21:50

Hej,

mam taki kłopot, deafultowo w DX-9 pod AUX1 jest podpięty Pitch, czy da się go jakoś od tego AUXa odpiąć?
Tarcza ustawiona na normal, czyli każdy kanał osobno bez miksowania.
Potrzebuję to wywalić, bo w quadro mi nie potrzebne, a AUX1 się przyda.

Jakieś sugestie?

dzięki z góry,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 23 paź 2014, o 21:54

A masz tryb heli? To go przełącz na akro.

»» Wytabletosrapatalkowane...««
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 23 paź 2014, o 22:22

Myślałem nad takim rozwiązaniem. , ale tryb samolotowy ma full niepotrzebnych mi rzeczy, a poza tym go nie używam i w związku z tym nie poruszam się w nim tak sprawnie, ale może się przekonam jak inaczej się nie da.

~wysłano z ciapciaka~
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 24 paź 2014, o 05:38

Nieważne czy ma multum rzeczy niepotrzebnych, ważne czy ma potrzebne
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 87 razy

Postautor: VaderJK » 24 paź 2014, o 06:49

Quada ustawia się w trybie samolotowym.

Niektóre APki mają już tryb multikopter.

VaderJK

Wróć do „Spektrum”