Kenobi36 pisze:Mi to też wgląda na hobbywinga.
Co do tm1000 to on jest jakiś wybredny co do sygnału.
To znaczy ten sam sygnal jest rozpoznawany przez braina a tm1000 czasami głupieje
Danielus pisze:Hobbywing. Hyperion ma tylko jeden przewód do silnika lutowany, a HW dwa tak jak ten Twój. Nic innego na rynku chyba niema.
miruuu pisze:Jeśli chcesz go używać to spoko, ale jeśli chodzi Ci o wykonanie jakiś jednorazowych pomiarów to Ci pomiędzy wszystko jak będę w Łodzi z telefonu.
zborecque pisze:No właśnie i na koniec pytanie, czy dobrze kombinuję? Czy TM1000 wraz z czujnikiem RPM (już pal licho którym, zakładam, że współpracującym) pozwoli na coś takiego? W zestawie TM1000 ma jeszcze czujkę temperatury i napięcia. Czy dobrze rozumiem, że jak to wszystko założę to będę miał widoczne napięcie, temperaturę i RPM
zborecque pisze: + dodatkowo możliwość ustawienia Governora w apce usztywniającego dodatkowo obroty? Mam DX9 a odbiornik to AR9020 + dwa satelitki DSMX.
zborecque pisze:Dlaczego dwa? W mojej gauce nie ma żadnego innego. Obecnie ten czujnik nigdzie nie jest podpięty. U poprzedniego właściciela był podpięty do V-Bara i tam działał z governorem.
Chyba, że mówisz o jakimś ustawieniu governora w ESC, ale o niczym takim nie wiem, ustawień ESC nie ruszałem po zakupie, a zresztą patrząc po zachowaniu w locie - governora chyba nie ma (czasem słychać lekkie zdychanie).
Artja pisze:Nadajnik Spektrum sam w sobie nie ma nic wspólnego z governorem, to tylko orientacyjna nazwa kanału i przełącznika na aparaturze, więc o żadnym "usztywnieniu" nie ma mowy. Będzie tak jak ustawisz gov w reglu lub w systemie np FBL. W manualu AR9020 nie widzę żeby miał governor...
Kenobi36 pisze:OK, myślałem że ne ma już ludzi latających na krzywych i dlatego założyłem że jakiś gov już masz
zborecque pisze:Artja pisze:Nadajnik Spektrum sam w sobie nie ma nic wspólnego z governorem, to tylko orientacyjna nazwa kanału i przełącznika na aparaturze, więc o żadnym "usztywnieniu" nie ma mowy. Będzie tak jak ustawisz gov w reglu lub w systemie np FBL. W manualu AR9020 nie widzę żeby miał governor...
No właśnie - u mnie w apce jest opcja Governor. Jak to działa? Bo nigdy tego nie używałem. Z tego co widzę można przypisać jakiś przycisk i sterować za pomocą tego przycisku jednym z kanałów: AUX2, AUX3 lub AUX4. Kanał przybiera wartości procentowe -100 do 100% w zależności od położenia przycisku. Rozumiem, że przyciskiem może być np. ten sam co IDLE UP. I wtedy mogę sobie ustawić różne wartości dla różnych IDLI i obroty będą stałe? Ale to co mam podłączyć w takim razie pod te kanały AUX? Sygnał THRO? Bo z mojego ESC nie wychodzi żaden inny kabelek - tylko ten od THRO. Co prawda ten ESC ma jakieś opcje GOVa, ale jeszcze nie bawiłem się nimi.Kenobi36 pisze:OK, myślałem że ne ma już ludzi latających na krzywych i dlatego założyłem że jakiś gov już masz
No właśnie nie mam. Latam na krzywych, staram się je tak dobierać, żeby w zasadzie obroty pozostawały stałe (czyli podnoszę na końcach w kształcie V).
Plan jest taki, aby zamontować coś, co przypilnuje obrotów automatycznie, a nie estymowaną przez człowieka i ustawianą ręcznie krzywą
Rozumiem, że GOV w ESC to załatwia.
Ale w takim razie po co jest ten czujnik obrotów? Czy to HobbyWing czy to jakiś super-fancy Spektrum? Jedyne co z tego będę miał to wyświetlone w apce obroty?
Apka nie będzie ich "słuchać" żeby korygować kanał THRO jak normalny GOV?
Bo to stawia pod znakiem zapytania cały mój plan zakupów telemetrii. Oczywiście pewnie kiedyś to sobie zainstaluję, ale na razie wolałbym mieć z tego jakiś większy pożytek niż tylko cyferki
zborecque pisze:No właśnie - u mnie w apce jest opcja Governor. Jak to działa? Bo nigdy tego nie używałem. Z tego co widzę można przypisać jakiś przycisk i sterować za pomocą tego przycisku jednym z kanałów: AUX2, AUX3 lub AUX4. Kanał przybiera wartości procentowe -100 do 100% w zależności od położenia przycisku. Rozumiem, że przyciskiem może być np. ten sam co IDLE UP. I wtedy mogę sobie ustawić różne wartości dla różnych IDLI i obroty będą stałe? Ale to co mam podłączyć w takim razie pod te kanały AUX? Sygnał THRO? Bo z mojego ESC nie wychodzi żaden inny kabelek - tylko ten od THRO. Co prawda ten ESC ma jakieś opcje GOVa, ale jeszcze nie bawiłem się nimi.
zborecque pisze:Ale w takim razie po co jest ten czujnik obrotów? Czy to HobbyWing czy to jakiś super-fancy Spektrum? Jedyne co z tego będę miał to wyświetlone w apce obroty?
Apka nie będzie ich "słuchać" żeby korygować kanał THRO jak normalny GOV?
Bo to stawia pod znakiem zapytania cały mój plan zakupów telemetrii. Oczywiście pewnie kiedyś to sobie zainstaluję, ale na razie wolałbym mieć z tego jakiś większy pożytek niż tylko cyferki
Artja pisze:W apce nie ma żadnej opcji Governor, to tylko nazwa, taka sama jak AUX, Mix, i pozostałe. Twórcom zapewne chodziło o jakieś utrzymanie porządki i ułatwienie programowania zewnętrznych governorów na przykład w spalinach.
Artja pisze:Dokładnie tak, telemetria w Spektrum nie robi nic poza informacją na wyświetlaczu No może ma jeszcze taki pożytek, że podobno można zapisać parametry lotu na karcie i odtworzyć je poźniej w jakimś sofcie. Nie wiem czy to w ogóle działa, nigdy z tego nie korzystałem, foldery na karcie mam puste.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość