MASA pisze:
używam DX9 i był bym w stanie każdemu powiedzieć że jest najlepsze bo w tej samej klasie 9cio-10cio kanałówek ma najprostsze menu / co z tego że futaba ma bogate menu skoro w heli 3/4 rzeczy jest nie do wykorzystania przy fbl ? Mimo tego napisałem koledze żeby się zastanowił nad futabą - bo lepiej leży w dłoni
Jak chcesz być obiektywny to napisz koledze co jest zjebane - to będzie rzetelna pomoc - tak żeby mógł zwrócić uwagę na to co ewentualnie przeszkadza...
Zarzucanie jakiemuś producentowi, że jeden ma bardziej przejrzyste menu niż drugie to trochę tak, jak mówienie o "wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia. Jeden w fonie preferuje androida drugi winsyfa, co kto lubi.
Dla Ciebie Spektrum jest wzorcem, dla kogoś innego, jakiś inny producent. Nigdzie nie napisałem ani nie twierdzę, że Futaba jest lepsza. Nikt z Nas nie jest i nie będzie obiektywny co do wyboru sprzętu czy zakupu modelu. Każdy ma "swoje preferencje". Jedynie może opisać swoje odczucia - co powyżej uczyniłem.
Akurat mnie, menu futaby się podoba i czuję się w nim dobrze. To co potrzebuje jest w nim i mogę to ustawić. Nie należę do grzebaczy. "Jeden kupuje samochód żeby przy nim grzebać inny po to by nim jeździć". Ja preferuję drugą grupę osób.
Jak bym chciał cudować to kupię aparaturę z "otwartym oprogramowaniem". Ja wolę gotowe rozwiązania.
Co do minusów Futaby.
- wszystko niestety kosztuje.
Co do plusów:
Przez te 3 lata niestety naoglądałem się, u nas na lotnisku, jak niektóre systemy zawodzą. Niestety do najgorszych należy Spektrum i JR - starsze modele. Często rwą się linki, lub zawodzą satelitki lub kabelki. Albo jakieś inne cuda się dzieją. Za to bez żądnych problemów działają Futaby, Graupnery, Yeti, i przez niektórych uważane za najgorsze Turnigy.
Może ma wpływ miejsce, w którym latamy? Bliskość wysokich bloków, firm telekomunikacyjnych lub sama miejscówka, na której była kiedyś stacja zagłuszająca "Wolną Europę. Pozostałości jeszcze można oglądać.
Dlatego, przy wyborze aparatury trzeba znaleźć kompromis pomiędzy:
- jak apka leży w rękach,
- czego oczekujemy po możliwościach aparatury - mix'y, wodotryski itp,
- czy podejdzie nam menu,
- niezawodności,
- ceny,
- ile osób posiada taki sprzęt na "naszym" lotnisku,
- i jeszcze kilku rzeczy, których nie umieściłem, i o których nie mam zielonego pojęcia.
MASA:
Co jest "zjebane" w Futabie to trudno mi powiedzieć. "Unoszę się w powietrzu" śmigłowcami, samolotami i szybowcami. I jakoś mi, na tą chwilę, niczego w ustawieniach nie brakuje. I jakoś filozofia menu Futaby mi nie przeszkadza.
Niestety nie jestem osobą obiektywną w wyborze aparatury. I kropka.
Na początku mojej drogi znalazłem się (na całe szczęście) wśród takich ludzi, którzy powiedzieli Futaba. Że drogo, trudno. Nie żałuję swojego wyboru.
Za to nigdy, jak na razie, nie miałem z nią żądnych problemów. I oby tak pozostało.
A w spektrum wszystkie opcje wykorzystujesz w FBL?