Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 28 lis 2016, o 12:06

Z tymi timerami też nie do końca ogarniam. W sumie to chyba najprostsza sprawa, żeby dać szereg różnych dowolnych możliwości przy tej funkcji bo nie wymaga niczego poza krótkim pomyślunkiem (lub chęcią) programistów. Co innego gdy producent świadomie stopniuje niektóre funkcje, żeby zostawić pole do popisu w kolejnych modelach, ale to pomijam..

W Graupnerze raczej negatywnie odebrałem możliwość ustawień timera. Jest ok, ale mogłoby być lepiej.
Obecnie mam ustawiony tak, że (normal u mnie jest na zero - bo nie używam - pełni funkcję takiego throttle cut o większym priorytecie niż hold) timer rusza gdy włączam któregoś idla i zatrzymuje się gdy kliknę holda lub normalo-zero. I to mi pasuje. ALE w durnym taranisie mogłem sobie ustawić na dowolnym pstryku (ja akurat odbijalnym) reset timeru. Tutaj tego nie ma. Żeby zresetować timer, muszę nacisnąć dwa guziki nawigacyjne jednocześnie. Przyzwyczaiłem się, ale pytanie czy musiałem się do tego przyzwyczaić skoro można było to rozwiązać totalnie banalnie.

Dla mnie tego typu utrudnienia (czy też braki udogodnień) są najbardziej zastanawiające bo są najmniej wymagające do wdrożenia. Nie wierze, że elektronika Graupnera nie ogarnęłaby takiej prostej funkcji gdyby ktoś ją po prostu rozpisał.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 156 razy

Postautor: windcatcher » 28 lis 2016, o 12:59

W spektrum masz co najmniej 2 podstawowe timery dla modelu i mozesz je ustawic na setki sposobow bez instrukcji. Najprostszy dla heli to chyba po holdzie idacy w dol a drugi na przyklad caly czas lotu idacy do gory a trzeci caly czas modelu. Do tego wszelakie opcje aktywacji, resetu i komunikatow glosowych i wibry.

Kombinacje nie maja konca a alarmy mozna wszystkie ustawiac dla danej funkcji wlaczonej lub wylaczonej i nie trzeba uzywac ctrl+alt+del aby je wyciszyć jak za czasow visty ;)

Jestem w szoku iż niektórzy właściciele futab wbijają igły w link dsmx a nie widzą olbrzymich wideł, które można wbić w tak oczywiste wady futaby jak brak model match czy marne oprogramowanie timerow i alarmow.

Ile sekund i kombinacji klawiszowych potrzeba aby ponownie wlaczyc radio które ktoś wyłączył ??

Oczywiście piszę z przymrużeniem oka i nie chcę nikogo urazić ale dojezdzacie link speKtrum od kilku dni wiec pozwolcie innym tez sie posmiac ;)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Leo » 28 lis 2016, o 15:11

Oj zdecydowanie musimy pobawić się wzajemnie naszymi radiami kiedyś na lotnisku, bo aż sam jestem ciekaw tych ustawień timerów :)

Przynajmniej 14SG ma wszystkie te funkcje w timerach, o których piszesz. Konfigurowalne dowolnie. Jak niższe modele - z wyjątkiem 8FG która jest identyczna pod tym względem - nie wypowiem się, nie miałem w łapkach. Z alarmami jest mniejsza dowolność (vide - alarm na nie-holda przy włączeniu wymaga obejścia o którym pisałem), ale to w zasadzie jedyny z którego korzystam, poza alarmami z telemetrii i timerów, gdzie konfigurowalność jest porównywalna do Spektrumowskiej (bo jaka jest u Ciebie dokładnie nie wiem) :)

Co do kombinacji klawiszowych - potrzeba całego 1 kliknięcia do zatwierdzenia modelu tudzież przescrollowania do innego i zatwierdzenia. Także sorry, kolejne pudło :)

@miruu, pamiętaj, że soft piszą programiści. To nie są normalni ludzie, nie chcesz wiedzieć jak wyglądałby samochód zaprojektowany przez programistów :P
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lis 2016, o 16:17

Co do ograniczeń Futaby to znalazłem na razie jedno (w 14SG)- nie ma jak zmiksować zerowania wskazań telemetrii - trzeba ręcznie

A co do Model Match to tu nie jest potrzebny żaden patent - wystarczy odczytać z odbiornika jakiś unikatowy numer i porównać z przypisanym podczas bindowania - raczej proste. A dlaczego nie ma w Futabie? Nie wiem

Natomiast jak na razie nie miałem żadnych problemów z powodu braku MM. Ale też nie mam modeli z odwróconym Throttlem względem siebie

Leo pisze:@miruu, pamiętaj, że soft piszą programiści. To nie są normalni ludzie, nie chcesz wiedzieć jak wyglądałby samochód zaprojektowany przez programistów :P

Zgadzam się w pełni- sam jestem programistą :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 28 lis 2016, o 16:39

No to witaj w klubie :)

A patent jest właśnie po to, żeby u innych nie było. I by można było tych innych dojechać prawnikami. Spektrum rozwiązało to najprościej jak się dało - nadajnik nadaje inny GUID dla każdego modelu w pamięci (modulo 256) i to do niego binduje się odbiornik. Ot jak prosto. Można też dokleić numer modelu do ramki niezależnie. A i mogą RX i TX wymienić się kluczami kryptograficznymi (TYLKO podczas bindowania) i szyfrować transmisję. Zwłaszcza w kontekście tego hacka na DSMX: http://hackaday.com/2016/10/27/you-kids ... -airspace/
Teraz czekam aż ktoś wyeksploituje FASSTa albo FASSTest :) A jak mnie najdzie, to może i sam zacznę to rozgryzać.

Muszę dokładniej rozeznać jak to było z tą sprawą sądową :) Bo też mnie wkurza brak MM u Futaby :) Niemniej jednak, mam skonfigurowanego holda we wszystkich modelach (w tym w samochodach) i alarm na jego nieaktywność przy przełączaniu modeli, który to alarm blokuje transmisję. I póki co też bez problemów.
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
wtrw2
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: wtrw2 » 28 lis 2016, o 16:50

windcatcher Widzisz ja mam Futabę i wymieniłem te wady które mnie irytują. Z której tylko tak naprawdę uciążliwe jest model match. Jakiś czas temu kupiłem do maluchów Spektrum DX6i i po pierwszym wzięciu do ręki chciałem je rozbić o ścianę. Po kolejnych moje odczucia się nie zmieniły. Teraz leży i pokrywa się kurzem.
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Ravp66 » 28 lis 2016, o 17:41

wojtekr pisze:A co do Model Match to tu nie jest potrzebny żaden patent - wystarczy odczytać z odbiornika jakiś unikatowy numer i porównać z przypisanym podczas bindowania - raczej proste. A dlaczego nie ma w Futabie? Nie wiem

Natomiast jak na razie nie miałem żadnych problemów z powodu braku MM. Ale też nie mam modeli z odwróconym Throttlem względem siebie

I tu jest zagwozdka. Bo bindując odbiorniki FAASTest - każdy z nich bo bindowaniu ma własny numer np. P145645667 i to już powinno ułatwić sprawę. Gorzej jest ja bindujemy odbiorniki pod FASST-MULTI/S-FHSS wówczas nie podaje swojego numeru.

Mnie osobiście też nie przeszkadza brak MM. Od początku, może że względu na wcześniej uprawiane hobby np. wspinaczka, zawsze byłem przyzwyczajony do pewnych zachowań. Przede wszystkim bezpieczeństwo. Zawsze mam wbitą do łba check-listę, według której muszę wykonać pewne czynności. I uważam, że nie może być tu jazdy na skróty. I głównie nie tyle mam na myśli siebie czy własny model, ale przede wszystkim inne osoby i ich "dobro materialne".
Nawet jak się patrzy na wasze filmiki z lotów. To zaraz po podniesieniu helików wykonujecie kilka manewrów: pompki, szybkie obroty, parę szybkich manewrów. I dopiero potem wykonujecie właściwy lot. Zawsze odbierałem to zachowanie jako sprawdzenie śmiglaka i mała rozgrzewka paluchów. :D
Ale MM, na pewno ze względów bezpieczeństwa - jest fajną funkcją. I powinna się znaleźć w każdym systemie.
Futaba
Trochę śmiglaków, samolot i szybowiece.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Sulim » 28 lis 2016, o 18:11

Leo pisze:W Futabach nie ma model matcha, w żadnym z protokołów. Spektrum (a właściwie to Horizon Hobby, właściciel także E-Flite'a i JRa)
[...]
.

:o :kopara:
Leo, skąd taki "nius". HH i JR to zupełnie niezależne firmy. Połączone wspólnym projektem, ale to zaszłość.
HH był reprezentantem JR na USA i to wszystko.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 28 lis 2016, o 18:21

Brak model match jest wadą, i cokolwiek się nie powie to tak jest.
Ale przez pół roku używania Futaby (a wczesniej kilka lat używalem spectrum)nie miałem ani razu z tym problemu - po włączeniu radia mam listę modeli z której musze wybrać 1 aby się zalogować.
Nie wiem może poprostu umiem czytać i jak jest napisane G700 to wiem że to nie Parkmaster :-)
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lis 2016, o 18:56

wtrw2 pisze:windcatcher Widzisz ja mam Futabę i wymieniłem te wady które mnie irytują. Z której tylko tak naprawdę uciążliwe jest model match. Jakiś czas temu kupiłem do maluchów Spektrum DX6i i po pierwszym wzięciu do ręki chciałem je rozbić o ścianę. Po kolejnych moje odczucia się nie zmieniły. Teraz leży i pokrywa się kurzem.

to ja bym np. wziłą od ciebie - np. za beczułke piwa
- jak się ma kurzyć ? - potrzebuje dla syna
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lis 2016, o 19:13

wtrw2 pisze:windcatcher Widzisz ja mam Futabę i wymieniłem te wady które mnie irytują. Z której tylko tak naprawdę uciążliwe jest model match. Jakiś czas temu kupiłem do maluchów Spektrum DX6i i po pierwszym wzięciu do ręki chciałem je rozbić o ścianę. Po kolejnych moje odczucia się nie zmieniły. Teraz leży i pokrywa się kurzem.

Bo fajne są dopiero nowsze radia spektrum drugiej generacji, które dzielą soft z DX9 i DX18.
Nowa DX6, 7, 8, etc to już jest na nowym pełnym sofcie.

Też mam prostą Futabę t6j ale nie wymagam od niej cudów i cierpliwie znoszę jej braki bez chęci rozbicia...
Poza tym ja nigdzie nie obrażam Futaby ani Futabowców lub też nie piszę iż jej NIGDY nie kupię...

A z Model Matchem to nie tylko czytanie jest wazne Jazz :)
Większość wypadków, które widziałem to u beztroskich pilotów samolotów, którzy z założenia mniej uważają niż helikowcy (nikogo nie mam na myśli - sam mam tyle samolotów co helików ;) )
Najczęściej po prostu pod koniec latania zapominają odpiąć pakiet z modelu bo się zagadali a potem idą po kolejny i za chwilę startują już dwoma ;)
Ja wiem iż nikt normalny nie robi takich błędów ale.... (ktoś jednak robi)...

Przez ponad dwa lata z dx9 zaproponowałem kilka poprawek chyba Andy-emu ze Spektrum i fajne jest to iż oni wprowadzają to o co proszą użytkownicy.
Może jak napiszecie do Futaby to też porobią te funkcje alarmów i łatwych timerów. Jak duża grupa ludzi będzie cisnąć to może sięgną do kieszeni i zapłacą za licencję model matcha.

Edytka:

Też pierwsze słyszę iż JR to Spektrum. W ogóle te firmy na DSM2 zakończyły kompatybilność a DSMX w JR już nie było.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 28 lis 2016, o 19:19

Ja mam gdzieś model match - naprawdę mi nie przeszkadza jego brak.
Ale jak ktoś nie ma przyzwyczajenia żeby kontrolować co robi to Futabe powinie omijać.
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...

Postautor: Ravp66 » 28 lis 2016, o 19:32

Co chciałbym żeby było we wszystkich systemach (pewnie w niektórych istnieje).

To instrukcja w j. polskim (pomimo, że jest ustawa ... jest martwa) producenci niestety mają nas w d...ie.
Zanim kupiłem pierwszą T8J i potem przy 14, dużo korzystałem z instrukcji ze strony rc skorpion T8FG i T10C.

Jeżeli jest telemetria, powinna być możliwość posiadania jej w języku polskim. W helikach chyba mało się z niej korzysta. Ja co prawda, latam na timer, ale mam ustawioną minimalną wartość napięcia. I mi aparatura, oprócz pikania, wibruje.
Ale jak latam szybowcem to brakuje mi "gadki" po polsku. Ustawiam podawanie wysokości na przełączniku trenera.

Istnienie telemetrii ma sens kiedy możemy ją odsłuchać. W trakcie wykonywania lotu nie ma czasu na zerkanie w ekran, jakie są dane parametry. Nawet przy lotach szybowcem, które uważam za odpoczynek od helików. Często latam 4 metrowym od znajomego. Od pewnej wysokości trudno stwierdzić czy szybowiec się wznosi czy opada. Tutaj vario jest niezbędne. A oderwanie wzroku, szczególnie przy bezchmurnej pogodzie. Brak punktu odniesienia. Może równać się utrata modelu.

A ... i Futaba ma za ciche sygnały, dobrze, że 14 ma "wibrator". :D
Futaba

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 28 lis 2016, o 19:35

MM do duży plus ale bardziej w sytuacji gdy jesteśmy sami w piaskownicy i mamy kilka zabawek typu wywrotka, koparko-ładowarka może i spych. Samemu można się pobawić a czy ktoś podpina kilka helików na raz by z kaprysem wybrać którym poleci?
Mi też nie zdarzyło się pomylić modelu...
Ale jak ktoś nie ma przyzwyczajenia żeby kontrolować co robi to Futabe powinie omijać.

raczej modelarstwo RC ;)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 28 lis 2016, o 19:41

EE tam troche przesadziłeś,jak ktos jest roztargniony to model match jest bardzo przydatny.
Zawsze to jedno ryzyko mniej.

Co do gadania futaby - otóz gada, tylko trzeba słuchawki podłączyć :-) sprawdz - testowalem w 14stce.
Inna sprawa że mi wystarczą wibracje w radiu - nie słucham ani radia, ani gadania.
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...

Postautor: Ravp66 » 28 lis 2016, o 19:44

Jazz pisze:
Co do gadania futaby - otóz gada, tylko trzeba słuchawki podłączyć :-) sprawdz - testowalem w 14stce.
Inna sprawa że mi wystarczą wibracje w radiu - nie słucham ani radia, ani gadania.

To wiem, tylko język, jakiś nie mój. hmm
Futaba

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 28 lis 2016, o 19:47

@Sulim, dzięki za wyprowadzenie z błędu.

Jedyne co mnie wkurza w mojej 14SG to brak wbudowanego głośnika do telemetrii i... gniazda na moduły. Ale to drugie jest takie niedzisiejsze :P a w telemetrii mam ustawione alarmy i logowanie. Na dobrą sprawę gadanie nie jest potrzebne bo sprawdzenie wskazań telemetrii jest u mnie elementem procedury startowej :D

Co do języka, to a upartego można by spróbować przetłumaczyć menu na polski, bo żeby było śmieszniej... w 14SG menu jest między innymi po czesku, a binarka do aktualizacji firmware'u jest rozpakowywana na karcie SD otwartym tekstem. Czytaj: wszystkie ciągi znaków są dostępne, można próbować hackować. Są dostępne różne języki telemetrii - acz bodaj tylko angielski, niemiecki i japoński - ale może sample do niej też da się podmienić. Ale ja nie mam ochoty sceglić sobie radia przez przypadek :D
73, SP6LEO
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lis 2016, o 20:39

@Ravp66

Frsky Taranis i nowy horus oraz wszystkie radia na open tx mają tłumaczenie całości soft i komunikaty głosowe.

Co do Spektrum to komunikaty są bardzo głośne. 100% dla głuchych a 50-60% spokojnie wystarcza na głośnym lotnisku. Gdzieś widziałem opisy jak podmienić komunikaty głosowe. Jak chwilę podłubiesz to powinno się udać dograć polską telemetrię do każdego radia, które połyka update dźwięków z karty lub kompa.

Źródeł bym szukał w wątkach open tx bo kilku chłopaków od nas ma radia gadające po polsku :) są całe słowniki potłumaczone przez ekipy fpv. Rzuć temat na rc-fpv.

Nie wiem jak z innymi ale spektruma zbrickować się tak łatwo nie da. Apka zawsze podczas bootowania szuka karty SD z firmware i jak jest zwieszona lub nieaktualna to rusza z karty i się stawia na nowo.
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...

Postautor: Ravp66 » 28 lis 2016, o 21:14

U nas na lotnisku ci co mają Taranisa i Turnigi mają język polski. Nie tyle chodzi mi o menu, ale o komunikaty. Szczególnie jak latam szybowcem. Z helikopterami nie mam tego problemu.

Wiem, że na kilku forach jest opisane jak to zrobić, ale ... no właśnie ale. Mam podobne zdanie jak Leo. Szczególnie ostatnie zdanie.

Leo pisze:Co do języka, to a upartego można by spróbować przetłumaczyć menu na polski, bo żeby było śmieszniej... w 14SG menu jest między innymi po czesku, a binarka do aktualizacji firmware'u jest rozpakowywana na karcie SD otwartym tekstem. Czytaj: wszystkie ciągi znaków są dostępne, można próbować hackować. Są dostępne różne języki telemetrii - acz bodaj tylko angielski, niemiecki i japoński - ale może sample do niej też da się podmienić. Ale ja nie mam ochoty sceglić sobie radia przez przypadek :D
Futaba

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 29 lis 2016, o 09:37

Tak przyglądam się dyskusji w tym wątku i stwierdzam, że co innego indywidualne upodobania poszczególnych osób a co innego ranking sprzętu prowadzony na podstawie Mistrzostw Świata czy Mistrzostw Kontynentów.

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”