Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 15 lis 2013, o 10:16

Na jakie forum nie wejdę to twój temat o mikrusie. Skoro tak reklamujesz tego waspa pisząc o nim, że to najtańsza bezszczotka na rynku + programowalna apka to go kup i daj znać jak się tym lata. Skoro nikt Ci nie odpisuje w kolejnym n-tym temacie to nie znaczy, że wszyscy go mają i się wstydzą przyznać (bo choćby dla świętego spokoju odpisaliby i zakończyliby temat) ale może powodem jest to, że nikt na forum go nie ma a skoro nie chcesz poczytać zagranicznych for to jedynym sposobem, żeby się czegoś o nim dowiedzieć jest jego zakup. A jeśli chcesz kupić coś sprawdzonego to zostaje V922. Innej opcji nie ma.
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 15 lis 2013, o 10:31

Bejo, bo niestety tak jest. Wszystkie mikrusy, którymi latałem lub widziałem w akcji latają bardzo słabo i inaczej niż klasyczne modele.
Wyjątkiem jest Blade 130x, który ma klasyczny wałek w napędzie ogona.
Choć i on lata specyficznie.
Dodatkowo ma minusy w postaci bardzo drogiego utrzymania (relatywnie np do 450tki) bardzo trudnej regulacji i zegarmistrzowskiej precyzji w skręcaniu małych śrubek.

Dodatkowo dodam, że fajne latanie mikrusami 3D wymaga już umiejętności na mistrzowskim poziomie. To jest trudniejsze niż w dużych modelach.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 15 lis 2013, o 14:16

Dobrze ! Rozumiem Was wszystkich. 450-tką nie wszędzie da się latać. Czymś mniejszym można by nawet i na boisku szkolnym. Owszem 450- tką można latać w jakichś ustronnych miejscach poza miastem. Jakieś ugory, łąki ,pola, czy coś podobnego.

Chyba nikt z Was nie lata dużym helikiem w środku osiedla ? Gdzie kupa bloków , a jeszcze więcej zaparkowanych samochodów. Ja nie mówię że rezygnuję z 450-tki. Przecież można mieć i to i to. Duży helik powiedzmy raz w tygodniu z kolegami poza miasto. I jakiś mały na co dzień. Aby sobie codziennie polatać gdzieś koło bloku. Mam i możliwość na zakładzie.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2013, o 14:41 przez bejo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 15 lis 2013, o 14:38

Mnie ostatnio jak torowałem łopaty w 300-tce, to podkusiło mnie by troche podkręcić obroty jeszcze i wzbić sie w górę w pokoju. Ale w porę sie opamiętałem i zdjąłem nogę z gazu. Co do modeli mniejszych od 300-tki, to jak dla mnie w ogóle nie wchodża w gre. A i teraz to 300-tka nie wydaje się duża (bo w gruncie rzeczy nie jest :grin2: )
.
Jak małym chce po chacie polatać - to mam hunterka dwuwirnikowca.
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 15 lis 2013, o 15:23

bejo pisze:[...] Ja nie mówię że rezygnuję z 450-tki. Przecież można mieć i to i to [...]

Bejo, ale to nie jest sedno sprawy... Z tego co zrozumiałem nurtuje Cię problem przydatności takiej czy innej apki do takiego czy innego helika, tudzież wady/zalety samego helika. I tego się trzymaj :-)
Kwestie filozoficzne n/t latania przerabia każdy pilot w zaciszu własnej kanciapy. Dobieramy sobie sprzęt oraz modele na miarę swoich potrzeb i możliwości finansowych/transportowych/estetycznych/whatever. Prawdę mówiąc mnie osobiście serdecznie wali to czy ktoś lata 600'tą między blokami dopóki nie lata w zasięgu mojego radaru. NIkt z nas nic nie poradzi na to, że masz daleko na pole, czy problem komunikacyjny zmuszający do nadużywania mikrusów. Dla pilotów którzy posmakowali większych maszyn są to zwykłe zabawki. Wyczynowe mikrusy tak jak wspomniał jeden z kolegów wymagają skilla, który można co prawda osiągnąć latając samymi mikrusami, lecz obawiam się, że późniejszy krok w duże modele może być psychologicznie trudniejszy bo respekt i pokora zostają na niebezpiecznie niskim poziomie.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 15 lis 2013, o 15:44

Wspominałem o module Skyartec SKY -9X. Widziałem na filmie jak gościu ma zamontowany ten moduł do apki TG 9X. Bez problemu lata helikiem Wasp 100 Nano CP. Właśnie taki moduł by mnie interesował.
Wtedy kupiłbym Waspa CPx-a bez apki. Użyłbym swojej TG 9X.

Drugą sprawą są silniki i serwa .Jak się one sprawują w helikach V922 ( serwa liniowe) i Waspie CP ( serwa zwykłe) ? Jaka jest różnica w lataniu pomiędzy Waspem CP a CPx ? O V922 znam opinie. Ale nie ma go w wersji bezszczotkowej.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 18 lis 2013, o 10:04

bejo pisze:Wtedy kupiłbym Waspa CPx-a bez apki. Użyłbym swojej TG 9X.
Dobrą, choć oczywiście kosztowniejszą, opcją byłoby kupienie mikrusa z nadajnikiem w komplecie a dodatkowo moduł. O ile fajnie uczyć sie latać na własnym nadajniku, apka z zestawu ma tą zaletę, że całość możesz spakowac w walizeczkę i wrzucić do bagażnika. A to duża zaleta przynajmniej z mojego punktu widzenia, bo mikrusa (który już to mnie leci/płynie/jedzie) traktuje jako zabawkę, której nawiększą zaletą będzie mobilność...
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: aviatoRc » 18 lis 2013, o 22:10

Byłem dzisiaj w sklepie modelarskim pomacać trochę aparatury Spektrum, DX8 nie za bardzo leży w moich dłoniach, w dodatku jakość wykonania ( głównie przełączniki ) jak dla mnie taka sobie. Pytałem także o nową aparaturę DX9, znajomy sprzedawca odpowiedział że była do wczoraj, jednak nie zniknęła ze stanu sklepu drogą kupna, dystrybutor nakazał odesłać ją do serwisu w celu wyeliminowania usterki fabrycznej... W internecie jest w dodatku pełno informacji o problemach ze sprzętem Spektrum, odwiodło mnie to od wyboru tej marki...
Oczywiście zadowolonym użytkownikom życzę jak najlepiej, i nie chcę wywoływać tutaj żadnej burzy który producent jest lepszy, każdemu pasuje co innego :nw: , mnie nie stać na eksperymenty :mrgreen: .
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 19 lis 2013, o 02:25

Z Futaby będziesz pan zadowolony. Jedyne co z nią zrobiłem to wsadziłem lipola - wystarcza na 12 godzin pracy, poza tym folia ochronna na ekran.
Są tanie zamienniki odbiorników z firmy Frysky, np. 8ch za ok. 35$. Jeżeli Kammerer i Tareq nimi latali to o czymś to świadczy :D
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 19 lis 2013, o 08:38

bejo pisze:Wspominałem o module Skyartec SKY -9X. Widziałem na filmie jak gościu ma zamontowany ten moduł do apki TG 9X. Bez problemu lata helikiem Wasp 100 Nano CP. Właśnie taki moduł by mnie interesował.
Wtedy kupiłbym Waspa CPx-a bez apki. Użyłbym swojej TG 9X.

Czy przypadkiem sam nie odpowiedziałeś na własne wątpliwości?
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 19 lis 2013, o 08:44

Właśnie że nie ! hmm Bo jest ten moduł i za razem go nie ma. No chyba że ktoś z Was ma jakieś namiary gdzie go nabyć ? Z tego co mi wiadomo to zaprzestano jego produkcji z powodu nieopłacalności. Ale nie wiem ile w tym prawdy ?
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 19 lis 2013, o 09:04

Odnośnie nieopłacalności nie chodzi czasem o http://www.ersky9x.net/?

Tutaj jest trochę więcej info na temat modułu który Cię interesuje.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 19 lis 2013, o 10:19

Tak , właśnie czytałem te strony. Gościu (producent) jakoś dziwnie się wypowiada. :dk: Przeprasza że zaprzestaje produkcji tych modułów ! Ale to już się jemu nie opłaca , bo za niska cena w stosunku do kosztów produkcji. I on te moduły produkował raczej hobbistycznie. hmm
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 19 lis 2013, o 10:35

bejo.
a może jak byś kupił RTFa to udało by się "wyszarpać " moduł z apki i upchać do turnigy?
a może apka skyartec ma wejście trenera i bez szarpania lączył byś te apki kablem...
hmmm
Wszyscy czekamy na Twój stumilowy krok :mrgreen:
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 19 lis 2013, o 11:22

Jaki by to w ogóle miało sens ? :dk: Kupować RTF żeby rozwalić apkę. hmm A i trzeba się znać co nieco na elektronice. :nono: Bo można więcej narobić szkód niż to wszystko warte.

Widać że ten moduł ( Skyartec SKY-9X ) był specjalnie produkowany do apki TG 9X . Wystarczyło wypiąć poprzedni moduł i wylutować przewód łączący z anteną. W jego miejsce wstawić nowy moduł ( wszystko pasowało bo obudowy były takie same).

Tak że nawet laikowi nie powinno było to sprawić trudności. Ale samemu grzebać w apce ? Za duże ryzyko!
Chciałem się tylko dowiedzieć gdzie można nabyć takowy moduł. Może ktoś wie gdzie go kupić ?

Bo jeżeli nie ma możliwości kupna takiego modułu. To w ostateczności można latać na oryginalnej apce z tego helika. Przecież też jest w pełni programowalna. Szkoda że Skyartec nie produkuje tego modułu.

Mógłbym również kupić V922. Tutaj nie byłoby problemu z modułem . Ale V922 nie ma w wersji bezszczotkowej. A ponoć silnik szczotkowy jest za słaby do lotów 3D.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 19 lis 2013, o 11:39

bejo pisze: Ale V922 nie ma w wersji bezszczotkowej. A ponoć silnik szczotkowy jest za słaby do lotów 3D.

1)Pokombinować
2)Przerobic
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 19 lis 2013, o 13:57

Moim zdaniem nie ma co kombinować. Może się okazać że takie przeróbki będą dużo droższe niż gotowy model. Trudno ! Trzeba będzie kupić wersję RTF. Nie spotkałem się z tańszą wersją bezszczotkową od Waspa. Może z czasem pojawi się na rynku jakiś moduł. A wtedy zawsze będzie można sprzedać taką apkę.

Mam już cztery apki ! :masakra: Więc ta byłaby piąta ! :grin2: Tylko z tego względu myślałem o tym module. Chciałem w końcu zrobić z tym porządek. Mam apkę TG-9X . A pozostałe to 4Ch ,dwie 2,4GHz i jedna 35000MHz. Sprzedałbym to ! Ale kto coś takiego kupi?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 19 lis 2013, o 15:56

Bejo, naprawdę mimo chęci i wysiłków nie bardzo rozumiem Twój problem. Każdy z nas ma szuflady mniej lub bardziej zapchane elektronicznym złomem, rzeczami kupionymi na zaś, albo pozostałościami po wydłubaniu przydatnych podzespołów. Sam posiadam 3 czy 4 apki. W tym całkiem przyzwoitego 7-ch KDS'a z odbiornikiem 8ch którego traktuję jak złom, aczkolwiek widzę że w tym roku przyda się jako cyngiel do zdalnego odpalania sylwestrowych rakiet :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 19 lis 2013, o 16:08

Wiesz jak to się mieszka w bloku. Do piwnicy już nic się nie da wcisnąć. :nono: W jednym pokoju na szafie leży Spit z De'A ( wcale nie mały! ). :masakra: W drugim , na meblach jeszcze większy motoszybowiec . :wow2: Na oknie stoi 450 -tka. A żonie swoimi gratami zająłem cały dół mebli. :mrgreen: Więc chyba mnie rozumiesz? hmm
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 19 lis 2013, o 17:07

Ja rozumiem wszystko. wystarczy wycenic co lepsze i albo klamota oddać potrzebującym albo sprzedać za grosze albo kisic w chalupie i narzekać :)
Sam ocen co dla Ciebie najlepsze. Życie jest pelne trudnych decyzji ;) trzeba wybierać i żyć jakoś dalej :)

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”