Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: hevi » 30 wrz 2014, o 22:16

Polecam Hitec Aurora 9 , używaną kupisz poniżej 1000zł ,jakość 1 klasa , 9 kanałów , telemetria , dotykowy wyświetlacz to nie bajer tylko bardzo rozsądne narzędzie , genialne gimbale łożyskowane , regulacja sprężyn zmiana mode wszystko bezinwazyjne za pomocą śrubokręta , wszystkie przełączniki dowolnie programowalne , brak problemów z podłączeniem do symka , genialny intuicyjny soft , bardzo obszerna istrukcja również w wersji polskiej , posiedzisz 2 dni nad tą apką zrozumiesz soft i nigdy w życiu nie będziesz chciał innej:).
Sab Goblin Kraken S700,Sbach342,MX2, EXTRA 330L, Graupner MZ24
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 paź 2014, o 19:32

Aurora 9 ma spore lagi w sygnale ze względu na telemetrię. Dlatego przestali ją updatować i zrobili nową Aurorę, tym razem z dwoma prockami.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 17 paź 2014, o 07:17

Ja już się poddałem :masakra:
Poszukuję dowolnego linku RC, który "przeniesie" minimum 9ch i odbiornik "wypluje" te minimum 9ch jako sumaPPM, lub S-BUS. Ideałem było by 12ch, ale już te 9ch mnie zadowoli.
Do tej pory znalazłem tylko FrSky XJT 2.4Ghz, lecz jest to przerost formy nad treścią, bowiem ma to służyć do "retransmisji" sygnału z aparatury na "maszt" na którym jest link RC LRS, który to maszt jest w odległości maksymalnie 15m...
Może być również jakiś tani, ale pewny link 9-12ch (moduł TX + RX) z odbiornikiem PWM, bo wtedy zastosuję sobie PWM/PPM/SBus Signal Converter :D
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 17 paź 2014, o 07:42

Heh, też szukałem sumatora na więcej niż 8ch i nie znalazłem. Artu, ale po co się tak męczysz z 2,4GHz? Nie lepiej wyciągnąć z apki PPM ile Ci tam potrzeba tych kanałów i wysłać dalej eleresem na przykład. Strzelam propozycją, bo nie znam kontekstu, a chętnie się douczę na Twoim przykładzie :-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 17 paź 2014, o 08:12

Sumator PWM na PPM/S-BUS Masz zalinkowany w pierwszym poście, i to nawet 18ch :masakra:
Jeśli chodzi o konwertery S-BUS->PPM oraz PPM->S-BUS to również nie problem, bo Miś robi różne "cudeńka" :grin2:
Nie mogę tylko "namierzyć" jakiegoś sensownego linku RC, który mi "przeniesie" 9-12ch :wall2:

Artja pisze:Nie lepiej wyciągnąć z apki PPM ile Ci tam potrzeba tych kanałów i wysłać dalej eleresem na przykład.

Nie zrozumieliśmy się... eLeReS jest właśnie zainstalowany na maszcie, i sygnał PPM z aparatury jest przesyłany do niego kablem... Ja chcę się pozbyć tego kabla :D
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 18 paź 2014, o 02:26

I chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu :dance: Pytanie tylko, czy to zadziała hmm
Moduł TX OrangeRX DSMX/DSM2 Compatible ($29.99) i do tego "na maszcie" Lemon DSM2 Compatible 10Ch Receiver ($14.80) plus RMILEC High-Precision PWM/PPM/SBus Signal Converter ($8.97) :D
Na końcu"ścieżki" eLeReS MOD :D
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 17 gru 2014, o 18:41

Obrazek

Dostałem uszkodzone serwo od kolegi Artja do zerknięcia okiem i ewentualnej naprawy

Obrazek

Podłączyłem serwo do testera a to odjechało w skrajną pozycję.

Obrazek

Myślę sobie albo spalony mosfet albo uszkodzony potencjometr.

Rozebrałem, zdjąłem zębatki i podłączyłem, kręciłem potencjometrem a silnik zachowywał się normalnie.
Myślę sobie, może potek był naprężony i coś nie kontaktowało więc założyłęm zębatki, test a to znowu w skrajną pozycję.
Wyjąłem ostatnią zębatkę zostawiając resztę i znowu zacząłem się bawić potkiem.
Wniosek jaki wyciągnąłem to taki że silnik kręci w złą stronę, zamiast kompensować bład powiększa go.
Odlutowałem silnik obróciłem polaryzację zasilania i serwo działa poprawnie.

Pytanie czy możliwe aby serwo zostało nawiedzone się rozprogramowało się tak aby silnika pracował w odwrotną stronę niż powinien?

A może za długo latało w Regułach i zostało nawiedzone przez tamtejszego duszka?

Obrazek

Ja w każdym razie nie mam pomysłu aby tę sprawę zamknąć

Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 17 gru 2014, o 18:59

To może być też klątwa Aikusa :D
Ostatnio zmieniony 17 gru 2014, o 19:32 przez lin3e, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 17 gru 2014, o 19:03

lin3e pisze:To może być też klątwa Aikusa :d

Może być :P :P :P
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 17 gru 2014, o 19:05

No i rozwiązane. Artja, o północy na rozdrożach regulskich złóż ofiarę z łopat klasy 600 :)
...
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 17 gru 2014, o 20:13

Takie cuda zdarzały mi się jak sam przez pmyłkę wlutowałem odwrotnie silnik, chyba że tranzystory popiły miodowego i się im nóżki poplątały - PnP/NpN co to ku.... za różnica :piwo:
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 17 gru 2014, o 20:25

A kysz... zgiń, przepadnij siło nieczysta !!! Apage satanas!!!

Może silnik sobie szczotki zamienił (prawą z lewą) żeby się równo zużywały? Taki nowy ficzer :banana:
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 17 gru 2014, o 22:04

A jaka jest wczesniejsza historia tego serwa?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 17 gru 2014, o 22:17

Dostałem jakiś link-cynk, to se klikłem i wyszłem bo się przeraziłem... Własna wyobraźnia bywa dla mnie tak bezlitosna, że nie pozwala doczytać do końca, a już widziałem paluch Kenobiego nawinięty na orczyk, znaczy się miałem nadzieję, że to tylko palec...

:nw: AVE Kenobi! :piwo2:

Od czasu gdy rzeczone serwo trafiło do mistrza, już drugie pokolenie dogorywa na ogonie w reksiu 600N, stąd już sam nie pamiętam czy to było DS650 czy DS620, raczej to pierwsze. Pacjent nigdy nie poleciał, nie sprawdziłem go testerem zaraz po zakupie, jako że kupione było z deklaracją sprzedawcy, że nówka nie śmigana i było w zapieczętowanym pudełku. Na montażu wyszły mi te wszystkie czarodziejskie jajca i serwo trafiło do arcykapłana od spraw niemożliwych.

Tak więc proszę mnie nie posądzać o niecne praktyki i złośliwe zaglądanie między nóżki tranzystorków (trzy razy sprawdziłem, czy dobrze napisałem).
Regulski duszek o serwie też tylko podsłuchiwał w krzakach wśród lotniskowych opowieści. Zresztą, jak go znamy, raczej nie przepuściłby okazji, żeby przypomnieć nam któreś z praw Murphy'ego. Wtedy dużo większa byłaby ilość złomu jaką zawiózłbym do świątyni spraw niemożliwych.

Ostańcie w pokoju i nie lękajcie się! Oto powiadam wam, że na tym serwie raczej latać nie będę.
Może sprzedam jako nówkę sztukę nie śmiganą, ino opakowanie pozostawię rozpieczętowane, a w środku zamiast manuala zamieszczę link do niniejszego oraz błogosławieństwo i życzenia wysokich lotów, pomyślności wszelakiej, czego i Wam życzę :)

PS
Nie wierzcie w cuda, lecz polegajcie na nich! :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 gru 2014, o 01:04

Nie no ale co... Przeciez wszystko jasne w takim razie, chyba ze tak mi sie tylko wydaje bo czytam spiac na jedno oko w kompletnie ciemnej sypialni....
serwo na produkcji dostalo zle odwrotnie przylutowane kabelki i koniec. Nie zdarza sie? No blać, wlasnie sie zdarzylo!
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 18 gru 2014, o 07:04

A potem przeszło QC :rotfl2:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 gru 2014, o 07:28

Nie takie rzeczy przechodza...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 18 gru 2014, o 09:37

No, ludzkie pojęcie to tam przeszło napewno... kto wie, może pudełko też przeszło mały lifting plomby... w ogóle, różne rzeczy przychodzą mi jeszcze na myśl. Kenobi zostawił otwartą kryptę.., tak więc opary tajemnicy wciąż spowijają tego reanimowanego bubla... :grin2:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 28 gru 2014, o 10:59

Zbadal to ktos?
Dlaczego o to pytam... Ano dlatego, ze akurat w twinstarze jest tak, ze fabrycznie przygotowany jest kanal ze srodka, na zewnatrz do anteny, jeszcze w postaci dlugiego drutu, i w kadlubie na zewnatrz jest rowek zeby to ulozyc.
Ulozylem w ten sposob antene 2,4GHz, lezy idealnie ale teraz przychodzi kolej na wzmacnianie kadluba tasma i zastanawiam sie...
... No bo w koncu jakby nie patrzec, skoro srebrna, to znaczy ze metalizowana - nie ma zmiluj.

Swoja droga jest to jedyny samolot w ktorym antene mam wlasnie tak. We wszystkich pozostalych umiejscowilem ja jakos w srodku, przewaznie pionowo, tak propagacja fal byla w poziomie. I to jest moj kolejny dylemat, czy czasem tego nie przerobic i nie ustawic tej anteny tak jak we wszystkich samolotach mam i jak wiem ze jest dobrze...

Jak sądzicie?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 23 sty 2015, o 15:22

Użytkownik Albertowek dostał właśnie ode mnie bana(na) :banana:
Jeśli źle zinterpretowałem jego posty, albo ktoś coś wie, że to normlany człowiek, ino pisac nie umie, proszę o informację :piwo2:

powyższe posty czyszcze...

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”