Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 10 paź 2015, o 10:04

Tylko Graupnera nie bierz :p
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 10 paź 2015, o 10:13

Haha, mysle o dx9, ale najpierw może sprzedam helika, zanim zacznę marudzić w temacie ;)
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 10 paź 2015, o 10:25

Na pewno chcesz spektruma?
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 paź 2015, o 12:40

A ja się nie znam na tym jakoś mocno. A dlaczego nie, albo co innego ewentualnie?
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 10 paź 2015, o 13:14

Futaba? :> Mam T8J i jestem mega zadowolony, Szymkar ma T10J i ma podobnie jak ja. Tylko my tu wszyscy futabowcy, Wy na tej wiosce chyba głównie Spektrumami i Graupnerami latacie co?
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 paź 2015, o 13:21

Te futabki tez oglądałem. Tylko wszyscy wszędzie spektrum i spektrum wiec uznałem ze tak może trzeba ;)

Zaletą spektruma jest na pewno to ze z dsm2 można się łączyć z różnymi mikro zabawkami BNF.
Ale nie jest to dla mnie istotne.

Zależy mi zeby:
- była "firma"
- była wygodna w lapach (choć ciężko to obiektywnie ocenic)
- minimum 10ch
- telemetria
- jak najlepsze łożyska w drążkach
- im więcej możliwości własnych ustawień tym lepiej (ale to już miałem, wiec juz nie mam parcia...).
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 10 paź 2015, o 17:00

MacGyverek pisze:Tylko Graupnera nie bierz :p

A co masz do Graupnera? Masz jakieś własne doświadczenie że tak piszesz?
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 paź 2015, o 17:44

MacGyverek pisze:Tylko Graupnera nie bierz :p

Też jestem ciekaw.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Kosmo » 10 paź 2015, o 17:52

Kurde miruu coś mi tu nie pasuje :-) Dopiero co kupiłeś protosa, ledwo go oblatałeś, a już sprzedajesz? Przecież to się finansowo zupełnie nie opłaca. W zimie i tak się mniej lata. Może warto zostawić sobie model, dozbierać i kupić wtedy apkę? :-)
Co do spektrum to mam od 6 lat różne modele i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Jak dla mnie bardzo dobre apki. Jakbyś kiedyś chciał latać FPV to pamiętaj, że spektrum wypluwa z gniazda trenera tylko 8 kanałów ppm. Jeśli potrzebowałbyś więcej, może warto zastanowić się nad Futabą...
To tyle offa ;-)
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 10 paź 2015, o 17:54

A ja jestem ciekaw tematu Graupnera, proszę moderatora o wydzielenie wątku a kolegę @MacGyverek poproszę o rozwinięcie tematu.
...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 paź 2015, o 18:04

Obiecuje ze jak będę przy kompie odizoluje ten temat jako temat dot. wyboru nadajnika. Jeśli temat samego graupner a się rozwinie, również go mogę wydzielić.

@Kosmo, nikt nie mówi ze to hobby jest opłacalne ;)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 10 paź 2015, o 18:21

Kosmo pisze:Kurde Miruu coś mi tu nie pasuje :-) Dopiero co kupiłeś protosa, ledwo go oblatałeś, a już sprzedajesz? Przecież to się finansowo zupełnie nie opłaca. W zimie i tak się mniej lata. Może warto zostawić sobie model, dozbierać i kupić wtedy apkę? :-)...

Miruuu chyba przechodzi kryzys wieku średniego, i sam nie wie czego chce :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 10 paź 2015, o 18:32

Czy Graupner / Futaba moją opcję model match (jeśli podepniesz zasilanie do modelu nie z aktualnego profilu na radiu model się nie zaloguje) ?
Czy mają odbiorniki w formie satelitek (które można podpiąć bezpośrednio do fbl) ?
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 10 paź 2015, o 18:54

Jazz pisze:Czy Graupner / Futaba moją opcję model match (jeśli podepniesz zasilanie do modelu nie z aktualnego profilu na radiu model się nie zaloguje) ?
Czy mają odbiorniki w formie satelitek (które można podpiąć bezpośrednio do fbl) ?

Graupner w nowym sofcie dla nadajników ma opcję HOTTSync, która jest właśnie funkcją model match. Model się nie zaloguje jeśli jest źle wybrany. Wcześniej była sygnalizacja z telemetrii, ze link jest nie poprawny, ale teraz już jest pełna blokada :)

Jesli chodzi o satelitki, to Graupner ma malutkie odbiorniki GR-12 wielkości minimalnie większej niż satelitka spectrum. Mają wyjście SUMD, więc można łączyć z Brainem i innymi FBL po jednym kabelku. W dodatku FailSafe działą normalnie, nie tak jak w spectrum.

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 paź 2015, o 19:04

A jak fail safe działa w spektrum i jak jest normalnie?
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 10 paź 2015, o 19:12

Jeżeli chodzi o Futabę i model-match to nie wiem, nie interesowało mnie to nigdy i nie sprawdzałem. Poza tym moje radyjko ma starszy protokół transmisji (FHSS i S-FHSS), są też Futaby z jakimiś fasst, może one mają...
Co do satelitek - nie ma, ale jest sbus. Na jednym kabelku można połączyć odbiornik z FBL bez potrzeby ciągnięcia miliona przewodów, więc taka "nibysatelitka" się z odbiornika robi. Plus tego taki, że jeszcze nie widziałem tematu gdzie ktoś pisze, że mu link nie działa, kabelek od satelitki się poluzował albo "chyba jedna z satelitek nie działa, bo jak obrócę heli bokiem do siebie do link zrywa". Nie zrozumcie mnie źle - nie mam kompletnie nic do Spektruma, tylko swoje spostrzeżenia opisuję.
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 10 paź 2015, o 20:00

W Spectrum przy zastosowaniu satelitek (a nie pełnego odbiornika), nie ma jako takiej funkcji FailSafe. Po prostu znika sterowanie i tyle. Jak FBL jest mądry (jak Brain) to ma własny FS i w sumie nie jest to problem.
Przy pełnym FS możesz sobie ustawić dokładnie jak mają się zachować kanały przy utracie linku.

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 10 paź 2015, o 20:07

Problemy z kabelkiem - że nie działa właściwie jak zostanie uszkodzony nie ma nic do jakości , jak uszkodzisz kabel od innego radia efekt będzie taki sam.
Drugi temat wygląda tak samo - jak uszkodzisz odbiornik, to efekt będzie jeszcze gorszy, bo przy 2 satelitkach przynamniej jedna będzie nadal działać.
Dużo problemów wynika też z tego że jest to poprostu bardzo popularny producent, więc siła rzeczy większe prawdopodobienstwo ze cos sie wydarzy.

Ja mam od kilku lat rozne radia spectrum i z ostatniego jestem dopiero w pelni zadowolony ale kusi mnie aby sprobowac przy kolejnej przesiadce innego systemu (zmieniam radio raz na 1-2 lata).
To co napisali koledzy swiadczy o tym ze warto poczytac co tam oferuja :-)
Co byloby optymalne w pulapie cenowym okolo 2000 za nadajnik , ile kosztuja odbiorniki i co oferuja (ilosc kanalow,telemetria,dodatkowe funkcje , szybkosc linku etc) ?

Moze niech admini wydziela watek do dzialu o nadajnikach.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 paź 2015, o 20:12

Wydziele wydziele jak będę przy kompie. Obiecuje.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 10 paź 2015, o 21:09

To już piszę o co chodzi.

Znajomy modelarz zakupił sobie graupnera MX-24S na 35MHz.
Obrazek

Następnie po kilku latach chciał dokupić sobie do nowszych modeli moduł na 2.4GHz. Zakupił więc moduł za jedyne 350 zł
Obrazek

I tu się okazał wielki klops. Bo antena jest osobno i trzeba nową dziurę zrobić. Jak się zrobi otwór na antene to moduł nie będzie zamienny z tym na 35Mhz, bo trzymać go będzie antena. Już załował, że nie kupił modułu FRSky. Oni przynajmniej pomyśleli.
Obrazek

To zaczynamy zabawe. Jest Graupner MX-24S, jest moduł 2.4GHz i jest przeróbka modułu, by antne zamontować tak jak w module od FRSky. Kilka godzin pracy, gwarancja stracona, ale jest. Gdzieś miałem fotkę przeróbki, ale nie mogę zlokalizować.

To zaczynamy dalej zabawę. MX-24S konfigurujemy z quadrocopterem z FC APM2.6. Pierwsze podejście podłączenie wszystko jednym kablem po sumPPM. I już kolejny problem. Tryb ten trzeba włączyć. Ale jak?? Hmmm...Czytamy czytamy...Trzeba dokupić SMART-BOXa. Za kolejne 200 zł. Rezygnacja z sumPPM i składamy dalej. Menu jak dla mnie to mało intuicyjne w apce. No ale Graupner -> niemiecka myśl techniczna rodem Schneider, Grundig i Telefunken (kto kiedyś naprawiał to wie o co chodzi). Na początku horror ale uf jakos sie udalo ustawic kanały i zakresy. Idziemy dalej....Ustawiamy Failsafe dla odbiornika. Gdzie to jest??!!! Czytamy, czytamy....SMART-BOX. No nic. Kolega wyskakuje z 200 zł i mamy:
Obrazek

Jakoś produktu hmmmm...Chinczyk chyba składał, a nie solidna niemiecka produkcja. Wyswietlacz i szybkość działania "aplikacji" z przed 10 lat.
Teraz jak to ustawić. Trzeba przestawić się zaś na myślenie Niemca. Ciężko idzie, ale jako że z kolegą pochodzimy ze sląska (przynajmniek hasła podobne) to po kilku głębszych sie udało.

No to jedziemy dalej.....

Ustawiamy TRYBY LOTÓW dla APMa (6 trybów).
Jak to zmiksować??
Ja w swojej aparaturze mam tak:
- pstryczek 3 pozycyjny: 1.STABILIZACJA, 2.BARO, 3.GPS/LOITER
- pstrzyczek 3 pozycyjny: 1.NIC, 2.GPS/POS-HOLD, 3.MISJA/AUTO (priorytet wyzszy do poprzedniego przelacznika)
- pstryczek 2 pozycyjny: 1.NIC, 2.RTL (RTL jako najwiekszy priorytet). Czyli obojetnie jaki tryb jak zrobie pstryk to odpala RTL

Reasumujac, moge szybko przejsc do dowolnego z trybów bez kombinacji przełącznikow.

Próba miksowania w Graupnerze zakonczyła się fiaskiem. Zaczałem więc grzebać w necie i się okazało, że można zmiksować 2 przełączniki ale w nie taki sposob jak chcialem. Ktoś napisał, że to jedyny sposób w Graupnerze na zagranicznych forach. Wziołem więc przykład z MX-12. Menu prawie identyczne.
Udało się uzyskać takie cos:
pstryczek 3 pozycyjny dzieli sie na dwa za pomoca kolejnego pstryczka 2 pozycyjnego. Czyli np mam na na pierwszym pstryczku tryby
1,2,3 i po przelaczeniu drugiego pstryczka 3,4,5. Np latam na trybie 2 (BARO) i chcialbym włączyć tryb RTL, który jest na trybie 6 to musze pamietac zeby:
1. przelaczyc pstrzyczek 2 pozycyjny z 0 na 1
2. odpali mi sie tryb wtedy 4 (czyli tryb AUTO/MISJI)
3. przelaczyc pstryczek 3 pozycyjny na 3 pozycje

Jakas paranoja. Jak lata sie jedym modelem to idzie zapamietac. Ale jak sie ma kilka to potem jest kombinowanie - Jak to było z tymi pstryczkami???!!!
Ale tak to jest Graupner, za grubą kasę...Lans na maksa.

Kolejna sprawa wyszła jeszcze z gimbalem. Chcielismy na 7 kanale ustawic 3 pozycje gimbala. Okazalo sie ze wybór trybu helikopter w tym radiu powoduje odpalenie miksow i nie idzie ich wykasowac. Efekt to podczas dodawania gazu gimbal sie poruszal. Problem troche obeszlismy, ale maly ruch jeszcze jest.

APMa szybciej poustawialem, niż tego Graupnera. Ja mam chinska aparaturę, z niskiej półki, ale ma wiecej możliwości i łatwiejszy interfejs niż ten Graupner.
I nie dotyczy to tylko MX-24S bo w nowszych aparaturach np MX-12 nie wiele sie on zmienił.

Reasumując.
Miruuu zmien moduł jak masz problem z linkiem, ale zostan przy Teranisie. Przynajmniej oprogramowanie robia ludzie z pasją i wiedzą co potrzeba modelarzowi.

To tyle.

P.S. Kolega żałuje mocno, że wydał 650 zł na zmianę z 35MHz na 2.4GHz. Już by miał na połowę nowej aparatury np. Teranis, albo Spektruma.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”