To już piszę o co chodzi.
Znajomy modelarz zakupił sobie graupnera MX-24S na 35MHz.

Następnie po kilku latach chciał dokupić sobie do nowszych modeli moduł na 2.4GHz. Zakupił więc moduł za jedyne 350 zł

I tu się okazał wielki klops. Bo antena jest osobno i trzeba nową dziurę zrobić. Jak się zrobi otwór na antene to moduł nie będzie zamienny z tym na 35Mhz, bo trzymać go będzie antena. Już załował, że nie kupił modułu FRSky. Oni przynajmniej pomyśleli.

To zaczynamy zabawe. Jest Graupner MX-24S, jest moduł 2.4GHz i jest przeróbka modułu, by antne zamontować tak jak w module od FRSky. Kilka godzin pracy, gwarancja stracona, ale jest. Gdzieś miałem fotkę przeróbki, ale nie mogę zlokalizować.
To zaczynamy dalej zabawę. MX-24S konfigurujemy z quadrocopterem z FC APM2.6. Pierwsze podejście podłączenie wszystko jednym kablem po sumPPM. I już kolejny problem. Tryb ten trzeba włączyć. Ale jak?? Hmmm...Czytamy czytamy...Trzeba dokupić SMART-BOXa. Za kolejne 200 zł. Rezygnacja z sumPPM i składamy dalej. Menu jak dla mnie to mało intuicyjne w apce. No ale Graupner -> niemiecka myśl techniczna rodem Schneider, Grundig i Telefunken (kto kiedyś naprawiał to wie o co chodzi). Na początku horror ale uf jakos sie udalo ustawic kanały i zakresy. Idziemy dalej....Ustawiamy Failsafe dla odbiornika. Gdzie to jest??!!! Czytamy, czytamy....SMART-BOX. No nic. Kolega wyskakuje z 200 zł i mamy:

Jakoś produktu

mm...Chinczyk chyba składał, a nie solidna niemiecka produkcja. Wyswietlacz i szybkość działania "aplikacji" z przed 10 lat.
Teraz jak to ustawić. Trzeba przestawić się zaś na myślenie Niemca. Ciężko idzie, ale jako że z kolegą pochodzimy ze sląska (przynajmniek hasła podobne) to po kilku głębszych sie udało.
No to jedziemy dalej.....
Ustawiamy TRYBY LOTÓW dla APMa (6 trybów).
Jak to zmiksować??
Ja w swojej aparaturze mam tak:
- pstryczek 3 pozycyjny: 1.STABILIZACJA, 2.BARO, 3.GPS/LOITER
- pstrzyczek 3 pozycyjny: 1.NIC, 2.GPS/POS-HOLD, 3.MISJA/AUTO (priorytet wyzszy do poprzedniego przelacznika)
- pstryczek 2 pozycyjny: 1.NIC, 2.RTL (RTL jako najwiekszy priorytet). Czyli obojetnie jaki tryb jak zrobie pstryk to odpala RTL
Reasumujac, moge szybko przejsc do dowolnego z trybów bez kombinacji przełącznikow.
Próba miksowania w Graupnerze zakonczyła się fiaskiem. Zaczałem więc grzebać w necie i się okazało, że można zmiksować 2 przełączniki ale w nie taki sposob jak chcialem. Ktoś napisał, że to jedyny sposób w Graupnerze na zagranicznych forach. Wziołem więc przykład z MX-12. Menu prawie identyczne.
Udało się uzyskać takie cos:
pstryczek 3 pozycyjny dzieli sie na dwa za pomoca kolejnego pstryczka 2 pozycyjnego. Czyli np mam na na pierwszym pstryczku tryby
1,2,3 i po przelaczeniu drugiego pstryczka 3,4,5. Np latam na trybie 2 (BARO) i chcialbym włączyć tryb RTL, który jest na trybie 6 to musze pamietac zeby:
1. przelaczyc pstrzyczek 2 pozycyjny z 0 na 1
2. odpali mi sie tryb wtedy 4 (czyli tryb AUTO/MISJI)
3. przelaczyc pstryczek 3 pozycyjny na 3 pozycje
Jakas paranoja. Jak lata sie jedym modelem to idzie zapamietac. Ale jak sie ma kilka to potem jest kombinowanie - Jak to było z tymi pstryczkami???!!!
Ale tak to jest Graupner, za grubą kasę...Lans na maksa.
Kolejna sprawa wyszła jeszcze z gimbalem. Chcielismy na 7 kanale ustawic 3 pozycje gimbala. Okazalo sie ze wybór trybu helikopter w tym radiu powoduje odpalenie miksow i nie idzie ich wykasowac. Efekt to podczas dodawania gazu gimbal sie poruszal. Problem troche obeszlismy, ale maly ruch jeszcze jest.
APMa szybciej poustawialem, niż tego Graupnera. Ja mam chinska aparaturę, z niskiej półki, ale ma wiecej możliwości i łatwiejszy interfejs niż ten Graupner.
I nie dotyczy to tylko MX-24S bo w nowszych aparaturach np MX-12 nie wiele sie on zmienił.
Reasumując.
Miruuu zmien moduł jak masz problem z linkiem, ale zostan przy Teranisie. Przynajmniej oprogramowanie robia ludzie z pasją i wiedzą co potrzeba modelarzowi.
To tyle.
P.S. Kolega żałuje mocno, że wydał 650 zł na zmianę z 35MHz na 2.4GHz. Już by miał na połowę nowej aparatury np. Teranis, albo Spektruma.