Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 paź 2015, o 21:21

MacGyverek pisze:P.S. Kolega żałuje mocno, że wydał 650 zł na zmianę z 35MHz na 2.4GHz. Już by miał na połowę nowej aparatury np. Teranis, albo Spektruma.

Albo Graupner MZ24, MX16 czy jakoś tak.

To co piszesz to jest trochę tak, że Mercedes to lipa bo znajomy kupił Mercedesa chłodnie i nie dało rady przerobić na limuzynę.

Broń Boże nie traktuj tego osobiście ale w pewnym wątku Aikus rozwodził się nad Fytabą i Graupnerem, Kula tez pisał o Graupnerze - z poziomu szczegółowości, którym obaj operowali wynikało raczej, ze jest to raczej jedno z lepszych nadajników. Poza tym chyba Spektrum, Futaba i Graupner to raczej czołówka natomiast Taranis, Turnigy to raczej low costy, nie?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 10 paź 2015, o 21:30

W moim przypadku poza spectrumem biorę pod uwagę tylko Futabe , ale jak przejrzałem ich nadajniki to nijak nie rozumiem na czym polegają różnice pomiędzy poszczególnymi systemami nadawczymi :-)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 paź 2015, o 21:31

Ja bym się nie zamykał na Graupnera, tylko mi się nie podoba :) A poza tym mam wszystko w DSMX
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 10 paź 2015, o 21:34

wojtekr pisze:
MacGyverek pisze:P.S. Kolega żałuje mocno, że wydał 650 zł na zmianę z 35MHz na 2.4GHz. Już by miał na połowę nowej aparatury np. Teranis, albo Spektruma.

Albo Graupner MZ24, MX16 czy jakoś tak.

To co piszesz to jest trochę tak, że Mercedes to lipa bo znajomy kupił Mercedesa chłodnie i nie dało rady przerobić na limuzynę.

Broń Boże nie traktuj tego osobiście ale w pewnym wątku Aikus rozwodził się nad Fytabą i Graupnerem, Kula tez pisał o Graupnerze - z poziomu szczegółowości, którym obaj operowali wynikało raczej, ze jest to raczej jedno z lepszych nadajników. Poza tym chyba Spektrum, Futaba i Graupner to raczej czołówka natomiast Taranis, Turnigy to raczej low costy, nie?

Ja tu wojny nie chcę wywoływać. To są moje porównania i wyciagniete wnioski. Ktos moze się z tym zgadzac, albo nie.
Ja mam akurat DEVO-8S. Tez radio low cost. Ale bym nie zamienił na nic innego. Ale to jest tylko moja opinia i na pewno nie będe nikogo przekonywał do tego radia. Poprostu kiedys kupiłem, wgrałem inne modowane oprogramowanie i dla mnie poprostu jest to to radio. Low costowe jest bo wyswietlacz dotykowy jest dosyc lipny. Ale z linkiem nie mam problemów i zostaje przy nim.

Tylko co teraz oznacza "czołówka" i "low cost". Czy Futaba, Graupner to ze dużo kosztują to są rewelacyjne??!! Mysle, że te kryterium tu nie jest miarodajne.
Wg mnie nie liczy się marka! Wg mnie najważniejsze to:
- jakość/stabilnosc linku
- jakosc drążkow
- czy mi pasuje kształt/dobrze lezy
- mozliwosci ustawienia/interfejs

Graupner w 4pkt jak dla mnie poległ.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 paź 2015, o 21:39

MacGyverek pisze:
- jakosc drążkow

Graupner w 4pkt jak dla mnie poległ.

Który model poległ?

Futaba
1. są lepsze?
2. nie są wystarczająco dobre?
3. nie wiem
4. T8FG, 14SG - możesz wszystko

Spektrum DX9
1. jest ok
2. nie są wystarczająco dobre?
3. nie wiem
4. raczej też możesz wszystko

MacGyverek pisze:Ja mam akurat DEVO-8S.

Będziesz latał na tej aparaturze T-Rexem 600, Goblinem 500 czy G700? Jesteś na tyle jej pewny, nie zawiedzie?

Na czym latają najlepsi? TGY 9X, Taranis? Czy Futabam, Spektrum, Graupner. (czy inne tego typu)

Aparaturę kupujemy do wszystkich modeli a nie tylko do małych czy tanich.
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 10 paź 2015, o 22:12

Tu nad DEVO jak mowilem nie chce polemizować. Latam 450L i kopterkiem klasy 450 i na razie mi nic nie spadlo. Moze dlatego, że tor radiowy to ten sam układ scalony co w linku spektruma (latam i na protokole DEVO i DSMX). Na razie i w najblizszej przyszlosci nie planuje wiekszych maszyn.
Tu koncze bo zaraz będzie to wyglądać tak jak kiedyś z Gartem na innym forum :P Hhehe.

A to na czym lataja najlepsi to też nic innego jak marketing. Gdbybysmy np teraz stworzyli super aparaturę to latał by ktoś najlepsze odrazu na niej?? Nie sądze.
Trzeba se wyrobić markę i to się robi przez reklamę i niestety ale trzeba na to lata. A co jest najlepsza reklamą jak nie aparatura u konkretnego pilota.

EDIT:
Graupner, Futaba, Spektrum, Teranis, Devo...to wszystko to tylko elektonika. W każdej chwili może paść. Od wibracji przelotka na PCB pęknie to co??!! Także takie jest to hobby. Jak nie zawiedzie aparatura, to serwo, to silnik, to pilot.. Jak ma sie stać to się stanie.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 11 paź 2015, o 05:35

A nie da się w graupnerze przypisac RTH do Holda, wtedy jest nadrzędny dwupozycyjny przęłącznik przypisany do RTH
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 11 paź 2015, o 06:14

Przerzuciłem posty z giełdy. Jeśli sobie życzycie wyodrębnienie postów dot. konkretnego nadajnika - dajcie znać.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 11 paź 2015, o 07:57

McGaverek, wygłaszasz jednoznaczną opinię o produkcie na podstawie jednorazowego doświadczenia, w dodatku nie dotyczącego własnego sprzętu.
Pytanie, czy poza swoim Devo masz pojęcie o innych typach nadajników, czy programowałeś coś bardziej zaawansowanego np. wysoki model Futaby, Graupnera, Multiplexa... przypuszczam że raczej nie, ale może się mylę.

Miałeś okazje pomagać koledze, który miał radio praktycznie dedykowane go heli (czego Graupner nie ukrywał) i w dodatku dość stare, bo z linkiem na 35 mHz.
Dziwne, że Twój kolega był zaskoczony, że musiał dokupić elementy do telemetrii (ekran) dla programowania odbiornika. Wszystkie współczesne systemy z telemetrią tak mają, że fail safe, miksery odbiornika itd, są programowalne przez link telemetryczny.

Ale nie chodzi o to, by się tu przepychać. Po prostu moim zdaniem, nie masz racji co do Graupnera i wg Twojej listy:

Graupner HOTT jest obok Futaby FASST i FrSky chyba najbardziej stabilnym linkiem. Wiele osób na świecie lata modelami F3M na Graupnerze. Dodatkowa zaleta to możliwość zbindowania 2 odbiorników w jednym modelu (rezerwują się wzajemnie)

- jakosc drążkow
Mam nadajnik MX-20 z górą 4 lat. Zrobione ponad 4 tysiące lotów. Zero problemów z potencjometrami, drążkami...

To w 100% osobista sprawa. Ja mam małe dłonie i cegłówki w stylu DX8 nie jestem w stanie dobrze chwycić, a mniejsze nadajniki leżą mi ok.

Graupner MX-20 (szczególnie ten) czy MZ-24 mogą praktycznie wszystko. Trzeba tylko rozumieć zasadę programowania i znać możliwości. Np MZ-24 ma chyba sześć 3-pozycyjnych przełączników, dowolnie programowalnych, więc ustawienie 6 trybów lotu zajmuje... jakieś 60 sekund ;)

Ja wyrosłem modelarsko na Multiplexie Profi 3030 i 4000, Futabie FC-28 czy Graupnerze MC-20. Tamte radia potrafiły ABSOLUTNIE wszystko w dziedzinie mikserów itd. Niestety, dla większości ludzi były zbyt skomplikowane na co dzień. Dziś więc większość systemów jest w pewien sposób specjalizowana i ułatwia ustawienia.

Dodatkowo, elementy telemetrii do Graunera są znacznie tańsze niż do Futaby, a jak ktoś chce latać multikopterami, to Graupner ma specjalny firmware z osobną funkcjonalnością właśnie do platform.
Jesli ktoś się zdecyduje na platformę Mikrokoptera, całość programowania i GPS jest kontrolkowany z poziomu nadajnika przez telemetrię.

Gdybym dziś stał przed wyborem systemu RC brał bym pod uwagę tylko Futabę i Graupnera. Taranis dla mnie odpada ze względu na mizerną jakość.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 87 razy

Postautor: VaderJK » 11 paź 2015, o 16:31

Ja mam graupnera mx-16 i jestem zadowolony, ostatnio zrobiłem 1km na nim quadem 250 w którym jest nieźle napakowane elektroniki. Co do możliwości ustawień to mi wystarcza co jest, a jak ktoś potrzebuje więcej to mx-20 powinien brać.

Co do ceny to graupner mx - 16 z 2 odbiornikami kosztował mnie 1200 zł... Odbiorniki 6 kanałowe kosztują teraz 150zl w Pl... Sam Taranis to chyba z 1k PLN, wiec cenowo chyba podobnie...

Ja tam akurat polecam graupnera...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 11 paź 2015, o 19:50

I ja tak samo.
Cos tam sie powkurzalem na nieczytelne instrukcje, na z dupy wziete filmiki instruktarzowe jak upgradowac firmware w odbiorniku, ale ... Bogiem a Prawda sytuacja wyglada tak:

Apki jakie przecwiczylem po kolei to:

- Turnigy 9X - calkiem sensowna niskobudzetowa apka w sensownych pieniadzach z beznadziejnym linkiem. Nadaje sie do malych samolotow i malych helikopterow. Mozna wyminic ROM na OpenTX co stwarza ogrom mozliwosci programowania. Mozna wymienic linka na FrSky co w sumie powoduje ze potencjalnie jest to radio z calkiem niezlymi mozliwosciami w bardzo niskiej cenie.

- FrSky - Taranis - Radio z genialnym softem w beznadziejnym wykonaniu (zapoadajace sie klawisze, urywajace sie kable od gimbali, rdzewiejace przelaczniki). Link FrSky ... co prawda nigdy nic mi przez niego nie spadlo, ale jest IMHO niestety przereklamowany. Po pierwsze dlatego, ze jakosc wykonania wszystkich urzadzen FrSky powoduje ze jakby genialny nie byl algorytm linku to w tym wykonaniu bedzie on zawodny. Efektem bylo kilkukrotne przejscie odbiornika "na chwile" w tryb FAilSafe w helikopterze klasy 450. Na szczescie zawsze bylem wysoko, na szczescie zawsze zaczynalem w pore autorotowac i na szczescie zawesze silnik zdarzyl sie ponownie rozkrecic. Odbiornik w testach naziemnych nie wykazywal zadnych nieprawidlowosci, opukiwanie obstukiwanie - nic nie wykazywalo. Drugi powod dla ktorego uwazam, ze link FrSky jest przereklamowany - za chwile, przy okazji Graupnera.

- Futaba - genialny niezawodny i szybki link (to juz niestety nie moja opinia lecz opinia tak zwanych "wszystkich"). i beznadziejna logika menu apki, ktora do zludzenia przypomina ta z Turnigy9X. Oczywiscie wiadomo kto tu od kogo kopiowal, ale o ile w apce Turnigy bylem w stanie przelknac pewne ewidentne niedorobki o tyle w Futabie, czyli w radiu z wyzszej polki byly one dla mnie nie do przyjecia. Z tego tez powodu, linka tego radia nigdy osobiscie nie przetestowalem. Pobawilem sie radiem i sprzedalem tak jak kupilem.

- Graupner. Kupilem i zapomnialem raz na zawsze o problemach z linkiem, psujacych sie gimbalach, rdzewiejacych potencjometrach i tak dalej i tym podobne. Przy okazji zrozumialem tez co to wlasciwie znaczy "szybkosc linka".
Kiedy w Taranisie puszczam gimbala tak ze wraca on na swoja centralna pozycje i przez chwile w niej oscyluje (sprezynkuje) serwo nie bylo w stanie nadarzyc za ta szybka oscylacja i ustawialo sie mnniej wiecej w neutrum. Zwalalem to na karb szybkosci serwa. Nic bardziej błędnego. Po wymianie radia na Graupnera serwo drga tak samo jak drazek. Jakby bylo z nim mechanicznie sprzezone.
Taka szybkosc linka byc moze dla wielu osob nie jest potrzebna. Na pewno nie jest potrzebna przy lotach FPV i przy spokojnych lotach czy to samolotem czy helikopterem. Ale kiedy zaczalem latac jakies tam 3D i akurat wtedy zmienilem radio to jakims cudem zaczelo mi sie nagle latac lepiej. Helikopter zaczal mnie lepiej sluchac, byl bardziej przewidywalny.
Apke Grapunera MX-16 mam w tej chwili ... cos okolo roku. Jedyne czego zaluje to ze kupilem ja jak jeszcze byla droga, a chwile pozniej w tej cenie moglem kupic MX-20... Ale trudno. Narazie nie planuje zadnej zmiany. Mam 8 kanalow, najwiecej co potrzebuje to 7 (Brain) i generalnie wszystko co potrzebuje ustawic predzej czy pozniej tak czy inaczej okazuje sie mozliwe.
No i rzecz najistotniejsza. Odbiorniki. Ich cena generalnie nie zacheca, ale jak sie wezmie pod uwage, ze najtanszy 6 kanalowy odbiornik jest w istocie odbiornikiem 8 kanalowym pod warunkiem skorzystania z wyjscia SUMD to okazuje sie ze dla Graupnera tak naprawde srednio jest jakakolwiek konkurencja (bioraz pod uwage tylko oryginalne odbiorniki, nie zamienniki i nie podrobki).
Tak czy siak Graupner moim radiem jest (tu nie sposob nie podziekowac po raz kolejny Kuli za namowienie mnie do dobrego:)) i raczej zostanie nim na dluzej. Jak mi sie rozpieprzy ta apka to poprostu kupie kolejna. Ale bedzie to dalej Graupner.

I teraz uwaga najwazniejsza: Nie twierdze, ze Graupner jest bezwzglednie najlepszy na swiecie. Mysle ze Graupner i Futaba to mniej wiecej ta sama polka. To co u mnie zdyskwalifikowalo Futabe to jej beznadziejna logika menu.
Wartosc dodana jaka dostaje w Graupnerze to telemetria w standardzie, czego w Futabie nie ma i trzeba za to slono doplacic.
Wada Graupnera jest brak zamiennikow odbiornikow, a na przyklad do jakiejs badziewnej pianki typu kombat - przydalby sie odbiorniczek za 50 zlotych zamiast za 150.
No ale juz trudno - ostatecznie nie mam tych modeli trzydziestu tylko ciutek mniej, wiec przezyje i ceny odbiornikow.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 09:04

Czytam i czytam i na tym etapie na pierwsze miejsce wychodzi nadajnik Graupner MZ-24 HOTT 2.4GHz 12CH. Zobaczymy co będzie dalej :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 12 paź 2015, o 09:12

Nie czytaj tylko weź do ręki.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 09:12

Kenobi36 pisze:Nie czytaj tylko weź do ręki.

To byłoby najlepsze rozwiązanie, ale nie kojarze nikogo, kto by miał... :(
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 12 paź 2015, o 09:39

No jak to kto? Tomek Karuzela właśnie kupił, a ja go szkolę z obsługi tego. Spędziłem przy tym radiu całą sobotę, więc juz sporo o nim wiem (i wiem że wolę swoje MX-20 :evil: ).

Jak chcesz to dzwoń do mnie w tematach co i jak sie programuje, a do Tomka w kwestii... pomacania :grin2:
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 09:41

Haha. Jeszce jakis tydzień temu z nim gadałem o nadajnikach - nic się nie przyznał ;)

Ale właśnie ten konkretny? Graupner MZ-24 HOTT 2.4GHz 12CH?

A dlaczego wolisz MX-20? Na niego też patrzyłem, ale po kolorowym ekraniku mz-24 ;) uznałem, że to nowszy model...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 12 paź 2015, o 10:12

Kula pisze:Spędziłem przy tym radiu całą sobotę, więc juz sporo o nim wiem

:vhappy:
Ja DX18 w rękach nie miałem a już o nim wszystko wiedziałem i wcale nie chodzi o to że coś o tym radiu czytałem. Po prostu w Spektrumach wszystko jest tak przemyślane że się bierze do ręki i po kilku minutach wszystko wiadomo :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 10:20

Kenobi36 pisze:Po prostu w Spektrumach wszystko jest tak przemyślane że się bierze do ręki i po kilku minutach wszystko wiadomo :-)

Ale nuuuuda ;)
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Kosmo » 12 paź 2015, o 11:12

miruuu jak masz możliwość to weź jeszcze Graupner-a do ręki i zobacz czy Ci apka dobrze w dłoniach leży, czy nie jest mała do Twoich gabarytów. A widzę, że kawał chłopa z Ciebie :-)
Ja też latam na DX18 i bardzo mi odpowiada wielkość tego radia. Dobrze się je trzyma i nie mam obaw, że coś przypadkiem przełączę, bo jest w miarę duża. Kiedyś przymierzałem się do Futaby 8fg, bo bardzo mi odpowiadała pod względem funkcjonalności. Ale gdy tylko ją wziąłem do ręki okazało się, że jest za mała dla mnie. Musiałbym mieć znacznie mniejsze dłonie.
Więc wybierając nową aparaturę oprócz tego, co Ci się podoba i co pasuje Ci pod kątem funkcji weź ją do ręki i zobacz czy będzie wygodna dla Ciebie w operowaniu.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 11:16

Dzięki za radę.
Rozmiaru się nie boje. Fakt, łapy akurat mam jak grabie, ale mi to na rękę. W Taranisie (gabaryt i kształ identyczny jak któryś JR) mi trochę wadzi właśnie rozmiar. Nawet sie jakis czas temu zastanawiałem, dlaczego te nasze radia nie są ciut mniejsze a nie takie kloce ;) ale doszedłem do wniosku, że skoro wszystkie takie są to nie ma co marudzić tylko latać ;)

Więc jeśli byłby mniejszy to bez macanka już jestem pewien, że będzie lepiej niż gorzej, ale skoro ma karuzel to i tak sie do niego wbije któregoś dnia na macanko...

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”