Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 5 lut 2016, o 19:06

Byłeś na pikniku na Żarze?
Jedno pytanie dlaczego używasz 2,4 ? :)
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lut 2016, o 19:15

leszekm35 pisze:Jeśli chodzi o 2,4 ghz są różne opinie

naprawdę nie chcę wywoływać jakiejś wielkie dyskusji na temat standardów ale nie zgodzę się, że:

- 35 jest lepsze- W warszawie nie znam nikogo kto by przeszedł z 2.4 na 35 a odwrotnie owszem
- 2.4 - oczywiście opinie są różne i każdy ma prawo do własnej ale raczej statystyka mówi sama za siebie. Wiadomo, jak wpakujesz DSM2, odwrócisz do siebie antenę, wyprostujesz antenę w nadajniku i odlecisz na 500m to się skicha ale przy zachowaniu właściwej obsługi i właściwego sprzętu jest to niezawodny link.

A piszę o tym dlatego, że polecanie komuś kto zaczyna standardu, który wychodzi z użycia jest nieporozumieniem. Amerykański samochód z lat sześćdziesiątych jest fajny? Może i fajny ale jest też gruzowaty, przestarzały technicznie, niebezpieczny i nieekonomiczny. Generalnie powinien stać w muzeum. Jak ktoś potrzebuje samochód do jazdy na co dzień powinien kupić sobie Skodę Fabię (albo cokolwiek innego)

leszekm35 pisze:BJedno pytanie dlaczego używasz 2,4 ? :)

bo to jest niezawodny link
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lut 2016, o 19:22

Artu pisze:http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59490-s-sprzedam-aparature-spektrum-dx6i/

osobiście jestem zwolennikiem spektrum, to chyba dobra oferta, tylko w helikopterach nie latał bym na czymś innym niż oryginalna satelitka lub oryginalny odbiornik. Miałem ostatnio przygody z podróbami i dwa krety przez nie. Orange'a też miałem i działał słabo.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 5 lut 2016, o 19:36

Tak jak Wojtek opisał, plus uwaga że 2,4GHz DSMX używam do helików i samolotów do latania w promieniu do 600m bo tyle widzę bezpiecznie i wyraźnie. Pewnie do nominalnego 1000m i więcej też dałoby się dociągnąć, sztuka w tym żeby z tej odległości wrócić. Do long range FPV zakładam moduł 435MHz ze względu na falę, video 1,2GHz oraz liczne zalety będące specyfiką własną samego zestawu RC. Latanie na tym linku gdzieś blisko też jest oczywiście możliwe, tylko po co skoro dużo mniejsza, wygodniejsza i równie niezawodna satelitka 2,4GHz załatwia sprawę. Apkę do tego wszystkiego mam jedną, póki co jest to Spektrum DX8 natywnie 2,4GHz, nigdy nie miałem z nim żadnych problemów na tle stabilności. Planując przesiadkę na Graupnera, również 2,4GHz, z pewnym trudem i z oporami akceptuję rezygnację z satelitek.
35MHz widziałem kilka razy na lotnisku u starszych pilotów. Co jakiś czas czytam coś o kwarcach, kanałach i takich tam. Jaką masz gwarancję że latając gdzieś okazjonalnie, za krzakiem nie stoi pilot z tym samym kanałem? Niby można odpalić skaner częstotliwości i upewnić się, ale trzeba o tym pamiętać. Obecnie nie muszę tego robić, i cieszy mnie to, bo i tak jest czasem zbyt wiele na głowie :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 5 lut 2016, o 20:02

leszekm35 pisze:Byłeś na pikniku na Żarze?

Co się wydarzyło? Pytam serio. Z ciekawości.

Leszekm35 - Co jest lepsze w paśmie 35MHz? W sensie jak argumentowały zmianę wyboru te osoby, które wróciły do tej częstotliwości? Dlaczego wcześniej przeszły na 2,4?

Podczas mojej krótkiej jak dotąd przygody z RC utrwalił mi się pogląd, że jak ktoś lata model za dwie-trzy, czy dwadzieścia trzy minimalne krajowe, to lata wyłącznie na 2.4GHz. W zasadzie z danych, które do mnie docierały wynikało, że 35MHz i 72MHz to relikt minionej epoki...
hmm Z drugiej strony niektórzy używają nadal...
Jak to jest?

Artja pisze:...Do long range FPV zakładam moduł 435MHz ze względu na falę...

Panowie. Myślę, że tutaj przydało by się wyodrębnienie wątku. Dla wielu z Was pewne rzeczy są oczywiste, ale nie dla wszystkich. Porównanie pasemek może sprawić, że nawet płeć piękna będzie bardziej zainteresowana tematem. :D
A tutaj to się straci. Miruuu pozamiata giełdę, a jak się ktoś czepi to zwali na Kenobiego, a to już... nieśmieszne.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2016, o 20:48

Hehe. Przypombij sie w poniedzialek to ogarne. W weekend raczej nie tykam kompa a srapatalk ponostatniej aktualizacji wylaczyl mi funkcje moderatorskie :/
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lut 2016, o 22:32

wydzielone
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 5 lut 2016, o 22:39

Również bardzo chętnie poznam argumentację zwolenników 35MHz. Widzę tu jeszcze jeden kłopot, w przypadku kolizji kanałów takiej apki nie powinno się nawet włączyć celem dokonania jakichś poprawek w modelu. Czyli jeden osobnik majstrujący coś przy modelu blokuje cały kanał, reszta ekipy sięga do sakiewki i wymienia kwarce, tak? Eee... :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lut 2016, o 23:17

pewnym rozwiązaniem by było posiadanie nadajnika na przykłąd 10 lub 100W wtedy pozostali nei mieli by szans a liczba modeli, którymi można polatać drastycznie rośnie :lol: :lol:

Czego przy 2.4 nie uzyskasz :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Extra330
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 6 lut 2016, o 06:57

Byłem na Pikniku na Żarze jak były radia tylko na 35 MHz. Owszem, dało się latać, ale nie było tej wygody co dzisiaj. Nie trzeba zdawać do organizatora nadajników, nie martwisz się, że ktoś za krzakiem włączy nadajnik na tym lub podobnym kanale. Owszem, można sobie kupić nadajnik na 35 MHz ale tylko po to, aby zamontować moduł na 2,4 GHz. Tylko czy to jest sens. Nowe radia 2,4 Ghz nie są drogie a mają o wiele bardziej przyjazne interfejsy. Sam latałem dużymi modelami na 35 MHz i wtedy stosowałem podwójne tory w.cz. Miałem zamontowane moduły na 35 i 40 MHz, a w modelu dwa odbiorniki na te częstotliwości. Wtedy była szansa, że nie zakłóci mnie nikt. A chyba nie ma nic gorszego jak widok lecącego bez kontroli modelu.
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 lut 2016, o 07:42

Tak z ciekawosci pytam, jak w modelu było rozwiazane sterowanie z dwóch odbiorników?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 6 lut 2016, o 09:09

No właśnie... niby kabel "Y" można znaleźć już na malowidłach jaskiniowych, ale co się stanie jak jeden z odbiorników wejdzie w failsafe, bo taki ma kaprys?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 6 lut 2016, o 09:35

Dzięki za wydzielenie wątku. :thumb:

Extra330 pisze: ...Nie trzeba zdawać do organizatora nadajników...

:shock: A to nie było tak, że w tamtym okresie radio (jakiekolwiek), które mogło nadawać sygnał było potencjalnym zagrożeniem ówczesnego systemu? Czy takie zdawanie nadajników wynikało rzeczywiście z konfliktów częstotliwości i możliwych konsekwencji?

Gdyby pominąć zamieszanie wynikające ze stosowania kwarców, to jakie jeszcze korzyści mogły (by) wyniknąć ze stosowania 35MHz?
Czy podwójny tor to sposób zabezpieczenia przed utratą linku, czy służy do przesyłania danych telemetrycznych, czy zakłada redundancję odbiorników (czyli w zasadzie sposób zabezpieczenia przed utratą linku).
Czy to właśnie do zdublowania odbiorników używało się "niby kabla Y", o którym pisze Artja (ja znam jedynie Y do serw np. na lotki samolotu)?

No i jakie były różnice pomiędzy zakresami 35, 40 i 72 MHz? Tak z grubsza. Czy były jakieś większe lub mniejsze korzyści ze zmiany długości fali?

No i zostaje jeszcze 435MHz - czy to też już odchodzi powoli do lamusa, czy ma się całkiem dobrze i jest stosowane równolegle/zamiennie z 2.4GHz (z powodu na przykład zasięgu)?
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Extra330
Domownik forum...

Postautor: Extra330 » 6 lut 2016, o 11:33

Pracował zawsze jeden odbiornik. Power panel sprawdzał jakość sygnału wejściowego, chyba co 50 ms. Jeśli wyłapał zakłócenie przełączał na drugi odbiornik czyli np na 40 mhz. Nadajnik cały czas pracował w dwóch pasmach. Po locie można było sprawdzić czy i ile razy nastąpiło przełączenie.
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 6 lut 2016, o 12:22

Tak myślałem, że coś musiało w locie przełączać odbiorniki. Separacja rzędu 5MHz jest całkiem OK. Radyjka na 2,4 robią chyba coś podobnego w ramach jednego odbiornika. W eleresie zestrojonym na częstotliwość bazową np 433MHz można ustawić predefiniowany hoping po kanałach z krokiem właściwie dowolnym, albo ustawić kilka swoich własnych częstotliwości. Efekt w sumie ten sam, pomijając możliwość fizycznej awarii odbiornika. No i tu rodzi się pytanie czy power panel sprawdzał tylko sygnał po stronie nadajnika, czy reagował również na stany odbiorników?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Extra330
Domownik forum...

Postautor: Extra330 » 6 lut 2016, o 12:50

Sygnał z odbiornika trafiał do power panela a więc już wiedział czy wszystko ok. Zresztą ten system mam w dalszym ciągu zamontowany w jednym modelu. To były spore koszty i trochę żal to wyrzucić jeśli dobrze działa
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 7 lut 2016, o 11:24

Też jestem za posuwaniem techniki do przodu. Ja osobiście z 2,4 nie miałem za wiele do czynienia dopiero ostatnio kupiłem 2,4 jako drugą apkę. Dla mnie jest oki ale słyszałem różne opinie na temat bindowania w razie utraty sygnału dodatkowych satelitach też trzeba o tym myśleć choć na pewno mniej niż przy 35mhz.Ogólnie w każdej opcji trzeba uważać i przestrzegać zasad heheh. Dla mnie osobiście temat jest dopiero testowany. Chodź 35mhz nigdy mnie nie zawiodło mam nadzieje że 2,4 też mnie nie zawiedzie . Najgorsze co może być to rozbity model z powodów sprzętowych. Fakt bardziej 35mhz na pikniku zachwalali starsi piloci :)

ps. w 35mhz zdarzyło mi się nadepnąć na wystającą antenę z aparatury w 2,4 nie mam tego problemu heheh :)

Pozdrawiam
Lechu
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 26 lut 2016, o 19:19

Ja posiadam obydwa systemy. Starego Graupnera na 35 MHz w PPM i popularne TGY 9X. Muszę przyznać, że jednak link 2,4 jest pewniejszy mimo, że jest to radio z dolnej półki. Natomiast na 35 ciągle coś się dzieje. Nie są to może straszne zakłócenia, ale kopnięcia po kanałach w trakcie lotu nie są przyjemne. A już szczególnie przy starcie i lądowaniu, gdy model potrafił zrobić skok w którąś stronę. Na dwóch innych odbiornikach w samolotach jest to samo. Owszem, na Regułach kombaty też spadały na linku Tgy, ale w większej odległości. Obecnie zamierzam przerobić Graupnera na link Frsky.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 26 lut 2016, o 20:19

No mi się nigdy nie zdarzyło żadne zestrzelenie modelu przez kogoś innego posiadam futabę cap7 w trypie ppm. Nigdy również nie pojawiło się żadne inne zakłócenie ogólnie nie rozbiłem modelu z przyczyn technicznych :) "na szczęście" :) a latam różnymi samolotami w tym benzynowym yakiem 54. Może też dlatego moje podejście do 35mhz jest pozytywne lata zabawy bez niespodzianek. Również posiadam spektrum 2,4ghz też działa na razie bez awaryjnie jak na razie w 2 heli kds 450 i w innovie 550 . Raptor spalinowy i hirobo są na futabie 35mhz.

pozdrawiam
Leszek
Pozdrawiam
Leszek
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 16 kwie 2016, o 12:05

Chłopaki, mógłby ktoś mi podać wymiary pakietu nadajnika (8 szt. AA) JR lub Spectrum? Swój zostawiłem w modelarni, a potrzebuję wymiary. Chcę kupić zamiennik LiPo lub LiFe, ale nie znam wymiarów oryginału.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”