Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Ostróda
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 8 lut 2011, o 18:47

Kowal pisze:Ciekawe, czy którykolwiek z tych wynalazków pobije możliwościami MPX 3010/30, 4000.


o tym mówisz ? urodą tez nie grzeszy ;) ale ważne są funkcje jakie nadajnik posiada i obsługa menu

Obrazek

mc3030 Reviewby Mike Shellim
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3425
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 276 razy

Postautor: Ramotny » 8 lut 2011, o 22:18

BartY pisze:Nie wiem czy dobrze widzę ale ten multiplex ma pod kątem ustawione no te ..... nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa "gałki"/trymery , tego mi brakuje w aparaturach - zęby samemu można było dopasować kąt pod jakim prowadzi sie "gałke" góra dół . Używam tylko kciuków i ten ruch jest mało naturalny - jak sie na to patrzy, ciekawe czy naturalniej operowało by się aparatura jak by to było powiedzmy 20-25 stopni.
pozdr.

Jeśli masz na myśli drążki to zbieżny układ płaszczyzn "góra-dół" jest jeszcze mniej naturalny dla kciuków niż równoległy. Bardziej naturalny (ze względu na obrotowy zakres ruchu kciuka) byłby rozbieżny ale apka miałaby "smutny" wygląd... ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 8 lut 2011, o 22:25

AdamskY pisze:o tym mówisz ? urodą tez nie grzeszy ;) ale ważne są funkcje jakie nadajnik posiada i obsługa menu


Kupę godzin wylatałem na moim 3030 . . . Rewelacyjny sprzęt. Brakuje mi kilku funkcji z MPXa w moim obecnym JR X9303 :-/.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Ostróda
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 8 lut 2011, o 23:35

Kowal pisze:
AdamskY pisze:o tym mówisz ? urodą tez nie grzeszy ;) ale ważne są funkcje jakie nadajnik posiada i obsługa menu


Kupę godzin wylatałem na moim 3030 . . . Rewelacyjny sprzęt. Brakuje mi kilku funkcji z MPXa w moim obecnym JR X9303 :-/.


rozwiń myśl ;) ciekaw jestem jego funkcji
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 10 lut 2011, o 16:13

AdamskY pisze:rozwiń myśl ;) ciekaw jestem jego funkcji


Przydzielania funkcji do drążków i kanałów. To było piękne. Dowolne programowanie przełączników i ich funkcji oraz kilka stoperów. Stopery włączane z drążka. Proste programowanie klap, hamulców i możliwość ich konfiguracji.
Chciałem napisać, że moje 9303 jest małe i poręczne, ale i tak stosuję pulpit do niego. Do 3030 też stosowałem. To była wtedy cegła. Tak po 20-30 minutach lotu szybowcem szyja odpadała :-). Teraz kupiłbym do niego szelki, które z resztą kupię do obecnego pulpitu. Ogólnie super radio, ale duże, ciężkie oraz prądożerne. Można je też przerobić na 2.4, ale to nie to samo co radio z 2.4 w standardzie.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
sqymon
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 50
Rejestracja: 28-04-2010
Lokalizacja: Poznań / Wągrowiec
Podziękowano: 2 razy

Postautor: sqymon » 10 lut 2011, o 21:33

hehe, "delikatna" pomyłka

myslę że Turnigy X9 jest bardzo dobrym i tanim (bo to też ważne) rozwiązaniem.
swoją droga ja latam na HK-6X i też chwale sobie, 0 problemów z zasięgiem, dobra cena i pasują odborniki Corony :)
HK450 V2 - szuka mocy: Typhoon 2218H -> Align 430L -> TP 2415-07T -> Turnigy 450/500 H2223
HK-6X 2,4GHz

Łopaty do góry
_________________
heli eventy - www.rcspot.pl
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Posty: 2203
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 206 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 10 lut 2011, o 22:03

sqymon pisze:dobra cena i pasują odborniki Corony :)
Dobrze że nie byłeś zbyt głodny i nie zjadłeś jeszcze "d" :vhappy: :rotfl: :rotfl2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
sqymon
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 50
Rejestracja: 28-04-2010
Lokalizacja: Poznań / Wągrowiec
Podziękowano: 2 razy

Postautor: sqymon » 10 lut 2011, o 22:40

Gmeracz pisze:Dobrze że nie byłeś zbyt głodny i nie zjadłeś jeszcze "d" :vhappy: :rotfl: :rotfl2:


czytam od przodu, od tyłu, wspak i nie moge zrozumiec o co chodzi :mrgreen:

----------------
edit

czytam 124 raz i wkoncu złapałem :P
HK450 V2 - szuka mocy: Typhoon 2218H -> Align 430L -> TP 2415-07T -> Turnigy 450/500 H2223
HK-6X 2,4GHz

Łopaty do góry
_________________
heli eventy - www.rcspot.pl
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 98
Rejestracja: 27-02-2010
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 10 lut 2011, o 22:48

Spoko Gmeraś, ja codziennie przez nie do pracy jeżdżę :masakra: (Wielkopolska)
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
paeu
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 16-09-2011
Podziękował: 9 razy

Postautor: paeu » 22 wrz 2011, o 23:16

Witam,

Mam następujące pytanie: gdzie i jak mogę sprawdzić kompatybilność odbiorników i aparatur z servami. Być może istnieje jakiś manual, jakaś baza compability list, która pozwoliłaby nowicjuszom nie zadawać takich idiotycznych pytań ludziom co mają ważniejsze sprawy na głowie :) Google mi w tym niestety nie bardzo pomogły.

Natrafiłem na (wydaje mi się) dobrą okazję cenową by zaopatrzyć się w aparaturę Hitec Eclipse 7 2.4Ghz. O tutaj: http://alshobbies.com/shop/cat.php?id=279
(myślę o secie: Hitec Eclipse 7 2.4Ghz AFHSS 7 Channel Radio inc. 1x Optima 7 Receiver (NO SERVOS) - Mode 2)

Ponieważ cierpliwością nie grzeszę; a dalsze rozmyślania na temat wyboru aparatury stawiają przede mną tylko kolejne rozterki chciałbym zdecydować się na ten akurat zestaw. Bo firma, ilość kanałów, cena i mało krytycznych opinii..

Mam jeden problem. Czy moje serwa będą kompatybilne z zestawem Eclipse 7+ Optima 7?
Jest to: 3DPRO DS9257MG link: http://www.rc711.com/shop/3dpro-ds9257m ... -4745.html
I główne serwa: HS 65 MG

Kolejna rzecz, która pewnie byłaby pomocna to jakiś manual setupu Eclipse'a 7 pod t-rexa 450tkę Pro.. Ktoś gdzieś widział coś takiego ? Czy laikowi wystarczy instrukcja by nic nie schrzanić ?

Ostatnie pytanie to jak zacząć z symulatorami gdy apka pojawi się u mnie w domu, co będzie mi potrzebne, w co zaopatrzyć się już teraz ? Chciałbym potestować najpierw demonstracyjne wersje programów by zdecydować się na jakiś konkretny. Póki co miałem jedynie opcję zabawy na RC Flight i ClearView.

Chyba tyle, dzięki za poświęcony czas :)
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 98
Rejestracja: 27-02-2010
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 23 wrz 2011, o 07:42

Witam,

Mam następujące pytanie: gdzie i jak mogę sprawdzić kompatybilność odbiorników i aparatur z servami. Być może istnieje jakiś manual, jakaś baza compability list, która pozwoliłaby nowicjuszom nie zadawać takich idiotycznych pytań ludziom co mają ważniejsze sprawy na głowie :) Google mi w tym niestety nie bardzo pomogły.[/quote]

paeu pisze:Mam jeden problem. Czy moje serwa będą kompatybilne z zestawem Eclipse 7+ Optima 7?
Jest to: 3DPRO DS9257MG link: http://www.rc711.com/shop/3dpro-ds9257m ... -4745.html
I główne serwa: HS 65 MG


Powitać :)
Wszystkie serwa są kompatybilne ze wszystkimi odbiornikami, jedynie serwa futaby ( jeżeli się nie mylę) mają języczek na wtyczce który to trzeba odciąć jeżeli masz odbiornik inny niż futaba .

paeu pisze:Natrafiłem na (wydaje mi się) dobrą okazję cenową by zaopatrzyć się w aparaturę Hitec Eclipse 7 2.4Ghz. O tutaj: http://alshobbies.com/shop/cat.php?id=279
(myślę o secie: Hitec Eclipse 7 2.4Ghz AFHSS 7 Channel Radio inc. 1x Optima 7 Receiver (NO SERVOS) - Mode 2)

Ponieważ cierpliwością nie grzeszę; a dalsze rozmyślania na temat wyboru aparatury stawiają przede mną tylko kolejne rozterki chciałbym zdecydować się na ten akurat zestaw. Bo firma, ilość kanałów, cena i mało krytycznych opinii..

Kup najleprzy i najdroższy na jaki Cię stać :)
Przemyśl sprawę ile chcesz mieć modeli i sprawdź jakie są ceny odbiorników, czasami cena dodatkowego odbiornika może być zabójcza :(
paeu pisze:Kolejna rzecz, która pewnie byłaby pomocna to jakiś manual setupu Eclipse'a 7 pod t-rexa 450tkę Pro.. Ktoś gdzieś widział coś takiego ? Czy laikowi wystarczy instrukcja by nic nie schrzanić ?

Poszukaj na Youtubie filmików Strefy hobby tam jest opisane jak wyregulować helika a spektrum ( wszystkie radia mają podobne funkcje i ich nazewnictwo )
paeu pisze:Ostatnie pytanie to jak zacząć z symulatorami gdy apka pojawi się u mnie w domu, co będzie mi potrzebne, w co zaopatrzyć się już teraz ? Chciałbym potestować najpierw demonstracyjne wersje programów by zdecydować się na jakiś konkretny. Póki co miałem jedynie opcję zabawy na RC Flight i ClearView.

Chyba tyle, dzięki za poświęcony czas :)

Kup kabel na Alledrogo.pl bodajże USB z wtykiem mini jack ciesz się darmowym FSM , heliX do wersji przed 3.0 i wersjami demo innych , phoenix takiej nie posiada :(
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 599
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 23 wrz 2011, o 12:05

paeu pisze:Mam następujące pytanie: gdzie i jak mogę sprawdzić kompatybilność odbiorników i aparatur z servami.
Śmiem twierdzić, że Kolega pyta o kompatybilność "elektroniczną", a nie o wtyczki (a te tak jak piszą inni są zasadniczo takie same poza Futabą, co nie stanowi jednak poważniejszego wyzwania dla prawdziwego modelarza :D )

Wszystkie odbiorniki/nadajniki z danej stajni będą pracować ze wszystkimi serwami różnych marek - w tej materii nie ma jakiś szczególnych ograniczeń - dowolne serwo (ale także i ESC, BEC, FBL, żyrko, itp.) podłącza się do dowolnego kanału odbiornika i ma działać. Łachy nie robi :lol:
paeu
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 16-09-2011
Podziękował: 9 razy

Postautor: paeu » 23 wrz 2011, o 12:09

Dobrze, czyli miałem zasianą paranoję. Jak rozumiem, nikt nie odradza, nie krzyczy, nie kupuj tej optimy. Mam wasze błogosławieństwo ? :)
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 98
Rejestracja: 27-02-2010
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 24 wrz 2011, o 20:26

jedrus pisze:
paeu pisze:Mam następujące pytanie: gdzie i jak mogę sprawdzić kompatybilność odbiorników i aparatur z servami.
Śmiem twierdzić, że Kolega pyta o kompatybilność "elektroniczną", a nie o wtyczki (a te tak jak piszą inni są zasadniczo takie same poza Futabą, co nie stanowi jednak poważniejszego wyzwania dla prawdziwego modelarza :D )


Właśnie o to mi chodziło w mojej wypowiedzi.
Co do kompatybilności żyroskopów z odbiornikami to słyszałem o jednym przypadku gdzie z AR 6200 nie logowało się jakieś żyro, ( chyba ASSAN) trzeba było podłączyć zasilanie, odpiąć żyro, po zalogowaniu odbiornika wpiąć żyro z powrotem :) . Ale to są naprawdę bardzo rzadkie przypadki
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3425
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 276 razy

Postautor: Ramotny » 25 wrz 2011, o 09:05

Qugar_ pisze:Co do kompatybilności żyroskopów z odbiornikami to słyszałem o jednym przypadku gdzie z AR 6200 nie logowało się jakieś żyro, ( chyba ASSAN) trzeba było podłączyć zasilanie, odpiąć żyro, po zalogowaniu odbiornika wpiąć żyro z powrotem :) . Ale to są naprawdę bardzo rzadkie przypadki
To samo było ze współpracą GP750 i MKS DS480 :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
paeu
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 16-09-2011
Podziękował: 9 razy

Postautor: paeu » 30 wrz 2011, o 19:24

Dobrze, aparatura Eclipse 7 dotarła na miejsce. Wszystko jest super ale moje zasoby kabli okazały się być zbyt ubogie. Nie mam kabelka do połączenia tego urządzenia z PC. I tak szukam, czytam, znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/k15-kabel-jack-3-5-di ... 32923.html
Czy ktoś oświecony może mi powiedzieć czy to to wystarczy ? :)

Obawiam się tak podskórnie, że to najmniejszy z moich problemów. Do konfiguracji jeszcze nie przystąpiłem, czekam na baterie z HK więc póki nie dojdą chciałem powalczyć na symku ;')
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Ostróda
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 30 wrz 2011, o 19:31

Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Scroller
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 13-05-2010
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował: 3 razy

Postautor: Scroller » 22 paź 2011, o 21:53

Właśnie dostałem maila, że dostępne jest oprogramowanie do modułu telemetrii Spektrum STi.

Więcej napisałem na swoim blogu (+ screenshoty): http://myheli.org/2011/10/22/spektrum-sti-juz-dostepne/
--
Pozdrawiam,
Paweł
T-REX 800 PSO AP | T-REX 500 ESP | SPEKTRUM DX7S & DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Scroller
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 13-05-2010
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował: 3 razy

Postautor: Scroller » 25 paź 2011, o 08:02

Ramotny, zawsze mnie rozweselają te zazdrosne określenia na urządzenia Apple: iUrządzenie, iSklep, iCośtam ;)

To naprawdę nie jest zły sprzęt i nie trzeba się tego bać. Nie gryzie, działa sprawnie i daje dużo radochy z użytkowania. No fakt - ma jedną wadę - nie ma na pokładzie Windowsa...
--
Pozdrawiam,
Paweł
T-REX 800 PSO AP | T-REX 500 ESP | SPEKTRUM DX7S & DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3425
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 276 razy

Postautor: Ramotny » 25 paź 2011, o 13:09

Scroller pisze:Ramotny, zawsze mnie rozweselają te zazdrosne określenia na urządzenia Apple: iUrządzenie, iSklep, iCośtam ;)

To naprawdę nie jest zły sprzęt i nie trzeba się tego bać. Nie gryzie, działa sprawnie i daje dużo radochy z użytkowania. No fakt - ma jedną wadę - nie ma na pokładzie Windowsa...

Ja generalnie nie mam nic przeciwko "i" choć przyznam że zraziłem się po niepowodzeniach przy próbie zmuszenia (dostanego w prezencie) iPada do łączenia się w PCtem - było to parę lat temu więc może teraz jest lepiej ale faktem jest że wtedy "i" mnie nie zachwyciło. :masakra:
Ponadto raczej mam tu żal (choć to nie najlepsze określenie) do Spektrum które w ten sposób przynajmniej na razie dyskryminuje non-aj-owców... :dk:

A Windowsa nie cierpię... :hammer: :wall:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron