Odbiorniki Graupner

Nie wiesz dlaczego Graupner jest najlepszy? Zapytaj Aikusa...
Awatar użytkownika
Tym75
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Tym75 » 5 lip 2019, o 12:27

Oki dzięki spróbuje jak będę w domu ,
a czy Ty tak podłączales u siebie?
A kabelek mam taki i czerwony nie podłączony.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 492 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 lip 2019, o 13:04

Podłączałem tak jak opisałem, ale odbiornik FrSky.

10x sprawdź kolejność przewodów we wtyczce SAT1 i tej w CH3 przed podłączeniem napięcia.
Ja robiłem to późno w nocy przy pifku. Pochrzaniłem kabelki.

Były efekty, money shot - spaliłem Braina HD BT i odbiornik.

To nie jest debiloodporne, tak jak zwykłe łączenie Rx-brain jednym kablem.
Awatar użytkownika
Tym75
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Tym75 » 5 lip 2019, o 14:09

A możesz wysłać zdjęcie jak jest podłączone do SAT 1 ?


Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
Tym75
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Tym75 » 5 lip 2019, o 22:29

Hallo
Informuję szanownego kolegi że działa wszystko
Już wiem gdzie miałem błąd, faktycznie nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć, ale dziękuję za podpowiedź
Nadajnik wyświetla ustawienia z Braina.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 492 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 lip 2019, o 22:39

Super. Dobrze że nic nie spłonęło w wyniku odwrotnego łączenia ;)
Awatar użytkownika
kudzu
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 27-06-2020
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: kudzu » 16 paź 2021, o 18:54

Próbował ktoś z Was wykorzystać ten ficzer kanału 6 w GR-16?

Zrzut ekranu 2021-10-16 195145.jpg


Wygląda na to, że w 6CH można włączyć ADC i wystarczy dołożyć taki prosty dzielnik napięcia, żeby mieć info z pakietu. Nie wygląda to też groźnie. Ale wolę zapytać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam
Tarot 450, Belt CPX, V911s, MX-16 HoTT
Awatar użytkownika
Tym75
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Tym75 » 16 paź 2021, o 18:58

kudzu pisze:Próbował ktoś z Was wykorzystać ten ficzer kanału 6 w GR-16?

Zrzut ekranu 2021-10-16 195145.jpg


Wygląda na to, że w 6CH można włączyć ADC i wystarczy dołożyć taki prosty dzielnik napięcia, żeby mieć info z pakietu. Nie wygląda to też groźnie. Ale wolę zapytać.
Hejka
Ja zrobiłem to na malutkiej płytce zgrzalem termokurczem i ładnie pokazuje aktualne napięcie pakietu

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 492 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 paź 2021, o 19:02

Tak na prawdę można mierzyc wyższe napięcia niż 25V, trzeba tylko tak dobrać rezystory w dzielniku żeby maksymalne napięcie między - a S nigdy nie przekraczało 3V.
Awatar użytkownika
kudzu
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 27-06-2020
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: kudzu » 16 paź 2021, o 19:04

mwx pisze:Tak na prawdę można mierzyc wyższe napięcia niż 25V, trzeba tylko tak dobrać rezystory w dzielniku żeby maksymalne napięcie między - a S nigdy nie przekraczało 3V.


Akurat na tym samym screenie dokumentacja podaje 8.4V, bo to maks dla tego odbiornika ;)

Chociaż z tego dzielnika wychodzi 2,8 V... Może dobrze się jednak tego trzymać.
Adam
Tarot 450, Belt CPX, V911s, MX-16 HoTT
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 492 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 paź 2021, o 19:45

8.4V dotyczy napięcia między + a -.

Piny sygnałowe trafiają do procka który generalnie nie lubi jak na I/O jest powyżej 3.3V

Do mierzenia napięcia na 6S stosuje dokładnie ten sam dzielnik (2k7 i 22k) bo daje przyjemny margines, no i każdy ma takie oporniki w szufladzie.
Awatar użytkownika
kudzu
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 27-06-2020
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: kudzu » 16 paź 2021, o 19:59

mwx pisze:Piny sygnałowe trafiają do procka który generalnie nie lubi jak na I/O jest powyżej 3.3V


Zwykle dla tych 3.3 V absolute maximum jest na poziome 3.6 V, ale zdarzają się też 5 V tolerant :) Nie zaglądałem do odbiornika i nie wiem, co tam siedzi. Często jest też tak, że napięcie na IO nie może być wyższe niż 0,3 V od napięcia zasilania. Ale z drugiej strony jest też tak, że ADC ma napięcie referencyjne. Jeśli pochodzi z zasilania, to taki dzielnik z manuala można o dupę rozbić, bo wynik ADC zależy właśnie od napięcia zasilania i jeśli nie jest stabilne, to pomiar też nie. Ale jeśli ADC ma swoje źródło napięcia odniesienia, to spoko, tylko trzeba wtedy wiedzieć, ile wynosi. Bo jak np. 3.3 V, to jak podamy wyższe napięcie na przetwornik, to dostaniemy na wyjściu same "FF" ;)

Na początek zrobię jak manual i kolega Tym75, bo i tak mam instalację na 3S :D

EDIT:
No dobra, bez sensu był ten wywód. Wiadomo, że ADC w tym odbiorniku będzie mieć swoją referencję, bo przecież manual nie podaje różnych dzielników dla różnego napięcia zasilania.
Adam
Tarot 450, Belt CPX, V911s, MX-16 HoTT
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 492 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 paź 2021, o 20:30

No a nie można sobie tego po prostu jakoś skalibrować w nadajniku?
Mierzysz sprawdzonym miernikiem napięcie na pakiecie i w nadajniku dopasowujesz mnożnik tak żeby na ekranie się zgadzało.
U mnie tak to właśnie działa, więc nie muszę martwić się o to jak precyzyjne są rezystory czy sam odczyt w odbiorniku
No ale to ołpenteiks..
Awatar użytkownika
kudzu
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 27-06-2020
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: kudzu » 16 paź 2021, o 20:42

mwx pisze:No a nie można sobie tego po prostu jakoś skalibrować w nadajniku?

A to właśnie dobre pytanie do kolegi Tym75, bo ja jeszcze tego nie robiłem.

mwx pisze:Mierzysz sprawdzonym miernikiem napięcie na pakiecie i w nadajniku dopasowujesz mnożnik tak żeby na ekranie się zgadzało.
U mnie tak to właśnie działa, więc nie muszę martwić się o to jak precyzyjne są rezystory czy sam odczyt w odbiorniku
No ale to ołpenteiks..

Oj tam oj tam. Żadne wyzwanie, jak wszystko można sobie ustawić ;)
Adam
Tarot 450, Belt CPX, V911s, MX-16 HoTT
Awatar użytkownika
Tym75
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Tym75 » 16 paź 2021, o 22:09

kudzu pisze:
mwx pisze:No a nie można sobie tego po prostu jakoś skalibrować w nadajniku?

A to właśnie dobre pytanie do kolegi Tym75, bo ja jeszcze tego nie robiłem.

mwx pisze:Mierzysz sprawdzonym miernikiem napięcie na pakiecie i w nadajniku dopasowujesz mnożnik tak żeby na ekranie się zgadzało.
U mnie tak to właśnie działa, więc nie muszę martwić się o to jak precyzyjne są rezystory czy sam odczyt w odbiorniku
No ale to ołpenteiks..

Oj tam oj tam. Żadne wyzwanie, jak wszystko można sobie ustawić ;)
Ja to mam podłączone pod pakiet 6S .nie sprawdzałem jak będzie z 3S , pisze max 25.5V ,mniej może być, poskladaj według schematu podłącz i zobaczysz ,nic nie trzeba kalibrować to jest wersja fabryczna pod ten odbiornik.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 13837
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1371 razy
Podziękowano: 809 razy

Postautor: aikus » 16 paź 2021, o 23:50

Łaaaał... kuźźwa, ale bajer!!!
Zrobie sobie w.... nie wiem jeszcze.... w czymś :D:D
No bajerek, bajerek!!
Żebym sobie wcześniej zadał trud i przeczytał manuala to bym wcześniej wiedział, ale ja do manuala - zupełnie jak nie ja - zaglądam dopiero wtedy, kiedy wszystko inne zawiedzie.
A że Graupner nigdy nie zawodzi...
- Jak to się dzieje, że Twoje problemy są zawsze większe niż nasze wszystkie?
- Są moje. [Ally McBeal]
Awatar użytkownika
Tym75
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Tym75 » 17 paź 2021, o 13:26

aikus pisze:Łaaaał... kuźźwa, ale bajer!!!
Zrobie sobie w.... nie wiem jeszcze.... w czymś :D:D
No bajerek, bajerek!!
Żebym sobie wcześniej zadał trud i przeczytał manuala to bym wcześniej wiedział, ale ja do manuala - zupełnie jak nie ja - zaglądam dopiero wtedy, kiedy wszystko inne zawiedzie.
A że Graupner nigdy nie zawodzi...
Jak potrzeba to podłącze u siebie napięcie z 3 S 11.1 V i napiszę jak to pokazuje. Jak by ktoś chciał wiedziec

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9

Wróć do „Graupner”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość