Radiomaster TX16S

Czyli że inne niż te powyżej...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19192
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1743 razy
Podziękowano: 886 razy

Postautor: Don Mirson » 15 cze 2021, o 07:48

On ma chyba takie samo menu i wygląd ekranu jak mój horus. Jak coś dawaj znaka i ogarniemy
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1431
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 15 cze 2021, o 08:15

Ogarnąć to ogarniemy. Zastanawiam się tylko, czy ten lag to właśnie złe ustawienia, czy ta apka coś faktycznie opóźnia w DSMX? Ktoś lata na tym radiu z odbiornikiem Spektrum/klonem?

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1465
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 92 razy

Postautor: mikegsx400 » 15 cze 2021, o 14:05

Moim zdaniem takie Expo upośledza bardzo sterowanie, dajcie na próbę z 15%, choć chyba największy sens było by dać 0.
...biere każde auto z boku, nikt dziś do mnie nie ma szans!...
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1431
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 1 lip 2021, o 07:47

mikegsx400 pisze:Moim zdaniem takie Expo upośledza bardzo sterowanie, dajcie na próbę z 15%, choć chyba największy sens było by dać 0.


Po coś kiedyś ktoś wymyślił EXPO, popularny ficzer występuje w praktycznie każdej apce jaką widziałem. Ja korzystam w zasadzie we wszystkich modelach na osiach AIL/ELE/RUD. Czasem ustawiam większe, czasem mniejsze (z 5%) ale jakieś tam lubię mieć. Do delikatnego manewrowania w okolicy neutrum to się bardzo przydaje jak ktoś nie może osiągnąć takiej precyzji samymi palcami. Odwrotnego EXPO za to nie rozumiem, ale zakładam, że pewnie są i takie konfiguracje (albo tacy piloci), że w neutrum reakcja musi być szybka i gwałtowna, a w ewentualnym końcu zakresu ma być 100% outputu.

A wracając do samego Radiomastera: ja się złamałem i też zanabyłem TX16S carbon fiber :) po tym jak oblataliśmy mojego TAROTa na takiej apce i było wszystko OK. Żadnych lagów, więc chyba faktycznie coś sobie popitoliliśmy w ustawieniach wtedy przy tej próbie z kombatem. W tej chwili jeszcze czekam na baterię (nie wiedziałem, że w komplecie żadnej nie dają, a jedyne 2S jakie mam to takie malutkie ~400mAh do światełek i na nich nie chcę ulatniać modeli, tylko ustawienia co najwyżej), ale już teraz powoli zapoznaję się z możliwościami OpenTX i jak na razie to jest kosmos :)

Jedyne co mnie martwi to faktycznie to delikatne pływanie na niektórych drążkach - pewnie od zmian temperatury. Jest delikatne, rzędu 0.5% (jednak w sygnale to może być różnica do 2 us), nie pojawia się zawsze i nie na wszystkich drążkach. Ale jednak się pojawia. Co ciekawe pojawia się też na suwaczkach/pokrętłach (a z tego co kojarzę tam są chyba zwykłe potki a nie Halle?), więc może update softu tutaj coś pomoże? Jeśli jednak nie - ktoś może szybko podpowiedzieć jak się ustawia taki deadband na środku? Bo jak na razie nie przychodzi mi nic innego oprócz krzywej (uciążliwe) albo ewentualnie jakiegoś overrida opartego na logical function (że jeśli poziom jest między -1 a 1 [a da się to fajnie ustawić, bo jest obsługa wartości absolutnej] to overriduj go do 0) - też się da ale na czuja wydaje się, że to powinno być coś prostszego?
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19192
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1743 razy
Podziękowano: 886 razy

Postautor: Don Mirson » 1 lip 2021, o 08:24

zborecque pisze:Odwrotnego EXPO za to nie rozumiem, ale zakładam, że pewnie są i takie konfiguracje (albo tacy piloci), że w neutrum reakcja musi być szybka i gwałtowna, a w ewentualnym końcu zakresu ma być 100% outputu.

Ja używam w dwóch przypadkach:
- w dronexach na rudderze, inaczej nie dawałbym rady w ciasnych przejsciach
- w rtf'ach, gdzie maxymalne prędkości są słabe lub jest na sztywno ustawione zbyt wysokie dodatnie expo
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 617
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: TomRar » 2 lip 2021, o 22:10

Co do deadbandu to nie wiem jak programowo ustawić to w open tx, ale poradziłem sobie z tym w inny sposób.
Po prostu w brainie ustawiłem deadband dla kanału aile,elev oraz maksymalny dla ruddera, bo często przy tictockach nieświadomie ruszałem ogonem i wszystko się pier****

Ciekawostką jest to, że np radiomaster TX12 na potencjometrach zawsze trafiał w neutrum, nie miał żadnych odchyłek nawet o te 0.5% :kopara:
Natomiast tx16 czy jumper t-lite na hallach sobie skacze od od 0 do czasami 2%. Kalibracja drążków zwykle pomaga tylko na kilka dni, ale ja mam to głęboko wiadomo gdzie :)
Nawet bez deadbandu te odchyłki nie wpływają kompletnie na sterowanie helika.
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1431
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 5 lip 2021, o 19:34

A ja się dzisiaj przeleciałem testowo jednym z moich kombatów. Trochę się cykałem, bo ciągle nie mam docelowej baterii do tego nadajnika, tylko wpiąłem jakiś 2S o pojemności 300 mAh. Niby ładnie napięcie trzyma, ale jakoś ta mała pojemność wprowadzała taki niepokój jakiś :) W każdym razie wsio działa, lot pięknie wykonany od początku do końca, z odliczaniem, puszczeniem z holda itp. No bajka. No i żadnego laga ani nic takiego nie było. Także wtedy to na pewno był źle (za mocno) ustawiony EXP.

Deadband: tak, jeśli FBL czy inny system (np. Cleanflight/Betaflight itp.) pozwalają to spoko - ale np. w BeastX z tego co wiem to nie ma takiego ustawienia. Dlatego wolałem to załatwić programowo w samym OpenTX. Chyba ten pomysł z przełącznikiem logicznym na razie wydaje się najbardziej sensowny.

Z drobiazgów, które jak na razie zauważyłem:
- można ubić sobie nadajnik złym formatem/kodowaniem pliku PNG (a i JPG też mi się takie udało zrobić). Nie wiem jak mi się to udało - ale jak sobie wgrałem własne obrazki z modelami (każdy w formacie JPG i PNG - bo można też zrobić "przezroczyste" czyli sam model bez tła się wyświetla) - to niektóre z nich nie działały. Niektóre nie pojawiały się na liście (okazało się, że za długie nazwy), ale niektóre po prostu zawieszały oprogramowanie podczas próby ich otwarcia. Przeglądając sobie pliki w przeglądarce folderów gdy się trafi na taki obrazek - apka się freezuje :) A gdy się jakimś cudem ustawi taki obrazek w modelu (a da się np. podmieniając na karcie na taki zepsuty z tą samą nazwą) to apka po uruchomieniu od razu się freezuje :-)
- nie wiem dlaczego, ale dwa odbiorniki Spektrum, które przebindowałem na TX16S miały spore problemy z ponownym zbindowaniem się z oryginalną aparaturą Spektrum (DX9). Oba udało się koniec końców przebindować, ale w sumie to nie wiem dlaczego się udało. W kombacie jest odbiornik Orange (ORX) - z Radiomasterem zbindował się od razu. Ale powrót na Spektrum nie udawał się. Dopiero jak w menu zmieniłem na 11ms (z 22) to zbindował się... jako 22ms (!). Z odbiornikiem AR7200BX - podobnie, a nawet gorzej: z Radiomasterem bez problemu, ale powrót na Spektrum niemożliwy (kilkanaście prób, na 22 i 11ms - bez rezultatu). W końcu wypiąłem na chwilę serwo ogonowe z AR7200BX i udało się za pierwszym razem zbindować, też na 22ms (!). Ot, taka ciekawostka :)
- z dzikich pomysłów na to "co sobie ustawić w mojej apce" czego się nie dało: przypisać sobie ustawienie głośności to jednego z pokrętełek :)
- regulacja "tarki" na drążku gazu nie wymaga rozkręcania apki jak to w niektórych tutorialach na YT widać - są otworki z tyłu pod gąbkami. Może rozrkęcanie jest potrzebne w starszych wersjach, albo u innych producentów (Jumper/Eachine)?

Rozkmniniam też sobie czy używać w ogóle flight modes? Jak wy to ustawiacie?
Najpierw sobie skonfigurowałem kombata i tutaj sobie ustawiłem 3 flight mody (różniące się poziomem wychyleń i EXPO -> czyli taki trochę D/R ze spektruma). Flight mody podpięte pod jeden ze switchy no i wszystko fajnie. Potem przeszedłem do ustawiania helika i zobaczyłem, że u mnie już jest jeden jakiś przykładowy. W zasadzie na tych defaultowych ustawieniach możnaby podnosić helika (po ustawieniu rewersów i pewnie skalibrowaniu gazu w ESC) - bo wszystko chodziło pięknie. Przewidziane zostały 3 różne tryby lotu oparte na krzywych (coś jak NORMAL + dwa poziomy IDLE). Skonfigurowany HOLD, krzywa do GYRO (tu może jeszcze dobrze byłoby ustawić sobie konkretny % a nie 100) - przy czym te 3 tryby lotu nie są ustawione jako "flight modes" w apce, tylko po prostu zestawy krzywych przypisanych do odpowiednich miksów i outputów. I nad tym owarunkowanie switchem. Czyli osiągnięte to samo, tyle, że bez flight modes. Flight modes w ogóle nie były tutaj ustawione dla helika. I teraz zastanawiam się czy jest sens to w ogóle ustawiać? Coś fajnego kryje się za flight modes, co może być przydatne w heliku?
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19192
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1743 razy
Podziękowano: 886 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lip 2021, o 22:39

Ustawienie głośności pokrętłem - da się bo w horusie chyba jest tak samo i ustawiłem. Jak nie ogarniesz pokaże ci jak ja to zrobiłem.

Flight modes nie traktowałbym wyłącznie dosłownie. Dla mnie to raczej opcja pomagająca hierarchizować ustawienia, gdy jest ich więcej. Ja z FM korzystam w sumie tak tylko pobocznie. Idle, holdy I inne ustawiam niezależnie od flight modes. Jednak konkretnym ustawieniom przypisuje flight modes tylko po to żeby ma ekranie mieć wybrany przeze mnie napis typu "idle" "holdzik" i inne takie. Więc używam tego chyba odwrotnie do przeznaczenia, ale na tym polega zabawa z open tx. Dostajesz pakiet funkcjonalności i sam decydujesz co z nią zrobisz.
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1431
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lip 2021, o 20:57

OK, głośność udało się ustawić, nie wiem jak to mogłem przeoczyć - w sumie w tym samym miejscu próbowałem wcześniej :D

Dzisiaj natomiast trochę się namordowałem z ustawieniem delikatnego delay na kanale gazu w Heliku. I przy okazji wyszła różnica w wykorzystaniu Flight Modes vs ustawianiu switchy od razu w mixach.
A mianowicie chciałem sobie ustawić lekki delay (a w zasadzie nie delay, tylko slow) ale tylko w momencie przełączania się między krzywymi. Pamiętam jak przyszły moje nowe Quantumy 65C i przełączyłem sobie holda - to mi starło lekko kilka zębów, tak szybko ESC zapodał nowe obroty :) No i w Spektrumie ustawiłem lekki delay na kanale Thro, ale trochę upośledza to "fejkowy governor" ustawiony jako lekkie V na krzywej gazu. No i pomyślałem, że w OpenTX takie coś sie już powinno dać ustawić, ale nijak opcje delay i slow w mixach nie chciały dać tego efektu. To znaczy dawały: ale upośledzały tylko ruch drążka (output "podążał" za drążkiem z jakimś tam opóźnieniem) a nie o to chodziło. Poza tym pierwsze przełączenie między krzywymi było płynne, ale kolejne przełączenia już nie. Chyba, że w międzyczasie stickiem zmodyfikowało się poziom gazu - wtedy znowu płynnie (?). No w każdym razie zupełnie nie tak jak chciałem. Okazało się, że w MIXach trzeba wszystkie delay i slowy ustawić na 0.0 ale we flight modes jest za to opcja działająca jako opóźnienie (tam się chyba tylko inaczej nazywa po prostu - jakoś "soft" czy coś takiego). I teraz jest tak jak chciałem - płynna zmiana outputu następuje tylko przy przełączaniu krzywych, ale potem gaz na sticku reaguje natychmiast. Domyślam się, że gdyby pod fazy lotu podpiąć i inne kanały - to one też miałyby ten "soft" na czas przełączania. Ale to w sumie też fajne może być. Np. jak sobie ustawię inne maks. wychyły na różnych FM to nawet może być niezłe, że np. AIL zmieni swoje maksymalne położenie płynnie (w np. 0.5s a nie od razu).
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19192
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1743 razy
Podziękowano: 886 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lip 2021, o 22:48

Opóźnienie możesz ustawić też na switchach.robilem tak i throttle i klapy.
Tylko trochę trzeba naprężyć szare komórki bo ważna jest kolejność listy zależności pod danym kanałem. Nie pamiętam już jak to zrobiłem ale jak już zrobiłem to pamiętam że uznałem że to w sumie logiczne :D

Wróć do „Inne marki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość