Turnigy 9X i 9XR

Tanie a działa...
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 457
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Osa » 12 sty 2020, o 18:03

Ja mam na karcie firmware do nadajnika i modułu DJT i XJT. Do czego jeszcze, można kartę wykorzystać diabli wiedzą? Mi wystarczą podstawowe funkcje nadajnika, a i tak jest tego za dużo.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
T-rex 450/ Taranis Q X7
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 12 sty 2020, o 18:36

Dzięki Adam za informację Heli udało się ustalić i oblatac jest ok teraz funcub do ustawienia ale to już buła z masłem :D
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 90
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec
Podziękowano: 3 razy

Postautor: JurekG » 13 sty 2020, o 18:18

Kwiatek,
Mam bliźniaczy nadajnik Flysky FS-TH9X. Pierwsze co zrobiłem to wgrałem nowe firmware ER9X. W sumie było to spowodowane kontaktem z kolegą Brodziek, autorem tłumaczenia na polski dokumentacji ER9X. Skorzystałem też bo wysłał mi najnowsza wersję prawie kompletnego do zmontowania modułu Mega Sound. Działa bardzo fajnie, tym bardziej że wszystkie komunikaty można tworzyć samemu i to po polsku.
http://brodziek.cba.pl/MegaSoundSerial.html
Brzmi jak w automapie. Kłopot może być bo to wszystko na elementach SMD. Po za tym zrobiłem złącze USB do wgrywania ustawień dla modeli przygotowywanych w programie eePe jak i zmiany firmware. Też zrobiłem podświetlanie wyświetlacza. Też działa dobrze. No i wymieniłem na moduł nadajnik Frsky DJT + D8R-IIPlus z telemetrią. I tak powstał mały ala-Taranis. Na razie nie narzekam. Teraz latam na symku, o niebo lepiej niż na SM600.
Z elektroniką nie mam problemu bo to mój zawód i hobby. Taka zabawa.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2020, o 18:52 przez JurekG, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 90
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec
Podziękowano: 3 razy

Postautor: JurekG » 13 sty 2020, o 18:40

Pamięć na karcie Mega Sound służy do zapamiętywania ustawień większej ilości modeli. Prześlę ci na maila instrukcję ER9X pdf, tam jest sporo informacji. Problem, jak przesłać plik pdf ?

Może ci się przyda
https://myrcflight.weebly.com/turnigy-9xr.html
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1763
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 206 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: Carson » 13 sty 2020, o 19:36

kwiatek pisze:Dzięki Adam za informację Heli udało się ustalić i oblatac jest ok teraz funcub do ustawienia ale to już buła z masłem :D


Teraz mi sie przypomnialo jak ustawialem Twoja apke, ze polska wersja jezykowa, ktora masz wgrana jest zwalona ;) Przez nia stracilem mase czasu zanim wpadlem na pomysl, ze brak w menu tworzenia czy tam usuwania profilu jest spowodowany polska wersja.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 13 sty 2020, o 21:38

To mòwisz Carson że jak jest ustawiony język polski to menu nie jest pełne?
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1763
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 206 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: Carson » 13 sty 2020, o 21:51

Nie wiem, nie weryfikowalem czy cos wiecej jest zwalone. Odkrylem tego bug'a i od razu zmienilem jezyk na angielski - w takiej formie tez odeslalem Ci ustawiona apke.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 13 sty 2020, o 21:58

Muszę to sprawdzić bo wcześniej nie przywiązywałem wagi do tego
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 14 wrz 2020, o 09:23

Następny problem jak ustawić failsafe w turnigy 9xr pro
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1763
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 206 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: Carson » 14 wrz 2020, o 09:49

Chyba Ci ustawialem wtedy pod 450tke ale nie pamietam jak to szlo :) Jesli nadal masz model i profil do niego to moze podejrzyj w profilu
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19181
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1742 razy
Podziękowano: 882 razy

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2020, o 10:00

Wiele sugeruje że kwiatek ma ustawione ujemne katy na fs
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1763
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 206 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: Carson » 14 wrz 2020, o 10:06

A to na pewno nie ja :D FS zawsze ustawiam na zerowe katy i sprawdzam na blacie bez lopat czy dziala ok
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19181
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1742 razy
Podziękowano: 882 razy

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2020, o 10:23

Ja ustawiam:
- throttle cut (czyli że bez bailouta)
- katy zerowe (są teorie, że lepsze ciut dodatnie - nie analizowałem tego)
- autolevel (nie rescue)
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 14 wrz 2020, o 12:02

Opanowane (dzięki Mirek )
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 20 paź 2020, o 09:31

Witam ponownie mam znów problem z moim radyjkiem może ktoś pomoże jak ustawić tryby lotu próbuje i nie daje rady moje oprogramowanie to chyba open tx na foto widać wersję pomoże ktoś
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
kwiatek
Domownik forum...
Posty: 408
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: kwiatek » 20 paź 2020, o 16:45

Post pod postem ale temat ogarnięty osa mnie naprowadzil dzięki
Były v977 trex 450 tarot 450 Devil 450 Raptor 50 OMP M2
Są xl380 Aiskipper 50N Trex 600 N Taranis
Awatar użytkownika
gotikson
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 22-11-2020
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: gotikson » 29 lis 2020, o 12:05

Hejka,
Czy ktoś z Was używa Turnigy 9X z openTX do OMP M2? Jeżeli tak, to proszę o info jaki ma nadajnik i odbiornik. Nie widzę możliwości ustawienia w openTX sBUS - pewnie wiedza za mała, albo się nie da.
OMP M2 Explore
Turnigy9Xv2/er9X
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19181
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1742 razy
Podziękowano: 882 razy

Postautor: Don Mirson » 30 lis 2020, o 08:58

sbus'a nie ustawiasz w nadajniku. To po prostu gniazdo w odbiorniku. Opentx nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o połączenie z M2.
Jedynie co wazne to to na jakim systemie latasz (frsky? turnigowy?) i czy te system posiada odbiorniku z sbusem (bo po osbusie łączysz odbiornik z Ompem).

Nie wiem cz jasno to opisałem?
Awatar użytkownika
gotikson
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 22-11-2020
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: gotikson » 30 lis 2020, o 19:39

Don Mirson, z tego co mówisz to w apce nie ustawiam, anadajnik i odbiornik muszą mieć takie porty, żeby to zadziałało.
Jednak w setupie Turnigy jest opcja wyboru PPM lub inne ustawienia protokołów (załącznik na przykładzie softu er9x, bo openTx w wersji 2.1.9 nie mam) więc chyba coś się jednak ustawia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OMP M2 Explore
Turnigy9Xv2/er9X
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19181
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1742 razy
Podziękowano: 882 razy

Postautor: Don Mirson » 30 lis 2020, o 21:01

Zacznijmy od tego na jakim module latasz?
Btw. Uzupełnisz profil w wolnej chwili (awatar)?

Wróć do „Flysky, Hisky, Turnigy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron