FlySky FS-i6

Tanie a działa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 2 lip 2019, o 08:15

chyba trzy kabelki dasz radę podłączyć nie mając "oryginalnej" wtyczki ...?
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1771
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 207 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: Carson » 2 lip 2019, o 08:27

Dam dam juz namierzylem temat zaraz po napisaniu posta :D Nie takie rzeczy sie juz robilo! :piwo2:
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1465
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 92 razy

Postautor: mikegsx400 » 2 lip 2019, o 08:44

...biere każde auto z boku, nikt dziś do mnie nie ma szans!...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Posty: 2203
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 206 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 2 lip 2019, o 22:47

Carson. Uwierz, że nie ma latania bez idla. Koniec i kropka.
Chyba, że masz dużą sakiewkę, żeby zapłacić za to, co już wiesz za 'dziękuję'.

To samo dotyczy tzw. dronów. Można latać z autolevelem, ale to NIGDY nie będzie to samo, co swobodne latanie w ACRO.
To pierwsze jest przydatne tylko do latania z kamerą do filmów/fotek. Reszta to w sumie tylko FPV. Innego zastosowania nie widzę. Oprócz może nawożenia pola u Chińczyków.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2019, o 01:01

Sławuś... Ja widziałem na żywo jak Carson lata.
To wszystko co wcześniej widzieliśmy tutaj na filmikach to prawda! On nie ściemnia!
Przyjechał do Wincentował i latał.
On naprawdę umi!
Tylko czasem jakoś się potyka na takich podstawowych pierdołach typu własnie firmwaru w apce sobie nie zmieni (co wiadmo, że każdy robi na dzień dobry jak tylko kupi sobie FlySky FS i6, choćby li i jedynie po to, żeby mieć timer), albo właśnie odkryje kawał świata ustawiając płaską krzywą gazu na normalu i ciesząc się, że ma drugiego idla.

...

Ja Ci podpowiem @CArson więcej!
Możesz mieć i trzy idle!
Musisz tylko wartość HOLDa ustawić na jakąś wartość wyższa od zera.
Potem w failsafe w odbiorniku ustawić wartość gazu na zero i masz:
- hold - wyłączona apka.
- ild1 - włączona apka, włączony hold.
- idl2 - włączona apka, włączony normal
- ild3 - włączona apka, włączony ilde-up.

:D:D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2019, o 01:01

... autosa już nie poćwiczysz, ale hu kiers...
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1771
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 207 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: Carson » 3 lip 2019, o 07:18

hahah dzieki! :piwo: Gmeracz latam na idlu od moich pierwszych zawisow mikrusem, Miru mnie namowil za co mu dziekuje i tak juz zostalo. Normala uzylem moze ze 3 razy - do kalibracji gazu :D 3 idle przy moim lataniu to zbedny bajer, ale dwa jak najbardziej sie teraz przydaja. Jeden ultra low i sieczkarnia. A co do softu do fs i6 to plan byl taki zeby na razie latac na oryginale i nie kombinowac (za duzo obcych mi tematow, z ktorymi zapoznalem sie tylko w teorii - wtedy) a za jakis czas zrobic upgrade apki. Tylko tak sie zeszlo od ubieglego lata i nadal mam oryginalny soft a timer odpalam w fonie :vhappy:
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1005
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: Piotr_T » 26 maja 2021, o 20:20

Co prawda z FlySky FS-I6X na naszym "The Forum" jestem chyba tylko ja, ale... zaimplementowałem dziś w tego gruza poprawiony firmware opisany tu - https://github.com/Cleric-K/FlySky-i6X_Firmware_BugFix . Poprawia ją jedną z dość istotnych wad tego nadajnika polegającą na tym, że nadajnik "upraszcza" sobie przetwarzanie analogowego "wejścia" na cyfrowy odpowiednik transmitowany drogą radiową - jest to ładnie wyjaśnione w artykule. Efekt - do diaska, wreszcie wiem dlaczego ten nadajnik "ziarniście" sterował serwami w śmigłowcu, co powodowało, że model też latał w sposób dość "skokowy". Teraz jest to inna jakość, heliki wreszcie chodzą za drążkiem. Co ciekawe ten błąd był w tym nadajniku "od zawsze" i producent nie kwapił się do jego poprawienia, a niższe i wyższe modele w gamie były od niego wolne. Podobnie rzecz ma się z błędnym wysterowaniem kanałów tarczy w trybie "Helicopter / Variable Pitch", czyli tym, którego trzeba użyć do wysterowania FBL-a. Tu też FlySky ma klientów w d..., ale w końcu są szanse, że "offowi" programiści FlySky (Creric-K i qba667 - autor 10-kanałowego firmware dla FS-I6, obaj aktywni na HF) wreszcie rozwiążą i ten problem.
Gdyby ktoś jednak potrzebował, to pliki do flashowania można pobrać tu - https://github.com/Cleric-K/FlySky-i6X_ ... x/releases

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Posty: 1825
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: kubacki » 26 maja 2021, o 20:29

No dobra ale mnie najbardziej interesuje teraz czy OMP2 zaczął sie poprawnie zachowywać,bo oboje mamy różne aparatury i u mnie bylo ok a u ciebie byl jakis problem
OMP M2 Explore
OMP M2 V2
XL Protos 380
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1005
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: Piotr_T » 26 maja 2021, o 20:38

Jeśli idzie o zachowanie się w zawisie, to zdecydowanie tak, a jeśli idzie o AL, to muszę dać mu więcej miejsca, niż 2 m z kawałkiem do sufitu. Tarcza na 100% jest ustawiona jak trzeba. Ale i tak najbardziej zaskoczył mnie Mini - podniósł się w górę jak zabetonowany. Jak się okaże, że większość moich kretów Miniakiem wzięła się z nadajnika, to... no właśnie... może wróci mi wiara w moje umiejętności ;).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Posty: 1825
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: kubacki » 26 maja 2021, o 21:01

Dokladnie ,najgorsze jeśli umiejętności są ale ogranicza je sprzęt
OMP M2 Explore
OMP M2 V2
XL Protos 380
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1005
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: Piotr_T » 26 maja 2021, o 21:51

Nie no, tych umiejętności to zbyt wiele nie ma i nie było, ale jak sprzęt ograniczał i te "resztki", to nic dziwnego, że Mini nie miał ze mną lekko. Po zmianie widzę różnicę, i to dużą. Powinno być łatwiej.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D

Wróć do „Flysky, Hisky, Turnigy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość