FlySky FS-i6

Tanie a działa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14007
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1398 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: aikus » 2 lip 2019, o 08:15

chyba trzy kabelki dasz radę podłączyć nie mając "oryginalnej" wtyczki ...?
W Szczebrzeszynie ksiądz szczy w trzcinie.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1965
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 249 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: Carson » 2 lip 2019, o 08:27

Dam dam juz namierzylem temat zaraz po napisaniu posta :D Nie takie rzeczy sie juz robilo! :piwo2:
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Posty: 1667
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 96 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: mikegsx400 » 2 lip 2019, o 08:44

...biere każde auto z boku, nikt dziś do mnie nie ma szans!...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Posty: 2203
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 206 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 2 lip 2019, o 22:47

Carson. Uwierz, że nie ma latania bez idla. Koniec i kropka.
Chyba, że masz dużą sakiewkę, żeby zapłacić za to, co już wiesz za 'dziękuję'.

To samo dotyczy tzw. dronów. Można latać z autolevelem, ale to NIGDY nie będzie to samo, co swobodne latanie w ACRO.
To pierwsze jest przydatne tylko do latania z kamerą do filmów/fotek. Reszta to w sumie tylko FPV. Innego zastosowania nie widzę. Oprócz może nawożenia pola u Chińczyków.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14007
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1398 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2019, o 01:01

Sławuś... Ja widziałem na żywo jak Carson lata.
To wszystko co wcześniej widzieliśmy tutaj na filmikach to prawda! On nie ściemnia!
Przyjechał do Wincentował i latał.
On naprawdę umi!
Tylko czasem jakoś się potyka na takich podstawowych pierdołach typu własnie firmwaru w apce sobie nie zmieni (co wiadmo, że każdy robi na dzień dobry jak tylko kupi sobie FlySky FS i6, choćby li i jedynie po to, żeby mieć timer), albo właśnie odkryje kawał świata ustawiając płaską krzywą gazu na normalu i ciesząc się, że ma drugiego idla.

...

Ja Ci podpowiem @CArson więcej!
Możesz mieć i trzy idle!
Musisz tylko wartość HOLDa ustawić na jakąś wartość wyższa od zera.
Potem w failsafe w odbiorniku ustawić wartość gazu na zero i masz:
- hold - wyłączona apka.
- ild1 - włączona apka, włączony hold.
- idl2 - włączona apka, włączony normal
- ild3 - włączona apka, włączony ilde-up.

:D:D
W Szczebrzeszynie ksiądz szczy w trzcinie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14007
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1398 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2019, o 01:01

... autosa już nie poćwiczysz, ale hu kiers...
W Szczebrzeszynie ksiądz szczy w trzcinie.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1965
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 249 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: Carson » 3 lip 2019, o 07:18

hahah dzieki! :piwo: Gmeracz latam na idlu od moich pierwszych zawisow mikrusem, Miru mnie namowil za co mu dziekuje i tak juz zostalo. Normala uzylem moze ze 3 razy - do kalibracji gazu :D 3 idle przy moim lataniu to zbedny bajer, ale dwa jak najbardziej sie teraz przydaja. Jeden ultra low i sieczkarnia. A co do softu do fs i6 to plan byl taki zeby na razie latac na oryginale i nie kombinowac (za duzo obcych mi tematow, z ktorymi zapoznalem sie tylko w teorii - wtedy) a za jakis czas zrobic upgrade apki. Tylko tak sie zeszlo od ubieglego lata i nadal mam oryginalny soft a timer odpalam w fonie :vhappy:
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1158
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 76 razy

Postautor: Piotr_T » 26 maja 2021, o 20:20

Co prawda z FlySky FS-I6X na naszym "The Forum" jestem chyba tylko ja, ale... zaimplementowałem dziś w tego gruza poprawiony firmware opisany tu - https://github.com/Cleric-K/FlySky-i6X_Firmware_BugFix . Poprawia ją jedną z dość istotnych wad tego nadajnika polegającą na tym, że nadajnik "upraszcza" sobie przetwarzanie analogowego "wejścia" na cyfrowy odpowiednik transmitowany drogą radiową - jest to ładnie wyjaśnione w artykule. Efekt - do diaska, wreszcie wiem dlaczego ten nadajnik "ziarniście" sterował serwami w śmigłowcu, co powodowało, że model też latał w sposób dość "skokowy". Teraz jest to inna jakość, heliki wreszcie chodzą za drążkiem. Co ciekawe ten błąd był w tym nadajniku "od zawsze" i producent nie kwapił się do jego poprawienia, a niższe i wyższe modele w gamie były od niego wolne. Podobnie rzecz ma się z błędnym wysterowaniem kanałów tarczy w trybie "Helicopter / Variable Pitch", czyli tym, którego trzeba użyć do wysterowania FBL-a. Tu też FlySky ma klientów w d..., ale w końcu są szanse, że "offowi" programiści FlySky (Creric-K i qba667 - autor 10-kanałowego firmware dla FS-I6, obaj aktywni na HF) wreszcie rozwiążą i ten problem.
Gdyby ktoś jednak potrzebował, to pliki do flashowania można pobrać tu - https://github.com/Cleric-K/FlySky-i6X_ ... x/releases

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Posty: 1924
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 102 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: kubacki » 26 maja 2021, o 20:29

No dobra ale mnie najbardziej interesuje teraz czy OMP2 zaczął sie poprawnie zachowywać,bo oboje mamy różne aparatury i u mnie bylo ok a u ciebie byl jakis problem
OMP M2 Explore
OMP M2 V2
XL Protos 380
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1158
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 76 razy

Postautor: Piotr_T » 26 maja 2021, o 20:38

Jeśli idzie o zachowanie się w zawisie, to zdecydowanie tak, a jeśli idzie o AL, to muszę dać mu więcej miejsca, niż 2 m z kawałkiem do sufitu. Tarcza na 100% jest ustawiona jak trzeba. Ale i tak najbardziej zaskoczył mnie Mini - podniósł się w górę jak zabetonowany. Jak się okaże, że większość moich kretów Miniakiem wzięła się z nadajnika, to... no właśnie... może wróci mi wiara w moje umiejętności ;).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Posty: 1924
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 102 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: kubacki » 26 maja 2021, o 21:01

Dokladnie ,najgorsze jeśli umiejętności są ale ogranicza je sprzęt
OMP M2 Explore
OMP M2 V2
XL Protos 380
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1158
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 76 razy

Postautor: Piotr_T » 26 maja 2021, o 21:51

Nie no, tych umiejętności to zbyt wiele nie ma i nie było, ale jak sprzęt ograniczał i te "resztki", to nic dziwnego, że Mini nie miał ze mną lekko. Po zmianie widzę różnicę, i to dużą. Powinno być łatwiej.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1158
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 76 razy

Postautor: Piotr_T » 2 lis 2021, o 11:47

Być może dla niektórych to żadna nowość, ale dla mnie jest... na miarę odkrycia... FlySky FS-i6x z OpenTX na pokładzie



Jak widać załadowanie firmware OpenTX nie jest tak banalne, jak oryginalnego, czy nawet customowego softu (ale wciąż przewidzianego dla tego modelu radia), skonfigurowanie takiego stwora też wymaga pewnej wiedzy, ale... stwór działa i pewnie nie jest obciążony wadami oryginalnego, czy nawet poprawionego przez Creric-K softu dla FlySky FS-i6x.

Jest też filmik z konfiguracji modelu, co prawda drona



ale jak można drona, to helika i czy samolot też da radę.
Mocno mnie to korci, ale i trochę się boję, bo jak coś nie wyjdzie, to będzie kicha i zostanę bez radia. Chyba że kupię drugą sztukę z drugiej ręki na eksperymenty, a obecny egzemplarz zostawię do latania na tak długo, dopóki nie będę pewny efektów przeróbki. No i świadomie pomijam to, że nie znam OpenTX-a :-).

Karol - FS-i6 też idzie przeprogramować.


Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
h00jraq
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 05-06-2020
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: h00jraq » 25 kwie 2022, o 18:27

Ok mam pewien problem z aparaturą. Dodam, że dawno jej nie dotykałem a próbuję wrócić do Heli-X i latania w ogóle.
Mam wybrane "variable pitch heli" jako model.
Kanały są ustawione na 100%.

Wgrałem ostatni update od Cleric-k (https://github.com/Cleric-K/FlySky-i6X_ ... x/releases).

Zauważyłem, że jak kręcę pokrętłami VRA i VRB to wtedy kanały 5 i 6 reagują.... To chyba nie tak powinno być :D? To dlatego, że mam aux switche jakoś ustawione?
Jak to teraz naprawić, żebym mógł spokojnie w heli-x polatać?

Ok, już naprawione. Oczywiście ja też coś źle kumałem i miałem źle ustawione.

Jakieś porady odnośnie ustawienia pod symek? Będę latał XK-K110 na ich stockowym radiu póki co ale ogólnie wolałbym przejść na FS jak już ogarnę jakiś transmitter bo chyba Xk-K110 nie da się od tak zbindować z FS i6?
Mam receiver od FS i6 ale on chyba za duży, żeby wsadzić go do Xk-K110 :D.

Wróć do „Flysky, Hisky, Turnigy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron