Druk 3D - co warto wiedzieć (?)

Kup drukarkę, wydrukuj drukarkę, zwróć drukarkę...
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 9 paź 2024, o 15:31

(post z działu Sprzedam - usunięty)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2024, o 20:03 przez HeliBoomer, łącznie zmieniany 1 raz.
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 paź 2024, o 09:02

co drukarki robią na takiej drukarkowej farmie?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 10 paź 2024, o 09:25

mwx pisze:co drukarki robią na takiej drukarkowej farmie?

drukują duże zamówienia
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 10:59

mwx pisze:co drukarki robią na takiej drukarkowej farmie?

przede wszystkim motywują do myślenia o fotowoltaice :lol: bo zywice to jeszcze małe miki, ale FDM-ki to jest katastrofa przy obecnych cenach prądu przemysłowego :wall2: jedyny plus taki że idzie zima więc mając armię FDM-ek zapominamy o grzaniu bo i tak odpalając wszystkie w drukarni jest powyzej 40 stopni i wilgotność taka że po 5 sekundach gałki oczne wysychają :vhappy:

a tak na serio to tak jak kol. Ramotny napisał, drukują duże zamówienia, bo dobrze zoptymalizowana farma oraz postęp technologiczny pozwala na druk 3d w naprawdę wysokiej jakości przy zachowaniu ceny od której przysłowiowy Exel nie wybucha na przykłąd wydawcy gier planszowych, do tego dochodzi jeszcze fakt że np. figurki są cięższe i nie wymagają składania ich z pierdyliona części co poprawia ich atrakcyjność i użytkowość ogólną

przykład:

Screenshot_11.jpg

to juz nie te czasy że drukarki są ultra drogie i nie oferują jakości porównywalnej do wtrysku, obecne matryce w druku zywicznym pozwalają na rozdzielczość druku 19μm

więc na przykład taki wydawca gier robi kampanię na Kickstarterze, zbiera kwadrylkion dolaruff, ma do wyprodukowania do planszówki 80k figurek, tylko myk polega na tym że sprzedał 10k gier czyli do każdej idzie 8 RÓZNYCH i teraz jesli taki wydawca ma zapłacić za 8 form wtryskowych które to zrobią po 10k każda to lepiej ten koszt wpakować w druk, mieć lepsze, cięższe (i w całości) figurki żywiczne które pośród graczy są postrzegane jako bardziej pro, bo mając odpowiednio dużą farmę mozna to dźwignąć w czasie podobnym do procesu wtrysku razem z oczekiwaniem na formę, kolejna sprawa jest taka że np, wydawca chce wypuścic dodatek do planszówki, więc przysyła plik i to sie robi, nie musi zamawiac kolejnej formy, i na koniec jeszcze, gdy jest jakiś bład w pliku (a bywają) to chinczyk zrobi formę i tłucze wszystkie z błędem podczas gdy druk pozwala na zmiane projektu(pliku) w dowolnym momencie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 paź 2024, o 11:10

Ok, teraz rozumiem. "Farma" od razu kojarzy się z bictoinem (co za czasy.. powinna ze starym McDonaldem...) i przez chwilę kminiłem na co komu drukarki do bitcoinów.

Potem pomyślałem że to może do jakichś małych elementów ale kosztowo/jakościowo tego nie widziałem. Przykład z grami pokazuje że są nisze w które to się może wstrzelić.
Awatar użytkownika
LechuW
Elita forum...
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 10 paź 2024, o 11:53

A to jeszcze ja pytanie zadam: jak z usuwaniem podpór przy tych figurkach w skali masowej?
Jak widzę kąty są takie że nie idzie tego wydrukować bez.
A żywica potrzebuje też trochę powierzchni stykowej do stołu aby nie opadł wydruk.
Pozdrawiam,
Leszek
Goosky S2 SAB Raw 420 RAW 580 Kraken 580
R42
Vcontrol EVO TX16SMKII
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 11:54

mwx pisze: Przykład z grami pokazuje że są nisze w które to się może wstrzelić.

Gry planszowe to jedna z dziedzin w której druk sie sprawdza, ale robi sie też np. uszczelki do specjalistycznych tematów jak boje pomiarowe które potem dyndają gdzieś wokół lodowców i sprawdzają jak mocno rozpierdzielamy planetę, wszelkie elementy prototypowe w róznych branżach czy mastery do odlewów rzeczy wszelakich, do tego dochodzą wszystkie popkulturowe śmieci na które akurat jest moda w danym okresie, przykład: fidgetspinnery, smoki ruchome/segmentowe, te ostatnio modne dynksy do kluczy i cała masa innego śmiecia którego z zasady nie drukuję zanim nie zostanie opłacone w całości :dk:

druk technologicznie poszedł bardzo mocno w ostatnim czasie do przodu przez co stał się bardziej przystępny cenowo, w związku z tym coraz częściej klienci i ich produkty wymagają rozwiązań mocno specjalistycznych czego przykładem jest coraz wieksza świadomośc choćby inżynierów projektantów którzy coraz częściej wiedzą o tym że np.mozna uzyc do druku dysz rubinowych aby drukować z materiałów mocniej węglowych

sam druk (urządzenia) dochodzą powoli do ściany gdzie nie bardzo jest co zmieniać, ale BARDZO mocno idą obecnie naprzód materiały, kto słyszał te 5 lat temu o powszechnym zastosowaniu PACF czy PC? a teraz to taka raczej norma..
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 11:58

LechuW pisze:A to jeszcze ja pytanie zadam: jak z usuwaniem podpór przy tych figurkach w skali masowej?
Jak widzę kąty są takie że nie idzie tego wydrukować bez.
A żywica potrzebuje też trochę powierzchni stykowej do stołu aby nie opadł wydruk.

Chrup i nie ma, dosłownie, przecie nikt z pęsetą nie będzie dłubał tysięcy figurek, jak druk jest dobrze wysupportowany, żywica jest odpowiednia (ja np. drukuję z mixa 9 róznych włącznie z dentystycznymi i innymi magicznymi), parametry druku są ok to nie ma z tym problemu, trzeba tez wziąc pod uwagę że to nie są takie podpory jak w plikach presupported z internetów, tu kazda figurka jest supportowana od nowa, są druki testowe itp, bo popełnienie błedu w prokecie to potem błąd na tysiącach sztuk
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 10 paź 2024, o 11:59

ja się przymierzam do zakupu czegoś do amatorskich wydruków (nie żadne farmy) i nie wiem co wybrać bo jest cała masa sprzętu. Jedni są zachwyceni BambooLab dla innych tylko Prusa a jeszcze inni Creative.
Co warto rozważyć przy budżecie 3-4k PLN... (filamentowa 1,75 directdrive pole 20x20x20cm)?
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 12:06

Ramotny pisze:ja się przymierzam do zakupu czegoś do amatorskich wydruków (nie żadne farmy) i nie wiem co wybrać bo jest cała masa sprzętu. Jedni są zachwyceni BambooLab dla innych tylko Prusa a jeszcze inni Creative.
Co warto rozważyć przy budżecie 3-4k PLN... (filamentowa 1,75 directdrive pole 20x20x20cm)?

obecnie? TYLKO Bambusy, tylko normalne COREXY, nie żadne mini czy inne ładnie wygladające marketingowo

Mam kilkadziesiąt P1P, P1S, P1C, mają po kilka tysiecy godzin każda i nie padła zadna, w niektórych od nowości nie wymieniałem nawet dysz..

jesli nie planujesz duku z mocno specjalistycznych materiałów i PLA, PET-g, ABS, ASA i tym podobne Ci wystarczają to P1S jest Twoim GoTo

Creative to syf, nadal wszystko z gównolitu, hype jest bop durne hamerukańce to nakręcają, ale jak drukarka może być pro skoro wózek z hotendem zawadza o wiatrak filtra w obudowie? (serio)
Prusa totalnie została w tyle technologicznie i relacją cena/jakość, Juzek leci na renomie i jakoś to się jeszcze kręci, nie powiem, zrobił chłop duzo żeby udomowić druk 3D, ale to juz nie te czasy żeby kupować prusę (jakąkolwiek)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 10 paź 2024, o 12:22

HeliBoomer pisze:Prusa totalnie została w tyle technologicznie i relacją cena/jakość, Juzek leci na renomie i jakoś to się jeszcze kręci, nie powiem, zrobił chłop duzo żeby udomowić druk 3D, ale to juz nie te czasy żeby kupować prusę (jakąkolwiek)

Tak, też czytałem taką opinię i na dodatek, że support (obsługa klienta) szwankuje....
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 12:27

Jako że w tym hobby walczymy od zawsze z wibracjami to warto dodać że P1(każde) naprawdę ładnie drukuje z gumy, twardości 20D nie są żadnym problemem ;)

i Bambusa kupuj na ich stronie, przyśla od niemca albo z holandii, w PL to nie ma sensu bo bambu z zasady nie daje rabatów do dalszej odsprzedaży więc trzeba komus zapłacić myto a serwis (jak by co) i tak jest w bambu
plus jak masz firme to kupisz netto (rejestrujesz się jako firma u nich, wysyłasz papiery i za 2 dni masz konto firma z cenami netto oraz fakturą z UE
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, o 12:31 przez HeliBoomer, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Crazy_fly
Stały bywalec...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Crazy_fly » 10 paź 2024, o 12:29

HeliBoomer pisze: routerów nie chcę bo nie mam kwadryliona kolumbijskich pesos żeby dopłacać :wall:

:rotfl:

cena już w krowach
nielot
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 12:32

Crazy_fly pisze:
HeliBoomer pisze: routerów nie chcę bo nie mam kwadryliona kolumbijskich pesos żeby dopłacać :wall:

:rotfl:

cena już w krowach

Czekałem aż się odezwiesz :piwo2:

ogólnie to proponuję zrzutkę na router, po to zeby go nie sprzedawać bo wątek jest na tyle poprawiający humor że szkoda by było gdyby zniknął :vhappy:
Awatar użytkownika
Crazy_fly
Stały bywalec...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Crazy_fly » 10 paź 2024, o 12:35

HeliBoomer pisze:....Chrup i nie ma, dosłownie, przecie nikt z pęsetą nie będzie dłubał tysięcy figurek...

czemu nie stosuje się np PVA jako podpory?
nielot
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 12:40

Crazy_fly pisze:
HeliBoomer pisze:....Chrup i nie ma, dosłownie, przecie nikt z pęsetą nie będzie dłubał tysięcy figurek...

czemu nie stosuje się np PVA jako podpory?

(dotyczy druku zywicznego)
bo płyny z zasady sie ze soba mieszają i nie ma mozliwości zachowania rozdzielności pionowej płynów we wspólnej wannie
i nie ma takiej potrzeby, wpakowałem jakis starszy mój filmik na yt speszyl dla Was

https://youtu.be/612ZWM7dDgY
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: kudzu » 10 paź 2024, o 13:02

HeliBoomer pisze:wpakowałem jakis starszy mój filmik na yt speszyl dla Was

IMG_8084.jpeg

Tylko dla wybranych :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 13:09

kudzu pisze:
HeliBoomer pisze:wpakowałem jakis starszy mój filmik na yt speszyl dla Was

IMG_8084.jpeg

Tylko dla wybranych :(

naprawiłem, to taki roboczy kanał i z zasady wszystko tam daje prywatnie, nie wiem czemu nie chce tym razem działać, zmieniłem na publiczny
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 10 paź 2024, o 13:53

najbardziej mi się podoba gest z 1:54 :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 14:04

Ramotny pisze:najbardziej mi się podoba gest z 1:54 :)

:juppi:

to (pomimo że nadal druk3D) masówka, nie wyszło coś? to wywalasz, nie patrzysz jak bardzo ani nie naprawiasz, leci do kosza albo do pudła z failami na których potem dzieci (i nie tylko) na zajeciach w całej PL i nie tylko uczą sie malowania figurek, dla mnie odpad, dla kogoś innego skarb, wiec pomagam, ot taka moja prywatna walka z ekranozą :rotfl:

Wróć do „Druk 3D”