Ramotny pisze:No i pierwsze doświadczenia za mną - do tej pory było jako tako ale wczoraj zaliczyłem pierwszego cloga na jakimś polskim filamencie (PLA, czarny) co skończyło się długą walką o oczyszczenie dyszy ale ostatecznie się udało (z pomocą YT oczywiście).
Natomiast dziś zauważyłem że mam warping ale tylko w jednym miejscu a nie na całej płycie. Drukowałem na wcześniejszych parametriach gdy było ok i oczywiście płyta była przemyta izopropanolem ale musiałem coś przeoczyć bo raczej tylko to może być przyczyną inaczej więcej miejsc by warpowało. Materiał Ecoline PLA T=190-230 nastawy P1S - Generic PLA)
Twój clog to moja wina, bo zapomniałem, przez to jak oczywiste to dla mnie to zapomniałem Ci powiedzieć jaki4e sznurki lubimy a jakich nie...
lubimy i uzywamy:
3D Kordo
Rosa3D - (szpule pasują do AMS)
Spektrum
plus kilka innych przy materiałach specjalistycznych jak PC, PACF (i pochodne), wszelkie nylony itp
uzywamy jak musimy (działa ale bez szału):
Sunlu
PF Filament
Devil
pod żadnym pozorem NIE UZYWAMY:
PlastSpaw - najdgorszy syf i zapychacz dysz, grudy w filamencie, dekalibracja średnic itd, to produkcja na poziomie sznurków z przed 10 lat, zło, zło, zło i przepis na flashbacki niczym z Wietnamu..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ten Twój ecoline to jakiś wynalazek, pewnie rebrand jakiegos chińczyka z alibaby (standard niestety) i mógł miec grudy które zapchały dysze...
w kwestii odklejania od stołu to są 3 mozliwości (i nie więcej)
1.mokry sznurek
2. żle odtłuszczone PEI, prawidłowo robi się to tak:
spryskujemy IPA99% opryskiwaczem do kwiatów całe PEI załozone na drukarkę, mocno, IPA na pokryć całą powierzchnię i wycieramy czystym ręcznikiem papierowym, potem 2 raz (juz mniej( psikamy PEI IPĄ i wycieramy i tu pojawia się myk papier którym wycieramy PEI nie może być wcześniej dotknięty przez rękę, czyli odwijamy z rolki ręcznik, "wywijamy" dziewiczą stroną do góry i wycieramy, można sie śmiać ale to wiele razy rozwiązało propblem bo nasze łapy sa tłuste, łój, pot, itp którego nie czujemy tam jest i przenosi się na PEJ za pomocą pośredniego choćby papieru a potem są takie własnie akcje ze niby się wszystko trzyma a w jakimś losowym miejscu puszcza i sie odkleja wydruk..
3.Drukowałes PLA przy zamkniętych drzwiczkach i z załozonymi bokami - PLA tego nie lubi, do druku z PLA lepiej choćby otworzyć drzwiczki