Druk 3D - co warto wiedzieć (?)

Kup drukarkę, wydrukuj drukarkę, zwróć drukarkę...
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 5 gru 2024, o 22:19

daj mi model z PLA którego nie wydrukuje bez kleju...

śmiało..mozesz sobie nawet kolor wybrać, mam na stanie zawsze 42 kolory PLA wiec mysle że coś znajdę..
(nagram timelapsa "speszyl for ju)
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: kudzu » 5 gru 2024, o 22:23

Tak czy owak, ja już swoje wydruki otrzymałem :banana: Dziękuję @HeliBoomer! :nw:

No i cóż można powiedzieć - robota pierwsza klasa! A i zapakowane, jak dla poważnego kontrahenta, a nie koledze z forum po znajomości ;)

IMG_8421.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, XLPower XL380
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 5 gru 2024, o 22:24

Na zdrowie!
Pakowanie jak zwykle, nie widze powodu zeby "po znajomości" miało równać się "po macoszemu" a kartoniki są po filamentach, Tobie trafił się po jakims Zortraxowym z tego co widzę :lol:
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 5 sty 2025, o 18:13

Kiedyś zahaczył mnie klubowy kolega, bo słyszał, że mam drukarkę 3D. No fakt, mam, ale okazało się, że za małą, aby wykonać żądany detal przeznaczony do modelu samolotu. A ja z kolei słyszałem, że HeliBoomer ma coś wspólnego z drukiem 3D. Nie znamy się osobiście, a jedynie z forum oraz akcji ratowania mojego "Bladego". Napisałem, przesłałem otrzymany plik modelu i grzecznie zapytałem o możliwość wydruku. Zadzwonił do mnie, ustaliliśmy co trzeba zrobić i HeliBoomer zabrał się do pracy. Narysował na nowo model owiewki lub zrobił coś, że po pracy pewnego zapaleńca zaczęło to przypominać pożądaną owiewkę (uważajcie zdając się na zapaleńców, taka rada ;) )
Ten model samolotu to rzadka rzadkość - Dornier DO-28 o ponad 4-metrowej rozpiętości skrzydeł. Potężna maszyna 2-silnikowa z takimi fikuśnymi owiewkami na kołach, które zasłaniają nie tylko koło, ale też całą goleń. I właśnie o te owiewki mi chodziło.
Z późniejszego kontaktu wiem, że wydruk jednej owiewki z PET-G zajął 27 godzin. Paczkę otrzymałem już po kilku dniach, ale odebrałem ją tuż przed tygodniowym niebytem, więc otworzyć mogłem dopiero dziś. Zatelefonowałem, wziąłem ją pod pachę i powędrowałem do kolegi budującego Dorniera.
Żałuję, że nie zrobiłem fotografii lub filmu. Wręczyłem koledze pakę. Otwarcie pudełka zajęło mu trochę czasu, a wewnątrz napotkał jeszcze "czipsy" i wydruki zapakowane w stretch. Wszystko super zabezpieczone przed pomysłami kurierów. Fajnie było patrzeć jak z ekscytacji trzęsą mu się ręce, bo dla niego było to pierwsze spotkanie z drukiem 3D i jak w miarę odsłaniania się powierzchni wydruku owiewki zaczynają mu się zapalać ślepia. Wydruk po prostu PERFEKCYJNY! Piękny kształt, dobrze dobrany materiał, doskonała powierzchnia. Zaraz zeszliśmy do warsztatu przymierzyć owiewki do modelu. Doskonałe!
Osobiście przekonałem się już dawno, ale jeśli ktoś jeszcze "boi się" druku 3D, to gorąco namawiam do wykonywania tego typu detali oraz uwzględnienia faktu, że materiały ewoluują i nawet jeśli kiedyś się sparzyliśmy, to teraz może być zupełnie inaczej. Jest to w wielu wypadkach znacznie bardziej efektywne, niż tradycyjne pi***nie się z żywicą i tkaniną. No i gorąco polecam kontakt z HeliBoomer'em w sprawie druku 3D. Szybko, sprawnie, perfekcyjnie :piwo2:
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 5 sty 2025, o 19:04

a dziękuję, miło słyszeć że mogłem pomóc :piwo:

fakt trzeba było to narysować to w programie od zera bo pliki były .. no cóż.. były jakie były, ale to proste kształty złozone z samych obłości a jak sie ogarnia projektowanie to łatwiej cos zrobić od nowa niz poprawiać po kimś :rotfl:

materiał i wypełnienie dobrałem zgodnie z wiedzą i doświadczeniem, finalnie wyszło lekko i wytrzymale jednocześnie :idea:
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: kudzu » 5 sty 2025, o 20:42

bjacek pisze:Fajnie było patrzeć jak z ekscytacji trzęsą mu się ręce, bo dla niego było to pierwsze spotkanie z drukiem 3D i jak w miarę odsłaniania się powierzchni wydruku owiewki zaczynają mu się zapalać ślepia.

Aż sam do siebie się uśmiechnąłem czytając to ;)

Szkoda, że nie ma zdjęć - chętnie bym zobaczył te wydruki w stanie surowym. Ale równie chętnie zobaczę po malowaniu, zainstalowane już na modelu. Może kolega byłby w stanie podesłać kiedyś fotkę tego bydlaka?
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, XLPower XL380
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 5 sty 2025, o 21:38

ja zdjęć wydruków nie robię bo musiałbym nic innego nie robić tylko cykać fotki :rotfl:
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 6 sty 2025, o 11:12

kudzu pisze:Szkoda, że nie ma zdjęć - chętnie bym zobaczył te wydruki w stanie surowym. Ale równie chętnie zobaczę po malowaniu, zainstalowane już na modelu. Może kolega byłby w stanie podesłać kiedyś fotkę tego bydlaka?

Jak model zostanie doprowadzony do stanu, w którym będzie go można pokazać, to zrobię fotografie i podrzucę. Będę pamiętał, bo i będzie co oglądać.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1760 razy
Podziękowano: 1020 razy

Postautor: aikus » 10 sty 2025, o 08:32

W Raciborzu będzie?
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...