Kiedyś zahaczył mnie klubowy kolega, bo słyszał, że mam drukarkę 3D. No fakt, mam, ale okazało się, że za małą, aby wykonać żądany detal przeznaczony do modelu samolotu. A ja z kolei słyszałem, że HeliBoomer ma coś wspólnego z drukiem 3D. Nie znamy się osobiście, a jedynie z forum oraz akcji ratowania mojego "Bladego". Napisałem, przesłałem otrzymany plik modelu i grzecznie zapytałem o możliwość wydruku. Zadzwonił do mnie, ustaliliśmy co trzeba zrobić i HeliBoomer zabrał się do pracy. Narysował na nowo model owiewki lub zrobił coś, że po pracy pewnego zapaleńca zaczęło to przypominać pożądaną owiewkę (uważajcie zdając się na zapaleńców, taka rada
)
Ten model samolotu to rzadka rzadkość - Dornier DO-28 o ponad 4-metrowej rozpiętości skrzydeł. Potężna maszyna 2-silnikowa z takimi fikuśnymi owiewkami na kołach, które zasłaniają nie tylko koło, ale też całą goleń. I właśnie o te owiewki mi chodziło.
Z późniejszego kontaktu wiem, że wydruk jednej owiewki z PET-G zajął 27 godzin. Paczkę otrzymałem już po kilku dniach, ale odebrałem ją tuż przed tygodniowym niebytem, więc otworzyć mogłem dopiero dziś. Zatelefonowałem, wziąłem ją pod pachę i powędrowałem do kolegi budującego Dorniera.
Żałuję, że nie zrobiłem fotografii lub filmu. Wręczyłem koledze pakę. Otwarcie pudełka zajęło mu trochę czasu, a wewnątrz napotkał jeszcze "czipsy" i wydruki zapakowane w stretch. Wszystko super zabezpieczone przed pomysłami kurierów. Fajnie było patrzeć jak z ekscytacji trzęsą mu się ręce, bo dla niego było to pierwsze spotkanie z drukiem 3D i jak w miarę odsłaniania się powierzchni wydruku owiewki zaczynają mu się zapalać ślepia. Wydruk po prostu PERFEKCYJNY! Piękny kształt, dobrze dobrany materiał, doskonała powierzchnia. Zaraz zeszliśmy do warsztatu przymierzyć owiewki do modelu. Doskonałe!
Osobiście przekonałem się już dawno, ale jeśli ktoś jeszcze "boi się" druku 3D, to gorąco namawiam do wykonywania tego typu detali oraz uwzględnienia faktu, że materiały ewoluują i nawet jeśli kiedyś się sparzyliśmy, to teraz może być zupełnie inaczej. Jest to w wielu wypadkach znacznie bardziej efektywne, niż tradycyjne pi***nie się z żywicą i tkaniną. No i gorąco polecam kontakt z HeliBoomer'em w sprawie druku 3D. Szybko, sprawnie, perfekcyjnie