W tym wątku będę pokazywał tematy które zaprojektowałem bądź przeprojektowałem po swojemu i wydrukowałem, postaram się aby projekty tu pokazane były związane z heli bo nie jest to forum o np. wieszakach do dysona na ścianę.
Żeby nie pozostawić tego posta jako jedynie zapowiedź to na pierwszy ogień leci pudełko transportowe do mojego ulubionego mikrusa czyli Goosky S1
Co zostało zrobione:
1. Plik wyjściowy zassałem stąd: https://www.printables.com/model/923931 ... -optimized
2. Jako że po testowym wydruku okazało się że jest kilka rzeczy które można moim zdaniem zrobić dużo lepiej to zabrałem sie za wprowadzanie kilku zmian.
3. Ponieważ w oryginalnym projekcie nie mieszczą się baterie inne a niżeli oryginały a nie wiem jak inni ale w moim przypadku oryginałów mam 3 oraz ok. 20szt baterii z ali które mają "dodatkowo" XT30 więc przeprojektowałem miejsce na baterie tak że teraz wchodzą na spokojnie każde oraz dodałem miejsce na dongla BT, fakt baterii obecnie wchodzi 11 zamiast 14 ale wchodzą dowolne, dongiel BT w osobnej małej przegródce też moim zdaniem dobrze mieć ze sobą.
4. W oryginale wieczko było zdecydowanie za ciasno spasowane i nie dało się tego ani komfortowo założyć ani tym bardziej zdjąć bo gdy już puściło podczas zdejmowania to zawartość była wywalana z pudełka przez szarpnięcie podczas zwalniania oporu, teraz jest gładko i wygodnie.
5. Oryginalne podkładki wklejane w wieczko zastąpiłem (po zmianach w pliku) magnesami neodymowymi 8x1 oraz zoptymalizowałem finalną wysokość magnesów 6x2 w samym boxie.
6. Połatałem mesha który był dziurawy niczym polityka wypłat emerytur w ZUS-ie co pokazał w sposób jasny widok face orientation, potem puściłem retopologię całości.
7. Zoptymalizowałem grubość ścianek wydruku pod kątem druku na dyszy 0.4 oraz ustawiłem odpowiednie wartości wzoru, kierunku oraz gęstości wypełnienia.
8. Wydrukowałem całość z PET-G na warstwie 0.16
9. Po wydrukowaniu, uzbrojeniu w magnesy i przymiarkach w realu już 3 sztuka dała efekt który był ok, ale.. no właśnie, projektant pliku nie pomyślał o tym że sam model obija się w środku potwornie więc usiadłem do corela i w kilka minut narysowałem plik pod laser który wyciąłem z gąbki 1cm, dzięki temu model ma mięciutko, jest odpowiednio trzymany i nic się nie obija.
efekt:
Obecnie mozna spokojnie wpakowac to do torby/plecaka/bagażnika i nie martwic się że inne rzeczy uszkodzą model.

Waga pudełka: 305g
Zapraszam do dyskusji.