OMPHOBBY M2

Czyli po prostu Ompy...
Awatar użytkownika
Stoliktomek
Domownik forum...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Stoliktomek » 21 wrz 2020, o 13:35

Clad pisze:Stoliktomek, Tomrar, próbowaliście ustawić apkę tak jak producent sugeruje?
20200921_120653.jpg

Dokładnie tak miałem ustawiony przy pierwszych paru lotach - wziąłem jakiś filmik z yt jak ktoś to konfiguruje pod spektrum i wg tego filmiku zrobiłem ustawienia jeszcze zanim model do mnie doszedł. Wyglądało to tak samo, wiec za namowa innych ustawiłem Krzywe jak pod governor - większej różnicy w zachowaniu nie widzę, ale jakaś poprawę widzę przy użyciu trymera - tylko czy to nie efekt tego, ze sobie wmawiam, ze jest lepiej to nie wiem.

Jak tylko przyjdą mi części ramy które połamałem będę robił próby z wyższa krzywa gazu w momencie katów 0 - w celu wytworzenia większego momentu na ogonie przy przechodzeniu do zawisu z figur - to wtedy najczęściej ten ogon ucieka w pizdu..

Co z tego wyjdzie okaze się jutro albo w środę, dostałem już informacje, ze dziś części będą wysłane.

Swoją droga. Zaliczyłem 4 Krety, łączna kwota na wszystkie to jakieś 50 zł licząc ta połamana ramę, a to mi się podoba :)
Vcontrol EVO
// Goblin Raw 700 // ILGoblin PRO // Goblin Raw 420 // Protos 700 Evoluzione // Goblin Fireball //
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 wrz 2020, o 14:47

aikus pisze:Miru, jak są gotowe silniczki to co trzeba jeszcze zrobić?
Takie magiczne słowo się pojawia "zakup".
A ja wolę zrobić, zwłaszcza, że nawet mam z czego... Z resztą nawet jak bym miał, to wolę kupić rurkę i zrobić to mechani, nawet jakby ostatecznie wyszło drożej...
No serwo musisz dowalić przed silnikiem
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1781 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 21 wrz 2020, o 15:48

Don Mirson pisze:
aikus pisze:Miru, jak są gotowe silniczki to co trzeba jeszcze zrobić?
Takie magiczne słowo się pojawia "zakup".
A ja wolę zrobić, zwłaszcza, że nawet mam z czego... Z resztą nawet jak bym miał, to wolę kupić rurkę i zrobić to mechani, nawet jakby ostatecznie wyszło drożej...
No serwo musisz dowalić przed silnikiem

hmm hmm hmm

COOOO.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Clad » 21 wrz 2020, o 15:53

Stoliktomek pisze:
Clad pisze:Stoliktomek, Tomrar, próbowaliście ustawić apkę tak jak producent sugeruje?
20200921_120653.jpg

Dokładnie tak miałem ustawiony przy pierwszych paru lotach...

Według mnie, skoro Pkali i Mirru nie mają problemów z ogonem, a jak wiemy-latać potrafią, to przyczyna musi tkwić w źle skonfigurowanej apce, albo coś jest skopane w heliku i może nadaje się na reklamację? Najlepiej żeby te heliki które mają problem przetestowały osoby, które problemu nie mają i będzie wszystko jasne.
Alzrc x360, T-rex 550E, T-rex 600E, Aurora 9X
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 21 wrz 2020, o 17:23

Przeglądam swoje filmiki i są takie momenty, kiedy lecę na niewielkich kątach i odciążony ogonie.
1:15 lejek z wyjącym ogonem, i ok 1:25 przechodzę w lejek gonem do środka, silniczek na ogonie milczy, a nie puszcza.

http://youtu.be/N3WxLnP2Iho

Jeszcze raz podkreślę, nie twierdzę, że nie dałoby rady go przeciągnąć, ale tragedii nie ma.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 wrz 2020, o 18:19

U mnie ogon potrafił się obrócić o jakieś 90°+ tylko i wyłącznie w dwóch sytuacjach:
1. Jakiś fik mik na koniec overspeeda (takiego wymuszonego z bardzo wysoka i napędzanego w wuj, choć mało efektownego)
2. Gdy przełączyłem Idla 85% na 45% i w tym samym momencie przeciazylem helika jakimś 3d.

Poza tym ogon igła.

Pytanie czy to co opisujecie ma jakiś wspólny mianownik z moimi przypadkami?

Ja mam czucie że macie coś zrąbane. Albo helika albo nadajnik albo myślenie ;) dopuszczam też dowolną wariancję powyższych z dodatkami innych czynników, których nie wymieniłem.

Ja bym podszedł do tematu po kolei. Przetestowanym jak piszesz inny nadajnik, innego helika - a może po prostu FBL?
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 21 wrz 2020, o 19:51

No świetnie ten helik lata :) Niezły skill, gratki.

Mirku napisałeś, że u Ciebie w kilku sytuacjach również ogon puszcza o 90 stopni, więc może to chodzi o ten sam problem, tylko Ty latasz nim jakoś inaczej, lub masz inne ustawienia nadajnika i u Ciebie ten ogonek rzadziej puszcza.

Chyba nagram filmik, jak mi się uda jakoś to uchwycić.
Jaką macie ustawioną krzywą gazu? Płaską czy kształt V?
Awatar użytkownika
Stoliktomek
Domownik forum...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Stoliktomek » 21 wrz 2020, o 20:21

Miru, pkali - obaj latacie tymi smiglakami, jeśli o mnie chodzi, mogę któremuś z was wysłać swojego na próbę - polatacie i stwierdzicie co i jak ;) ja niestety porównania nie mam.

Miru ty masz tego samego fbl, wiesz już co i jak
Pkali, tu masz tego starszego fbl, może chcesz polatać i wypróbować nowszego?

Obaj latacie zdecydowanie konkretniej ode mnie, polatacie nim na swój sposób i stwierdzicie, czy jest wszystko w normie a ja jestem przewrażliwiony albo po prostu nie umiem tym latać ;)
Vcontrol EVO
// Goblin Raw 700 // ILGoblin PRO // Goblin Raw 420 // Protos 700 Evoluzione // Goblin Fireball //
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 21 wrz 2020, o 20:27

Stawiam dolary przeciwko orzeszkom, że te wszystkie helikoptery są sprawne i latają tak samo.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 wrz 2020, o 20:31

TomRar pisze:Chyba nagram filmik, jak mi się uda jakoś to uchwycić.
Jaką macie ustawioną krzywą gazu? Płaską czy kształt V?

Filmik - koniecznie, to może wiele pokazać

Krzywa - u mnie idealnie prosta między 60 a 85% w zależności od idla
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...

Postautor: TomRar » 21 wrz 2020, o 20:32

Ej to ja też chce komuś wysłać mojego, sam jestem ciekaw jak mój wypada na tle Waszych Ompów.
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 21 wrz 2020, o 21:25

A ja jestem ciekaw czy pojawiają się jakieś wady fabryczne, czy to kwestia ustawień. Widząc Wasz zachwyt m2 sam nabieram ochoty żeby taki posiadać, ale obserwując pojawiające się problemy, zaczynam się zastanawiać czy na pewno warto w niego inwestować.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 wrz 2020, o 00:58

@clad.... Kurde, ile żyjesz na tym świecie, jakie masz na jego temat wyobrażenie i gdzie w tym wyobrażeniu jest miejsce naszego hobby, że w ogóle rozpatrujesz to w kategorii "inwestycji"?? :hammer: :hammer: :hammer:
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 22 wrz 2020, o 01:43

aikus pisze:@clad.... Kurde, ile żyjesz na tym świecie, jakie masz na jego temat wyobrażenie i gdzie w tym wyobrażeniu jest miejsce naszego hobby, że w ogóle rozpatrujesz to w kategorii "inwestycji"?? :hammer: :hammer: :hammer:

Zakup tego helika byłby w jakimś sensie dla mnie inwestycją, z której mógłbym czerpać korzyści, w postaci przyjemności z latania. Jeżeli jednak miałbym się irytować tym, że zachowanie helika jest niepoprawne na przykład z powodu braku "ciągu wstecznego" lub wady konstrukcyjnej, wady produkcyjnej, czy też innej która utrudnialaby lot, to zamiast "inwestycji" miałoby miejsce wyrzucenie pieniędzy w błoto. Ty, jako rozgarniety człowiek, o wszechstronnej wiedzy i dosyć znacznej z dziedziny modelarstwa rc powinieneś zrozumieć o co mi chodzi, bez zbędnych wywodów z mojej strony.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 22 wrz 2020, o 07:02

Tak jak pisał Tomek mam starsze fbl, ale też regulatory bez gova. Z perspektywy moich doświadczeń z wcześniejszą wersją tego elementu skupiłbym się na sprawdzeniu esc.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...

Postautor: TomRar » 22 wrz 2020, o 08:39

Obejrzałem już niezliczoną ilość filmów o OMP i to co ludzie z nim wyprawiają to masakra, maluszek daje radę i w żadnym filmiku nie wyłapałem uciekającego ogona. A może po prostu dobry pilot, gdy ucieknie ogon potrafi to tak zamaskować, że wygląda jakby to on celowo obrócił rudder. Ciężko ocenić, ale na pewno helik wymiata i mam nadzieję rozwiązać jakoś ten problem, bo szkoda mi rezygnować z tak pociesznego maluszka.
Ta jego protosa budowy jest oszałamiająca, 5 minut na polu i helik naprawiony po krecie.
W moim x360 po krecie muszę wracać na chatę i spędzać całą godzinę na wymianie belki, szpindla, zębatki, jakichś pierdół...
Jutro biorę się ostro za testy z krzywą gazu jak i trymerem ogona.
Może wymienię w końcu aparaturę na frsky jeśli ciągle ogon będzie uciekał.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 wrz 2020, o 13:11

Clad pisze:
aikus pisze:@clad.... Kurde, ile żyjesz na tym świecie, jakie masz na jego temat wyobrażenie i gdzie w tym wyobrażeniu jest miejsce naszego hobby, że w ogóle rozpatrujesz to w kategorii "inwestycji"?? :hammer: :hammer: :hammer:

Zakup tego helika byłby w jakimś sensie dla mnie inwestycją, z której mógłbym czerpać korzyści, w postaci przyjemności z latania. Jeżeli jednak miałbym się irytować tym, że zachowanie helika jest niepoprawne na przykład z powodu braku "ciągu wstecznego" lub wady konstrukcyjnej, wady produkcyjnej, czy też innej która utrudnialaby lot, to zamiast "inwestycji" miałoby miejsce wyrzucenie pieniędzy w błoto. Ty, jako rozgarniety człowiek, o wszechstronnej wiedzy i dosyć znacznej z dziedziny modelarstwa rc powinieneś zrozumieć o co mi chodzi, bez zbędnych wywodów z mojej strony.

Na Twoim miejscu nie kładłbym tak łatwo głowy pod topór, zwłaszcza w konwersacji z człowiekiem tak rozgarniętym i o tak wszechstronnej wiedzy jak ja (a tak, tak, dziękuję za słowa uznania, przez grzeczność nie zaprzeczę :nw: )

https://pl.wikipedia.org/wiki/Inwestycja

Użyłeś słowa "inwestycja" nie zgodnie z jego znaczeniem. Koniec, kropka.
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 22 wrz 2020, o 14:01

aikus pisze:
Clad pisze:

Na Twoim miejscu nie kładłbym tak łatwo głowy pod topór, zwłaszcza w konwersacji z człowiekiem tak rozgarniętym i o tak wszechstronnej wiedzy jak ja (a tak, tak, dziękuję za słowa uznania, przez grzeczność nie zaprzeczę :nw: )

https://pl.wikipedia.org/wiki/Inwestycja

Użyłeś słowa "inwestycja" nie zgodnie z jego znaczeniem. Koniec, kropka.

20200922_144616.jpg

Angażowałbym w tym przypadku środki pieniężne (Zakup helika) w celu późniejszego uzyskania korzyści (poprawnego lotu sprawiającego przyjemnosć). Jest inwestycja? Wg mnie TAK :swir:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 wrz 2020, o 14:07

Aha, wg. Ciebie.
No cóż - OK - masz prawo mieć odmienne zdanie dotyczące definicji znaczenia danego słowa niż definicja encyklopedyczna, ale miej też świadomość, że stanu faktycznego to nie zmieni.

A stan faktyczny jest taki, ze otóż NIE.
To o czym mówisz to ... "Konsumpcja":

https://pl.wikipedia.org/wiki/Konsumpcja

I gdybyś odrobinkę pochylił się nad definicją inwestycji, zamiast na siłę przerabiać jej interpretację tak, żeby tylko wyszło na Twoje, to trafiłbyś na odpowiedni odnośnik.

Mylisz się clad.
Ale naprawdę luz - to nie grzech.
Każdy się czasem myli.
Nawet ja.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 22 wrz 2020, o 14:12

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego łopaty do ompa mają taki, a nie inny kształt? Czy może on mieć znaczenie przy braku ujemnego ciągu? Długość belki ogonowej bez przerabiania pozwoliłaby na montaż łopat dłuższych o 4 cm, a oni jednak zdecydowali się na krótsze i szersze. Może przy takiej budowie siły działające na ogon są większe?

Wróć do „Ohio Model Planes”