Ubezpieczenie modelarskie - wybór oferty

Kwestie formalne i prawne czyli co trzeba wiedzieć żeby nie wylądować na "dołku" i nie mieć doła...
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 173 razy
Podziękowano: 105 razy

Postautor: kudzu » 16 lis 2025, o 21:44

aikus pisze:Wygląda to w tym wszystkim że numer seryjny drona to pozycja obowiązkowa.
Żaden z moich modeli nie ma takiego numeru :>

A to chyba nie ma się czym chwalić :nono:
Drukareczka etykiet (pewnie masz w firmie), a jak nie, to flamaster. I to dzieła! :juppi:
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1827 razy
Podziękowano: 1039 razy

Postautor: aikus » 17 lis 2025, o 07:44

A tak tak.... spoko.
Jak ja nadam numery seryjne moim modelom to legislacja się posra :>
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy

Postautor: Piotr_T » 18 lis 2025, o 08:56

A też macie takie wrażenie, że PSP aka FCh właśnie dąży do ubezpieczenia (wbrew rozporządzeniu) każdego modelu z osobna i posiorbania sobie ekstra kasy?
Przykładowo w Compensie takich ceregieli nie ma...
Żeby nie było, też mam ubezpieczenie w PSP. IMHO cały aneks w przypadku osoby fizycznej (pilot i operator w jednym) powinien polegać na dopisaniu numeru operatora i ewentualnej liczby posiadanych modeli.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 lis 2025, o 09:33

Nie wiem.
Komunikat FCH w swojej formie brzmi bardziej jak nasze podwórkowo / lotniskowo / forumowe niewybredne komentarze niż jak jakikolwiek oficjalny komunikat... ale to tak na marginesie.

Wiecie jak bardzo zawsze byłem pro-legal.
Jak widzę takie jaja, to mam ochotę przejść na jasną stronę mocy. Kierując się li i jedynie pragmatyką oraz prostym rachunkiem ekonomicznym oraz rachunkiem prawdopodobieństwa - to mi się najzwyczajniej w świecie opłaca.

Być legal: znowu tracić czas na kolejne rozkminy nowych przepisów, wariantów ubezpieczeń, co i jak załatwić, ile zapłacić..... właśnie ile zapłącić?? na pewno nie mniej niż do tej pory, a tak czy siak NA PEWNO stracić kasę.

Być nie-legal: mieć to w pompie, i kiedyś BYĆ MOŻE (z prawdopodobieństwem bliskim zeru) zapłacić 4k.

Będzie tak samo jak było z droneradarem. Było dobrze. Ludzie zgłaszali i latali legalnie.
No to znaleźli się mądrzy którzy postanowili to poprawić... i ludzie w dupie mają, nic nie zgłaszają.

Jedyne co pozostaje to po raz kolejny sprzedać i raz na zawsze pożegnać się z wielowirnikowcem.
Dlaczego?

Prawnie i definicyjnie:
Każdy mój samolot to dron.
Każdy mój helikopter to dron.
TAK! To prawda.

A w praktyce?
Już pomijając gawiedź...
Przychodzi Policjant.
Nie widzi drona. Nie ma czterech śmigieł to nie jest to żaden dron.
To nawet nie to, że ja mu będę ściemniał i nawijał makaron na uszy, nie nie nie.
Nie ma czterech śmigieł - nie dron.
Szlus.
Nic się nie stało, można się rozejść.

No tak, no tak.... robi się ze mnie zgred, dziad i wywrotowiec na starość.
W połączeniu z liczbą motogodzin przebytych w powietrzu oraz faktem gdzie i jakich okolicznościach te motogodziny w kończącym się właśnie sezonie odbywałem - chyba nic dziwnego (jakoś mi się nie widzi, żeby ktokolwiek miał się fatygować na Raciborz albo Wincentów i tam kontrolować kto ma jakie uprawnienia i jakie ubezpieczenia, a gdyby nawet, to jakie by były tego konsekwencje, niezależnie od wyniku kontroli w indywidualnych przypadkach).

Moja cierpliwość do strania się bycia na legalu mimo wszelkich starań ustawodawców i innych możnych się wyczerpała.
Styknie już.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 173 razy

Postautor: kudzu » 18 lis 2025, o 11:29

aikus pisze:Będzie tak samo jak było z droneradarem. Było dobrze. Ludzie zgłaszali i latali legalnie.
No to znaleźli się mądrzy którzy postanowili to poprawić... i ludzie w dupie mają, nic nie zgłaszają.

A co jest nie tak z DroneTower? Wg mnie działa bardzo spoko. Pojawiają się jakieś drobne błędy, ale aplikacja jest cały czas utrzymywana i rozwijana.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 lis 2025, o 11:57

Może.... jeśli tak, to dobrze. Nie jestem na bieżąco..
Nie zmienia to faktu, że dobrze działająca aplikacja już była.
To musieli spierdolić i robić swoją nową od zera i od razu mówię, że nie wnikam w cały biznesowo-polityczny background tego wydarzenia. Patrzę na to wyłącznie z mojej perspektywy, a taką jest perspektywa użytkownika końcowego i przy takiej historii nie przyzwyczajałbym się do dobrego działania obecnej aplikacji. To potrwa jeszcze z 10 lat zanim sytuacja się ustabilizuje.

Wróć do „Prawo i legislacja”