Okazyjnie na Ep Heli Forum kupiłem używaną 450- tkę. Po wypakowaniu heli z pudełka zadałem sobie pytanie " chłopie coś ty zrobił?! nie lepiej było kupić V922?".

Wydawało mi się, że" porwałem się z motyką na słońce". I po prostu , że mnie to wszystko przerosło!

Wy mówiliście : hub, okucia, szpindel ,padle . A ja drapałem się po głowie zastanawiając się co te słowa znaczą.
Miałem zamiar oddać heli w ręce jakiegoś doświadczonego modelarza . Aby mi ten model dokładnie posprawdzał i odpowiednio wyregulował , a następnie oblatał. No cóż!, jednemu nie pasowało, drugi nigdy nie ma czasu!
Wczoraj zdjąłem heli z szafy, postawiłem przed sobą i mówię sam do siebie:" Przecież nie jestem w ciemię bity!"

Czemuż samemu nie spróbować?

.
Na Waldorf Heli Forum na stronie " Jak to się robi.." znalazłem temat: " ustawienia głowicy i kątów łopat w heli 450". Był tam podany link do filmów " Warsztat Strefa Hobby". Gdzie w 7 częściach filmu modelarze Robert i Adam po kolei omawiali i pokazywali jak i co?!
Poprzedni właściciel tego heli przekonywał mnie ,że latał nim do samego końca . W co coraz mniej zaczynam wierzyć! ( wyrwany motylek wirnika ogonowego z tulejki ślizgacza i inaczej ustawiona głowica niż wynikało z filmu ). Po ustawieniu serw w neutrum. Zarówno dolny jak i górny mikser nie znajdowały się w poziomie. A łopaty miały kąt dodatni. (długości wszystkich cięgien były ustawione w. g. instrukcji , sprawdziłem to!). Ale ni jak nie zgadzało się to wszystko z tym co na filmie!
Wypiąłem wszystkie trzy cięgna serw od głowicy. Następnie na wale przesunąłem głowicę ku górze , tak aby dolny mikser był idealnie w poziomie. Suwmiarką zmierzyłem odległość pomiędzy głowicą a górnym łożyskiem wału ( 8,4mm), oraz pomiędzy głowicą a kawałkiem płaskiego elementu ramy (7,4mm). ( Miejsce o które opiera się głowica po opuszczeniu jej całkowicie na dół.)
Aby idealnie wypoziomować głowicę. Wymyśliłem prosty patent!

Z kilku warstw deseczki balsowej zrobiłem widełki o gr. 7,4mm. Następnie te widełki wsunąłem pomiędzy wspomniany płaski element ramy a głowicę i opuściłem ją na dół opierając na tych widełkach. Dzięki temu miałem głowice idealnie wypoziomowaną w każdym kierunku i idealnie ustawiony w poziomie dolny mikser!
Potem poprzez regulację cięgien idealnie wypoziomowałem górny mikser. Następnie zabrałem się za ustawianie łopat. Na kątomierzu ustawiłem kąt"0" stopni. I po założeniu na końcówki łopat, jednej potem drugiej ,poprzez regulację długości cięgien ustawiłem kąt "0" względem ustawionego poziomo pręta flybara.
Na tym na razie zakończyłem moją regulację głowicy i łopat.

. Mam do Was pytanie. Czy wszystko zrobiłem poprawnie?

Ma tu jakieś znaczenie, że heli jest CCPM ? Może dobrze była ustawiona głowica?! A ja teraz wszystko popiep... . Skoro gościu tak latał tym heli.