T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 1 paź 2013, o 18:20

Intruz pisze:Eeee na jakiej cyklice ? tzn
na cyklice, czyli do sterowania tarczą
To trzeba dokonczyc całą konfiguracje bez serw do konca czy jakoś podczas ustawiania zyx-a wyłączyć go i podpiąć.
Ustawić serwa, przejść do następnego kroku, wyłączyć, podłączyć serwa, zacząć konfigurację ponownie.
I jeszcze jedno pytanko czy aparatura podczas ustawiania zyx-a ma być na ustawieniach (fabrycznych) czy przed konfiguracją trzeba coś w niej zmienić.
Na fabrycznych na pewno nie. Przy konfigurowaniu ZYX-a masz zakładkę Monitor (jedną z pierwszych), tam się musi wszystko zgadzać jak ruszasz drążkami. Każda oś niezależnie w pełnym zakresie. Ważne by w apce nie było miksowania kanałów, czyli ustawienie typu tarczy powinno być na normal (różnie się to nazywa w różnych apkach).
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 1 paź 2013, o 18:31

Już wysyłałem posta ale widzę że shacker mnie ubiegł, więc nie będę powtarzał niektórych informacji ;)

Jeśli chodzi o wybór typu serw to może tak będzie prościej, od góry tam masz:

1. Wszystkie serwa analogowe o szerokości pulsu 1520µs
2. Serwo ogonowe 1520µs cyfrowe, serwa tarczy 1520µs analogowe
3. Serwo ogonowe 1520µs cyfrowe, serwa tarczy 1520µs cyfrowe
4. Serwo ogonowe 760µs cyfrowe, serwa tarczy 1520µs analogowe
5. Serwo ogonowe 760µs cyfrowe, serwa tarczy 1520µs cyfrowe
6. Serwo ogonowe 960µs cyfrowe, serwa tarczy 1520µs cyfrowe

Wybierz to co pasuje do Twojej sytuacji.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 1 paź 2013, o 19:20

Serwa na tarczy są takie :http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19961__Corona_DS929HV_7_4v_MG_Digital_Servo_2_4kg_12_5g_0_09sec.html
tylko nie wiem jak to sie patrzy jakie ono ma parametry takie jak sa wyrzej wymienione
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 1 paź 2013, o 19:35

Intruz pisze:Serwa na tarczy są takie :http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19961__Corona_DS929HV_7_4v_MG_Digital_Servo_2_4kg_12_5g_0_09sec.html
tylko nie wiem jak to sie patrzy jakie ono ma parametry takie jak sa wyrzej wymienione

cyfrowe, czyli ustawiasz 3. Serwo ogonowe 1520µs cyfrowe, serwa tarczy 1520µs cyfrowe
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 2 paź 2013, o 12:03

To przy takich serwach mogą być od razu podłączone czy podłączyć później.
A jak później to po wyborze serw (opcja nr 3) to trzeba jakoś zapisać ustawienia czy zyx bedzie pamietał ustawienia. Bo po włączeniu trzeba bedzie jeszcze raz to samo zrobić tzn wybrać opcje nr 3.

PS. Nie będzie lekko :wall:
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 2 paź 2013, o 12:14

FBL-lowi lub odbiornikowi jest wszystko jedno czy masz podłączone serwa pod jego wtyki czy nie, feedbaku zwrotnego nie zbiera. Ja się nigdy nie czaiłem i podłaczałem/odłaczałem serwa w trakcie działania jednostki (FBL/ODB). Nigdy z tej racji Ci się nie zawiesi z tej racji. Co najwyżej może zabraknąć prądu dla niego ale to sytuacje patologiczne jak bec jest za słaby jak na obsługę serw.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 paź 2013, o 13:25

Intruz pisze:To przy takich serwach mogą być od razu podłączone czy podłączyć później.

Skoro wszystkie są cyfrowe to nie powinno być problemów. Nie jest na tamtym ekranie podane jakich częstotliwości FBL używa w każdym trybie ale raczej nie będą przekraczały możliwości serw.
Intruz pisze:A jak później to po wyborze serw (opcja nr 3) to trzeba jakoś zapisać ustawienia czy zyx bedzie pamietał ustawienia.

Powinien na bieżąco wysyłać ustawienia w miarę jak je zmieniasz. Jeśli chcesz to można też chyba ręcznie wymusić wysłanie konfiguracji z menu File -> Transmit Config file
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 2 paź 2013, o 13:39

lethe pisze:
Intruz pisze:A jak później to po wyborze serw (opcja nr 3) to trzeba jakoś zapisać ustawienia czy zyx bedzie pamietał ustawienia.

Powinien na bieżąco wysyłać ustawienia w miarę jak je zmieniasz. Jeśli chcesz to można też chyba ręcznie wymusić wysłanie konfiguracji z menu File -> Transmit Config file

ZYX zapamiętuje ustawienie jak się przejdzie do następnego ekranu konfiguracji. Czyli ustaw serwa, przejdź okno dalej i już.

Neomutant nie chodzi o zawieszanie ZYX-a, a o to że podłączone słabe serwo w momencie włączenia świeżego ZYX-a dostanie sygnały sterujące cyfrowe wysokiej częstotliwości. Coron raczej żadne ustawienie ZYX-a nie uszkodzi, ale jakichś starych analogowych serw może to dotyczyć. Teoretycznie świeży ZYX i tak ma wpisane serwa wszystkie na analogowe, ale w dokumentacji zalecają dmuchać na zimne i nie podłączać przed świadomym ustawieniem typu, by nie brać odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenie serw.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 2 paź 2013, o 14:04

Z tego co widze moje serwa są cyfrowe i mam ustawić na 1520 , wiec wytrzymują max ustawień, wiec nie bedzie problemu jak podłącze odrazu do zyx-a .
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 paź 2013, o 16:53

1520µs to szerokość impulsu i akurat na tej wartości pracuje większość serw czy to analogowych czy cyfrowych.

To o czym wspominał shacker to częstotliwość wysyłania tych impulsów i tutaj jest już różnie. Analogowe serwa pracują przy 30-50Hz, cyfrowe z kolei 333Hz i wyspecjalizowane ogonowe dochodzą do 560Hz.

Efekt końcowy jest ten sam, możesz podłączyć te serwa od razu, ale ten margines bezpieczeństwa wynika z czegoś trochę innego.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 4 paź 2013, o 15:44

Nie ma zbytnio czasu ale w miedzy czasie się uczyłem lutować. Oj dawno sie nie lutowało dawno. Ale jakoś poszło sprawnie . W odwiecznym problemie z lutowaniem pomógł mi spirytus.
Obrazek

Ta wtyczka przypalona to dzieło mojej starej lutownicy. Człowiek poszedł po rozum i zakupił nową lutownice i trzecią rękę.
Zaleta trzeciej ręki: ona nie drży. A mi łapki latają jak wiertara udarowa przy takich drobnych robótkach.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 4 paź 2013, o 16:11

Intruz pisze:W odwiecznym problemie z lutowaniem pomógł mi spirytus.

Nie wątpie. Myślę jednak, że miodowy pomógłby lepiej :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 paź 2013, o 13:00

No właśnie, ostatnio opanowałem własną technologię przeróbki normalnego napoju na miodowy. I prace z nowym helikiem od razu poszły do przodu :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 paź 2013, o 13:44

Zdradz formule jeśli nie tajemna :)
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 6 paź 2013, o 17:46

Dobra spiryt był mi potrzebny do rozpuszczenia kalafoni. A ta technologia Gmera może być ciekawa. Dasz jakiś opis ze składania ?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 paź 2013, o 18:15

Mieszam manualnie whiskey z miodem :vhappy: Taniej wychodzi i taki sam efekt :banana:
Tyle że od smaku miodu zależy efekt końcowy. Ja używam spadziowego i nie z cukrzonego.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 6 paź 2013, o 19:28

Miodzio gryczany chyba nie bedzie działał ?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 paź 2013, o 20:53

Gryczany zdrowszy
Helikoptery
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 7 paź 2013, o 10:00

No dobra biore sie powoli do ustawiania zyxa i oczywiscie mam kilka pytań. Wersja programu 4.0
Obrazek
Tu mam nadzieje że wszystko jest dobrze .
Zato tutaj mam kilka pytań
Obrazek
Tu trzeba ustawić jakoś serwa jak patrzyłem na filmiku gościu ustawiał tylko ze na wersji 1.6 chyba serwa zeby dochodziły do 100 a w położeniu neutralnym zeby było na 0. I gdzie to sie robi w tg9 mam niby instrukcje pl do niej ale jakos tak ciężko . Czy to bedzie gdzies w opcjach subtrim.
Oto link do filmu 15 minuta tam zaczyna ustawiac zyx-a
https://www.youtube.com/watch?v=08Vkbco6b8A
I też dziwna sprawa bo trzeba ustawić serwa w programie a niby nie wolno jeszcze serw podłączyć .
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 7 paź 2013, o 10:14

Tu się nie ustawia serwa, tylko aparaturę. Punkt neutralny ustawiasz subtrimami, a punkty skrajne endpointami. Jeśli któryś pasek chodzi odwrotnie, to rewers dla danego kanału. W ten sposób ZYX zawsze dostaje ujednolicone dane mimo że ludzie mają różne apki. Za całą resztę będzie już sam odpowiadał.

Wróć do „Align i jego klony”