T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 7 paź 2013, o 11:51

Bardzo podoba mi się takie rozwiązanie, Brain/Ikon ma podobny (trochę bardziej rozbudowany) ekran. Można w łatwy sposób się przekonać o tym co "widzi" FBL i od razu zweryfikować czy wprowadzone ustawienia są poprawne.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 9 paź 2013, o 20:12

I znowu pytanko.
Obrazek
Kabelek nr 2 już przełączyłem pod 7 wejscie bo to jest ten BEC eliminator, tylko pytanko pomarańczowym do naklejki ?
I ten kabelek co z zyx-a ten co się na trzy rozgałęzia to też podpiąć tak aby był od naklejki?

Ps. Kończę robić bude dla moich kundli a robie już chyba z piąty dzień (wiecie dzieciak mi pomaga :evil: i żona :vhappy: ) to będę miał więcej czau na helikopter i go w końcu sklece.
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 paź 2013, o 20:19

W TGY masa (czarny) jest na dole w spektrum odwrotnie.
We wtyczkach masz zawsze:

masa, Vcc(zasilanie), sygnał

dzięki temu jak zamienisz kolejność to nic się nie dzieje bo najwyżej zamienisz masę z sygnałem gdzie i tak bywa masa czyli stan niski. TTL
Helikoptery
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 10 paź 2013, o 06:42

Jak się przyjrzysz to na samej górze etykiety na odbiorniku też jest rozpisane co gdzie podpiąć.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 10 paź 2013, o 11:27

A jak człowiek wie gdzie ma się przyjrzeć i sie przyjrzy to zobaczy. Dzięki.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 12 paź 2013, o 12:07

Elektronika podłączona kabelki podwieszone i wyglada to miej więcej tak
Obrazek
Regulator i ubec są pod spodem bo się nie mieszczą pod baterią mogłem dać jeszcze na drugiej sciance bocznej ale na dole jakoś mi bardziej pasuje. Mam nadzieje że nie bedzie jakiś zakłóceń pól magnetycznych i innych dziwnych zjawisk.
Antenke przymocowałem do płozy.
Jak sądzicie czy to ma ręce i nogi co zrobiłem ?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 12 paź 2013, o 14:21

Zakłócenia mogą się pojawić gdy odbiornik jest bezpośrednio przy regulatorze czy ubec-u.
Co do modelu - inaczej bym zamocował tego wąsa anteny. Tak jak idzie jest narażony na uszkodzenie. Możesz go puścić po przedniej płozie. I zwróć uwagę aby ta wiązka od serw była bezpiecznie odsunięta od głównego koła zębatego.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 12 paź 2013, o 14:23

kiedy oblot?
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 12 paź 2013, o 16:33

Wiktor pisze:kiedy oblot?

Jak mi syn pomoże szybciej złożyć, później jeszcze trochę na symku i pewnie na wiosnę pierwszy lot :vhappy:
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 paź 2013, o 21:32

Ostatnio zacząłem miec pewne problemy z ogonem, z lotu na lot było coraz gorzej a kompletnie nie mogłem zdiagnozować problemu.

Jak to bywa, helikopter podczas lotu zaczął się kręcić i kret.

Podczas sekcji okazało się, że uszkodzeniu uległ wał. a konkretnie jedna końcówka wyleciała z rurki wału. Nie pamiętam czy to była wersja z HK czy Tarota, nie wszystkie jak się okazuje są jednoelementowe.

W związku z tym chyba lepiej zwrócić uwagę aby wybierać te, które zrobione są z jednego kawałka
Helikoptery
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 14 paź 2013, o 08:30

Intruz pisze:Regulator i ubec są pod spodem bo się nie mieszczą pod baterią

Do modeli typu 450 PRO istnieje upgrade który powstał z myślą o tym właśnie problemie:

Zamiast
Obrazek
montujesz
Obrazek

Dzięki temu jest więcej miejsca i w dodatku można wygodnie frontem wyprowadzić kable.
Obrazek

Jeśli w ten sposób da radę to dobrze by było zamontować ESC i BEC z przodu, raz że wyważenie, dwa że zakłócenia będą generowane dalej od reszty elektroniki a silnikowi nie robi to różnicy.

Intruz pisze:Mam nadzieje że nie bedzie jakiś zakłóceń pól magnetycznych i innych dziwnych zjawisk.

Być będą zawsze ale wszystkie te urządzenia są dedykowane do zastosowań RC i będą działać nawet w ich obecności. Chodzi o to żeby maksymalnie ograniczyć ich wpływ dzięki czemu elektronika będzie miała łatwiejsze zadanie i potencjalnie pozwoli to uniknąć poważniejszych problemów.

Swoją drogą 450 to bardzo mały model w którym i tak na nic miejsca nie ma więc nie wymyślisz zbyt wiele. W sumie to się zdziwiłem jak niewygodnie pracuje się przy tym rozmiarze .

Intruz pisze:Jak sądzicie czy to ma ręce i nogi co zrobiłem ?

Jeśli to Twoje pierwsze podejście to jak najbardziej. Zwróć tylko uwagę na to co napisał Gmeracz. Wydaje mi się też że odbiornik najlepiej by było odwrócić tak żeby antena nie wychodziła zaraz obok silnika, ale z kolei wtedy będzie koszmar z doprowadzeniem przewodów. Tak jak mówiłem tutaj zawsze jest jakieś ale.

W X5 usiadłem, pogłówkowałem i zrobiłem tak że praktycznie wszystko jest ładnie pochowane, bardzo dobrze zabezpieczone, tam gdzie trzeba kable idą luźno, tam gdzie nie ciasno i pewnie, wszystkie elementy które dają dużo zakłóceń siedzą w jednym rejonie modelu a pozostałe w innym i są zachowane spore dystanse.

Przy 450 jak poprawiałem jedno miejsce to pojawiały się problemy w innym i niektórych rzeczy po prostu nie da się zrobić wg wszystkich prawideł. Zrobiłem najlepiej jak udało mi się wymyślić ale w przeciwieństwie do poprzedniego modelu nie jestem w pełni zadowolony z efektu końcowego. Coś za coś ;)
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 14 paź 2013, o 09:46

Dzieki za podpowiedz. Choć z tym patentem na baterie to też nie do końca bo regulator jest za szeroki i chyba ze pod skosem bym go tam musiał jakoś umieścić .
Antene dałem na przednią płoze, kable bardziej zabezpieczyłem żeby nie było kontaktu z kołem.
A teraz mam rozkminke stulecia

Throttle- to będzie gaz
Collective pitch -?
Elevator- do przodu do tyłu
Aileron- w prawo w lewo
Rudder- obrót wokół osi wirnika
Tail gain-?

Dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 14 paź 2013, o 10:30

Intruz pisze:Dzieki za podpowiedz. Choć z tym patentem na baterie to też nie do końca bo regulator jest za szeroki i chyba ze pod skosem bym go tam musiał jakoś umieścić .
Antene dałem na przednią płoze, kable bardziej zabezpieczyłem żeby nie było kontaktu z kołem.
A teraz mam rozkminke stulecia

Throttle- to będzie gaz
Collective pitch -?
Aileron- w prawo w lewo
Tail gain-?

Dzieki za pomoc.

Celowo napiszę dużymi literami, bo było już o tym nieraz.
GDYBY MODERATORZY PODKLEJALI TEMATY nowi użytkownicy nie pytali by za każdym razem o to samo. Podobnie widzę, że moje wypociny odnośnie prawidłowego ułożenia anten równie dobrze jakby poszły w kosz, bo nikt z nowych userów tego nie czyta, i "przy tym popełnia błędy początkującego" które nie zawsze widoczne są na bliskich odległościach.

@Intruz z takim ułożeniem anteny wystarczy że wylecisz spory kawałek przed siebie i możesz mieć spory problem kiedy nieoczekiwanie stracisz panowanie nad modelem.

@Intruz co do ustawienia kanałów też było to nie raz. :masakra: Ale na usprawiedliwienie, wina leży częściowo po stronie moderatorów.

Gmeracz zgłaszam się do Ciebie publicznie, gdybyś mianował kilka osób moderatorami prawdopodobnie skończyły by się problemy związane z moderowaniem tego forum.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 14 paź 2013, o 11:33

Intruz pisze:Dzieki za podpowiedz. Choć z tym patentem na baterie to też nie do końca bo regulator jest za szeroki i chyba ze pod skosem bym go tam musiał jakoś umieścić.

Dokładnie tak jak mówisz, zerknij też na ten filmik:

Intruz pisze:A teraz mam rozkminke stulecia

Throttle- to będzie gaz
Collective pitch -?
Aileron- w prawo w lewo
Tail gain-?

Collective pitch - góra/dół (zmiana kątów łopat)
Tail gain - czułość elektroniki sterującej ogonem
Neomutant pisze:GDYBY MODERATORZY PODKLEJALI TEMATY nowi użytkownicy nie pytali by za każdym razem o to samo.

Naprawdę w to wierzysz? Siedziałem na wielu forach i z moich obserwacji wynika że nie ma to większego znaczenia. Niektórzy będą pytać choćbyś im rozwiązanie w rękę wepchnął, dla nich przyklejone tematy nie istnieją bo oni mają konkretny problem i żądają odpowiedzi a kto ma czas na czytanie. Inni z kolei kopią w internecie w poszukiwaniu rozwiązań a pytania zadają w ostateczności, dotrą do tych informacji niezależnie od tego czy temat jest przyklejony.

Na pewno nie jest to zły pomysł bo ułatwi zadanie tym którzy jednak szukają, ale nie ma sensu się od razu emocjonować bo w praktyce różnica będzie prawie żadna.

Neomutant pisze:@Intruz co do ustawienia kanałów też było to nie raz. :masakra: Ale na usprawiedliwienie, wina leży częściowo po stronie moderatorów.

To trochę tak jak byś obwiniał stróża parku w którym latasz o to że jeden z pilotów nie przeczytał instrukcji i rozbił swój model. Tym bardziej że wiele informacji o których mówisz pojawia się w wątkach które mają po kilk/kilkanaście stron i też można kwestionować sensowność ich przyklejania.

Brakuje nam po prostu tematów w formie opracowań które podsumowują dużo informacji w jednym miejscu. To są idealni kandydaci na przyklejanie.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 14 paź 2013, o 11:52

Zgadzam się, ale IMO dopiero pojawi się więcej opracowań, częściowo wyciągniętych z takich dłuższych tematów, własnie jak pojawi się przyklejanie.

Ciśnienie mam dlatego bo, z racji efektywnego wykorzystania energii nie lubię się powtarzać, i nie lubię "jak coś się marnuje", szczególnie jak włożyłem to, lub ktoś włożył swój trud.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 14 paź 2013, o 15:41

No problem at all... Podrzucajcie mi ciekawsze opracowania do powieszenia i będzie zrobione. Po to tu jestem, ale współpraca mile widziana :P
Moje PW zawsze działa a jak na razie ogarniam forum praktycznie sam. Więc jak ktoś chce ogarniać któryś z tematów - pisać i tyle :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 18 paź 2013, o 08:40

Trzecia zakładka i znowu problem
Obrazek
Ustawianie drążków chyba wiem co i jak tylko problem mam z tym że chce ustawić throttle a mam załączony collective pitch i nie wiem jak to podporządkować pod przełącznik w apce tg9. A w rzeczywistości jak dodaje gazu to załącza sie silnik. I jak sie ustawia tail gain.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 18 paź 2013, o 08:56

Intruz pisze:Ustawianie drążków chyba wiem co i jak tylko problem mam z tym że chce ustawić throttle a mam załączony collective pitch i nie wiem jak to podporządkować pod przełącznik w apce tg9. A w rzeczywistości jak dodaje gazu to załącza sie silnik. I jak sie ustawia tail gain.

8-) a kanał throttle z odbiornika masz podłączony do ZYX-a czy do regla? Bo coś mi się wydaje, że kabelek prosto do regla leci, więc skąd ZYX ma wiedzieć jaki jest poziom. W takim przypadku się tego nie ustawia.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...

Postautor: Intruz » 18 paź 2013, o 09:29

Mam takie połączenie
Obrazek
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 18 paź 2013, o 09:53

Intruz pisze:Mam takie połączenie
Obrazek

No właśnie, więc na suwaku throttle nic sensownego się nie pojawi. Nie przejmuj się tym.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)

Wróć do „Align i jego klony”