T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 15 lut 2016, o 11:00

@smekes - bo tak działa właśnie FBL. Helik to nie jest wielowirnikowiec, gdzie po puszczeniu prawego drążka (MODE 2) model sam się poziomuje. FBL działa tak, że jak dasz do przodu drążkiem ELEV - to serwa pochylają tarczę do przodu, a co za tym idzie - cały helik się pochyla. Jak ten drążek trzymasz ciągle pochylony do przodu - to FBL rozumie, że ma nadal przechylać model do przodu. I będzie tak robił, aż albo nie puścisz drążka ELEV, albo aż nie walniesz w ziemię (jeśli nie korygujesz gazem), albo w nieskończoność (do wyczerpania prądu/paliwa - jeśli korygujesz gazem). Jeśli puścisz drążek ELEV - to FBL rozumie, że ma "przestać pochylać model do przodu", ale nie przywraca pozycji poziomej tylko zostaje jak jest. Powrót do pozycji poziomej to dodatkowa funkcja, spotykana np. w MSH Brainie. I też nie jest dostępna z automatu, tylko po skonfigurowaniu odpowiedniego przełącznika, który wymusza "autolevel". W normalnie działającym FBL-u jeśli chcesz, aby helik wrócił do pozycji wyjściowej - czyli zawis wirnikiem równoległym do ziemi to musisz - uwaga - RĘCZNIE TO ZROBIĆ! Na tym w zasadzie polega sterowanie modelem helikoptera - w każdej sekundzie to TY decydujesz o położeniu tarczy. I to TY musisz skorygować, jeśli helik leci za bardzo do przodu, za bardzo w bok, albo nie leci w ogóle.

Pytanie do znawców Braina: da się w ogóle ustawić autolevel tak, aby aktywował się automatycznie po puszczeniu drążka AIL/ELEV? Wiem, że to bez sensu, bo heli to nie wielowirnikowiec, ale czysto teoretycznie?
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 lut 2016, o 11:06

zborecque pisze:Pytanie do znawców Braina: da się w ogóle ustawić autolevel tak, aby aktywował się automatycznie po puszczeniu drążka AIL/ELEV? Wiem, że to bez sensu, bo heli to nie wielowirnikowiec, ale czysto teoretycznie?

No tak.
To zależy na jakim pstryku go ustawisz. Sporo osób ustawia go na tym samoodbijalnym, żeby działał tylko przez chwile w momencie trzymania.
Ale możesz ustawić tryb lotu z autolevelem na pstryku, który sam nie wraca i wtedy, dopóki go nie zmienisz będziesz latał jak 4-kanałówką albo biedronkoquadzikiem.
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 15 lut 2016, o 12:39

Da sie, zmiksuj sobie kanał od autolv pod prawy drążek tak żeby zmieniało tryb lotu jak tylko ruszysz drążkiem na bez autolv, a jak będzie na wartości 0 wtedy mix na tryb lotu z autolv. Tylko może się kiepsko latać
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 lut 2016, o 12:41

Ale po co takie kombinacje? Nie mozna po prostu wlaczyc autolevela?
Awatar użytkownika
smekes
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 11 razy
Kontaktowanie:

Postautor: smekes » 23 lut 2016, o 16:09

Już ok z tym FBL, na poczatku sprawiał mi wrażenie że pływa itp, ale to była kwestia przejścia z flybara i ustawień. Teraz mam odczucia że nawet fajniej sie lata fbl niż flybar, może to w części z powodu że mniej częsci ma głowica, może zachowanie i okazało sie że to fbl bardziej stoi w miejscu:)(np wiatr). Podaje swoje ustawienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
smekes
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 11 razy
Kontaktowanie:

Postautor: smekes » 3 mar 2016, o 20:53

Czy latać na zwykłych serwach typu 20zł(plastyki) hxt900, tg9e, gdyż nie zawsze latam spokojnie, a ten fbl jest teraz dla mnie nr1. Dokładniej, czy może sie coś w serwie wyłamać, czy tylko przy kretach te rzeczy?. Jeszcze jedno, serwo ogonowe czasem robi strzał(raz na lot), robić coś z tym czy zostawić?
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 3 mar 2016, o 21:26

Smekes, ja dobierajac serwa do 450-tki do FBL kieruje się przede wszystkim zasadą:
- na tarczę siła min. 2,2 kg/cm; szybkość min. 0,08 cm/60st
- na ogon siła min. 2,4 kg/cm; szybkość min. 0,06 cm/st.

Producent, cena, materiał z którego są wykonane serwa rozważam już PO wyżej wymienionych parametrach, które moim zdaniem są graniczne. Oczywiście najlepsze byłyby full-metalowe, super drogie i w ogóle markowe, ale to nie musi być prawda. Byłem zadowolony zarówno z serw KST jak i plastikowych Hiteców. Na ogonie sprawdzało mi się zarówno Savox jak i Hyperion jak i KST. Sporo znajomych miało TowerPro, albo Turnigy.

Drogie nie musi oznaczać dobre. Ale za słabe serwo prędzej niż później się podda.

Najczęściej jak coś mi padało w serwach to po krecie. Ale na kilkanaście awarii serw jakich doświadczyłem ze dwie były z winy "samego serwa": wyrobiony orczyk albo ujaranie ze starości (albo źle ustawionego żyrka, już nie do ustalenia jak to było ;) )

PS. Te parametry o których pisałem nie są jakieś "książkowe" tylko moje własne, których staram się trzymać. Jest to kwestia do dyskusji. Część osób np. może powiedzieć, że 1,8kg/cm na tarczę też da radę w FBL.

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Inter
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Inter » 21 mar 2016, o 22:07

Hej
Pytanko czy serwo ALIGN DS420 na ogonie da sobie rade współpracując z ZYX-em czy wymienić wszystko na KST i bedzie z głowy?
Drugi temat jaka ma być długość popychaczy głowicy przerobiłem na FBL i kupiłem popychacze z śrubą rzymska.

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 21 mar 2016, o 22:17

Ten align wg mnie jest za słaby. Ma czas reakcji na poziomie 0,6sek/60st - co jest OK (ale dopiero przy 6V). Ale moment rzędu 1kg/cm to za mało. Jako minimum na ogon przyjąłbym 1,8kg/cm a jako optimum szukałbym 2,2 i więcej. KST DS215MG będzie do tego idealny, ale jest drogawy. Takie TGY 306 jest ok. połowę tańsze a sprawdzi się podobnie.

Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 21 mar 2016, o 22:20

Inter pisze:Hej
Pytanko czy serwo ALIGN DS420 na ogonie da sobie rade współpracując z ZYX-em czy wymienić wszystko na KST i bedzie z głowy?
Drugi temat jaka ma być długość popychaczy głowicy przerobiłem na FBL i kupiłem popychacze z śrubą rzymska.

Dzięki za pomoc

DS420 to już prawie archaiczne serwo, aczkolwiek cyfrowe, więc powinno banglać. Tak mniemam - nigdy nie miałem ani jednego, ani drugiego. Wpisz w Google "ds420 zyx problem" i popatrz co Ci wujek wypluje. Może jest lista serw obsługiwanych przez zyx? Ewentualnie porównaj parametry serwa oraz te łykane przez system. Po prostu nie sądzę by ktoś z tutaj obecnych miał takie kombo w swojej konfiguracji.
Co do popychaczy... Ustaw doświadczalnie. Tarcza ma pracować góra - dół w pełnym zakresie bez kolizji (również przy dołączonych max wychyleniach ELE i AIL), generując na głowicy symetryczny zakres kątów (w trybie IDLE).
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 21 mar 2016, o 22:26

A co do jeszcze długości popychaczy: jeśli nie ma tego gdzie odnaleźć w jakiejś instrukcji (powinna podawać w mm zalecane długości popychaczy do pierwszych ustawień) to ja robię zwykle tak:

Popychacze serwa-tarcza ustawiam tak, aby przy orczykach ustawionych mniej więcej pod kątem prostym do serwa (i drążkach w apce ustawionych w połowie) tarcza wypadała możliwie idealnie poziomo i dokładnie w połowie drogi między pierścieniem wału i głowicy (ta "goła" część wału powinna wystawać na mniej więcej taką samą odległość nad i pod tarczą). A popychacze tarcza - okucia ustawiam tak, aby były w miarę równe sobie i żeby obie łopaty miały ok. 0 stopni w każdej pozycji (nad ogonem, nad kabinką, po prawej i po lewej stronie).

Awatar użytkownika
Inter
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Inter » 24 mar 2016, o 08:47

Dzieki za pomoc :piwo2:
Serwa zamowione a popychacze ustawie na oko i bede korygował.
superjachu

Postautor: superjachu » 31 mar 2016, o 14:24

Witam
Jakiś czas temu kupiłem używanego CopteraX 450, ogołoconego z elektroniki. Wyposażyłem go z to co było pod ręką i klasycznie rozbiłem po kilku sekundach. Przeleżał tak już 3 lata i teraz postanowiłem go ponownie uruchomić i rozbić. Niestety nie pamiętam już jaki to dokładnie model, a muszę kupić i wymienić kilka części. Sam patrząc ma zdjęcia nie jestem w stanie z 100% pewnością zidentyfikować modelu
Nie mogę dodać zdjęcia (chyba nie mam uprawnień) więc podam link do dropboxa
https://www.dropbox.com/sh/9mv2c6acyrwzo21/AACE_A-yoiAk1ji4CAljDNQba?oref=e
Za pomoc z góry dziękuje
Pozdrawiam superjachu
Ostatnio zmieniony 31 mar 2016, o 15:21 przez superjachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 31 mar 2016, o 15:12

Witaj na forum!
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 31 mar 2016, o 15:40

To jakiś skladak, rama jest na bazie t-rexa 450 pro, natomiast głowica jest z wąskim hubem czyli nie od Pro i nie od Sport lecz jescze starszy v1 lub v2, trzeba by sprawdzić szpindel czy jest 3mm czy 4mm :-). Choć raczej przypuszczam żeT-Rex 450 v2 :-)
Ach co za czasy, były dyskusje co lepsze, HK czy CopterX marzylo się o oryginalnym Alignie :-)
A teraz przyjdzie taki łysy i stawia swój pierwszy helikopter na stół, Goblin 380 :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 31 mar 2016, o 15:44

Drugi
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 31 mar 2016, o 15:44

A nawet trzeci
Bo przed miniakiem mial jeszcze Twojego szrota 450 :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 31 mar 2016, o 15:45

Drobnych epizodów nie liczę :-P
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 31 mar 2016, o 15:45

Eeee, i skąd wiesz że o Tobie mowa ? :-)

I jaki znowu szrot, moja pierwsza 450tka, co się z nią dzięje? Jak poszla na części to zabiję. :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 31 mar 2016, o 16:10

Mozesz juz zaczac ostrzyc zeby perle :)
Poszla w pizdet bo ludziach.
Albo, ujmujac to inaczej... cala polska lata na Twoim szrocie ;)

Wróć do „Align i jego klony”