T-Rex 500

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Luke Skywalker » 6 mar 2010, o 22:06

Nooo.. te u Schmeissnera są w rewelacyjnej cenie. Mniej boli trenowanie plecków ;)

Ł.
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 7 mar 2010, o 01:29

Witaj Luke..

Do powyższego modelu przewidziałem następujące wyposażenie:

1. Silnik Turnigy Typhoon 500 lub opcjonalnie (ale tylko do testów, bo docelowo zajmie miejsce w T-Rexie) - Align.. (Dzięki Twojej uprzejmości)
2. Serwa na tarczę Turnigy MG930
3. Serwo na ogonek Blue Bird BMS-661DMG+HS
4. Żyrko LTG2100T (dzięki Twojej uprzejmości)
5. Regulator Mystery Pentium 80A
6. BEC Align (od T-Rex'a600)
7. Pakiet do zasilania elektroniki Flight Max 800mAh, 2S, 15C
8. Pakiet do zasilania silnika Turnigy 2650mAh, 6S, 30C
9. Aparatura JR x2720 z syntezą.. Bardzo dobre i tanie radyjko ;)

Jak łatwo zauważyć, awionika będzie zasilana oddzielnie.. Co z tego wyjdzie - zobaczymy.. Zależało mi , aby nie obciążać dodatkowo pakietów zasilających silnik - elektroniką i serwami cyfrowymi.. Liczę na nieco dłuższy czas lotu niż przy rozwiązaniu konwencjonalnym.. czy skórka warta będzie wyprawki - zobaczymy.. Jak tylko dojdzie paczka, to zabieram się do kończenia montażu i ostatecznie wyreguluję model.. Oczywiście opiszę wszystko w formie recenzji. A szczególnie położę nacisk na testy i opis serw.. Są one stosunkowo tanie, ponoć dobre i na naszym "krajowym" rynku jeszcze ich nie widziałem..

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 7 mar 2010, o 13:20

Bartek, z tą "uprzejmością" to bym nie szalał - to był czysty interes ;)
Bardzo ciekawy eksperyment z osobnym zasilaniem elektroniki w 500-tce. Ciekaw jestem, czy zasilenie awioniki osobno zrekompensuje fakt targania dodatkowego pakietu. Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy.

Co do serwa na ogon: od kogoś słyszałem (chyba od Grześka, ale nie pamiętam...), że coś tam było nie tak z BlueBirdem. No nic, zobaczymy.

Zdrówka!

Luke
JR DSX7

Awatar użytkownika
private9
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: private9 » 7 mar 2010, o 13:33

Łukasz, te białe łopaty są napewno warte tej ceny, lekkie , sztywne, i tanie.
Pozdrawiam,
Arek.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 12 mar 2010, o 12:47

Te białe to przy tej cenie prawie za darmo... :D
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Oli89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: Oli89 » 15 mar 2010, o 21:09

Hej,
Ja polecam Radixy 430mm (http://www.strefahobby.pl/product_info. ... cts_id=900)
Łopaty zdecydowanie do 3D, bardzo lekkie idealnie wyważone. Model na tych łopatach jest super szybki.
Do tego łopatki flybara Curtisa (http://www.readyheli.com/Curtis_Youngbl ... yb393.htm|) i mamy bardzo fajny setup do powygłupiania się :D
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 15 mar 2010, o 22:26

Łopaty prima sort, cena też :oops: Ale jakość niepodważalna.
Ł.
JR DSX7

Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 25 mar 2010, o 19:49

Witajcie.

Po dość długiej przerwie postanowiłem ruszyć z robotą, bo sezon za pasem - co udowodnił Luke będąc z wizytą u mnie :) Jego pińceta tak ganiała po Masłowskim niebie, że aż dech w piersi zapierało.. Cudo! A furkot łopat słyszę do tej pory..

A oto kolejne fotki z budowy mojego HK-500GT, który już powoli nie jest HK.. ;)

Ponieważ doszedłem do wniosku że nie ma co zbytnio oszczędzać na elektronice, wyposażenie mojego HK uległo zmianie. Jako jednostka napędowa posłuży oryginalny silnik, regler też Aligna, a serwa Hitec HS22MG (podpatrzyłem u Łukasza ;) ) serwo ogonowe - jeszcze nie wiem.. Chciałem przeprowadzić eksperyment z BlueBirdem.. Ale w tej sytuacji muszę się zastanowić nad czymś lepszym.. :)

W pierwszej kolejności zamontowałem bardzo zacny żyroskop:
Obrazek

Tutaj widoczna upchnięta elektronika, czyli regler, silnik i serwa. na półce z tyłu wychylił się niczym ciekawski małolat - odbiornik..
Obrazek

Oczywiście podtrzymuję, że montaż BEC'a Aligna plus osobne zasilanie elektroniki mi nie przeszło i zobaczymy czy "skórka warta jest wyprawki" ;)
Obrazek

..Nie pożałowałem mojemu HK nowego wyglądu. Stwierdziłem, że warto jest wydać kilkadziesiąt złotych aby helik dobrze wyglądał.. :) Pasuje jak ulał..!
Obrazek

A tak wygląda mój HK-500GT który powolutku przestaje być HK.. ;)
Obrazek

Oczywiście wymieniłem łożyska i wszystkie snapy - a właściwie całe popychacze na Aligna.. Wymianie także ulegną łopatki sterujące (carbon oczywiście :) ), oraz łopatki ogonowe - carbon - a jakże.! :)
Niestety sezon lotny - to wzmożone zajęcia służbowe, ale myślę, że niebawem moja pińceta wzbije się w powietrze..

Ktoś może zapyta - Po co to wszystko?! "Po co te przeróbki skoro kupuje się HK bo jest tani..? Nie można było kupić od razu T-Rexa 500?"
Odpowiem krótko i mam nadzieję, że wyjaśnię raz na zawsze: BO TAK CHCĘ I TAK LUBIĘ..!! :)

Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 25 mar 2010, o 21:04

Bartoszko pisze:Witajcie.
Po dość długiej przerwie postanowiłem ruszyć z robotą, bo sezon za pasem - co udowodnił Luke będąc z wizytą u mnie :)

Cześć Bartek!
Najwyższa pora ruszyć z robotą... Trza się na latanie umówić!

Bartoszko pisze:Jego pińceta tak ganiała po Masłowskim niebie, że aż dech w piersi zapierało..

Nie uwolnię się po prostu... ;)

Bartoszko pisze:Cudo! A furkot łopat słyszę do tej pory..

Furkotały, bo się roztorowały. Już są ciut cichsze. Mówiłem Ci, że cholery dostaję, jak coś jest niesprawne. Następnego dnia rano kalecząc sobie paluchy ściągając snapy poprawiłem łopaty i jest OK.

Wracając do Twojej pięćsetki: spróbuj, ale uważam, że powinieneś od razu dać podwójną gąbkę z blaszką w środku pod Logictecha. No chyba, że HK drży mniej, niż Align. Wibracje zbierane przez żyroskop będą się przejawiać poziomymi oscylacjami ogona w trybie HH.

Do miłeeegooo :)
Luke

PS.: Sierra-Papa-XXX: turn right 1-1-0, proceed direct Skarżysko, no speed restrictions :D

EDIT: Zmieniłem część swojej wypowiedzi: po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mogłaby zostać źle odebrana, a tym samym stać się zbyt uszczypliwą. Przepraszam.
JR DSX7

Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 2 kwie 2010, o 18:26

Sorry za post pod postem...
No i posłuchałem Oliego. Dziś stałem się posiadaczem tych Radixów:

Obrazek
Na dole kadru widoczne są podkładki umożliwiające łopat w okuciach szerszych niż 10mm

Obrazek
Efekt końcowy: teraz kret będzie bolał potrójnie...

Na Portalu napisałem parę słów o tym, dlaczego zdecydowałem się na ten produkt:
http://www.heli-team.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=268:strefahobbypl-a-prezent-od-zajca&catid=74:promocje-i-super-oferty

Wesołych Świąt!!!

EDIT:
Dziś, czyli w Poniedziałek Wielkanocny, udało mi się przetestować nowe łopatki.
Wrażenia:
- cichsze od Alignów 425D, nie "furkoczą" tak wyraźnie przy ostrych nawrotach
- model wisi bardziej stabilnie
- ponieważ są znacznie lżejsze, model stał jeszcze ciut żwawszy (ostrzejsza reakcja na ruchy prawego drążka)

EDIT (2): Dziś z ciekawości sprawdziłem wyważenie "out of the box": IDEALNIE.

Luke
JR DSX7

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 2 cze 2010, o 21:14

Dzisiaj złapałem kreta moją 500-tką ESP... przy wychodzeniu z zawrotu pomimo ściągnięcia drążka i dania gazu model spokojnie dokończył pętlę i wyrżnął w ziemie... fotek nie będe pokazywałe bo nie ma co ale powiem co sie okazało...
Otóż zaczęło się wysuwać łożysko z dużego okucia tarczy co spowodowało że snapy ramion i popychaczy zaczeły zaczepiać o ramiona dolnych kulek.

Tak powinno być:

Obrazek

a tak się zrobiło:

Obrazek

Efekt?

Obrazek

Straty: całe podwozie, kompensator (dolny mikser), jeden długi popychacz, belka ogonowa, pasek ogonowy, zębatka główna, zębatka autorotacyjna, szpindel no i rozwalająca się tarcza.Tyle na razie wykryłem - za ok 300 zeta. Całe szczęście że nie miałem wałka na ogonie bo byłoby więcej.

Muszę tu zaznaczyć że model nie ma jakiegoś oszałamiającego nalotu - to raz, dwa że ja latam raczej sportowo niż 3D więc i obciążenia mniejsze...

Ma ktoś pomysł jak rozłożyć tarczę żeby wkleić łożysko na nowo? Próbowałem wykręcić tuleję ale mi się nie udało...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 5 cze 2010, o 13:57

Ciężko będzie to zrobić bez ściągacza. A może byś po prostu zapunktował po obwodzie, tak z 8 razy?
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 5 cze 2010, o 19:48

Gmeracz pisze:Ciężko będzie to zrobić bez ściągacza. A może byś po prostu zapunktował po obwodzie, tak z 8 razy?
:D tak zrobiłem... 16 razy... co 4mm :D. Nic innego nie przyszło mi do głowy...
A co do ściągacza - to nie on jest potrzebny tylko specyficzny klucz do odkręcenia tulei blokującej. Ale w końcu padło na punktowanie. Na trochę wystarczy a i tak musze kupić nową bo słychać że piach jest w kulkach i nie przewiduję jej długiego życia...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Beier
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Beier » 15 cze 2010, o 06:50

Co raz więcej bubli i niedoróbek jest na koncie ALIGN. Widzieliście nowego MiniTitana? Tam to chociaż pomyśleli o stateczniku i zabezpieczeniu kabinki przed wyskakiwaniem. Niestety na razie jak chcemy kupować w kraju to jesteśmy skazani na firmę na A. Gdyby były dostępne inne marki tak jak A to raczej na pewno nie byłbym wierny.
T-Rex 700 Nitro LE
DX7
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 15 cze 2010, o 07:01

Beier pisze:Co raz więcej bubli i niedoróbek jest na koncie ALIGN.
bo się spieszą z nowymi "release"-ami...
Beier pisze:Gdyby były dostępne inne marki tak jak A to raczej na pewno nie byłbym wierny.
nie chce tu robić nikomu reklamy ale jest GAUI (np. ArtHobby), jest KDS (Radiomodels), jest CopterX (Helipad) i jeszcze parę innych by się znalazło. Fakt że KDS i CX to klony ale jednak nie są na "A" :D. A przez to że "A" mocno inwestuje w markę i jej rozpoznawalność to i popularność większa.
Jest małe światełko w tunelu z SM-50E tyle że to duży helik ...

Tak wracając do tematu... Tarcza po "regeneracji" jest po pierwszych oblotach - zachowuje się poprawnie, łozysko nie wykazuje tendencji do ponownego wysuwania się. Operacja się udała. Pacjent żyje. :D
Pozdrawiam, Grzegorz
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 15 cze 2010, o 12:55

Beier pisze:Gdyby były dostępne inne marki tak jak A to raczej na pewno nie byłbym wierny.

Przecież od groma jest różnych modeli innych firm które spokojnie mogą konkurować z alignem i nie mówię tu o jego klonach...
Wystarczy się tylko dobrze rozejrzeć :)
Bartek, Olsztyn.
chorus
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy

Postautor: chorus » 7 lip 2010, o 19:16

Komplet łopat Aligna 425D waży ok. 120g a te Radixy ok. 138g, więc nie są lżejsze.
Przynajmniej moje tak mają, ale wykonanie pierwsza klasa !!!
Robert
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 7 lip 2010, o 20:03

A widzisz, faktycznie: zgodnie z danymi deklarowanymi przez Flying Hobby, różnica w masie kompletu Aligna vs Radixy to 10 gram. Ale nie wolno zapominać właśnie o wykonaniu, a przede wszystkim idealnym wyważeniu! (wspominałeś o tym).

Tak więc podsumowując:
- komplet Radixów: 130g
- komplet Alignów 425D: 120g

Luke
JR DSX7

Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 8 lip 2010, o 02:24

Paddle only KBDD! :mrgreen: + lopatki ogonowe - the best!
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 8 lip 2010, o 14:07

Jeszcze jedna uwaga dotycząca masy łopat Aligna vs Radixów:
nie zapominajmy, że Radixy mają 430mm, a Aligny 425mm. A różnica w masie kompletu to TYLKO 10g.

Ł.
JR DSX7

Wróć do „Align i jego klony”