T-Rex 500

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 1 mar 2012, o 21:28

Andrzej - Kowalątko jak jest niezadowolone to potrafi przypieprzyć, więc jak ON sam nic nie mówi z tego wynika że miałeś za duże wiatry w spodniach :vhappy: :juppi:
A Ramotniak tylko pozamiatał hmm

BTW. Chłopy - zazdroszczę wam, że tak się możecie spotykać. Ja dziś miałem wymarzony dzień do latania i of course skorzystałem. Ale spotkałem tylko gościa, co to mnie przegonił bo młodzież będzie w piłę grać. W Anglii? W piłę? Ocipieli...
Ale 8 locików machnąłem na krawędzi... :banana: A autosików tyle, że mi bufor w rejestrze zatkało... :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 21:40

Gmeracz pisze:BTW. Chłopy - zazdroszczę wam, że tak się możecie spotykać.

No fajnie ale podobnie jak Ty każdy ma obowiązki więc takie spoty to od wielkiego dzwona pewnie są.. zresztą nie wiem.. młody jestem :vhappy:

Ramotny pisze:W każdym razie jak ja przyszedłem to już było dobrze więc jeśli coś było robione to chwała należy się Kowalowi...

A owszem.. b. dużo pomógł !!! Tarcza to jego zasługa :nw:

Idę w kime.. 5:20 dryń dryń :mad2:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 mar 2012, o 23:50

stuf pisze:
PiotrS pisze:Zamówiłem ze 2 tygodnie temu. Lada dzień powinienem dostać, to dam znać.

No to po jabłkach :( a tak nieśmiało zapytam...ile zamówiłeś ? i co do tego ?

Zamówiłem parkę, żeby zobaczyć, czy jakość jest OK. Do 450-ki kupowałem w HK i jakość była dobra.
Tak w ogóle to mam nadzieję, że nie latasz na oryginalnych łopatach Aligna?
Jeżeli tak, to schowaj je na później, a weź na początek np. te:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 430mm.html
a później te:
a później wyjmij z szuflady Aligna lub kup coś w dobrym sklepie. Nie koniecznie w tym co model :nono:

Jak nie masz, daj znać, to pożyczę, a Ty sobie spokojnie ściągniesz z HK.

A bateryjka może ta?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html
jak Twoja za lekka.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 2 mar 2012, o 07:26

PiotrS pisze:Tak w ogóle to mam nadzieję, że nie latasz na oryginalnych łopatach Aligna?
Jeżeli tak, to schowaj je na później, a weź na początek np. te:
a później te:
a później wyjmij z szuflady Aligna lub kup coś w dobrym sklepie. Nie koniecznie w tym co model :nono:

Jak nie masz, daj znać, to pożyczę, a Ty sobie spokojnie ściągniesz z HK.

A bateryjka może ta?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html
jak Twoja za lekka.

Niestety latam na oryginalnych bo innych nie mam :( Czekam aż Grzesiek poszuka coś u siebie bo podobno ma kilka jakiś tanich kompletów.
Nad tymi bateriami muszę pomyśleć. Raz że więcej mAh, a dwa cięższe.
W każdym razie dzięki za propozycje. Btw. nigdy nie zamawiałem z zagranicy choć konto na paypal mam.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 2 mar 2012, o 08:23

Ja nic nie wiem o tarczy, helikach itp. Chwilowo wolę samoloty i szybowce :-]
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 mar 2012, o 08:57

stuf pisze:Niestety latam na oryginalnych bo innych nie mam :( Czekam aż Grzesiek poszuka coś u siebie bo podobno ma kilka jakiś tanich kompletów.
Nad tymi bateriami muszę pomyśleć. Raz że więcej mAh, a dwa cięższe.
W każdym razie dzięki za propozycje. Btw. nigdy nie zamawiałem z zagranicy choć konto na paypal mam.

Ponawiam propozycję. Mam tych łopat sporo, więc spokojnie poczekam, aż sobie sprowadzisz i oddasz.
A to, że zaczniesz kupować coś w HK, masz jak w banku.
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 2 mar 2012, o 10:02

PiotrS pisze:Ponawiam propozycję. Mam tych łopat sporo, więc spokojnie poczekam, aż sobie sprowadzisz i oddasz.
A to, że zaczniesz kupować coś w HK, masz jak w banku.

Słuchaj ja bardzo dziękuję za pomoc ale wiesz bardzo nie lubię pożyczać - odkupić owszem.
Btw. Mógłbyś mi przybliżyć krok po kroku proces od zakupu do odbioru paczki z HK ?
Dzięki :nw:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 mar 2012, o 10:41

1. Tworzysz swoje konto na http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/index.rc
2. Wybierasz towar i wkładasz do koszyka, możesz poszukać (po zalogowaniu) linków promocyjnych np. na http://rc-buddy.com/?p=buddyprice
3. Kontrolujesz w podsumowaniu koszyka wagę i optymalizujesz ją pod względem kosztów wysyłki (np. dodajesz akumulatorek NiMH, do granicznej wagi przesyłki po której zmienia się cena)
4. Po kliknięciu dalej podajesz adres wysyłki
5. Deklarujesz wartość przesyłki i jej rodzaj (np. gift) Płacisz
6. Czekasz tydzień - dwa na listonosza
7. Używasz lub reklamujesz :-)
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 2 mar 2012, o 11:32

PiotrS pisze:1. Tworzysz swoje konto na http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/index.rc
2. Wybierasz towar i wkładasz do koszyka, możesz poszukać (po zalogowaniu) linków promocyjnych np. na http://rc-buddy.com/?p=buddyprice
3. Kontrolujesz w podsumowaniu koszyka wagę i optymalizujesz ją pod względem kosztów wysyłki (np. dodajesz akumulatorek NiMH, do granicznej wagi przesyłki po której zmienia się cena)
4. Po kliknięciu dalej podajesz adres wysyłki
5. Deklarujesz wartość przesyłki i jej rodzaj (np. gift) Płacisz
6. Czekasz tydzień - dwa na listonosza
7. Używasz lub reklamujesz :-)

ad.3 jaką drogę przesyłki wybierasz i ile max kg na ogół ?
ad5. A Ty co dokładnie wpisujesz ?
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 mar 2012, o 11:41

Staram się zamawiać do 500 gr. - 1000 gr. bo jak będzie duża to celnik może zatrzymać.
No przecież, że gift - przecież prezenty sobie robię :thumb:

Najtańsza lotnicza.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 2 mar 2012, o 12:29

Wygodną praktyką w HK jest organizowanie towarów w tzw. "Wish list" czyli spisów życzeń.
Po zalogowaniu na dole każdego towaru masz przycisk dodania do listy. Ta pozycja zawsze pojawia się na liście nr. 1:

Obrazek

W prawym górnym rogu masz dostęp do swoich list:

Obrazek

Po wybraniu "View all" możesz przeorganizować je przesuwając pomiędzy listami. Przydatną opcją jest informacja na e-mail kiedy towar pojawia się na stanie:

Obrazek

Ułatwia to dopełnianie paczek do wagi towarem, który faktycznie ci się przyda, a nie cokolwiek bo szkoda połowy pustej wagi paczki :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 6 mar 2012, o 09:57

Tak mi się dzisiaj jakoś lampka kontrolna zapaliła.. Odbiornik mam na półce rury ogonowej. A co jak będzie kret ..? Jest sens przenosić odbiorniczek na ostatnią dolną półkę ? Nie za blisko regla - zakłócenia ?

Jeszcze sprawa pakietów i łądowarki. Mam E-Station Bantam BC6DX-II Deluxe z zasilaczem.
- co to jest tryb storage ? (pewnie chodzi o przechowywanie - czyli podpięty pakiet non stop czy może naładowany w stopniu odpowiednim by leżał np: 2 lata )
- co to jest tryb discharge ? (pewnie chodzi o rozładowany - czyli rozładowany pakiet czy może naładowany w stopniu odpowiednim by leżał np: 2 lata )
- mam krokodylki przy niej by podpiąć pod zasilacz co z kolei da 90 W. Można na lotnisku podpiąć to pod aku samochodowe ?? hmm
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 6 mar 2012, o 11:35

storage - to tryb przechowywania pakietów (ale nie dwa lata :D) - naładowane są tylko do wartości optymalnej.
discharge - rozładowanie pakietu przez łądowarkę.
Tak możesz się podpinać do akumulatora, tylko z rozsądkiem, bo jak wyciągniesz z niego odpowiednią ilość amperogodzin, to nie odjedziesz z pola...
Tak naprawdę to trzeba uważać przy dużych pakietach 6S - naładowanie jednej sztuki 5000mAh to >10Ah z akumulatora...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 6 mar 2012, o 11:44

super_mario2 pisze:storage - to tryb przechowywania pakietów (ale nie dwa lata :D) - naładowane są tylko do wartości optymalnej.
Tak możesz się podpinać do akumulatora, tylko z rozsądkiem, bo jak wyciągniesz z niego odpowiednią ilość amperogodzin, to nie odjedziesz z pola...
Tak naprawdę to trzeba uważać przy dużych pakietach 6S - naładowanie jednej sztuki 5000mAh to >10Ah z akumulatora...

Albo trzeba ładować przy pracującym silniku. U mnie to kosztuje 0.6 l/h + smród + warkot. Dlatego na dłuższe pobyty kupiłem agregat walizkowy i 20m kabla :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 6 mar 2012, o 12:02

super_mario2 pisze:storage - to tryb przechowywania pakietów (ale nie dwa lata :D) - naładowane są tylko do wartości optymalnej.

Czyli o ile dobrze rozumiem:

storage - podłaczam, po sygnale rozłączam, kładę na półeczkę pakiet i jak chce polatać za np: 4 miechy ładuje i montaż w modelu ? I co to jest wartość optymalna ?

dicharge - rozładowanie i co dalej.. też kładę na półeczkę (zdrowe to dla pakietu) ?

A z ładowaniem z fury to gicio.. mam nowy aku, wozidło pochodzi z 30 min i będzie git. :banana: Niestety nie stać mnie na jakąś prądownie chyba że coś po taniości się znajdzie...
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 6 mar 2012, o 13:28

stuf pisze:Czyli o ile dobrze rozumiem:
storage - podłaczam, po sygnale rozłączam, kładę na półeczkę pakiet i jak chce polatać za np: 4 miechy ładuje i montaż w modelu ? I co to jest wartość optymalna ?
tak. ok 3.8V/celę
stuf pisze:discharge - rozładowanie i co dalej.. też kładę na półeczkę (zdrowe to dla pakietu) ?
nie. DISCHARGE służy tylko rozładowaniu np do sprawdzenia jego pojemności lub wykonania cyklowania ładuj-rozładuj. Do przechowywania wyłącznie STORAGE.
stuf pisze:A z ładowaniem z fury to gicio.. mam nowy aku, wozidło pochodzi z 30 min i będzie git. :banana: Niestety nie stać mnie na jakąś prądownie chyba że coś po taniości się znajdzie...
30 minut może nie wystarczyć żeby odzyskać ładunek na akumulatorze chyba że do tego doliczysz jeszcze jazde do domu... W razie wątpliwości lepiej ładować na chodzącym silniku... Kupić pakiety 5C i ładować je 4C czyli w 15 minut (o ile ładowarka da rade)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 6 mar 2012, o 17:12

stuf pisze:Tak mi się dzisiaj jakoś lampka kontrolna zapaliła.. Odbiornik mam na półce rury ogonowej. A co jak będzie kret ..? Jest sens przenosić odbiorniczek na ostatnią dolną półkę ? Nie za blisko regla - zakłócenia ?

Wracając do tematu.. co radzicie z tym odbiornikiem zrobić.. zostawić / przenieść ??

A jeśli chodzi o rozładowanie pakietu np: 1500 mA to jaki prąd wybrać.. ? te pakiety ładuje prądem 1,5 A.. rozładowywać też 1,5 A ? Kurde nigdy nie kumałem tych spraw :masakra:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 6 mar 2012, o 18:31

Rozładowujesz takim prądem, na jaki Ci pozwoli ładowarka (ile ciepła jest w stanie rozproszyć).
Typowo małe kilkadziesiąt Wat.
Chyba, że masz wypas, który potrafi naładować źródło zasilania z lipola - wtedy trzeba się już zastanowić jaki prąd i napięcie będą bezpieczne dla np. ładowanego akumulatora.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 6 mar 2012, o 20:24

Yhyyyyyym.. no mogę wybrać max 1 A rozładowania... ale Panowie pomóżcie co z tym odbiornikiem.. Macie większą praktykę.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 6 mar 2012, o 20:30

W żadnym z moich T500 (a kretów troche miałem) ani odbiornik (na półce w kadłubie) ani żyro (na skrzynce belki) nigdy nie ucierpiało.

Odnośnie rozładowywania: typowe ładowarki maja moc rozładowania 5-20W (musi być w instrukcji) a 20W dla pakietu 3s to ok 1,7A a dla 6s ok 0,8A. Specjalnie wydajne (szybkie) to nie jest ale nie służy do rozładowywania szybko tylko wygodnie.
Niektóre ładowarki np iCharger ma funkcje Discharge+ która polega na możliwości podłączenia dodatkowego obciążenia zewnętrznego i rozładowywanie większym prądem.
Alternatywą jest wykorzystanie trybu MONITOR (o ile jest), rozładowywanie zewnętrznym obciążeniem podłączonym bezpośrednio do pakietu i wyłączenie procesu jak MONitor zacznie wyć... (nb do tego samego można użyć LiPo-monitora)
Pozdrawiam, Grzegorz

Wróć do „Align i jego klony”