PiotrS pisze:Albo drgania modelu przenoszone na gyro, albo opory między serwem ogonowym a okuciami łopatek ogona, albo jeszcze coś o czym nie wiem
Rury się jakoś specjalnie nie czepiaj, chyba, że jest naprawdę krzywa i na przykład pasek w środku ociera. ludzie prostują rury jak nie ma ostrych zagięć i latają. Wał i szpindel wymieniłeś? Łopaty przed wymianą wyważone?
Gmeracz pisze:[...] Zmieniam łopatki na ogonie i sprawa przycicha bo np. łopatki były przytarte albo lekko chrupnęła końcówka. Dlatego też niektórzy wyważają cały wirnik ogonowy.
Chociaż z praktyki wiem, że w miarę nabywania umiejętności zaczynasz przykładać mniejszą wagę do drobnych niedoskonałości modelu[..]
PiotrS pisze:Co do łopatek - możesz spróbować je reanimować. Skręć śrubką i ostrym nożykiem wyrównaj końcówki. Może pomoże.
PiotrS pisze:Podepnę się trochę pod temat.
Dziś podniosłem moją 500-tkę po zmianie aparatury na Futabę 8FG.
Czułość żyroskopu miałem ustawioną fabrycznie na 85%. Na modelu zamontowany Beastx.
Ogon zaczął bardzo drgać w poziomie. Coś jak rybkowanie, tylko z dużo większą częstotliwością.
Zmniejszyłem czułość do 70%, a potem nawet do 68% i drganie ustało. Czy to efekt zbyt wysokiej czułości? Gyro się wzbudzało?
Obecny poziom czułości jest na akceptowalnym poziomie?
stuf pisze:Chyba znalazłem winowajcę !!!! - proszę o potwierdzenie mojej tezy. Po zdjęciu łopat głównych i ogonowych postanowiłem ręcznie pokręcić mechanizmem. Dopatrzyłem się krzywego wałka ogonowego. W sumie się nie dziwię że się zgiął bo Pan Krecik był konkret. Ruch oscylacyjny ok 0,8 mm. Czy to przyczyna wariacji żyrka ? (swoją drogą idę wyważyć łopaty za radą PiotrkaS i ogarnę te ogonowe).
magnetyczna wyważarka polega na tym że oś wagi nie opiera sie na łożyskach tylko jest utrzymywana w powietrzu magnesami - praktycznie zero tarcia więc wyważanie baaardzo dokładne.stuf pisze:Chyba pomyślę o zakupie wyważarki magnetycznej - choć nie wiem jak ona działa i co to daje że magnetyczna - możecie wytłumaczyć ?.
super_mario2 pisze:[..]najprostszy pręt z dwoma nakrętkami (pasujący w otwory do łopat) i dwie szklanki..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości