T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 9 kwie 2011, o 00:24

Po co Ci tyle oplotu? Na samym gp750 masz wiecej niż ja na T500 i R50.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 9 kwie 2011, o 00:30

To jest moj juz tak ktorys z kolei helik, i ten ma byc wypasiony :juppi:
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 9 kwie 2011, o 10:00

Popieram ideę BLING BLING :D

Obrazek
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 9 kwie 2011, o 20:36

super_mario2 pisze:Popieram ideę BLING BLING :D

Obrazek

no pieknusi :) brakuje Ci jeszcze padli w kolorze. Gdzie kupiles sanki i lopatki ogonowe ???
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 9 kwie 2011, o 21:25

karol pisze:
super_mario2 pisze:Popieram ideę BLING BLING :D

Obrazek

no pieknusi :) brakuje Ci jeszcze padli w kolorze. Gdzie kupiles sanki i lopatki ogonowe ???

Padli to raczej nie będzie Karol bo to FBL ;) :hammer:
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 9 kwie 2011, o 21:43

ale ze mnie sierota :wall:
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
maczar
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: maczar » 10 kwie 2011, o 18:28

Super Mario: Podwozie gorilla a łopatki ogonowe gorilla czy KBDD?
KDS 700FBL Innova | Trex 450 PRO BeastX | JR DSX11
radiomodels.com.pl pilot
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 10 kwie 2011, o 19:04

karol pisze:

W ogóle brakuje padli :D
podwozie Gorilla i łopatki KBDD kupione w SH (info również dla @maczara :) )
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 11 kwie 2011, o 22:57

Ja bym dodał, że wysoki próg odcinania daje w pobliżu 3,7V, ale można śmialutko latać na średnim, wtedy możesz wydoić akku do 3,5V.
No i lekko przestrzegam przed trybem governora - Aligny potrafią obciąć zasilanie ot tak sobie.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 12 kwie 2011, o 22:44

Ciag dalszy ...

Dzis caly dzien spedzilem na posprawdzaniu helika. Posklejaniu go, no i na ... upchaniu kabli. Prawdziwa mordega, kilka godzin kminilem co gdzie wcinac :( Staralem sie wcisnac odbiornik AR6200 do srodka ramy, ale aby to zrobic musialem odkrecic dolna czesc ramy. Odbiornik wszedl, ale nie zmiescil sie tak, tylko pochylo :/
Ogolnie, nie za bardzo mi sie to podoba. Platanina kabli w srodku i tyle :wall:

Ponizek kilka finalnych fotek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzis rowniez zrobilem test zawisu i jestem zaskoczony powerem silnika, a nie przelaczalem w IdleUp :roll: Lekki ruch drazka i helik wyrwal, prawie jak 250-tka. Jutro jade testowac na lotnisko.
Oczywiscie jezeli pogoda pozwoli :dk:

Ogolnie kit bardzo fajnie sie sklada. Nie ma niedorobek jak w HK czy CX (moja opinia). Jednak jest duzy problem z upchaniem kabli w ramie, oraz kabinka moim zdaniem ma zle nawiercone fabrycznie dziury, trzeba bardzo ja naciagac, przy pakiecie turnigy, a jak wiemy, nie jest on az taki dlugi.

Na koniec napisze jedna przykrasc jaka mnie dzis spotkala :x Niestety podczas prob upchniecia kabli do srodka ramy urwalem kabel od zyrka GP750. Probowalem polutowac, ale moja lutownica bardziej do spawania sie nadaje, chyba kupie drugie zyrko GY520, z ktorego jestem bardzo zadowolony (jak widzice na p/w filmie)

Tym nieoptymistycznym akcentem koncze sprawzdanie z relacji.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 12 kwie 2011, o 23:37

karol pisze:Dzis caly dzien spedzilem na posprawdzaniu helika. Posklejaniu go, no i na ... upchaniu kabli. Prawdziwa mordega, kilka godzin kminilem co gdzie wcinac :(
Ja bym nie owijał kabli wokół elementów które przy krecie mogą je wyrwać (np. satelitka wokół podwozia). Niektórzy montuja ESC pod półka na pakiet (ew. dają tam odbiornik). Jakbyś przełożył ESC to wtedy dałbym satelitkę tu:

Obrazek

PS. A pomyśl u upchaniu dodatkowo FBL'a :masakra:

PPS. Jak Wy dodajecie napis "heli-team.pl" na zdjęcia?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 12 kwie 2011, o 23:41

jedrus pisze:Jak Wy dodajecie napis "heli-team.pl" na zdjęcia?
normalnie - PaintShop, PhotoShop. Ale są też automaty do tego... (google: automatic watermark)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 12 kwie 2011, o 23:48

jedrus pisze:Ja bym nie owijał kabli wokół elementów które przy krecie mogą je wyrwać (np. satelitka wokół podwozia). Niektórzy montuja ESC pod półka na pakiet (ew. dają tam odbiornik). Jakbyś przełożył ESC to wtedy dałbym satelitkę tu:

PPS. Jak Wy dodajecie napis "heli-team.pl" na zdjęcia?

Probowalem dac pod pakiet moj odbiornik, ale sie nie miesci. On ma podlaczenie wtykow pod katem 90 St. ESC akurat nie byl problemem :)

A no jest taki program to sam Ci resizeuje zdjecia do zadanej rozdzielczosci, a potem dodaje znak wodny ( w naszym przypadku heli-team.pl). Program sie nazywa SNS-Resizer. Uruchamiasz go wprowadzasz parametry, mozesz dodac znak wodny. Najprosciej robisz w PS projekt o wymiarach 200x30px bez wypelniana. Robisz text o znanej tresci. Pokrycie dajesz na 95%, zapisujesz w .pnp i podajesz potem sciezke w programie. I gitara. A jak sie resisuje zdjecia ??? po prostu przenosisz metoda drag and drop na ikonke programu.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 13 kwie 2011, o 00:01

A no jest taki program to sam Ci resizeuje zdjecia do zadanej rozdzielczosci, a potem dodaje znak wodny ( w naszym przypadku heli-team.pl). Program sie nazywa SNS-Resizer. Uruchamiasz go wprowadzasz parametry, mozesz dodac znak wodny. Najprosciej robisz w PS projekt o wymiarach 200x30px bez wypelniana. Robisz text o znanej tresci. Pokrycie dajesz na 95%, zapisujesz w .pnp i podajesz potem sciezke w programie. I gitara. A jak sie resisuje zdjecia ??? po prostu przenosisz metoda drag and drop na ikonke programu.

lub VSO Image Resizer ;)

Obrazek

czy to przez pakiet tak krzywo nachodzi?
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 13 kwie 2011, o 00:09

Wiktor pisze:czy to przez pakiet tak krzywo nachodzi?

Tak, niestety kabinka jest lipnej jakosci, mi jak ja naciagalem na otwory to sie pokruszyla, a co za tym idzie powiekszyly sie otwory :( Skleilem na CA, ale i tak przy zalozeniu wygieta :(
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Kosmo » 13 kwie 2011, o 06:59

karol też męczyłem się z kabinką przez dłuższy czas przy pakietach Rihino 2250. Można łatwo rozwiązać ten problem. Przesuń pakiet bliżej głowicy, tak aby pakiet naszedł na serwa. Na zdjęciu widać że jest za nisko położony. Wtedy założysz kabinkę be większego oporu. Tylko nie przesuwaj za mocno, bo również będzie opór. Poszukaj najbardziej optymalnego ułożenia. Ja zrobiłem to po pewnym czasie, gdy otwory w kabince zdążyły się mocno powiększyć :masakra:

Co do kabli. Nie ma sensu ich tak upychać. Jeśli chcesz je ładnie poukładać to musisz je skrócić na odpowiednią długość. Zobaczysz ile wtedy miejsca Ci zostanie. Tak zrobiłem u siebie i kabli praktycznie nie było widać. Regiel schowałem pod pakietem i użyłem małego odbiornika Ar6100, który ładnie wkomponował się w podłogę, w wewnątrz ramy. W sumie też był nie widoczny. Aby sobie to ułatwić zdjąłem jedną połowę ramy i wykonywałem zabieg na otwartej przestrzeni ;) Niestety nie zrobię teraz foty bo reksio jest już odziany w cały sprzęt FPV i ma na sobie teraz znacznie więcej :)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, o 08:01 przez Kosmo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 13 kwie 2011, o 07:04

Do mnie też jakoś te kable nie przemawiają. Oploty też :|
Obrazek
Podwozie wyjątkowo chętnie żyje swoim życiem i zdecydowanie nie powinno się nic owijać wokół niego. Kable od silnika/regla możesz puścić między podwoziem a podłogą lub po narożniku ramy tuż obok podwozia - będą bezpieczniejsze. Co to za wyjec masz zamontowany, czym jest ta wielka czerwona kropa na nim i jak go zamocowałeś bo żadnej trytki nie widać.

A co do żyrka to nic się nie da zrobić?
Piotrek
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 13 kwie 2011, o 07:18

Aaa właśnie żyrko... myślę że powinno dać się polutować, przy okazji skróciłbyś kable ;) Szkoda go.
Tak patrzę na fotkę powyżej jeszcze.... również używałem lipo monitora na początku. Teraz uważam, że jest zbędny. Ważne by po każdym locie skontrolować napięcie na celach i tak dostosować timer w apce, by nie schodzić poniżej 3,7V na celę. Wtedy masz pewność że pakiet będzie bezpieczny i że regiel nie odetnie Ci prądu. Jeśli zdarzyłoby się, że użyłeś słabszego pakietu i regiel odciąłby prąd wcześniej, to da się to wszystko wyczuć również znacznie wcześniej. Słychać momentalnie 'pulsowanie' pracy silnika, czuć mniejszą moc. Te sygnały zauważa się momentalnie i można zareagować znacznie wcześniej :)
To co zrobiłem jeszcze u siebie, to wyrzuciłem złączki i zlutowałem silnik z reglem bezpośrednio. Dzięki temu można lepiej ułożyć kable, zmniejszamy wagę i mamy jeden element zbędny. Złączki są sztywne na całej swojej długości i bardzo często utrudniają poprawne ułożenie kabli :)
roki
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: roki » 13 kwie 2011, o 07:27

@Kosmo

Poskracałem kabelki

Obcinałeś i nową wtyczkę zakładałeś czy ,,wycinałeś" kawełek kabelka i lutowałeś?

Co do lipomonitora to też go nie używam (tylko w samolocie bo tam nie mam wyczucia ile można latać)
Ja zrobiłem tak:
Polatałem 3 minuty została ok. 3,9V
A więc ustawiam timer na 4 minuty i po tym pakiety mają 3,75V.

Jedyną funkcją jaka jest fajna to piszczenie podczas dużych poborów prądu (wiadomo jak za ostro się lata), ale to tylko lipomonitor RCC ma.
Pozdrawiam
Kasper
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 13 kwie 2011, o 07:34

czy ,,wycinałeś" kawełek kabelka i lutowałeś?

Tak dokładnie robiłem. Układałem kabel w ramie tak jak chciałem go docelowo ułożyć, mierzyłem i odcinałem zbędny kawałek pozostawiając oczywiście malutki zapas. Później lutowałem i zabezpieczałem każdy kabel. Jest trochę z tym roboty, ale uważam, że warto :thumb:
Zresztą we wszystkich mniejszych modelach tak robię bo inaczej jest straszny nieład. W T250 można ładnie wszystko poukładać, gdy się kable odpowiednio skróci :)

Wróć do „Align i jego klony”