T-Rex 500

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 13 wrz 2013, o 15:25

Przed chwilą rozkęciłem go do granicy wznoszenia i kiedy miałem już przechodzić w zawis to zaczął kręcić mi się wokół własnej osi. Jedyne straty to łopatki ogonowe i lekko wyszczerbiony statecznik pionowy. Teraz to już zgłupiałem kompletnie i nie wiem co o tym mam myśleć. Dodam, że żyrko ustawione jest dobrze i w ręce kręcąc helikiem wokół osi dobrze kontruje więc nie jest to wina rewersu.
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 13 wrz 2013, o 18:05

szkubi pisze:Przed chwilą rozkęciłem go do granicy wznoszenia i kiedy miałem już przechodzić w zawis to zaczął kręcić mi się wokół własnej osi. Jedyne straty to łopatki ogonowe i lekko wyszczerbiony statecznik pionowy. Teraz to już zgłupiałem kompletnie i nie wiem co o tym mam myśleć. Dodam, że żyrko ustawione jest dobrze i w ręce kręcąc helikiem wokół osi dobrze kontruje więc nie jest to wina rewersu.

Ogon przestał robić korektę, w Twoim przypadku żyro mogło :
1) nie dostać sygnału Gain, (przerwa w transmisji nadajnik-odbiornik)
2) przejść w tryb konfiguracji (inny niż Normany tryb pracy) (wibracje ?)
3) okablowanie żyro-serwo_ogonowe może przerywać.

Mam drobną uwagę popatrz sobie na te zdjęcia poniżej, a później u siebie na apce ustaw idealne 0 na colective, możesz porównać czy masz mechanicznie tak samo płasko/równo ustawione elementy głowicy.
Obrazek
Obrazek

Co do ustawiania i balansowania łopatek tak aby nie było wibracji i dziwnego zachowania głowicy:
http://www.rc-airplane-world.com/flybar ... pitch.html
http://www.youtube.com/watch?v=aS03pSOzc3w

Co do pierwszego kreta, to jak masz możliwość to zmień odbiornik, może masz coś trafione w nim co powoduje rozłączenie transmisji, nie wiem czy ustawienie anten wystarczy jeżeli masz coś nie tak z odbiornika. Albo sprawdź połączenie zasilania do odbiornika, może masz kable połamane i ledwo Ci styka.

Bo w przypadku heli Flybar nie ma za dużej filozofii Apka miksuje CCPM i śle do odbiornika a on nie robi nic po za ustawieniem tych wartości na serwach, więc o ile nie ma mechanicznego problemu, to pozostaje diagnozować transmisje Nad-Odb.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 13 wrz 2013, o 19:41

Dolne mikserki są idealnie w poziomie a górne leciutko odbiegają od poziomu ale nie rozumiem w czym to mogłoby przeszkadzać. Tarcza idealnie wypoziomowana (za pomocą levelera), kąty się zgadzają (+-11) a mechanika chodzi płynie bez żadnych zacięć. Padle też przy neutrum mają 0 stopni. A co do wibracji to nie stwierdziłem. W początkowej fazie rozkręcania wirnika trochę szarpnie ale potem już kręci bardzo spokojnie. Wcześniej miałem 450'kę i tam w porównaniu do tej 500 wibracje były ogromne i nie było z nią żadnych problemów (była również na FB).

Co do żyrka to zauważyłem teraz, że miałem delay ustawiony na ok połowę zakresu (GA-250). Czy delay + cyfrowe serwo (HGD 261HB) mogło spowodować kopniaka kątów?

Jutro podejmę kolejną próbę ale przed tym włączę zasilanie, opukam odbiornik i pogmeram w okablowaniu i zobaczę czy coś niepokojącego będzie się dziać.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 13 wrz 2013, o 21:50

Kit wziąłbym zdecydowanie jeszcze raz. Jest naprawdę dobrej jakości i jako początkujący nie mam się do czego przyczepić. Jedyne problemy z modelem to kwestie najprawdopodobniej elektroniczne (raz przewalił mi się na bok o co podejrzewam wylogowanie się odbiornika i grzanie się silnika o co podejrzewam regulator ale to jeszcze jest do wyjaśnienia ;)) Po złożeniu i oblocie byłem zaskoczony stabilnością i lotu. W porównaniu do mojej byłej 450'ki to niebo a ziemia. I ten furkot łopat ;D (a myślałem, że 450'ka jest głośna).

Uwagi:

-Polecam zrobić mod ramy polegający na obniżeniu półki na aku. Oczywiście jeśli zamierzasz tak jak ja ładować w niego coś powyżej 2650mah (ja latam na 3000mah). Nie jest to zbyt skomplikowane i nie sprawia większych problemów.
-Kabinka jest co najmniej brzydka ale przynajmniej nie będzie jej szkoda jak się zniszczy.
-Mi się trafiło, że nie dostałem kilku pierdółek w kicie taki jak jedno łożysko oporowe czy kilku śrubek ale obsługa MM spisała się wzorowo i szybko wysłali brakujące części. Nie mieli na stanie łożysk oporowych więc wysłali mi całe okucia co postrzegam jako duży plus ;)

I to by było chyba na tyle. Dodam jeszcze, że nie było większych problemów przy składaniu. Czasami trzeba było złożyć coś bez podkładki kiedy w instrukcji była informacja, że takowa musi być (z podkładką np górny mikser miał duże opory ruchu). Generalnie takie drobnostki są omówione w tutorialu ze składania - http://tarot500.cpoheli.com/ nie ma tego dużo ale zdarzyło się więc wspominam.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 14 wrz 2013, o 10:56

szkubi pisze:Dolne mikserki są idealnie w poziomie a górne leciutko odbiegają od poziomu ale nie rozumiem w czym to mogłoby przeszkadzać. Tarcza idealnie wypoziomowana (za pomocą levelera), kąty się zgadzają (+-11) a mechanika chodzi płynie bez żadnych zacięć. Padle też przy neutrum mają 0 stopni. A co do wibracji to nie stwierdziłem. W początkowej fazie rozkręcania wirnika trochę szarpnie ale potem już kręci bardzo spokojnie. Wcześniej miałem 450'kę i tam w porównaniu do tej 500 wibracje były ogromne i nie było z nią żadnych problemów (była również na FB).

Co do żyrka to zauważyłem teraz, że miałem delay ustawiony na ok połowę zakresu (GA-250). Czy delay + cyfrowe serwo (HGD 261HB) mogło spowodować kopniaka kątów?

Jutro podejmę kolejną próbę ale przed tym włączę zasilanie, opukam odbiornik i pogmeram w okablowaniu i zobaczę czy coś niepokojącego będzie się dziać.

EDIT:
Podłączyłem zasilanie heli i widzę, że zielona dioda odbiornika lekko pulsuje. Ale tak naprawdę lekko, że trzeba się mocno przyjrzeć. Zrobiłem krótki filmik na którym słabo to widać ale jeśli ustawi się wyższą jakość i odpali filmik na cały ekran to widać to na samym początku w 1 sekundzie. Takie mrugnięcie lekkie. Czy to normalne i jestem po prostu teraz przewrażliwiony czy jednak ta dioda nie ma prawa nawet do lekkiego pulsowania?

Trochę później zrobię mu jeszcze test "wysiłkowy" i zobaczę czy się wyloguje. Przymocuję go mocno do ziemi tak żeby nie miał prawa się oderwać i pokręcę trochę wirnikiem z minimalnie dodatnimi kątami żeby nic nie uszkodzić. Jeśli po tym się nie wyloguję to przy moim lataniu raczej nie będzie miał większych obciążeń bo poza szybszymi postępowymi to nic ambitniejszego jeszcze nie latam (szczególnie kiedy nie mam zaufania do maszynki)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 14 wrz 2013, o 13:33

Na końcu filmu też to widać. Jak na mój gust nic nie powinno migać.
A jak w ogóle zasilasz awionikę? Z beca ESC?
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 14 wrz 2013, o 14:12

Według mnie też nie powinno migać ale przed chwilą zrobiłem zawis (z duszą na ramieniu ;D). Co prawda nisko nad ziemią ale zawsze i niczego niepokojącego nie zaobserwowałem.
Jak już wcześniej wspomniałem awionikę zasilam z BEC'a wbudowanego w ESC (5.5V/6A Switching BEC). ESC to YEP 100A -> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... yep%20100a
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2013, o 21:55

Po krótkich, ale dość intensywnych poszukiwaniach pincetki natrafiłem na T-Rexa 500 DFC. Decyzja już podjęta a jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym tygodniu helik pojawi się u mnie w domu. Będzie to model używany, ale z pewnego źródła, więc jestem spokojny :)

Będzie w nim siedzieć:
- regulator Align z czarnej serii z governorem
- silnik Scorpion 3026 1600kv
- 3x serwa Hitec HS-5245MG
- 1x Align DS-650
- tarot ZYX (nowy).

Jedyne co potrzebuję to dokupić to pakiet. I teraz pytanko do Was jaka pojemność będzie optymalna. Pakiet ma być przeznaczony wyłącznie do zawisów i prostych, spokojnych lotów postępowych. Zależy mi na możliwie jak największym, żeby maksymalnie wydłużyć czas lotu. Zastanawiam się jednak jaka jest ta górna, rozsądna granica żeby nie przegiąć :) Pomożecie?
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 14 wrz 2013, o 21:57

Oj DFC to Ci nie będzie oszczędzać serw przy krecie. Może chociaż nadpiłuj orczyki...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2013, o 22:02

A dlaczego?

I czy może być taki pakiecik?
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 14 wrz 2013, o 22:34

Ja latam na niebieskich Turnigy 6S 3000mAh 40C i jak na razie mogę polecić. Nic się z nimi złego nie dzieje ale na razie ich nie nadwyrężam ;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2013, o 22:36

I ile minut zajmuje Ci takie powiedzmy spokojny lot?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 15 wrz 2013, o 00:15

Kolego, ja jestem na starą modłę wychowany. Jak LED ma świecić to ma świecić, a mruganie coś może mówić że jest nie teges...
Możliwe że ci ten cały bec nie wyrabia w skrajnych manewrach...
Ja bym pogmerrrrał głębiej bo mi to nie pasuje że tak się dzieje czasami.. Gdzieś ten prąd ulatuje a model w manewrach, gdy żarcie wzrasta pokazuje rogi.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 wrz 2013, o 08:14

W DFC masz bezpośrednie przełożenie z okuć łopat przez tarczę na orczyki- u mnie orczyki same pękały ale może takie akurat były.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 wrz 2013, o 08:30

Ale to dlatego ze FBL czy o coś innego chodzi?
Pakiet wzialem zippy 3000 6s.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 15 wrz 2013, o 09:12

do trexa 500 wchodzi maxymalnie 3300, wiem bo mam taki jeden, kabinka ledwo daje sie założyć...
do spokojnych lotów wystarczy na prawie 5 min, do 3d juz niestety jest zbyt ciężki. kiedy już zaczniesz wymagać od helika czegoś więcej to pakiety tylko 2600 i z wysokim "c".
dfc to super patent, helik jest dużo zwrotniejszy, głównie chodzi o przesunięty środ3ek ciężkości w strone wirnika. teoretycznie na dfc powinien być mniej stabilny w normalnych zawisach ale ja takiego czegoś nie zaobserwowałem...
co do oszczedzania serw to nie zależnie od rodzaju głowicy zakładaj tylko plastikowe ramiona serw, żadnych tuningowych aluminiowych wynalazków!
napęd ogona na pasek znacznie wycisza ten helikopter a ewentualne naprawy wychodzą połowe taniej, ja swojego reksia przerobiłem właśnie na dfc i pasek.
po około 300 lotach trexem 500 uważam że ten helik powinien być fabrycznie uzbrojony w dfc, napęd ogona- pasek, i pakiety 2600 45c, nic lepszego nie znajdziesz.
gratuluje modelu i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 15 wrz 2013, o 09:28

miruuu pisze:I ile minut zajmuje Ci takie powiedzmy spokojny lot?

Przy normalnym lataniu postępowym (ósemki i trochę szybsze przeloty) dobijam do 6 minut i po lataniu mam jakieś 3,8V na cele. Myślę, że to całkiem przyjemny wynik ;)
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 15 wrz 2013, o 09:56

Mi też to nie odpowiada ale wczoraj poczytałem trochę i znalazłem na jakimś zagranicznym forum, że ktoś miał też problem z diodą tyle tylko, że jemu w ogóle czerwona dioda się nie świeciła. Okazało się, że była źle przylutowana i nie było styku. Odbiornik działał normalnie i dlatego wydaje mi się, że mogę mieć podobną przypadłość. W dodatku dioda pulsowała po opukaniu i po jakimś czasie przestawała. Średnio mnie to pociesza ale zawsze jest to jakiś punkt zaczepienia.

Co do BEC'a to nie chce mi się wierzyć, że nie wyrabia przy zwykłym zawisie czy rozkręcaniu wirnika na ziemi (na filmie dioda pulsowała kiedy ESC był praktycznie nieobciążony - sinik wyłączony i serwa nieruchome). Nawet gdyby nie miał tych 6A a załóżmy 4A to i tak powinien dawać radę przy zawisie. Poza tym moje "skrajne manewry" to co najwyżej szybsze postępowe czy ciasno wzięty zakręt. Jeszcze absolutnie żadnego 3D poza symkiem nie próbuję (przynajmniej dopóki nie rozgryzę co się dzieje z maszynka i nie będę miał do niej zaufania). Oczywiście te moje ostatnie testy przeprowadzam z dala od osób postronnych i sam się nie zbliżam zbytnio do modelu kiedy wirnik się kręci. W razie czego hold i najwyżej kolejne łopaty i wał do wymiany ;)

Co do pokazywania rogów to na razie pokazał raz przy zawisie i raz przy rozkręcaniu wirnika.

I jeszcze jedno ważne dla mnie pytanie: czy delay ustawiony przy szybkim cyfrowym serwie może spowodować mocne kopnięcie ogona? Pytałem o to wcześniej ale odpowiedzi nie uzyskałem. I nie wiem czy ogon opanowałem dlatego, że delay wyłączyłem zupełnie czy to był jednak przypadek i może mi znowu strzelić w każdej chwili.

EDIT:
Na tym filmiku wydaje mi się, że też widzę takie lekkie pulsowanie. WYdaje mi się, że widzę to w okolicach 1:18 i też trochę później. Generalnie w czasie kiedy pokazuje odbiornik.

Nie wiem tylko czy to moja wyobraźnia ale mi się wydaje, że lekko pulsuje od czasu do czasu ;D
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 15 wrz 2013, o 11:48

Dobra, testy zakończone niestety niepowodzeniem. Przy zawisie na wysokości dosłownie 10cm zanurkował do przodu. Szybki hold i straty to zębatka i wał główny czyli praktycznie żadne.

Kolejne testy rozpocznę dopiero po kupieniu zewnętrznego BEC'a. Czy coś takiego by się nadało? -> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 3_6S_.html

I tak poza tym. Czy zamontowanie ESC po półką na akumulator mogło zakłócać pracę regla? Silnik miał po 5 minutowym zawisie do 70 stopni i czy mógł np przegrzać regiel dmuchając w niego?
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 15 wrz 2013, o 12:11

Wróć do „Align i jego klony”