T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 31 sty 2011, o 23:19

Czy rama oprócz materiału i fabryki czymkolwiek się różni od oryginału?

Ładnie, czysto złożony :thumb:
Piotrek
Awatar użytkownika
sqymon
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 50
Rejestracja: 28-04-2010
Lokalizacja: Poznań / Wągrowiec
Podziękowano: 2 razy

Postautor: sqymon » 31 sty 2011, o 23:26

zmiany raczej mikroskopijne, głównie dodane otwory do opasek kablowych :P
swego czasu kumpel zrobił swoją rame do 450 a ja próbowałem potem przeprojektować na mix SE V2 + Pro jednak nie doczekała sie ukończenia oraz wyfrezowania. gówny powód to kupa roboty związana z wymianą ramy. może na wiosne projekt powróci

generalnie rama w obecniej formie dużo sztywniejsza niż Alu, no i eliminuje opcje krzywej ramy po krecie (ale nic sie nie stanie albo pęknie) na korzyć odjęto także kilka gram
HK450 V2 - szuka mocy: Typhoon 2218H -> Align 430L -> TP 2415-07T -> Turnigy 450/500 H2223
HK-6X 2,4GHz

Łopaty do góry
_________________
heli eventy - www.rcspot.pl
Awatar użytkownika
Lejna
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 25-02-2010

Postautor: Lejna » 6 lut 2011, o 13:26

Po moich problemach z skrzynką ogonową zamówiłem i wymieniłem na nową i po tym jak stwierdziłem że żyroskop Assan`a GA410 nie jest całkiem dobrym żyrkiem wymieniłem na zachwalane co po niektóre osoby na HK401B.

Zabrałem się za ustawienie ogona na początek reset neutrum serva w aparaturze ustawiłem czułość w normal dla żyroskopu na około 20% i orczyk serva ogonowego 90* względem serva popychacz idealnie równiutko na belce kąt łopatek ogonowych 0*

tą metodą - http://www.epheli.pl/modu...order=1&thold=0

podnoszę model ucieka dziób w prawo ogon w lewo więc trymowanie i lądowanie odkręcam uchwyty serva ogonowego przesunięcie serva w odpowiednim kierunku i tak kilka razy aż do momentu kiedy ogon stoi w miejscu w normalu więc ustawiam czułość żyroskopu w aparaturze na 75% podnoszę model i lipa powinno być idealnie a model dziób w prawo ogon w lewo :-/

co może być przyczyną :?: gdzie mogę robić błąd :?:
T-Rex 500 ESP :)
T-Rex 600 ESP ;)
HK-450 R.I.P :(
HK-450GT sprzedany ;)
JR DSX7
Phoenix RC
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 6 lut 2011, o 13:49

Czy aby na pewno masz dobrze ustawiony kanał czułości dla żyra? Może nie zaktywował się tryb HH. Odczekujesz parę sekund po podłączeniu aby żyro się poprawnie zalogowało i wystartowało? Niezależnie od ustawienia w trybie rate łopatek ogona w HH żyro powinno trzymać, co najwyżej możesz być zmuszony ustawić mniejszą czułość lub będzie większy dryft.
Piotrek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 933
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 126 razy
Podziękowano: 66 razy

Postautor: Wiktor » 6 lut 2011, o 13:59

Moje G401B ma tak samo. Zapomina sobie pozycji neutrum serwa i tak robi tyle że w przypadkową stronę.
U mnie zawsze pomaga po zalogowaniu trzykrotne szybkie przełączenie pomiędzy RATE a HH. (jak zaskoczy to mruga dioda)
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 515
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 6 lut 2011, o 14:30

O takim 3-krotnym pstryknięciu rate / hh podaje ORYGINALNA instrukcja Futaby GY-520, więc coś w tym jest :thumb:

Luke
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Lejna
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 25-02-2010

Postautor: Lejna » 6 lut 2011, o 14:45

miszcz_waw pisze:Czy aby na pewno masz dobrze ustawiony kanał czułości dla żyra? Może nie zaktywował się tryb HH. Odczekujesz parę sekund po podłączeniu aby żyro się poprawnie zalogowało i wystartowało? Niezależnie od ustawienia w trybie rate łopatek ogona w HH żyro powinno trzymać, co najwyżej możesz być zmuszony ustawić mniejszą czułość lub będzie większy dryft.


kanał dobrze ustawiony, zawsze odczekuję jakiś czas aż się żyro zaloguje i po zachowaniu się diody na żyroskopie twierdzę że dobrze jest zalogowane


neutrum serva w normalu zapamiętuje bo jak poruszę drążkiem obojętnie w którąś z stron to orczyk serva wraca do swojej pozycji
T-Rex 500 ESP :)
T-Rex 600 ESP ;)
HK-450 R.I.P :(
HK-450GT sprzedany ;)
JR DSX7
Phoenix RC
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 933
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 126 razy
Podziękowano: 66 razy

Postautor: Wiktor » 6 lut 2011, o 15:52

Luke Skywalker pisze:O takim 3-krotnym pstryknięciu rate / hh podaje ORYGINALNA instrukcja Futaby GY-520, więc coś w tym jest :thumb:

Luke

instrukcja gy-401 też

Lejna
Nie chodzi o tryb rate (normal)
popatrz dokładnie na orczyk serwa ogonowego podczas zmiany trybów. zdarza się (i tak pewnie jest u Ciebie) że w orczyk od razu robi uskok przechodząc do HH

Najłatwiej zaobserwować tak:
włączyć radio i przesunąć trymer ogona w lewo lub prawo tak sporo by było widać na orczyku ruch.
tryb normal
podepnij pakiet
orczyk przesunie się tak jak jest ustawiony trymer
wróć trymerem na 0. w normalu wszystko ładnie wraca do neutrum
przełacz na HH - i tu pewnie orczyk wróci do pozycji z logowania a przy próbie lotu heli berdzie się obracał ze stałą predkością (wartość trymera)

tak więc jak możesz to pstryknij te 3 razy rate-hh
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 7 lut 2011, o 13:25

Tak wiem, to wieczny problem.
Zachciało mi się usprawnić maszynę. Ustawiłem go w pokoju na kartce papieru (tani zamiennik tacy rotacyjnej).
Ustawiłem żyro w trybie RATE i trymowałem do czasu, aż podnosił się bez rotacji.
Teraz sprytnie zmierzyłem odległość na ślizgaczu - wróciłem trymerem do zera i odpowiednio wyregulowałem długość popychacza.
Wszystko super - ale zabrałem się za programowanie limitów i tu niespodzianka. Limit rudder w lewo zrobił się niepokojąco krótki (jakieś 4-5 mm) i gyro nie chce go zapamiętać (znalazłem nawet info w instrukcji, że nie zapamiętuje limitu jeśli jest poniżej 50%).
Efekt jest taki, że przy maksymalnym wychyleniu popychacz się wygina.
Kulkę mam na bliższej dziurce w orczyku - już nie mogę skrócić.

Macie jakieś pomysły ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 933
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 126 razy
Podziękowano: 66 razy

Postautor: Wiktor » 7 lut 2011, o 14:15

jeśli gyro ma jakąś tam maksymalną prędkość piro w trybie HH to w locie nigdy się tak nie stanie (chyba , że odpadnie jedna łopatka lub padnie napęd) ;)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 7 lut 2011, o 14:55

na razie wróciłem do momentu, w którym minimalny limit nie kleszczy serwa. Mam teraz ustawienie ni pies, ni wydra :) ani zero łopatek, ani zero dryfu (coś pomiędzy).
Zobaczę czy coś się zmieni w praktyce.
Przy okazji podkręciłem tempo piruetów z 70 na 75 i wyłączyłem EXP w module 3G.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3425
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 276 razy

Postautor: Ramotny » 7 lut 2011, o 15:05

Przyznam że troszkę nie rozumiem dlaczego limity wyszły tak małe bo przecież nawet ustawiając zerwo dryfu (czyli początkowy kąt w RATE) to suwak nie jest przy jednym z końców wałka tylko mniejwięcej na środku (no może nieco przesunięty) więc limit(y) nie powinny byc aż tak zmniejszone...
Mógłbyś zrobić fote położenia suwaka gdy model wisi bez dryfu?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
tomek68
Domownik forum...
Posty: 339
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Drogheda
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: tomek68 » 7 lut 2011, o 15:09

Za małe obroty ?
Heli pilots live in a world full of vibration
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 7 lut 2011, o 15:47

Ramotny pisze:Przyznam że troszkę nie rozumiem dlaczego limity wyszły tak małe bo przecież nawet ustawiając zerwo dryfu (czyli początkowy kąt w RATE) to suwak nie jest przy jednym z końców wałka tylko mniejwięcej na środku (no może nieco przesunięty) więc limit(y) nie powinny byc aż tak zmniejszone...
Mógłbyś zrobić fote położenia suwaka gdy model wisi bez dryfu?


Niestety 450 PRO jest trochę nietypowy i tak ma.
Na środku ślizgacza kąt łopatek pomaga sile rotacji wirnika (a powinien kontrować, lub chociaż być w neutrum).
Nawet gdzieś widziałem filmik, w którym gość zmieniał sterowanie łopatkami ogona, aby odwrócić proporcje.

I fotka:
Obrazek
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3425
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 276 razy

Postautor: Ramotny » 7 lut 2011, o 15:59

Odwrócenie sterowania to akurat banał ale ma sens tylko wtedy jeśli przy zerowym kącie łopatek wolny wałek po stronie kontrującej jest większy niż zgodnej. Jeśli są równe to odwrócenie sterowania nic nie da.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 7 lut 2011, o 16:01

Co prawda nie w pro ale ja tak mam zrobione :) Opisywałem to tutaj. Cała rzecz polega na tym aby obrócić okucia bez zmiany kierunku obrotów wirnika ogonowego. Masz wtedy sterowanie krawędzią spływu łopatek a nie natarcia i lepsze proporcje. Kierunku obrotów wirnika w pro i tak nie zmienisz raczej :D ale nie robi się tego aby tulejka co w ślizgaczu siedzi się nie wykręciła bo jak się tak stanie to stracisz kontrolę nad ogonem.
Obrazek
Piotrek
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 7 lut 2011, o 16:11

Ramotny pisze:Odwrócenie sterowania to akurat banał ale ma sens tylko wtedy jeśli przy zerowym kącie łopatek wolny wałek po stronie kontrującej jest większy niż zgodnej. Jeśli są równe to odwrócenie sterowania nic nie da.

W 450 PRO właśnie tak jest. Odległości nie są równe.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 7 lut 2011, o 16:12

miszcz_waw pisze:Co prawda nie w pro ale ja tak mam zrobione

Czy sterowanie krawędzią spływu (a nie natarcia jak w oryginale) ma jakieś minusy ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Sebus
Stały bywalec...
Posty: 166
Rejestracja: 11-10-2010
Lokalizacja: Nowa Sól
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: Sebus » 7 lut 2011, o 16:26

Ja w ogóle nie rozumiem trochę tematu sprawy. Chcesz latać w rate? Jeżeli żyroskop ma HH to olej rate w ogóle modelu nie ustawiałem w rate. Ogon zazwyczaj ustawiam tak żeby "na oko" łopatki w rate były równe a ślizgacz w centrum ale nie robię tego dokładnie i nie sprawdzam:) Ważne żeby HH trzymało i reszty nie trzeba ustawiać bo rate tylko do makiet jest zazwyczaj.
Rexy:250,450,600N,700N. Sirocco, SM50E i wiele innych
------>SYMULATOR to PODSTAWA!<-------
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3425
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 276 razy

Postautor: Ramotny » 7 lut 2011, o 16:38

Sebus pisze:Ja w ogóle nie rozumiem trochę tematu sprawy. Chcesz latać w rate? Jeżeli żyroskop ma HH to olej rate w ogóle modelu nie ustawiałem w rate. Ogon zazwyczaj ustawiam tak żeby "na oko" łopatki w rate były równe a ślizgacz w centrum ale nie robię tego dokładnie i nie sprawdzam:) Ważne żeby HH trzymało i reszty nie trzeba ustawiać bo rate tylko do makiet jest zazwyczaj.

Mario nie chce latać w RATE tylko ma problem z limitem który mu wychodzi za mały. RATE używa tylko do regulacji neutrum..
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Align i jego klony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość