Eskpertem nie jestem ale się wypowiem ;D
Dokładnie tak jak mów miruuu celuj w coś bardziej popularnego a tą padakę odłóż na półkę bo przy byle krecie będziesz szukał części często pewnie bez skutku. Ja bym na Twoim miejscu zaczął tak jak ja zacząłem czyli symulator + 450'ka. Ja kupowałem używanego KDS'a i nie musiałem go za pierwszym razem rozkręcać i skręcać bo kupiłem u zaufanego forumowicza ale Tobie polecę jednak kupić jakiś kit, który skręcisz sam i nauczysz się jego budowy (bardzo przydatna wiedza przy odbudowie po kretowej).
Kit np Tarota + elektronika z HK + apka też z HK 9XR lub 9X (ja mam tą pierwszą z modułem FRsky i sobie chwalę). Co prawda pierwsze złożenie trochę Ci pewnie zajmie bo to jednak nie jest takie proste na jakie się wydaje ale z poradnikami z neta spokojnie powinieneś sobie dać radę. Tu masz na przykład poradnik, w którym masz dosłownie krok po kroku wszystko wyjaśnione ->
http://everythingcpo.com/rc/heli/450/ a jak dokupisz taką samą elektronikę to już prościej się nie da ;D
Oczywiście między kolejnymi etapami budowy warto pomęczyć symka żeby przy pierwszym rozkręceniu wirnika wymuskaną maszynką nie zaliczyć soczystego kreciska ;p
A jeśli koszty Cię przerosną to niestety pozostaje Ci tylko jakiś mikrus ale lepiej chyba 6ch żebyś już ogarnął podstawy przed dorosłym modelem

A tak na koniec (żeby jeszcze bardziej namieszać) napiszę, że jednak mimo wszystko jeśli ma się jako takie fundusze szarpnąć się na 500'kę. Dużo bardziej przyjazna początkującemu jeśli chodzi o składanie, większe części, trudniej urwać gwint czy zniszczyć jakiś element przy składaniu i oczywiście łatwiej upchać elektronikę. Ale to już w tej chwili tylko oryginał Aligna bo o 500'ce HK można wiele złego przeczytać w necie a Tarot już chyba swojego kitu 500ESP nie tłucze (nie wiedzę go przynajmniej na stronach sklepów). Tarot niby tez=ż nie jest idealny ale nie są to wady, których nie można przeskoczyć - czego na własnej skórze doświadczyłem. A co do lotu to jest dużo stabilniejsza od 450'ki no i części nie są dużo droższe.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem