Witam
Pierwszy domowy krecik Walkerą 4G6S mini 3D zaliczony:

Fotki robione telefonem
Wydawało się, że po za łopatami nic się nie stało. Jednak zauważyłem, że obracanie palcem za łopatę wykazało zawsze w tym samym miejscu trudniejszy obrót. Ale zębatki ogonowe całe! Koło zębate też z kompletem ząbków. Po rozebraniu okazało się, że jednak zębatka wału wirnika ogonowego ucierpiała. Ząbki na wewnętrznym kole zębatym całe.
Fotki niewyraźne czasem ale widać o co chodzi.
Zdejmowanie koła zębatego. Trzeba wyjąć bolec zabezpieczający koło zębate.
Jak zdjąć koło zębate:

Poluzować (ze dwa obroty) śrubę pierścienia na osi rotora:

Porównanie nowej i uszkodzonej zębatki:

Luzujemy śrubkę mocująca belki ogonowej, cofamy ją nieco i zsuwamy zębatkę.

Przy zakładaniu nowej zwracamy uwagę na wypłaszczenie końcówki wału:

Przy okazji zabrałem się za nie najlepsze spasowanie zębatek silnika i koła zębatego osi rotora:

Zrobiłem to "na kolanie":

Udało się chyba:

Męczyłem się z wcelowaniem otworów osi i koła zębatego. Dopiero z pomocą grubszej igły poszło jak po maśle

Aby odpowiednio dokręcić i ustawić pierścień dociskowy osi rotora:

Często wspominana przyczyna wariowania gyra też (tymczasowym sposobem za pomocą taśmy izolacyjnej) zniwelowana:

Zastanawia mnie, że na pierścieniu zaciskowym jest tylko jedna śruba ale gwinty są op obu stronach pierścienia hmm...
Na fotkach w necie nie znalazłem w helikach 4G6S żeby były dwie. Sklep sprzedaje pierścienie chyba też tylko z jedną śrubką. A mi na chłopski rozum wydaje się, że lepiej byłoby to wyważone gdyby wkręcić drugą po przeciwnej stronie już istniejącej:

I na koniec prośba. Powiedzcie proszę dlaczego w menu/monitor mam aż taki bałagan z tymi suwaczkami?

I jeszcze jedno pytanko bo nie zapakowano mi instrukcji radia do wysyłki.
Czy ten przełącznik AUX2/GYRO wyłącza gyro? Czy to nie ma z tym nic wspólnego? Bo nie wiem czy ustawić na poz. 0 czy 1.

Mam w pdf instrukcję po angielsku, ale byłbym wdzięczny za wskazanie polskiej o ile gdzieś taka istnieje

. (WK-2801 PRO)
Połapać się w tych wszystkich funkcjach i do tego w obcym języku to przerażające

.
Generalnie fajna zabawa! "Latanie", kretowanie i dłubanie. Takie trzy w jednym

.
Żeby tak jeszcze ten opis radia menu i funkcji co jest co, gdzieś znaleźć
pozdrawiam
Jarek