Gaui X3 - dlaczego właśnie ONA

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
dudi107
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: dudi107 » 14 lis 2015, o 21:47

O przeoczyłem :masakra: Sorki I Dzięki :D
Pozdrawiam Tomek Tarnowskie Góry

T-Rex 450 V Bar
G380 V bar
G500Sport Brain
Dx7
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: radekfran » 14 gru 2015, o 14:55

Hej !

Od jakiegoś czasu również użytkuję X3 i zgodnie z tym co ktoś już tu podkreślił gałka jest dość głośna , a w mojej mam wrażenie ,że jest to szczególnie uporczywe . W porównaniu z innymi modelami które miałem jest to dość spory hałas i trochę odbiera radość z lotu . Czy wy też tak macie ,a możę wiecie czym to jest spowodowane i jak można to kwiczenie wyeliminować ? Oczywiście mam upgrade na pasek ( bez tego to juz była masakra ) ! :)
Pozdrawiam Radek

Goblin 550 , 500, Protos 380 , Xl Power 380 .
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 14 gru 2015, o 15:02

Jak sama nazwa wskazuje, w celu wygłuszenia modelu z paskiem można użyć podpaski. Ponoć skuteczne nie tylko w gałce... :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 14 gru 2015, o 15:25

radekfran pisze:Hej !

Od jakiegoś czasu również użytkuję X3 i zgodnie z tym co ktoś już tu podkreślił gałka jest dość głośna , a w mojej mam wrażenie ,że jest to szczególnie uporczywe . W porównaniu z innymi modelami które miałem jest to dość spory hałas i trochę odbiera radość z lotu . Czy wy też tak macie ,a możę wiecie czym to jest spowodowane i jak można to kwiczenie wyeliminować ? Oczywiście mam upgrade na pasek ( bez tego to juz była masakra ) ! :)

No! W końcu któryś z posiadaczy to głośno (jak na x3 przystało ;) ) przyznał ;)
Mi się wydaje, że ten helik tak ma. Po prostu. Ale mi osobiście to nie przeszkadzało podczas latania. Powiedziałbym nawet, że lepiej czułem jego położenie ;)

Artja pisze:Jak sama nazwa wskazuje, w celu wygłuszenia modelu z paskiem można użyć podpaski. Ponoć skuteczne nie tylko w gałce... :)

I nie tylko to. Przede wszystkim oszczędzasz kabinkę, bo ta z reguły nie leci od samego uderzenia o glebę, co od uderzenia w ostry lub mały fragment ramy.
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 14 gru 2015, o 15:33

Trzeba zadać sobie pytanie co hałasuje i ... albo się z tym pogodzić, albo zmienić model. :D
Nie chcę brzmieć złośliwie, ale ja np. nie uważam tego za minus - tego, że hałasuje.
Gobliny 380 też wyją, ale posiadaczom to nie przeszkadza, bo w końcu na kabince mają napisane "Goblin". ;)
Trochę już widziałem i słyszałem (a słuch chyba mam niezły) i nie uważam by mój egzemplarz jakoś wyjątkowo dawał się we znaki i hałasował ponad normę. Bardziej skrzeczą Rexy - te dopiero wydają całą gamę dźwięków.
Możesz jeszcze pokombinować z dociskiem zębatek, albo naciągnięciem paska. To też ma spore znaczenie.

@edit - możesz jeszcze założyć kabinkę od Goblina, albo przynajmniej spróbować i wtedy na pewno nie będzie Ci hałas przeszkadzać. ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 14 gru 2015, o 15:39

Sprawdź luz między pinionem a zębatką główną. Jeżeli masz już pasek to zostaje tylko generowanie hałasu na styku pinion - zębatka główna. W Gaui zębatka główna wykonana jest z bardzo twardego plastiku wzmacnianego włóknem szklanym i przez to może bardziej hałasować niż miękkie zębatki. Ale doświadczenia wiem że to bardzo zależy od prawidłowego ustawienia odstępu między nimi. Zbyt duży luz lub zbyt mały i będzie hałas. Poza tym można też trochę nasmarować zębatki - będzie ciszej. Źródłem hałasu mogą być też uszkodzone łożyska wału głównego lub silnika. Moja X3 nie hałasuje bardziej niż zwykłą 450PRO.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 14 gru 2015, o 17:51

miruuu pisze:I nie tylko to. Przede wszystkim oszczędzasz kabinkę, bo ta z reguły nie leci od samego uderzenia o glebę, co od uderzenia w ostry lub mały fragment ramy.

Nu miruu wypisz wymaluj porucznik Rżewski, długo by opowiadać, więc zostanę tylko przy słynnym "... bez sensu..." ;)
Wiele kretów miałem, ale takiego żebym płakał nad wnętrzem kabinki przelecianym od środka to jeszcze nie... :mrgreen:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 14 gru 2015, o 18:01

Jak bez sensu jak sensu...
A Ty byś wolał usiąść na kaktusie gołym dupskiem czy otulony podpaskami (bez wnikania na ich pochodzenie)?
Chociaż nie jestem pewien czy akurat to argument, który trafi do Ciebie
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 14 gru 2015, o 18:20

No nie trafia, bo to zły przykład, to tak jakby kazać się cmoknąć w lewy pośladek, albo w prawy, ale nie w dupsko :P Bo przecież nikt się po dobroci nie pcha na kaktusa, a przymuszony będzie już tak poobijany, że te kilka kolcy to drobna akupunktura. Może gdybym Bociana zgubił gdzieś w Meksyku, to zmieniłbym zdanie... ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...

Postautor: radekfran » 14 gru 2015, o 20:33

telemaniak pisze:Sprawdź luz między pinionem a zębatką główną. Jeżeli masz już pasek to zostaje tylko generowanie hałasu na styku pinion - zębatka główna. W Gaui zębatka główna wykonana jest z bardzo twardego plastiku wzmacnianego włóknem szklanym i przez to może bardziej hałasować niż miękkie zębatki. Ale doświadczenia wiem że to bardzo zależy od prawidłowego ustawienia odstępu między nimi. Zbyt duży luz lub zbyt mały i będzie hałas. Poza tym można też trochę nasmarować zębatki - będzie ciszej. Źródłem hałasu mogą być też uszkodzone łożyska wału głównego lub silnika. Moja X3 nie hałasuje bardziej niż zwykłą 450PRO.

Też tak właśnie obstawiam , że to wina przełożenia pinion -zębatka , próbowałem z różnym odstępem , ale jakoś zmiany są niewielkie ( muszę jeszcze z tym popracować ) . Natomiast widziałem w sprzedaży zębatkę główną CNC Lynxa czy miał ktoś już z Was z tym do czynienia ? Może to zmieniłoby postać rzeczy ? :)
Pozdrawiam Radek

Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...

Postautor: Pan Byku » 14 gru 2015, o 20:42

radekfran pisze:
telemaniak pisze:Sprawdź luz między pinionem a zębatką główną. Jeżeli masz już pasek to zostaje tylko generowanie hałasu na styku pinion - zębatka główna. W Gaui zębatka główna wykonana jest z bardzo twardego plastiku wzmacnianego włóknem szklanym i przez to może bardziej hałasować niż miękkie zębatki. Ale doświadczenia wiem że to bardzo zależy od prawidłowego ustawienia odstępu między nimi. Zbyt duży luz lub zbyt mały i będzie hałas. Poza tym można też trochę nasmarować zębatki - będzie ciszej. Źródłem hałasu mogą być też uszkodzone łożyska wału głównego lub silnika. Moja X3 nie hałasuje bardziej niż zwykłą 450PRO.

Też tak właśnie obstawiam , że to wina przełożenia pinion -zębatka , próbowałem z różnym odstępem , ale jakoś zmiany są niewielkie ( muszę jeszcze z tym popracować ) . Natomiast widziałem w sprzedaży zębatkę główną CNC Lynxa czy miał ktoś już z Was z tym do czynienia ? Może to zmieniłoby postać rzeczy ? :)

Pamiętaj też o pasku. Któregoś razu naciągnąłem trochę mocniej, bo kolega zwrócił mi uwagę na polu, że jest chyba za luźno i po tym zabiegu dało się słyszeć jakieś dodatkowe skrzeki. Powróciłem do poprzedniego naciągu. Zwłaszcza teraz, przy niskich temperaturach może być ciutke lżej naciągnięty, bo mróz i tak zrobi swoje.
U mnie przy zębach minimalny, prawie niewyczuwalny luz, ale widać, że jest. Nie wiem czy przy składaniu nie zastosowałem metody na kartkę, dwa razy złożoną ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 14 gru 2015, o 21:15

Kiedyś zauważyłem też taki efekt że te dźwięki znacznie wyciszyły się po zmianie zębatki na nową, zmiana wymuszona kretem :). Tłumaczę to sobie w ten sposób że stara była już trochę zużyta, profil zębów zmienił się nieznacznie i dlatego nie zazębiała się już tak płynnie. Zębatka Lynxa podobno jest bardzo cicha (przede wszystkim zasługa użytego materiału) jednak ta cena...
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 14 gru 2015, o 21:15

Pan Byku pisze:
radekfran pisze:

Pamiętaj też o pasku. Któregoś razu naciągnąłem trochę mocniej, bo kolega zwrócił mi uwagę na polu, że jest chyba za luźno i po tym zabiegu dało się słyszeć jakieś dodatkowe skrzeki. Powróciłem do poprzedniego naciągu. Zwłaszcza teraz, przy niskich temperaturach może być ciutke lżej naciągnięty, bo mróz i tak zrobi swoje.
U mnie przy zębach minimalny, prawie niewyczuwalny luz, ale widać, że jest. Nie wiem czy przy składaniu nie zastosowałem metody na kartkę, dwa razy złożoną ;)

Byku, aczy przypadkiem przy niskiej temperaturze belka nie skurczy się bardziej od paska?
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 gru 2015, o 08:08

Też mi się tak wydaje, i po egulacji w domu na luźno, po wyjściu na zewnątrz robi się calkie flak :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...

Postautor: Pan Byku » 15 gru 2015, o 18:02

Hmm... no to zadaliście teraz ćwieka. Za dużo już mam tych eksperymentów do przeprowadzenia, ale poobserwuję...
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 15 gru 2015, o 18:36

Załóz słuchawki i słuchaj muzyki :-)
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...

Postautor: radekfran » 15 gru 2015, o 20:19

No cóż , chyba zaryzykuję i spróbuję jeszcze z tą zębatką Lynksa . Jak to nie wypali to zacznę zabierać słuchawki na pole :) .
Pozdrawiam Radek

Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 30 gru 2015, o 21:38

Regiel w mojej X3 ostatnio puścił dym, wypalił se dziurę i został modelową skwarką :wall: Przy okazji zabrał ze sobą do krainy wiecznych lotów odbiornik Graupnera GR-16 :evil: Prawdopodobnie po ostatniej glebie coś mu się stało i wyszło to 3 loty po odbudowie.

Na stanie mam regulator YEP 40A z wbudowanym BECem 5A. Niby spokojnie powinien wystarczyć, ale mam jakieś opory... Zastanawiam się czy nie dać zewnętrznego BECa (CC 10A). Taki układ mam w Protosie 500 i jest bardzo dobrze (z serwami TGY 616)

Podrzućcie wasze opinie ... co z tym Becem?

A... serwa w X3 to TGY 306, silnik Gaui stockowy.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 30 gru 2015, o 21:58

Cześć,

We Wrocławiu latają 3 X-trójki, dwa na MKS 95 jeden na tgy 306 z reglami HW50 bez zewnętrznych becy i nikt nigdy nie miał problemów z zasilaniem.

EDYTKA: mój dobija do 500 lotów, to w sumie mamy grubo ponad 1000, więc jest jakaś próba, silniki , skorpiony 2520 1820kv i Xnovy 2618 1860kv

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 30 gru 2015, o 22:05

Ale HW ma bec 7A a yep40 chyba tylko 5A
Pozdrawiam, Artur