Gaui X5

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 28 paź 2012, o 21:42

Po przeczytaniu tej wiadomości skojarzyłem sobie że gdzieś już coś czytałem na ten temat:

viewtopic.php?p=2431#p2431

http://www.espritmodel.com/scorpion-hk- ... otors.aspx

Nie wiem czy to pomoże.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 paź 2012, o 00:53

lethe pisze:Wyczytałem że w zestawie jest już gotowa złożona głowica... ktoś mówił że dla systemów FBL najlepiej montować te twarde. Prawda?

Prawda ;) Chodzi o efekt zwany boom strike, czyli możliwość odginania się łopat podczas ujemnych przeciążeń (np. nagłe cofanie modelu w tic-toc na plecy), kiedy łopaty właśnie się wyginają w stronę belki ogonowej.
Jeżeli masz miękkie gumki głowica łatwiej się poddaje a same łopaty "wędrują po całym niebie...". Twarde gumy dają większa sztywność.
Jaka jest różnica? Bo miękkie dają tzw. smooth w sterowaniu, model chodzi za palcem mięciutko i bez akcentów. Ale jak widziałeś na filmach - niektórzy lubią styl "z przytupem", czyli akcentowane figury, gdy model przeskakuje z jednej pozycji do drugiej. Wtedy miękkość głowicy jest zabójcza. Stąd masz wybór stylu.
A sam system FBL niejako wymusza obniżenie głowicy, dlatego możliwość walnięcia w boom się zwiększa. I dlatego dobre głowice FBL to SZTYWNE głowice. Sztywne jak qrna pal Azjii Tuchajbejowicza...

lethe pisze:Jeszcze raz wielkie dzięki, ani w najbliższej ani nawet w dalszej okolicy nie udało mi się znaleźć żadnych klubów i jestem bardzo wdzięczny że mam komu zawracać głowę.

Heh... Ja też nie mam... Wszystkiego uczyłem się z netu i w tym roku byłem po raz pierwszy na tzw. "zawodach" w Radomiu. No dobra, przyznam się że wcześniej latałem ze 20 lat samolotami i innymi wynalazkami... :rotfl: Ale w helikach i to za mało... Albo trzeba się urodzić w czasach, kiedy helik jest na wyciągnięcie ręki...
Ale nie zmienia to faktu, że w helikach szczególnie pomocna jest konsultacja z innymi. Za dużo tu technicznych pierduł... Dlatego tak niewielu tym lata, a młodzi bardzo szybko uciekają. W heli nie ma Facebooka, nie ma klik i masz, nie ma szybkiego "Download program..." jak w Matrixsie... Heh. Czysty real z zajebistą adrenaliną :thumb:
Więc nie krępuj się i pytaj - nie jesteś głupi facet i masz głowę na karku. A nasz klub wzajemnej adoracji składa się właśnie z takich facetów :vhappy: :banana:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 10 lis 2012, o 15:35

Zaczynają do mnie docierać zamówione paczki ;)

Dwie krótkie sprawy:

1. Czy dopuszczalne jest by krawędź zębatki głównej podczas kręcenia poruszała się lekko w górę i w dół? (patrząc prostopadle od boku)

2. Chciałbym tylko potwierdzić czy za pomocą http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=215 będę mógł zaktualizować stockowy ESC?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 10 lis 2012, o 20:25

lethe pisze:1. Czy dopuszczalne jest by krawędź zębatki głównej podczas kręcenia poruszała się lekko w górę i w dół? (patrząc prostopadle od boku)
niektórzy twierdzą że to niedopuszczalne i że odpowiada (może odpowiadać) za problemy z regulacją żyra (podobno może wprowadzać drgania układu napędowego) - osobiście to o..wam bo jeszcze nie zdarzyło mi się mieć prostej zębatki (no może raz)...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 12 lis 2012, o 03:45

lethe pisze:1. Czy dopuszczalne jest by krawędź zębatki głównej podczas kręcenia poruszała się lekko w górę i w dół? (patrząc prostopadle od boku)

Minimalny luz może być, też to olewam bo życie stracisz na kasowaniu wszystkich luzów, a po paru lotach nowe się pojawią

lethe pisze:2. Chciałbym tylko potwierdzić czy za pomocą http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=215 będę mógł zaktualizować stockowy ESC?

Stockowy masz na myśli Gaui? Hmm... No nie za bardzo, bo z resztą sami podali, że:
"Suitable for the following ESC:
PLATINUM series helicopter/aircraft ESC
XERUN and EZRUN series Car ESC (Version 2.0 and 2.1)
XERUN-120A V3 ESC
"
Poza tym oni siedzą głównie w sprzęcie dla aut i łódek.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 12 lis 2012, o 11:50

Dziękuję Wam obydwu za informacje odnośnie zębatki.

Natomiast jeśli chodzi o ESC to z tego co mi się udało wygrzebać to ten stockowy to nic innego jak rebrandowany Hobbywing Platinum-100A-PRO

Dla porównania dokumentacja od nich:

Platinum-100A-PRO
GUEC GE-610

Wizualnie też różnią się tylko kolorem i napisami na obudowie.

Obrazek
Obrazek

Nie mogę teraz tego znaleźć ale gdzieś czytałem że ludzie z powodzeniem aktualizowali w nich soft w ten sposób (o ile się nie mylę to nawet edek wypowiadał się w tym temacie). Jako że jest tu parę osób z X5 miałem nadzieję że ktoś się w to bawił i może potwierdzić.

Przy okazji jeszcze jedna rzecz. Jako że nie posiadam jeszcze żadnego doświadczenia i trochę boje się o baterie zamierzam sobie sprawić lipoguarda, w tym samym sklepie da się też dostać zębatki ze skośnymi zębami do X5. Warto się w to bawić?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 12 lis 2012, o 11:57

lethe pisze:Przy okazji jeszcze jedna rzecz. Jako że nie posiadam jeszcze żadnego doświadczenia i trochę boje się o baterie zamierzam sobie sprawić lipoguarda, w tym samym sklepie da się też dostać zębatki ze skośnymi zębami do X5. Warto się w to bawić?

na początku Lipoguard sie przydaje choć równie dobrą metodą jest "jazda na czas" - ustawiasz np 3 minuty i po tym czasie lądujesz i sprawdzasz napięcie. Po paru próbach (i zmianach czasu) wyjdzie ci ile możesz latać bezpiecznie i LG (nie mylić z telefonem) nie bedzie potrzebny.

Skośne zębatki to bym sobie kupił nawet do mojej pińcety... niestety nie produkują. Skośne zęby przenoszą większe obciążęnia (czyli mają większą żywotność) i są cichsze. Wadą jest dodatkowe obciążanie wzdłużne łożysk silnika i wału głównego. Najlepsze są przekładnie daszkowe (->Mikado) ale te ze względów technologicznych są najrzadziej produkowane
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 12 lis 2012, o 12:05

Tak błyskawicznej odpowiedzi to się nie spodziewałem ;)

Jak zawsze jestem niezmiernie wdzięczny za wyjaśnienia.

Z przyczyn technicznych zostało jeszcze trochę czasu zanim będę mógł złożyć zamówienie w sklepie więc jeśli do tej pory nie padnie tu jednoznaczna odpowiedź w sprawie ESC to chyba po prostu zaryzykuję i dam znać jak to wygląda w praktyce. Być może komuś się to przyda w przyszłości.
Awatar użytkownika
radios24
Elita forum...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: radios24 » 12 lis 2012, o 22:48

Co do tego programatora (Hobbywing, czasami miżna go spotkać pod nazwą Turnigy), bez problemu działa on ze stockowym ESC Gaui. Wszystkie te regulatory mają to samo oprogramowanie. Jedyna różnica między 100A reglami Turnigy i Gaui jest taka, że ten drugi jako jedyny ma BECa 4A (OCZYWIŚCIE HOBBYWING TAKŻE), reszta 3A. Jest jeszcze jedna różnica :) Kiedyś zakupiłem nie potrzebnie tego Turnigy K-Force 100A. Zaszokował mnie jego odrażający odór, nie mam pojęcia dlaczego, bo nie był to zapach spalenizny (nówka nie śmigana :), porównywał bym to do zapachu szkolnego WCtu :D Nie mam pojęcia co oni z nim robili.

P.S. Beastx to kupa syfu i na tą chwilę, gdybym jeszcze raz kompletował sobię X5, to brałbym Braina ;)
COMPASS CHRONOS | XLPOWER 550 | FORZA 450EX
http://www.yellowhammer.pl

Paweł Trznade
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 13 lis 2012, o 01:12

Dzięki za potwierdzenie.

Odnośnie BeastX'a dlaczego tak uwazasz?

Tak ogólnie to odniosłem wrażenie że ludzie są podzieleni na zwolenników Beasta i VBara. Nie wiedziałem że są inne rozwiązania warte uwagi.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 13 lis 2012, o 10:55

radios, a może Twój egzemplarz BeastX kuleje ?
Z reguły ludzie nie narzekają na niego. Moja opinia jest może niewiele warta, ale widzę, co wyprawia Muzyk Kasamą Srimokiem i T700. BTW w Kasamie zrzucił VBara na rzecz Beasta.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
radios24
Elita forum...

Postautor: radios24 » 13 lis 2012, o 18:11

Tak jak już pisałem w innym wątku:
- pętle--> tak
- szybkie przeloty-->tak
- tic toci--> tak, choć nie są one jakoś szczególnie lubiane przez ten system. U mnie w Gauce jest coś takiego, że mogę robić je bardzo wolno, albo bardzo szybko i uwierzcie mi, próbowałem już chyba wszystkich ustawień, aby zachować odpowiednią proporcję między kątami ogólnymi a cykliką, aby uzyskać tą średnią prędkość i tak nic z tego, nie wychodziło.
- wszelkiego rodzaju pompki i celowe wprowadzanie modelu w drgawki, jak czasami spotyka się np. w lotach naszego rodaka :) Adama --> tego się po prostu zrobić nie da. Walczyłem już z różnymi gąbkami, miejscami montowania Beastx-a i nic, nadal moje ruchy są tłumione. Jego reakcja jest spowolniona i to do tego z wyraźnym momentem zawahania, co on tak właściwie ma teraz robić.... Tak jakby dostawał za wiele informacji na raz i nie wiedział od której zacząć :D

Może Beastx nie przepada z modelami rozmiarów Gaui, może ma wadę wrodzoną (choć po lotach Gauką kumpla na polu także z BX postanowiłem to wykluczyć :) ), a może zwyczajnie nie pasuje do moich preferencji. Tak czy siak ja już nigdy nie mam zamiaru go montować w kolejnych modelach.

Pozdrowienia
Paweł T.

Paweł Trznade
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 27 lis 2012, o 13:24

Kolejne wątpliwości, przyszło zastanowić się nad elektryką w śmigłowcu a do tej pory z tymi rzeczami raczej nie miałem styczności w praktyce ;)

1. Być może głupie pytanie ale czy nie będzie problemów jeśli przy silniku określanym na 65A i ESC 100A użyję między baterią a ESC konektora 60A (XT60)?

2. Nigdzie się nie mogę doszukać tego rodzaju informacji, czy do BeastX-a wejdą wtyczki serv typu Futaba?
Obrazek

Chciałbym odbiornik z BX połączyć przez S-bus i kombinuję nad tym jakie wtyczki zamówić.

3. Studiując instrukcję BeastX-a wyczytałem że dobrze by było doprowadzić przynajmniej dwa źródła zasilania. Jedno będzie pochodzić z odbiornika, jak sensownie zrobić drugie? Równolegle z BEC-a? Na chwilę obecną nie planuję osobnego pakietu do zasilania elektroniki, tym bardziej regulatorów napięcia.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 29 lis 2012, o 08:20

Po dwóch dniach intensywnych poszukiwań i konsultacji ze znajomym który ma o wiele większe pojęcie na temat elektryczności mam już pewną koncepcję. Napiszę, być może komuś w przyszłości się przyda jeśli będzie w podobnej sytuacji.

1. XT60 o ile zadziała to nie będzie to optymalne rozwiązanie a już w szczególności jak zacznie się mocniejsze latanie. Lepszym rozwiązaniem będzie XT90 lub w ogóle dla pewności EC5.

2. Razem z BeastX-em w paczce znajduje się pakiet kabelków. Nie mam jeszcze odbiornika żeby to dokładnie sprawdzić (nie ma to jak oczekiwanie na przesylki ;)) ale najprawdopodobniej są odpowiednie do większości możliwych konfiguracji.

3. Jako że z wbudowanego BEC-a wychodzi tylko jeden kabelek zamierzam po prostu dolutować drugi który wepnę bezpośrednio w BX.
Awatar użytkownika
radios24
Elita forum...

Postautor: radios24 » 15 gru 2012, o 18:38

Vbar już umieszczony w Gaui :banana: Niestety nie udało mi się go nigdzie wsadzić do środka, dlatego dorobiłem plastickową płytkę, przytwierdzoną do ramy. Musiałem tak zrobić aby mieć dojście do kabla usb, przez który programuje się to ustrojstwo. Już się trochę pobawiłem tym oprogramowaniem i muszę powiedzieć że jest bardzo intuicyjne, jak narazie nie było żadnych problemów z regulacją.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Sensor wchodzi dosłownie na styk między ramę. Odstęp między ściankami to 3 grubości kartki papieru z każdej strony. Teraz jest fajnie chroniony przy ewentualnym krecie :banana:

Obrazek

Prócz tego po wykonaniu 84 lotów musiałem wymienić praktycznie wszystkie łożyska w głowicy, a także trzykrotnie czerwone gumy. Każdy lot trwa ok 3 min 20s. A snapy wymieniam co 20 lotów, bo dostają luzów. Jak na razie mam jeszcze spory zapas tych oryginalnych, ale jak się skończą, zakupię jakieś lepsze.

Będzie trzeba jeszcze pomyśleć o jakiś pakietach... :)

Nie wiem czy już oglądaliście czy nie, ale mam jeszcze trzy filmiki z tego roku, w tym jeden bardzo zestresowany podczas moich pierwszych zawodów w życiu, czyli Oleśnica 2012 (proszę mieć na uwadze, że to już było dawno i dokonały się już nie małe postępy w lataniu :rotfl2: )

Paweł Trznade
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 15 gru 2012, o 19:55

ładnie wymiatasz! jestem w operowaniu drągami prawie na tym samym poziomie co ty ale z zaznaczeniem na "prawie", bo na symku... w realu niemam jak ostatnio polatać bo albo pogoda, albo brak czasu albo niedzielne osłabienie po sobotnich pogaduszkach :P ...
chciałem tylko "podpiąć" moją uwagę odnośnie beastx. miałem małego kreta (ok 6 tyg temu) moim blade 300x, po wyjściu z piruetu "stanęłem" ostro do tic-toca, odbiłem raz do przodu i ... jak to ładnie ujęłeś "chwila zawachania"... kret. spadłem w miare na "cztery łapy", efektem było zgubienie jednego snapa i ukręcenie wału głównego wirnika. myślałem prędzej że snap moze luźny był i się wypiął albo że wał już miał luz i się poprostu ukręcił (w miejscu gdzie jest przykręcona główna zębatka). trudno mi jednoznacznie ustalić przyczynę bo nie mam nagrania a do stanu technicznego mozna sie przyczepic bo w koncu nowy nie jest a lata duzo, ale - jest właśnie ale. kiedyś tez mi lekko "bziknął" że ledwo wyszedłem z opresjii. także pamiętam dwie sytuacje gdy helik wariował i nie mogłem sobie tego jednoznacznie wytłumaczyć. jeśli to beastx jest do dupy to co nie jest?
uwazałem spectruma za dobry sprzęt, lepszy niz np align "3gx".
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 15 gru 2012, o 23:15

Crash... Na dwoje babka wróży... Bo jest zajęta końcem świata :vhappy:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 15 gru 2012, o 23:22

końcem to się ona może i zajmuje :klamca:
a co z tym beastx i 3gx? na czym innym latać? hmm

znalazłem piękny opis, może sprowokuje tym jakąś wymianę zdań :mrgreen:
http://www.rchelicopterfun.com/flybarless.html - panowie, co kto miał i co sobie teraz chwalimy? hmm
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 16 gru 2012, o 11:16

crash pisze:a co z tym beastx i 3gx? na czym innym latać?

Kilka ich jest na rynku. Obecnie to chyba Beast i Msh Brain wiodą w tej dziedzinie. Możesz też kupić VStabi, latałem na tym dwa sezony, super sprzęt, bez problemów - poprostu lata, ale przy obecnej ilości FBLna rynku nie opłaca się go kupować. Ja do swojego nowego nabytku założę MSH Brain'a. Myślałem znowu nad VStabi, ale jednak wypróbuję coś na czym jeszcze nie latałem, poza tym koledzy bardzo go chwalą.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 16 gru 2012, o 12:35

msh brain powiadasz? bert kammerer tez pozytywnie sie o tym wypowiadał...
powiem ze w moim srodowisku nikt tego nie zna :dk:
niedlugo będę składał i uzbrajał swojego goblina i chciałbym wyposazyc go w sprzęt który nie robi niespodzianek.

cieszę się tylko że że nie kupiłem 3gx bo był moment że mocno chciałem to mieć :hammer:

Wróć do „Gaui”