Gaui 425

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 gru 2011, o 10:58

świetnie :banana:
Ciekawe jak będzie to wyglądało w locie (z kamery heh)
Co do gratów - aku są sprawdzone i do prądów rzędu 65 A sprawdzają się znakomicie. Sugeruję przemyślenie konwersji od razu do łopat 500 - powiększony udźwig i stabilność bez odczuwalnego przyrostu masy. Z 550 to już trochę inna bajka ale 500 to idealny rozmiar FPV na ten silnik. No i ekonomia - jeżeli ustawisz sobie przełożenie na obroty rzędu 2000-2100 możesz długo powisieć. W końcu pół kilo więcej na pokładzie.

Regler jak najbardziej wystarczy, średnie prądy powinny być w granicach 20 A. Powodzenia życzę :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 29 gru 2011, o 11:34

w locie z 450 juz robilem filmy i fotki
Obrazek

Obrazek

tak więc, trwa zbieranie częsci do Gaui 425... :)
myślę że wyglądać będzie dobrze, jeszcze ze dwa miesiące i pewnie skompletuje,
mam czas na doskonalenie umiejętności na symku ;)

myślałem o wersji econo czyli: plastic-is-fantastic,
ale jeden z Kolegów z forum, przekonuje mnie do wersji carbon dobrze "wypasioną" ...

nie powiem, dystrybutor KDS kusi na allegro 500 w carbonie, tylko że ta rama w KDS wygląda jak by się już miała złamać....

odwieczny problem ile można wydać na hobby :hammer:

podliczenie kosztów wejścia w 425...
200zł - ESC 85A
20zł - SBEC 5A
200zł - Flymentor 3D
100zł - servo N590 cyfrowe 2,5kg
---------
1. razem: 520zł

335zł - Basic KIT Gaui 425 (plastic)
95zł - x3 KDS 580 servo cyfrowe (4kg)
350zł - Silnik bezszczotkowy Gaui GM-504 (1680W-kv1400) - szalenstwo, cena w arthobby
100zł - zebatki 11T 14T + tarcze do serw
120zł - łpaty heli klasy 500
---------------
2. razem: 1000zł

1+2.razem: 1520zł

pzdr
P
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl
Quadro KFC32 + FPV - nooo tym sie LATA ! :D

Gaui 425->550 FPV - Historia gimbala
KDS450S (V) FPV - waleczne początki
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 gru 2011, o 15:34

No to ci powiem, że w przypadku 425 rama jest zrobiona z na prawdę dobrego Dupointa. Ostatnio tak przyłoiłem swoim że poszedł cały ogon, podwozie i tylko rama ocalała - i to cała.
Więc w węglowej czy szklanej widzę jak na razie tylko to, że ładnie wygląda (ale model ma latać a nie tylko wyglądać) a poza tym, że w plastiku nie da się zrobić konwersji na wałek. Poza tym, pomimo pozorów, sprawdza się ten plastik wyśmienicie i jak dla mnie szkoda wydawać 2 x tyle co kosztuje kit za inną ramę, bo full wypas.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 30 gru 2011, o 03:39

AAA... Zapomniałem to jeszcze ci dopowiem w osobnym poście...
Koledzy, mamy tu nabytek z rodziny FPV, czyli ze strony http://rc-fpv.pl - vel PIRZOL... :banana: Cholera wie jak rozumieć taką ksywkę, ale chłop się oswoi i sam powie...
A że ponieważ ja tyż ostatnio budzę się w nocy z dziwnymi objawami to będę chętnie rozwijał wątek i na wiosnę szykuję tyż małe co nieco.
Bo że mnie nudzi latanie samym kopterem (no bo nudne takie latania koło nogi), to idealny sposób żeby... pozwiedzać inaczej naszą planetę...

To mi się marzy. Na szczęście jest jeszcze Internet!
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 30 gru 2011, o 08:41

Gmeracz pisze:vel PIRZOL... :banana: Cholera wie jak rozumieć taką ksywkę,
Popieram Inteligentne Rozwiązania Zamiast Olewania Ludzi
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 30 gru 2011, o 12:09

Nowy kolega pyta czy warto kupić tego KDSa :) : viewtopic.php?f=17&t=1517
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 30 gru 2011, o 12:54

Witam

:rotfl: :D :approve: podoba mi się rozwnięcie PIRZOL...
ksywka z młodzieńczych lat..

co do opini na temat KDS 450S :) oczywiście polecam, nie będę jednak się wypowiadać pod tamtym postem, nie bedę wiarygodny ze względu na oczywisty konflikt interesów (zalezy mi na sprzedaniu)

o samym KDS 450S powiedzieć mogę wiele pozytywów,
+ częsci pasują np, z CopterX 450 SE V2 (głowica, szkrzynka ogonowa),
+ tak więc można zaopatrywać się w HobbyKingu w tanie części (łopaty, inne elementy).
+ w Polsce jest dystrybutor radiomodels.com.pl
+ ustawienia i konfiguracja identyczna jak wszystkich klasycznych 450
latanie, wszystko zależy od umiejętności i skonfigurowania modelu, ten jest ustawiony na spokojne loty bez szaleństwa,
w zestawie i tak idzie jako KIT czyli serwa, gyro będą do założenia, ....
jak wiecie nie jest to zabawka, wymaga wiedzy lub kogoś doświadczonego kto wie / umie skonfigurować go,
jak każdą zreszta 450.... nie ma modeli z pudełka i latamy.

Na początku latania fpv, miałem jednego kreta, po ktorym był naprawiony ogon (wstawiłem wtedy nowe elementy: skrzynka ogonowa, pasek, rurka ogonowa, prowadnica paska, zebatki paska),
w zapasie jest nowa rama, tą którą lądowałem twardo wyprostowałem,
uznałem że nie ma sensu przekładać - nowa kompletna jest w zapasie tak samo jak pasek i reszta czesci.

pozdrawiam
Piotr
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: semento » 30 gru 2011, o 12:59

Ciekawy temat się zapowiada. Mój Gaui stoi i stać będzie jeszcze długo na warsztacie, ale też myślałem już trochę o FPV. Sąsiad robi sobie nielegalne przejazdy traktorem przez nasze tereny i pomyślałem że sobie go trochę popodglądam z powietrza :D Tak poważnie to mieszkam w dosyć urokliwym miejscu (skromność - że co?) i byłoby co oglądać z góry.

Tak czy inaczej - czekam na więcej. A od razu pytanie - ten Flymentor naprawdę poprawia jakość video? Myślałem że on raczej lepiej działa na niższych wysokościach.
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 30 gru 2011, o 13:32

:D, może źle to ująłem

KDS Flymentor 3D - to system stabilizacji lotu, wspomaga pilota, gdy jest włączony to puszczenie prawego drążka powoduje że FM stabilizuje model, ustawia go poziomo. Nie jest panaceum na wszystkie błędy pilota, jednak przy lataniu FPV gdy zbyt słabo widać model albo gdy chcemy zawisnąć w jednym miejscu i np. w miedzy czasie coś przełaczyć w rejestratorze video - FM stabilizuje helika.
Standardowo dysponuje zyrkiem oraz kamerą ktora montowana z podspodu modelu robi zdjecia terenu nad ktorym wisi, na podstawie zdjec + dane z gyra wie czy model wisi czy sie np. porusza.
To z ta kamerka to roznie mu wychodzi :). Podgladu z niej nie ma.

wstępniak i materiały z początków FPV poniżej:

tu filmik na ktorym pokazuje co jest w stacji bazowej, co na pokładzie KDS450S :), film z poczatków jeszcze przed rozwiązaniem problemu z zakłóceniami w torze Video (przed wykonaniem ekranu i dobraniu kanału tak aby regiel nie zakłócał nadajnika)
tak więc nie sugerować się jakością !! bo to relacja z budowy i testów... przed wymianą obiektywu chyba jeszcze :)

i jeden z testowych lotów, rozpędziłęm się do 58km/h :)

na filmie widać momentami zakłócenia, spowodowane jest to zmianą polaryzacji anteny nadawczej w stosunku do odbiorczej z bazy + odległosć + inne czynniki, powinienem zbudować antenę dookólną - koniczynkę, lub zastosowac panel kierunkowy...

co jest potrzebne, tak ludzkim językiem:
A. Stacja bazowa
- najlepiej walizka (mobilność) w której instalujemy, Radiowy odbiornik Video/Audio (RX), Monitor LCD z wejsciem video, rejestrator video, zasilanie walizki (zwykle 12V), złącza do anteny video. Całość stawiamy na ziemi lub na zgrabnym statywie.
Służy do podglądu obrazu z pokładu naszego modelu.

B. osprzet na modelu latającym
- Radiowy nadajnik Video/Audio (TX) czestorliwości na ktore są robione: 900MHz, 1.2GHz, 2.4GHz, 5.8GHz - uwaga tylko te dwie ostatnie są dozwolone prawem w Polsce... ale i tak przekraczamy dozwoloną moc
- moduł OSD + GPS - wyswietla na "ekranie video" informacje o: napieciach zasilania, prędkości, wysokości , kierunku na lotnisko, położeniu itp. dokładnie wmiksowuje w obraz video z kamery pokładowej informacje tekstowe.
- kamera video, może być zkopułki :), 420TVL - 520TVL, w miarę posiadania zł dobieramy do możliwości
- dodatkowe źródło zasilania kamery+OSD+video TX, pozwala wyeliminować zakłócenia.

1. częstotliwość nadajnika dobieramy tak aby była inna niż naszego nadajnika-apki,
2. zalecane są częstotliwości dozwolone na terenie Polski tj. 2.4GHz, 5.8GHz ale i tak nawet podstawowe nadajniki+antena łamią prawo.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 13:50 przez pirzol, łącznie zmieniany 4 razy.
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 30 gru 2011, o 13:35

pirzol pisze:zalecane są częstotliwości dozwolone na terenie Polski tj. 2.4GHz, 5.8GHz ale i tak nawet podstawowe nadajniki+antena łamią prawo.
ze względu na wymagane (zasięgiem, jakością) moce?
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 30 gru 2011, o 13:44

prawnie dostępne częstotliwości : 2 .4GHz , 5.8GHz tzn. pasmo na uzywanie ktorego nie musisz miec koncesji lub pozwolenia.
na którym pracując nie spowodujesz np. spadnięcia samolotu lub nie połozysz komunikacji miedzy służbami itp...
w rozporządzeniu umieszczone jest tez z jaką mocą można nadawać aby być legalnym.
http://www.rc-wheels.info/heli/Hz/Rozp. ... z.1162.pdf

do latania przy nodze,
tj. w zakresie zasięgu standardowej aparatury powinno wystarczyć 200mW dla 900MHz
podobnej mocy można kupić moduły np. na 5.8GHz 400mW i więcej...

kwestia rozsądku, i zaplanowania od początku co chcesz uzyskać,

na standardowej apce i tak nie polecisz na kilka kilometrów, chyba że planujesz jej modyfikacje lub inne dodatkowe moduły zwiększajace zasięg nadajnika - odbiornika.

cała moja skromna jeszcze wiedza pochodzi z forum
rc-fpv.pl,
rc-cam.pl,
epheli.pl
są tam doświadczeni koledzy którzy zaliczyli juz loty Helikiem np w bieszczadach na odległość ponad 3km, nie wspone o lotach na 10km i więcej :)

prpoponuję wczesniej poczytać, zapoznać się z tematem zanim podejmiecie decyzje o zakupach.

O ubezpieczeniu OC nie wspomnę i zdrowym rozsądku w zakresie wyboru miejsca w którym latamy.
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 31 gru 2011, o 20:10

Witam

sciągnełem instrukcję do Basic KIT Gaui 425, na część "głupich" pytań już znalazłem w niej odpowiedzi
:) RMFI (read manual f...ing instruction)

ale mam jeszcze zagwozdkę z łopatami
500mm czy moze być 520mm ?
znalazłem na wyprzedazy

http://www.helishop.pl/index.php?a=lista&k=225

szukam czegoś w weglu do 200zl, i jeszcze musza być z czerownym szlaczkiem, :P a co.

Szczesliwego Nowego Roku !

pzdr
P
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 31 gru 2011, o 21:59

Przy tej belce którą masz możesz założyć łopaty 425 mm. Większe łopaty wiążą się z koniecznością zastosowania dłuższego ogona.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 31 gru 2011, o 22:58

Czyli np. gotowy zestaw do konwersji: Belka, pasek plus popychacz do łopat 500

Obrazek

http://www.thegauistore.co.uk/product/204662__Tail_Boom_Conversion_Set_%28with_Belt_522XL%29_for_500L_Blade_204662
Cena: 13 funciaków
Ale z tego co widzę po swoim łopaty 520 też się zmieszczą :thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Kosmo » 1 sty 2012, o 08:59

Latałem tym Gaui na ponad dwa km. Latam na systemie Thomasa Scherrera.
To co zdążyłem zauważyć to niestety napęd ogona paskiem powodował zakłócenia w zasięgu. Łapałem failsafe na 2 km. Raz nawet biegłem po helika na połoninę, bo zasięgu już nie odzyskałem :mad2: Oczywiście mam na myśli wyładowanie jakie powoduje pasek, więc tutaj trzeb się zastanowić nad platformą.
Jeżeli chodzi o video to sprawdzona częstotliwość 1.2 GHz zdaje dobrze egzamin.
Klasa 500 jest naprawdę dobrą wielkością do FPV. Latałem FPV 450, 500 i teraz 600. Każdy ma swoje zalety i wady.
Na pewno będziesz zadowolony z Gaui, zwracaj tylko uwagę na wyładowania i zakłócenie.
Dużo będzie zależało na jakim systemie będziesz latał. Jeśli myślisz jednak o dalekich lotach to poważnie zastanów się nad dobrym linkiem.
Na systemach Thomasa ludzie latają po 20 km (nie helikami oczywiście), w helikach jednak jest znacznie więcej elementów, które zakłócają zasięg. Testowaliśmy to miesiącami zauważając, że np mała zmiana położenia anten w odbiorniku całkiem zmieniała siłę zasięgu.
Czeka Cię wiec wiele testów. Mnie udało się polecieć helikiem na ponad 4 km (w bezpiecznym, niezamieszkanym terenie oczywiście :) )
Wyciągnij sobie RSSI, jeśli to możliwe w swoim linku i monitoruj zasięg. To pozwoli wcześniej zawrócić jeśli będą działy się złe rzeczy.
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: aviatoRc » 1 sty 2012, o 20:22

Żeby nie było że nic nie robię ;) .
Dostałem niedawno paczkę z HC
Obrazek
a w niej:
-regiel http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=16366
-karta http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17619
-silniczek http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11182
-serwa http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8774
-SBEC http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=18521
Pozostałe graty to:
-żyroskop to KDS 900+ serwo KDS N690
-łopaty główne są już gdzieś w Polsce ale tracking PP pokazał mi trasę ostatniej paczki dopiero wtedy kiedy listonosz zapukał z nią do drzwi ;)
-akusy to przyszłość ponieważ $$ mało

Na dzień dzisiejszy helik wygląda tak.
Obrazek
Jestem całkowicie świeży w temacie helikopterów, i cała moja wiedza opiera się tylko na zasobach internetu, więc jeśli macie jakieś uwagi to śmiało ;) .

Od razu mogę powiedzieć że nie warto inwestować w szczypce do snapów z HC, robią je chyba ze sera ponieważ już podczas pierwszego użycia końcówki się zgięły :masakra: .
Silnik, serwa, regiel i karta sprawiają wrażenie bardzo solidnie wykonanych, jak na moje oko nawet soft start regulatora rozpędza wirnik bardzo powoli. Jedyne co mnie martwi to SBEC Turnigy, jakoś nie mam do niego zaufania :dk: .
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: aviatoRc » 7 sty 2012, o 15:12

Widzę że coś ostatnio cicho w dziale Gaui, czyżby sen zimowy nastał? Przecież zimy nie ma :) , obudzić się!!!
Ja walczę cały czas ze swoją 425, co chwilę coś rozkręcam i skręcam, ustawiam w aparaturze, a wszystko po to abym miał spokój ducha że moja maszyna jest w 100% sprawna i dopracowana mechanicznie, nie ukrywam że sprawia mi to wiele radości! :banana:
Dotarły do mnie ostatnio do mnie trzy komplety łopat głównych z HK:
2 razy http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17327
1 raz http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8948
Drewniaki miały być do trzaskania na początek a węglowe wziąłem z ciekawości.
Powiem szczerze że nie jestem zadowolony z zakupu, jedną parę łopat drewnianych zdyskwalifikowałem od razu ponieważ wyglądały raczej jak śmigło :? . Łopat szklanych nie idzie wytorować za chiny, niby końcówki idą jednym torem ale środek to już nie za bardzo,w dodatku bardzo telepie helikiem, będą do mieszania farby ;) , dodam tylko że zostały wyważone bardzo dokładnie i to kilka razy zgodnie z tą metodą http://www.epheli.pl/index.php?name=News&file=article&sid=244.
Jedynie ostatnia para drewniaków w miarę mnie usatysfakcjonowała, choć ufam im nie do końca, przynajmniej mam nauczkę że na łopatach nie warto oszczędzać, jakie proponujecie w granicach od 100 do 150zł?
Czy mieliście już kiedyś podobne przeboje, czy to może ja trafiłem na słabą partię?
P.S. kiedy rozkręcałem głowicę w celu odnalezienia przyczyny wibracji zauważyłem że moja tarcza sterująca dostała minimalny lecz wyczuwalny palcami luz na łożysku, czy to może tak zostać?
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 7 sty 2012, o 17:17

Ano cicho, bo albo pizga albo wieje... Właśnie przeszedł front z silnym wiatrem ode mnie nad Polskę to może jutro zaliczę lociki maluchem 450-tką... :juppi:
A co do łopat w miarę tanich to ja latam ostatnio na tych:

Obrazek

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6593

Nie wiem czy są takie 425.
Niestety, tanie łopaty często są robione bez odpowiednich reżimów produkcyjnych, a tu jest bardzo ważna jakość rdzenia i precyzyjne rozmieszczenie wyważenia wewnątrz.
Inaczej mechanika dostaje ostro po zaworach.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 9 sty 2012, o 17:52

przy sprzecie ktory aktualnie posiadam, dalej niz 200m sie nie odwaze poleciec, graniczne jest jak dla mnie 150m

zauwazylem (jeszcze przy 450) zmiane wlasciwosci linka video po zalozeniu łopat węglowych, inna sprawa ze w odbiorniku miałem standardowy bagnecik
w nadajniku przerabiana antena na dobrany drucik.

off top:
testowałem swojego gimbala z podiweszonym od spodu Canonem SX1 (0,6kg) zauwazyłęm że wyraznie lepiej pracuje gimbal z cięższym aparatem
gumki lepiej wybieraja drgania, sam aparat z wlaczona stabilizacja optyczną kręci stabilnie filmiki z gimbala... pozostaje zamowic szersze ramie tak aby aparat zmiescil sie na półce
:), no i poskładać wkońcu Gaui...
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: aviatoRc » 9 sty 2012, o 19:50

Sławku, a czy mam się przejmować tym delikatnym luzem na łożysku tarczy sterującej?
Pozdrawiam Wojtek!

Wróć do „Gaui”