Kabelkologia miedzy HW 200a opto a Brain 2 MSH

Żyroskopy, governory, bece, flymentory i inne...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2929
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Ozarow mazowiecki
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 184 razy

Postautor: Jazz » 11 maja 2021, o 10:14

Czesc

Zastanawiam sie nad tym jak prawidlowo podlaczyc telemetrie miedzy reglem HW 200a opto a brainem 2 .
Pomiedzy jednym a drugim chyba powinnem wpiac RPM & Telemetry Signal Coupler Module - tak przynamniej jest napisane w instrukcji od regla.
Chcialbym zapytac czy sposob pokazany na zdjeciach jest prawidlowy, czy tez powinnem to zrobic inaczej ?
Mam watpliwosci , bo w brainie kanal pod telemetrie to 4/5/6 w ktorym o ile pamietam nie powinno sie podawac zasilania ,a na wyjsciu z regla zasilanie jest.
W/g opisu ktory znalazlem na helifreak z wtyczki wchodzacej w braina 4/5/6 nalezy uzyc tylko sygnalu (bialy) a zasilanie czyli pozostale dwa usunac i nie podlaczyc.
Zastanawia mnie nadal rola tego coupler module - na ile to rzeczywiscie jest potrzebne ? Czy bez tego nie bedzie telemetria dzialac ?

502D2C08-897B-47C5-B052-194F0845F3B6.jpeg


544B1CA1-876D-44C9-9794-5A4A484736F0.jpeg


6EF45C03-C996-4C54-B703-BC2516966E34.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Heli : Goblin Kraken 700 / XLpower Specter 760 / 2 * XLpower 550 / 2 * XLpower 380
Awatar użytkownika
GrzegorzC
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 84
Rejestracja: 21-04-2019
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowano: 5 razy

Postautor: GrzegorzC » 11 maja 2021, o 11:55

Moduł RPM & Telemetry Signal Coupler Module zapewnia izolację między ESC a FBL. Bez niego dla HW200 opto spalisz Braina. Biały przewód sygnałowy wychodzacy z modułu SCM podpinasz do nóżki 5 portu oznaczonego 4-5-6 Braina (piny trzeba przełozyć we wtyczce). Pozostałych dwóch przewodów (czerwony i czarny) z modułu SCM nie wolno podłaczać do tego portu. Nie wiem co z masą (przewód czarny). Ponieważ instrukcja opisuje że przewód RPM dla GOV podpina się bezposrednio do Braina to prawdopodonie jest. Jednak lepiej jest sprawdzić przed załączeniem wszystkiego próbnikiem przejścia. Przy obecności masy i takim podłączeniu wszystko powinno zadziałać. Trzenba oczywiście wybrać parametry logowane na poszczególne kanały Braina. Jak bedziesz miał wątpliwoci czy wszystko jest poprawnie, mozemy to zrobić bezpośrednio na lotnisku przy najbliższym spotkaniu. Multimetr niezbędny do sprawdzenia masy zawsze mam przy sobie.
Grzegorz

Trex 150, Tarot 450, XL Protos 380, Devil 380/420, Goblin 500
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2929
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Ozarow mazowiecki
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 184 razy

Postautor: Jazz » 11 maja 2021, o 12:19

Ten modul nie jest konieczny, bo finalnie i tak w braina wpinam tylko bialy czyli sygnal .
Z tego co doczytalem jest potrzebny tylko przy problemach z bezposrednim podlaczeniem (MWX moglby tu cos napisac bo chyba go potrzebowal)
Wpialem bialy bezposrednio z braina bez tego wynalazku , czyta i loguje dane z esc wiec dziala.
Szkoda ze dziala z fasttest tylko, bo mam tez pare troche starszych .
Heli : Goblin Kraken 700 / XLpower Specter 760 / 2 * XLpower 550 / 2 * XLpower 380
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 maja 2021, o 00:36

Nic się nie spali przy bezpośrednim połączeniu, ale HW tak sieje po kabelku sygnałowym że Brain gubi ramki z danymi i z telemetrii wychodzą bzdury.
Brain nie ma żadnego watchdoga (gadam z Rikiem o dodaniu chociażby ostrzeżenia w logach) i zawiesza się na ostatniej czytelnej ramce. To oznacza że może np przez kilka/kilkanaście sekund uważać że ciągniesz z baterii np 200A, mimo że to był milisekundowy peak. Wtedy oczywiście bardzo źle oblicza zużyte mAh - mi nagle po minucie lotu zaczął się drzeć że wyszło ponad 5000mAh i awaryjnie obciął moc (można to wyłączyć)

Optoizolator musi być zasilony z obu stron z osobnych źródeł. Z jednej zasilanie z portu programowania ESC (wentylator można wtedy zasilić jakims kabelkiem Y albo z drugiej złączki w optoizolatorze). Z drugiej strony zasilanie powinno być doprowadzone z Braina, po to żeby masa była na tym samym poziomie co Brainowa.

Oczywiście nie bierzesz zasilania z 456 bo tam go nie ma i nie może być, tylko z jakiegoś innego portu - powinieneś mieć wolny CH2 czy tam CH3. W 5 albo 6 wpinasz tylko przewód sygnałowy. To czy 5 czy 6 to zależy od używanego systemu Tx-Rx i jest to opisane w manualu, chociaż w niektórych przypadkach bardzo chaotycznie. Musisz sobie rozdzielić kabelek na 2 wtyczki

Jeśli używamy governora z Braina to warto też sygnał RPM przepuścić przez optoizolator, bo tam też mocno sieje - kilku kolegów miało z tym problemy.

Wydaje mi się że 200v4.1 ma już wbudowany optoizolator na wyjściu RPM więc to nie musi być konieczne. Nie wiem jak z sygnałowym, może też to dopracowali.
Przez te problemy i brak chęci współpracy ze strony Chińczyków właściciele vControli musieli tak długo czekać na kompatybilność z HW

Przewód sygnałowy i RPM trzeba poprowadzić jak najdalej od silnika i przewodów łączących silnik z ESC, najlepiej jak są zasłonięte węglową ramą.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2929
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Ozarow mazowiecki
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 184 razy

Postautor: Jazz » 12 maja 2021, o 03:33

Konkretne info, dzieki.
Gdzie sie ustawia te odciecia bazujace na odczytach telemetrii ? Defaultowo cos takiego jest aktywne ?
Heli : Goblin Kraken 700 / XLpower Specter 760 / 2 * XLpower 550 / 2 * XLpower 380
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 maja 2021, o 08:07

Screenshot_20210512-090724.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 25 lip 2021, o 09:16

Jazz, jaką telemetrię mógł odczytać Brainz HW200 ?
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 lip 2021, o 09:29

Screenshot_20210725-102915_Drive.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 25 lip 2021, o 13:54

Tak, manual znam. Ale jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać wszystkich parametrów.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 lip 2021, o 14:26

Wszystkie parametry przy których jest ptaszek są wysyłane po telemetrii do nadajnika.
Jeśli nie masz odczytów to musisz mieć coś nie tak poustawiane albo pospinane.
Albo zakłócenia na kabelku, o których pisałem.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 25 lip 2021, o 20:15

To prawda, coś jest nie tak.

HW Platinium V4 120A. Gdy podłącze sygnał z ESC do pinu 4 (456), to po podaniu napięcia, Brain się nie uruchamia.
W manualu do HW120A, 200A nic nie pisze o telemetrii, wiec skąd macie tą wiedzę?

Chyba że to działa tylko w wersji 200A.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 lip 2021, o 00:33

Weź miernik uniwersalny i zobacz czy nie masz zwarcia między którymś z pinów 456 a sygnałowym z CH3

Dlaczego używasz pinu 4 a nie 5 albo 6? hmm

Nie znam na pamięć wszystkich konfiguracji ale to wydaje się być dziwne bo 4 to dodatkowe wyjście PWM (B-AUX3) a nie wejście dla telemetrii

Hobbyłinga wpinamy w 5, ewentualnie w 6 jeśli masz OpenTX z osobnym połączeniem po dwóch kablach inverted s.bus + s.port.
Awatar użytkownika
GrzegorzC
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 84
Rejestracja: 21-04-2019
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowano: 5 razy

Postautor: GrzegorzC » 26 lip 2021, o 06:51

Opis podłączenia telemetrii do Braina znajduje się w manualu Braina. Spojrzyj na zawarty tam opis i rysunek.
Grzegorz

Trex 150, Tarot 450, XL Protos 380, Devil 380/420, Goblin 500
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 lip 2021, o 08:07

Kolega pisał że zna manual, więc to musi być coś nietypowego ;)
Awatar użytkownika
GrzegorzC
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 84
Rejestracja: 21-04-2019
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowano: 5 razy

Postautor: GrzegorzC » 26 lip 2021, o 10:29

Gdyby znał nie podpiął by do pinu 4.
Grzegorz

Trex 150, Tarot 450, XL Protos 380, Devil 380/420, Goblin 500
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 26 lip 2021, o 16:44

Spróbuję PINu 5 za moment, a dlaczego 4? Bo wszystkie porty sygnałowe są od "góry". Taka oto logika.

W manualu od ESC nie ma słowa o telemetrii.

To oczywiście mój błąd, którego źródłem jest pewnie lenistwo . Na szczęście są tutaj wspaniali ludzie, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Inaczej by ten sport umarł.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 lip 2021, o 18:02

Manual od Braina wszytko to opisuje. Musisz przeryć to:

Screenshot_20210726-190145.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 27 lip 2021, o 09:23

Hej,

podłączyłem PIN 5, na stole wszystko ok. Brain się zalogował, zobaczył nowe parametry.
W "polu" po podaniu napięcia, nie zalogował się. Odłączyłem napięcie, sprawdzam ten kabel, podłączyłem zasilanie, Brain uruchomił się i przygotował do lotu. Odłączyłem zasilanie, podłączyłem ponownie i znów Brain nie działa.
Znów sprawdzam kabel, wszystko jest ok. Znów odłączam i podłączam, Brain znów działa, więc ryzykuje i w górę...

W ok 50sekundzie w trakcie tiktoka Brain musiał się wyłączyć, łopaty w powietrzu się złożyły i kret. Na szczęście mała wysokość, tylko belka skrzywiona.
Brain rejestrował pomiary, ale na stole znów, czasem Brain się włączy, czasem nie.

Czas na analizę manualna, może tam jest odpowiedź.

Up.
Problem sprawiał kabel.Dla bezpieczeństwa wyjąłem wszystkie piny, i wtyczka trzymała się na jednym pinie, pomógł cieplutki klej, ech te kable, piny...
Wszystko teraz działa wspaniale
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 28 lip 2021, o 20:33

Aby nie było tak wspaniale, wszystko podłączone tak jak w XL550, ale w Specter - Brain widzi tylko napięcie na pakietach, nic więcej.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 28 lip 2021, o 21:42

Masz optoizolator?

Wróć do „Elektronika pokładowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron