Regulator RCE BL45X

Żyroskopy, governory, bece, flymentory i inne...
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 24 kwie 2023, o 06:45

Witam kolegów!
Może ktoś wie, czy regulator RCE BL45X można ustawić tak, żeby uruchamiał silnik od zero rpm ? Uruchamia silnik z początkową prędkością ok.500-600rpm dopiero wtedy, gdy drążek w nadajniku "podjedzie" z -100 do -87. Te 13% jest martwe.Regulator do odbiornika (którym jest satelita SPM9745), jest podłączony poprzez Microbeast Ultra (jest ustawiony w trybie Governor OFF). Całość zabudowana w modelu T-rex 450L, w którym okucia łopat są delikatne i taki start powoduje natychmiastową utratę liniowości łopat i duże wibracje modelu (strach nim wystartować...).
Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...
Posty: 1500
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 110 razy
Podziękowano: 76 razy

Postautor: msheli » 24 kwie 2023, o 07:26

Niepoprawnie ustawiony zakres gazu, zrób kalibracje :)
XLPower 550 / Goosky S2

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 837
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 24 kwie 2023, o 08:38

Z prostszych rozwiązań; poszukaj do 450 starego regla Aligna, to będziesz miał prawdziwy soft-start za nie dużą kaskę.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 16036
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1701 razy
Podziękowano: 1008 razy

Postautor: aikus » 24 kwie 2023, o 11:26

Zgadza się, potwierdzam.
Spośród tanich, powszechnych regli, stary Align od 450, 10 lat temu pod względem softstartu wyprzedził epokę.... jeszcze nie wiadomo o ile, bo późniejsze YGE, oraz w miarę współczesne HobbyWingi nadal nie dorastają mu do pięt.
Miał inne wady, ale softstart miał mistrzowski!!
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 kwie 2023, o 17:26

Przecież RCE BL45X to jest właśnie stary ESC Aligna do 450tki :dk:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 16036
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1701 razy
Podziękowano: 1008 razy

Postautor: aikus » 24 kwie 2023, o 19:27

A no to jak tak to softstart... moze trzeba WŁĄCZYĆ...?
Bo governor w tym reglu to była porażka jak we wszystkich reglach z tej epoki.
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 24 kwie 2023, o 19:51

Włączony.W aplikacji StudioX jest specjalny przycisk do włączania softstart przy governor off. Jutro zobaczę , jak działa z zasilaniem z pakietu pełnym napięciem, bo na razie testowałem z zasilacza 15V DC. Ale to w zasadzie nie powinno mieć wpływu... Zobaczymy. W każdym razie kombinował będę do skutku. Chcę zobaczyć najwyżej 10 RPM wirnika na wejściu. Dzięki za sugestie.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 kwie 2023, o 21:44

Tu od strony 34 masz instrukcję do tego ESC: http://ms.align.com.tw/mpeg/manuals/hel ... 45E10X.pdf

Ściągnij, skitraj gdzieś na dysku bo nie wiadomo jak długo będzie wisieć na tym ich ślamazarnym serwerze.
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 25 kwie 2023, o 09:31

Udało się wreszcie ! Co prawda startuje gdy drążek jest już w pozycji -75 (nie mam pojęcia czemu tak późno...), ale za to rozpędza się powolutku. I o to chodziło!
Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc!
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 16036
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1701 razy
Podziękowano: 1008 razy

Postautor: aikus » 30 kwie 2023, o 19:57

A kąty jak masz tam ustawione...? 75% to faktycznie chyba troche pozno na oderwanie sie od ziemii...
... ale wlasciwie to nie wiem, musialbym sprawdzic jak to jest u mnie... moze byc tak, ze w najnizszym idlu mam podobnie...
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 1 maja 2023, o 07:39

Wygląda to tak, jakby był aktywny throttle cut ,a nie jest. Zupełnie jak dla silnika spalinowego... Jadąc od min. po osiągnięciu położenia drążka "-75" rozlega się krótki sygnał w nadajniku i wtedy regulator się aktywuje i silnik zaczyna rozruch.I odwrotnie- jeżeli jedzie się drążkiem z góry w stronę min.,to po przekroczeniu tego położenia (już przy -77) silnik się wyłącza . Natomiast na serwo monitorze ruch kursora throttle w tej strefie - 100 do -75 jest płynny tak jak kursora pitch (gdzie serwa tarczy poruszają się
od razu od -100).
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 16036
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1701 razy
Podziękowano: 1008 razy

Postautor: aikus » 1 maja 2023, o 19:00

CZekaj czekaj czekaj.... kompletnie się nie zrozumieliśmy... ja Cie nie zrozumiałem (teraz chyba rozumiem)...

1. Ty go ustawiasz w Normalu?? Bo dopiero po ostatnim poście złapałem, że chyba tak.
2. Throttle Cut - nie wiem za bardzo o czym mówisz, ale w jedynej spalinie jaką latałem throttle cut było realizowane przy pomocy trymera przy drążku gazu. Trymerem regulowało się jałowe obroty silnika, a trymer na sam dół - to był cut.
Z tego co wiem, był to dość typowy sposób obsługi spalin w helikopterach (moja ówczesna apka Graupnera robiła to z defaulta).
ALe nie ma sensu za bardzo mieszać tutaj spaliny, bo to nie spalina tylko elektryk - pewne analogie są, ale więcej jest różnic.
3. jaką masz apkę? Serwo monitor, to RACZEJ zawsze jest monitor kanałów na wyjściu.... ale HGW co sobie producent wymyślił. Jeśli możesz, użyj "sprzętowego monitora kanałów" - podłącz serwo do kanału gazu w odbiorniku i zobacz jak się zachowuje. To piknięcie przy -75% mnie zastanawia.
4. Jakie poustawiałeś krzywe skoku i gazu?

Mój poprzedni post - niestety nie mogę go już skasować ani edytować a powinienem, bo kompletnie nie zrozumiałem co miałeś na myśli.

Jednakowoż: jeśli tak jak jest teraz Ci pasuje, to może nie ma co drążyć... Jak chcesz.
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 1 maja 2023, o 19:30

Apka to Spektrum NX6. Serwa do odbiornika bezpośrednio nie podłączę, bo odbiornik to satelita SPM9745 i sygnały z niego do serw idą przez Microbeast Ultra. Ale nie drążę tego tematu więcej, bo w zasadzie nie przeszkadza mi rozruch silnika w tym punkcie (kąty natarcia łopat i tak są jeszcze ujemne). na ty zamykamy temat. Wielkie dzięki za wszelkie sugestie !
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 maja 2023, o 21:21

Czytałeś insteukcję? W jakim trybie masz ustawiony ten regulator?
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 2 maja 2023, o 00:16

Śmigłowiec 1.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 maja 2023, o 15:01

Dla większości ESC to normalne że w trybach śmigłowcowych nie startują od 0, tylko od tych 30-40%.

Jeśli masz tryb governora to nie powinieneś latać na krzywych tylko ustawić "płaskie krzywe" na stałym poziomie. Rozkręcaniem wirnika zajmie się ESC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 16036
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1701 razy
Podziękowano: 1008 razy

Postautor: aikus » 2 maja 2023, o 23:53

Panie Maciek.... Pytasz, czy Krzycho czytał instrukcję, a Ty nie czytałeś.
Śmigłowiec 1 (czyli jak mniemam Helicopter 1) to tryb BEZ GOVERNORA, tylko softstart.
Krzycho_2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 13-03-2022
Podziękował: 11 razy

Postautor: Krzycho_2 » 3 maja 2023, o 04:36

Tak jest, Governor w regulatorze jest wyłączony. Wyłączony jest także tryb wewnętrznego Governora w Microbeast.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 maja 2023, o 10:45

dlatego napisałem

mwx pisze:Jeśli masz tryb governora...

Wróć do „Elektronika pokładowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość