Jaki silnik do Protosa

Jak nie podepniesz to nie zaiskrzy.
andrzej
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: andrzej » 7 maja 2010, o 17:58

Witam
proszę mi powiedzieć czy silnik do protosa MSH 26-10 to dobry wybór pytam dlatego iz chce uzyc tej mechaniki do makiety
właśnie z tym silnikiem? i jeszcze jedno pytanie co to jest timming gdyz podczas programowania cos takiego sie ukazuje jak na razie na zadnym naszym forum nikt blizej tego nie opisuje i jaki to ma wpływ na silnik
Pozdrawiam
Andrzej :)
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Luke Skywalker » 7 maja 2010, o 20:14

Cześć!
Postaram się odpowiedzieć na drugie pytanie: timing to taki "kąt wyprzedzenia zapłonu".. ;) Ten parametr określa sposób (prędkość) w który regulator przełącza fazy napięcia doprowadzanego do trzech biegunów silnika. Timing można ustawić w sposób taki, żeby silnik bardzo gwałtownie i bez zwłoki reagował na dodanie gazu bądź "miękko". Słabe (tanie) regulatory mają czasami kłopot z timingiem szczególnie przy niskich prędkościach obrotowych silnika, w efekcie czego następuje "szarpanie" i silnik nie może wejść na obroty (zła częstotliwość przełączania faz).

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem. Co do wyboru silnika, pewnie ktoś za moment Ci pomoże.
Ja wiem, że sprawdzonymi konstrukcjami są Scorpiony, wymagają jedynie smarowania łożysk.

Pozdrowienia

Łukasz
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
andrzej

Postautor: andrzej » 7 maja 2010, o 20:30

dziękuje za odp jezeli chodzi o timing
Pozdrawiam
Andrzej
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 7 maja 2010, o 20:35

Warto też zastanowić się nad silnikami hyperiona. To praktycznie to samo co skorpiony tylko z dobrymi łożyskami.
Hyperion zaleca ten silnik:
http://www.hyperion-eu.com/products/pro ... S3026-0880
Bartek, Olsztyn.
andrzej

Postautor: andrzej » 7 maja 2010, o 22:31

dzięki za odp pomyślę nad tym silnikiem
Pozdrawiam
Andrzej

Wróć do „Silniki elektryczne i akcesoria”