LiPo - wszystko o...

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 paź 2014, o 19:42

Akurat strat jest co nie miara a linie wysokiego napięcia nie mają nic wspólnego z naszym hobby bo przewody są bardzo krótkie.

Silniki są nawijane wieloma żyłąmi, w przypadku silników do 450 żaden problem aby dać więcej zwojów cieńszym drutem (mniej żył) i uzyskać silnik na 12s co już jest bez sensu.

Po prostu w każdej klasie są przedziały napięciowe i pójście w zbyt niskie lub wysokie napięcie spowoduje ograniczenie dostępności pakietów, zwiększenie masy regulatora i inne niekorzyści.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2014, o 19:48 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 paź 2014, o 19:47

Widać, że Ramotny trochę z obiegu wypadł :lol:
Z małymi reglami na 6S nie ma problemu. Chociażby YEP 40A
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 19:53

PiotrS pisze:Widać, że Ramotny trochę z obiegu wypadł :lol:
owszem niestety. W tym sezonie w ogóle nie latałem heli a w zeszłym może 2 razy... :(.
Takie parszywe jest czasami życie... :wall:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 paź 2014, o 19:57

No, ale widzę, że zakupy już poczyniłeś, znaczy się, będziemy Cię teraz częściej widzieli.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 1 paź 2014, o 19:59

A czemu tak? Znudziło Ci się?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 20:03

Kenobi36 pisze:A czemu tak? Znudziło Ci się?

co prawda nie na temat ale krótko odpowiem: splot prywatnych i służbowych obowiązków w połączeniu z - przyznaję - lekkim przesytem modelami (wszelkiej maści) i skutek gotowy. Na szczęście modelo-depresja zaczyna ustępować choć akurat w kiepskim okresie. Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać zimę na planowaną od z górą dwóch lat makietę...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 paź 2014, o 18:37

Są specjalne rozwiązania do tłumienia tej iskry. Ja bym za to dobrze przemyślał stosowanie XT-60 zamiast goldów.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 paź 2014, o 18:41

dajesz rezystor około 10 Ohm
1. podłączasz przez rezystor,
2. podłączasz główne złącze na przykład xt 60
3. rozłączasz obwód z rezystorem

i jesteś happy :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 paź 2014, o 18:43

Rysiek, potwierdzę co napisali koledzy. Jedynie dodam że to co miałeś na myśli ma sens, gdy czujesz że pakiet zaczął słabnąć. Tzn. rozładować do 3V/celę i naładować ponownie. Takie dwa-trzy cykle potrafią "obudzić" starszy pakiet do życia. Chodzi o pełną reakcję chemiczną. Tylko uprzedzam, że wiele ładowarek rozładowuje do ogólnego napięcia bez kontroli pojedynczych cel.
Czyli jedna cela może mieć 3,2V, druga 3,1V a trzecia - ta najsłabsza - 2,7V. A to już będzie pozamiatane. Lepiej dla pewności wpiąć w złącze balancera jakiegoś bibczyka alarmu na rozładowanie, żebyś nie przegapił.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 4 paź 2014, o 18:56

Gmeracz pisze:Są specjalne rozwiązania do tłumienia tej iskry. Ja bym za to dobrze przemyślał stosowanie XT-60 zamiast goldów.

No ja dziś sobie parę XT60 spaliłem przy podłączeniu do ładowarki przez płytkę ładowania równoległego. Pakiety naładowane do rozładowania. Przy 3 wtyczce jak strzeliła iskra :wow2: ....wypaliło XT60 od pakietu, a na płytce też nie wygląda za dobrze. A niby się nie da odwrotnie włożyć, z resztą raczej staram się wkładać dobrze :banana: Teraz żeby rozładować ten pakiet muszę mu wtyczkę wymienić :mad2:
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 paź 2014, o 19:00

Shacker - a ja widzę winę w tej płytce. Ścieżki nie wytrzymują z czasem i się jedna z nich upala. Też to przerobiłem :(
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 4 paź 2014, o 19:04

Gmeracz pisze:Shacker - a ja widzę winę w tej płytce. Ścieżki nie wytrzymują z czasem i się jedna z nich upala. Też to przerobiłem :(

Możliwe, ta płytka w ogóle jakaś trefna była, bo balansowanie na niej nie szło prawidłowo. Ale do rozładowania by się nadała. Ale jak widać trzeba coś lepszego zanabyć. Płytka HK-owska działa bez zarzutu, a ta od ALZRC wygląda lepiej, ale działa niezbyt.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 4 paź 2014, o 21:34

Rozbierz i zobacz czy nie masz popalonych ścieżek balancera, może upaliłeś i dlatego nie balansuje prawidłowo. A jak ci się udało podłączyć XT60 na odwrót to ze złączem od balasowania jest jeszcze łatwiej :-)
W tych płytkach nie ma nic magicznego, nie wiem jakby taka HK miała lepiej działać niż ALZRC. Tam jest kilka ścieżek i nic więcej. Podłączam nawet trzy takie jedna za drugą i nie mam problemów z balansowaniem :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 5 paź 2014, o 08:26

Kenobi36 pisze:Rozbierz i zobacz czy nie masz popalonych ścieżek balancera, może upaliłeś i dlatego nie balansuje prawidłowo. A jak ci się udało podłączyć XT60 na odwrót to ze złączem od balasowania jest jeszcze łatwiej :-)
W tych płytkach nie ma nic magicznego, nie wiem jakby taka HK miała lepiej działać niż ALZRC. Tam jest kilka ścieżek i nic więcej. Podłączam nawet trzy takie jedna za drugą i nie mam problemów z balansowaniem :-)

No właśnie nie wiem o co chodzi. Kiedyś działała dobrze jak jej do 3S używałem. Jak się pojawił problem z balansowaniem - pierwsze ładowanie Gensów 1200 6S, to sprawdzałem różne kombinacje kanałów ładowarki i płytek i bez płytek i wyszło na to, że ta płytka powodowała odjazd napięcia 4 celi. Co ciekawe ładowarka podawała napięcie celi, więc coś na kabelkach było (choć akurat Raytronic różne dziwne rzeczy potrafi podawać, np. napięcie pakietu po jego odłączeniu na wyświetlaczu skacze do ponad 30 V :D ). Anyway przedzwoniłem wtedy całą płytkę miernikiem i połączenia balansera były sprawne - przerw nie było. Także z racji tego, że nie mogłem dojść gdzie jest problem, płytkę schowałem do szafy i rozglądałem się za drugą, raczej modelem HK-owskim - inny rozstaw złączek. Tylko że nigdzie jej nie ma na stanie, a z HK zamówień nie robiłem.

Teraz i tak płytka jest upalona, więc już nic z niej nie będzie.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2014, o 08:50

Ja też miałem taka magiczną sytuację- zrobiłem kabel do ładowania przez złącze balansera i ładowarka pokazywała różnice, 02,04 na celach. A przez płytkę było ok.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś słabe kontakty na tych wtyczkach.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 5 paź 2014, o 09:17

Płytkę można łatwo sprawdzić, wtykając pakiet po kolei we wszystkie gniazdka.

Bo jak się wetknie 6 pakietów a np 4 ostatnie są upalone to ładowarka będzie pokakazywać dobrze a ostatnie 4 pakiet nie będą balansowane.

Zwarcia można dokonać na kilka sposobów,
wtykając wtyczkę balancera na odwrót,
wtykając np wtyczkę 3s w gniazdko 4s z przesunięciem, czyli pin 1234 w piny 2345
jeśli podłączany pierw wtyczkę prądową to potem wkladając np wtyczkę 6s można ją wetknąć lekko pod skosem z przesunięciem, sytuacja jw.
Podłączjąc do balancera pakiet naładowany gdy reszta jest rozładowana, złącze balancera nie wytrzyma prądu przepływu.

Dlatego ja zawsze przelatuję wszystkie pakiet lipomiernikiem przed podłącznianiem a jak podłączam to zawsze pierw wtyczkę balancera, jak odsunę dłoń to wtedy widzę że np źle wetknąłem a przesunięcie w pinach nie zagraża póki złącze prądowe jest odpięte.
Oczywiście zwracam uwagę gdzie jest minus na wtyczce balancera i wtykam aby wtyczka była od zewnętrznej krawędzi, wtedy nawet do jednej płytki podłączam 8 pakietów 4s wykorzystując złącza 5s i 6s.

Zachowując ostrożność od dwóch lat nie zdarzyło mi się upalić płytki.

A tu ekstremalne połączenie 3 płytek, 15 pakietów 6s5000 (prąd ciągną tylko z pierwszych dwóch, trzecia aby mówc upchać wszystkie wtyczki balancerów)
Obrazek

Ładowarka 200W, 4 godziny 44 minuty, weszło 39,386Ah :-)
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 5 paź 2014, o 09:42

Kenobi36 pisze:Bo jak się wetknie 6 pakietów a np 4 ostatnie są upalone to ładowarka będzie pokakazywać dobrze a ostatnie 4 pakiet nie będą balansowane.

No właśnie to by było za proste. Ładowarka wiedziała że coś jest nie tak, pokazywała niedoładowanie 4 celi (kilkaset mV i rosło w czasie). Miernik LiPo też pokazywał niedoładowanie. Ten sam zestaw pakietów na innej płytce ładowarka była w stanie nadrobić, tzn. niezbalansowanie malało. Efekt występował na obu kanałach co wyklucza awarię ładowarki. Jedynym wspólnym mianownikiem była ta płytka. Wiem że bez sensu, ale coż - archiwum X.

Dlatego ja zawsze przelatuję wszystkie pakiet lipomiernikiem przed podłącznianiem a jak podłączam to zawsze pierw wtyczkę balancera, jak odsunę dłoń to wtedy widzę że np źle wetknąłem a przesunięcie w pinach nie zagraża póki złącze prądowe jest odpięte.
Oczywiście zwracam uwagę gdzie jest minus na wtyczce balancera i wtykam aby wtyczka była od zewnętrznej krawędzi, wtedy nawet do jednej płytki podłączam 8 pakietów 4s wykorzystując złącza 5s i 6s.

Robię dokładnie tak samo.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 7 paź 2014, o 16:36

Kurde wyprostujcie mnie, jeżeli się mylę (co jest bardzo prawdopodobne), ale czy podpinanie wtyczek balansera w pierwszej kolejności jest OK? Krzysztof Tobie można chyba ufać w ciemno, ale przygotowując np 6 pakietów rozładowanych w różnym stopniu (zachowując oczywiście zdrowy rozsądek) do ładowania równoległego, nie lepiej podpiąć najpierw złącze prądowe, aby ewentualny prąd wyrównujący poszedł po grubych kablach? hmm Nie mierzyłem jak to u mnie wygląda, ale WattMeter już w drodze i z ciekawości posprawdzam jak się sprawy mają...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 7 paź 2014, o 16:41

SeKLeS pisze:przygotowując np 6 pakietów rozładowanych w różnym stopniu (zachowując oczywiście zdrowy rozsądek) do ładowania równoległego, nie lepiej podpiąć najpierw złącze prądowe
nie wiem co powie Ben ale moim zdaniem oczywiście wpierw złącza prądowe potem balanski
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 7 paź 2014, o 16:59

Dokładnie dobrze mówisz Ramotny. Ja jako "świeżak" podłączałem pakiet 6s do IMAX b6 i najpierw balancer a potem glowny i podczas podłączania cos zrobiło "pyk" i lekko zasmierdziało z ładowarki. Myślałem, że to był jakiś rezystor.. Po poszukiwaniach miernikiem okazało się, że spaliło ścieżkę pod złączem gniazd balancera. Zrobiłem obejście i od tego momentu pamiętam: najpierw główne zasilanie a potem balancer. Podobnie przy rozłączaniu: najpierw balancer potem główne przewody.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX

Wróć do „Pakiety”