LiPo - wszystko o...

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 8 paź 2014, o 22:05

powiem tak... przy 60 zeta oszczędność 10% jest mało atrakcyjna. co innego gdybyś kupował za 600 albo 6000 zeta...

@PiotrS - moje WSZYSTKIE przesyłi z USA zostały "trafione" niezależnie od zadeklarowanej wartości. Ale może cos się zmieniło....
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 8 paź 2014, o 22:05

Ja zawsze robie "com". Skoro wybieram free shipping to nie ma dla mnie znaczenia skąd idzie, tym bardziej, że zawsze mi idzie z tego samego miejsca... Z Chin.
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 8 paź 2014, o 22:08

chciałbym kupić kilka pakietów , ale widać w polszcze będzie taniej jak się potarguję
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 8 paź 2014, o 22:11

miruuu pisze:Ja zawsze robie "com". Skoro wybieram free shipping to nie ma dla mnie znaczenia skąd idzie, tym bardziej, że zawsze mi idzie z tego samego miejsca... Z Chin.

Dochodzi jeszcze kwestia czasu. W Polszcze będzie miał może i nazajutrz a z CN to i 3 tygodnie może iść....
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 8 paź 2014, o 22:12

Ramotny pisze:
@PiotrS - moje WSZYSTKIE przesyłi z USA zostały "trafione" niezależnie od zadeklarowanej wartości. Ale może cos się zmieniło....

Sporo części do Blade 130X sprowadzałem z USA i małe paczki przechodziły bez problemu.
Zatrzymali 2 razy - aparaturę i combo silnik z regulatorem do 500.
XLPower i Protos rc-heli.pl
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: fajnymarian » 9 paź 2014, o 09:32

A bawicie się w jakieś spółdzielnie zakupowe na okoliczność podłączenia się do zamówienia?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 9 paź 2014, o 09:34

fajnymarian pisze:A bawicie się w jakieś spółdzielnie zakupowe na okoliczność podłączenia się do zamówienia?

Zdarza się. Do tego służy wątek "Zakupy nie tylko za waluty" Aktualnie Kenobi organizuje zakupy w LYNX. Może i tam mają taki pakiet (jego poście jest link do strony Lynxa).
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 9 paź 2014, o 16:53

Gdzieś są zrobione patenty z równoległym rezystorem, który tłumi "szczelanie".
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Danielus
Stały bywalec...
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Danielus » 9 paź 2014, o 17:19

Ja ładuję pakiety równolegle już też przynajmniej dwa sezony. W szczycie ładowałem Raytronic-em po 19 pakietów jednocześnie. Jeżeli używam balansera przy ładowaniu kilku pakietów jednocześnie pierw podpinam kable prądowe. Staram się, żeby pakiety nie miały większych różnic w napięciu na cele niż 0,05V, ale latanie z timerem powoduję że przeważnie jest dużo mniejsza różnica.
Jakoś do tej pory nie zaobserwowałem strzelania pakietów podczas podłączania ich do ładowarki. Co innego jak załączam zasilanie w modelu.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 paź 2014, o 17:41

Ja oferowałem wspólne zakupy HK ale mieliście mnie w d... :D
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 9 paź 2014, o 18:38

Mi lekko strzela 6s podczas podłączania do imax b6

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 paź 2014, o 07:11

MacGyverek, nie wiem jak upaliłeś port balancera ale na pewno winą nie była kolejność podłączania.

Co do iskrzenia. Balancer i połączenie prądowe są niezależne. Na prądowym w ładowarce jest kondensator więc dlatego strzela. Jak podepniemy pierw balancer a potem prądowe to też strzeli bo podłączenie do balancera nie wyrównuje potencjałów między pakietem a kondensatorem na wyjściu prądowym. NA porcie balancera nie ma kondensatorów o znaczącej pojemności więc tam nic nie strzela niezależnie czy się podłączy tam pierw czy po prądowym.

Prądy przepływu nie są takie duże jak różnice nie przekraczają 0,1V na pakietach. Ale ważne jest aby sprawdzać pakiety przed podłączeniem, (zawsze przelatuję wszystkie pakiety lipomonitorem przed podłączeniem - rzecz obowiązkowa). Ostatnio nawet dopuszczam 0,2V. Dwa lata ładowania równoległego nie jakichś małych pakietów tylko 5000mAh i ani jeden port w moich płytkach nie został upalony gdy pakiet był podłączany pierw przez balancer. Więc nie ma co się rozpisywać, jest to wystarczający dowód że niczym to nie grozi.

Natomiast problemem jest człowiek i jego błędy. Dlatego mam jedno gniazdko przypalone jak podłączyłem pakiet pierw złączem prądowym a potem wtyczkę balancera przyłożyłem z przesunięciem.
Mam też popalony balancer w A6 50W od błędnego podłączania przy ładowaniu szeregowym. Znam też co najmniej 3 osoby które uszkodziły balancer w Raytroniku w ten sam sposób.
Dlatego dla mnie szeregowe jest be, a podłączanie złącz balancera jako drugie przy ładowaniu równoległym jest fe.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Danielus
Stały bywalec...
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Danielus » 10 paź 2014, o 09:32

Jedyna jak do tej pory znana mi metoda uszkodzenia balansera w ładowarce podczas podłączania ma miejsce przy łączeniu szeregowym. Jeżeli ktoś ładuje np dwa pakiety 3s jako jeden 6s i pakiet nr1 podłączy złączem prądowym do minusa, a pakiet nr2 złączem prądowym do plusa ładowarki, a przy złączkach balansera zrobi odwrotnie to kończy się to niestety uszkodzeniem wtyczki pakietu, gniazda w płytce balansera, oraz niestety dość często samego balansera.

Dokładnie rozjazd pakietów łączonych nie jest tak istotny ponieważ trzeba pamiętać, że łącząc pakiety o różnych napięciach przepływ prądu wyrównującego powoduje spadek napięcia na pakiecie o wyższym napięciu, a na pakiecie ładowanym skok napięcia do góry, więc różnica potencjałów jest dużo mniejsza niż gdy prąd nie płynie.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 10 paź 2014, o 09:49

Danielus pisze:Dokładnie rozjazd pakietów łączonych nie jest tak istotny ponieważ trzeba pamiętać, że łącząc pakiety o różnych napięciach przepływ prądu wyrównującego powoduje spadek napięcia na pakiecie o wyższym napięciu, a na pakiecie ładowanym skok napięcia do góry, więc różnica potencjałów jest dużo mniejsza niż gdy prąd nie płynie.
Różnica potencjałów zmniejsza się gdy prąd płynie. I właśnie o ten przepływ chodzi - im większa różnica potencjałów tym większa różnica zgromadzonej energii. Przy braku rezystancji w obwodzie następuje krótkotrwały ale wysoki skok prądu właśnie do czasu wyrównania potencjałów. Potem jest zerowa. Przy czym mówimy tu o czasie rzędu ułamków sekundy...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 10 paź 2014, o 15:47

Akurat rezystancja w obwodzie jest a nawet dwie :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 10 paź 2014, o 16:49

Kenobi36 pisze:Akurat rezystancja w obwodzie jest a nawet dwie :-)
ale bardzo małe...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 10 paź 2014, o 17:56

Baterie nie mają tak że po podłączeniu da nagle wielki prąd a potem się ustabilizuje. Jeśli podłaczysz do rezystancji to dadzą stały prąd a potem powoli będzie napięcie opadać i prąd maleć więc tu nie ma ekstremalnych prądów trwających ułamki sekund. Albo prądy są albo nie ma.

To o czym piszesz, o chwilowym dużym prądzie dotyczy kondensatorów podczas podpięcia do pakietu, kondensator ma prawie zerową rezystancję wewnętrzną i pakiet podłączamy do potencjału 0V czyli tutaj mamy ekstremalne prądy trwajace ułamki sekundy (w pierwszej chwili dochodzi do zwarcia potem kondensator się ładuje). Ale nie w pakietach w których różnica potencjału wynosi 0,6V na pakiet.

Aczkolwiek, napiszę jeszcze raz, olać dywagacje, dla mnie najważniejsze jest to że stosuję ładowanie równoległe od dwóch lat ( a może dłużej ) i nie zdarzyło mi się spalić złącz balancera, nawet nie ma śladów przypaleń pinów na płytkach mimo podłączania równolegle po 8 pakietów 6s5000 , więc jak dla mnie metoda jest ok :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 10 paź 2014, o 20:04

Fakt. Masz rację. :thumb:
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
tom4cad
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 10 razy
Kontaktowanie:

Postautor: tom4cad » 13 paź 2014, o 22:35

Z uwagi na notoryczny problem z nabyciem pakietów w 6S ok 4Ah Padło na ogólnie nielubiane turnigi, ale tym razem w najnowszej odsłonie czyli A-Spec G2.
Paczka idzie a Holandii pięć dni roboczych. Dostajemy dobrze zapakowane pakiety (kartonik, gąbka, naklejka)
Na każdej celi równo po 3,84V

Obrazek

Sam pakiet - bez uwag, przyzwoicie wykonany

Obrazek

Waga pakietów to 659 do 668g

Obrazek

Porównanie z Gens Ace 4Ah - Gensy ciut większe i cięższe

Obrazek

Obrazek

Po 50-ciu lotach na każdym pakiecie jest dobrze. Nie ma objawów zużycia. Loty po 4,5 minuty na średnich obrotach 2400 (Gałka X5, łopaty 500mm)
GauiX5 V-Bar Full,Align700DFC HV V-Bar Silverine / JR11X
Filament do drukarek 3d, sklep: TDI-CAD Wrocław
nieznany_miroslaw

Postautor: nieznany_miroslaw » 13 paź 2014, o 22:41

4,5 min - nice. Na na Gens Ace 3700 60C z XNova 4020 robię 2,5min. Ale w końcu X5 zaczęło latać. Pożyczysz jeden pakiet na 3min?

Wróć do „Pakiety”