Poznań - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 3 sie 2015, o 14:08

benji pisze:
MASA pisze:
marek_c4 pisze:Ale się wątek >Poznań - spotkania< rozruszał - szkoda tylko że zupełnie nie na temat (ale tak to bywa z żywiołami ;))
A ja, nie bacząc na Volty i Ampery byłem dzisiaj skoro świt na lotnisku.
No i powiem że wylatałem w tej niewiedzy napięciowo / prądowej całe 8 pakietów, i dobrze się przy tym bawiłem :banana: (bo chyba o to w tym wszystkim najbardziej chodzi - prawda :?: )

Tak właśnie tak, pochwalę się że tez latałem i dlatego w odpowiedzi załączam zdjęcia z mojego bardzo udanego weekendu
Obrazek
daj znać następnym razem o której będziesz

:kopara:
Tak jak rozmawialiśmy ... łączę się z tobą w bólu ... wiem co czujesz :(
Najlepiej jak sam napiszesz o przyczynach.

Na pocieszenie powiem Ci, że prawdziwy Samuraj rozwala pierwszego Goblina :grin2:

Zrozumiałem :approve: i do tego powiem, że idealnie sie zgadza zamiast miecza był słupek i gdyby nie silnik to by skończył mu w bebechach a do tego cios był ostateczny i precyzyjny, a model jest w białych szatach jak przystało na samuraja...

Pisac nic nie będę bo się skończy jak ostatnio... jescze się dowiem że nie widziałem co się stało tylko mi sie wydaje
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
benji
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: benji » 3 sie 2015, o 14:45

Wiem, że to trochę "jaja z pogrzebu" ... ale jeśli do ulotnienia po krecie brakuje Ci tylko łopat ... to służę i chętnie pożyczę 8-)

Właśnie dziś do mnie dotarła paczuszka na takie okoliczności ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 3 sie 2015, o 14:53

kurcze fajne łopaty - chyba maja zagietą krawędź na końcówkach będzie inny dźwięk - to przy tych lejkach nisko nad ziemią widownia będzie sikać
oczywiście wziął bym na pożyczke, ale
własnie potwierdzili mi nowy kit - za 10-15dni bedzie, więc będą stockowe SABa a muszę jescze silnik nowy skobinować, nowe serwa i parę upgradów :oops: :oops: :oops:
oczywiście będzie biały :rotfl:
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
benji
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: benji » 3 sie 2015, o 15:34

MASA pisze:kurcze fajne łopaty - chyba maja zagietą krawędź na końcówkach będzie inny dźwięk - to przy tych lejkach nisko nad ziemią widownia będzie sikać
[...]

Jak nie potrafię tak latać jak Master Paweł ... to chociaż łopaty mam takie jak On ... może to jest Jego sekret :?: 8-)

MASA pisze:[...]
oczywiście wziął bym na pożyczke, ale
własnie potwierdzili mi nowy kit - za 10-15dni bedzie,
[...]

Wzorowo ... tak jak nakazuje Bushidō. :)
:thumb:

MASA pisze:[...]więc będą stockowe SABa[...]

Jak nie masz schizy na punkcie wyważenia ... to SAB-owe latają OK. Choć zawsze mam ambiwalentne odczucia jak RotorStar-y z HK (niestety 570 jeszcze nie ma)za sporo mniejszą cenę nie trzeba wyważać i latają poprawnie ... a tu "3D ... SE ... LE ... HIPER ... SUPER" SAB-y (firma która ma długie doświadczenie w produkcji łopat) z kit-a ... trzeba oklejać :(

a muszę jescze silnik nowy skobinować, nowe serwa i parę upgradów :oops: :oops: :oops:
[...]

Będzie mały wir na koncie :grin2:

oczywiście będzie biały :rotfl:
[...]

No tak ... "Mocium Panie, Wprzódy słońce w miejscu stanie! Prędzej w morzu wyschnie woda, Nim ... " u Marcina będzie "normalny" kolor Goblina :vhappy:
Szanuję i podziwiam konsekwencję ... zresztą o gustach się nie dyskutuje :thumb:
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 sie 2015, o 16:01

MASA pisze:
marek_c4 pisze:Ale się wątek >Poznań - spotkania< rozruszał - szkoda tylko że zupełnie nie na temat (ale tak to bywa z żywiołami ;))
A ja, nie bacząc na Volty i Ampery byłem dzisiaj skoro świt na lotnisku.
No i powiem że wylatałem w tej niewiedzy napięciowo / prądowej całe 8 pakietów, i dobrze się przy tym bawiłem :banana: (bo chyba o to w tym wszystkim najbardziej chodzi - prawda :?: )

Tak właśnie tak, pochwalę się że tez latałem i dlatego w odpowiedzi załączam zdjęcia z mojego bardzo udanego weekendu
Obrazek
daj znać następnym razem o której będziesz

Wiesz - ze mną to nigdy tak do końca nie wiadomo.
Pojawi chwila wolnego to jest szansa że się zjawię, ale czasem wystarczy telefon od klienta i temat latania ulega przedawnieniu (nawet w drodze na lotnisko).

Szczerze współczuję rozbicia modelu, ale jak zauważyłem nowy kit już w drodze :thumb:

A może po prostu - białe nie lata :?: hmm ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 sie 2015, o 17:04

O rany, współczuję :-(
Błąd pilota czy jakaś awaria?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 3 sie 2015, o 22:24

chciałbym powiedziec że błąd pilota ale stalo się przy jednej z niewielu figur którem ma obcykane i przynajmniej bym wiedział co się stało
(benji) mówi że może serwo na elewatorze , ja ze fbl - niestety nawet przy moim skromny doświadczeniu IKON to ostatni podejrzany...
więc jestem w kropce, bo ten modele wydawał mi się bezbłędny i bez awaryjny (wszystko na nowych i porzadnych komponentach) - tylko ikon zrobił kilka lotów w spalinie - więc sytuacja pokazała mi że to tylko maszyna
szkoda bo w sobotę rano udało się ustawić wszystko na żyletę - dziasiaj rano jak obejrzałem model to jest totalna zagłada tylko skrzynak ogonowa przeżyła nawet monoblok się rozjechał i są wałki pokoszone
szkoda bo w sumie 22 loty

https://onedrive.live.com/redir?resid=3 ... =folder%2c
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 4 sie 2015, o 14:32

Gdyby pojutrze się ktoś wybierał na Ligowiec, to otrzymałem wiadomość o takiej treści:

"W dniu 6 sierpnia 2015 r. w godz. 09:00-17:00 na lotnisku w Kobylnicy odbędzie się egzamin państwowy do świadectwa kwalifikacji operatora dronów, operatora bezzałogowego statku powietrznego (UAVO) uprawniającego do ich wykorzystywania w celach innych niż loty sportowe i rekreacyjne. Egzamin z ramienia ULC przeprowadzi p. Dawid Bielecki.
Członkowie Aeroklubu zainteresowani przystąpieniem do egzaminu, proszeni są o kontakt mailowy: marcin.stefanowski@aeromind.pl

W związku z powyższym informujemy członków sekcji modelarskiej, iż w godz. 12:00-17:00 pas modelarski będzie zajęty na potrzeby egzaminu praktycznego. Ponadto informujemy, że podczas egzaminu na pasie modelarskim mogą przebywać jedynie osoby przystępujące do egzaminu.
Przypominamy, że dostęp do stref modelarskich na terenie lotniska w Kobylnicy, także dla osób nie będących członkami Aeroklubu, reguluje Regulamin Stref Modelarskich zamieszczony na stronie internetowej."
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 4 sie 2015, o 15:18

Ciekawe co daje tak naprawdę ta licencja i czy mozna zdawać egzamin na naszych helikach ...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 4 sie 2015, o 15:21

Ale disasrer, MASA, to na pewno od samego kreta, wygląda jakby do sieczkarni wpadł. zupełnie nie rozimiem skąd takie ślady od spodu okucia czy serwa, od czego silnik jest tak zmasakrowany?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 4 sie 2015, o 15:31

Kenobi36 pisze:Ale disasrer, MASA, to na pewno od samego kreta, wygląda jakby do sieczkarni wpadł. zupełnie nie rozimiem skąd takie ślady od spodu okucia czy serwa, od czego silnik jest tak zmasakrowany?

zrobiłem 3x front flipa z nalotu na siebie ogonem (w sensie w dół z przed siebie ogonem do tyłu) i w ostatnim flipie helik rozciągnął pętle, (myślałem że przestrzeliłem elewatorem i dlatego rozciągnął pętlę) ale od połowy obrotu pociągnął jescze szybciej i jak zatrzymałem przewrót w pozycji na plecach nie zareagował na odbicie minusami a pętla się tak rozciągneła że metr niżej przywalił centralnie w słupek ogrodzenia na pełnym bucie (latałem na działce która ma ekspozycję na dolinę rzeki - miałem przed sobą skaropę i płot ze słupkami jakies 5 m niżej)
słupek trafił idealnie w silnik i w głowicę, scena wyglądała kosmicznie bo przywalił na pełnym bucie przy dodatnich kątach i wszystko co wystawało poprostu odpadło....
:wall:
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 4 sie 2015, o 17:11

Zajebysty pech. Ziemia zawsze lżejsza jest.
Pamiętam jak Mario rexem 450 w drabinki wpadł - model rozbryzł się po całej hali.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 6 sie 2015, o 09:42

Dzisiaj z rańca byłem polatać - zdążyłem jeszcze przed tymi egzaminami.
Wylatałem bez strat 5 pakietów i zadowolony wróciłem do domu na poranną kawę.
Jako że dzisiaj wiatr był nie za duży popróbowałem nieco poobracać helikiem (inaczej niż tylko ogonem do siebie) :banana:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 6 sie 2015, o 14:07

marek_c4 pisze:Dzisiaj z rańca byłem polatać - zdążyłem jeszcze przed tymi egzaminami.
Jako że dzisiaj wiatr był nie za duży popróbowałem nieco poobracać helikiem (inaczej niż tylko ogonem do siebie) :banana:

No to git ... czyli juz nie długo do 8-ki
Ja za to wczoraj znalazłem chyba potencjalnie dobre miejsce - chyba bo jakoś na razie tródno mis się oswoić z tylko odczuwalnie mniejsza przestrzenią ale zato 5min (12-15min z buta) od domu
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 6 sie 2015, o 15:30

MASA pisze:
marek_c4 pisze:Dzisiaj z rańca byłem polatać - zdążyłem jeszcze przed tymi egzaminami.

No to git ... czyli juz nie długo do 8-ki
Ja za to wczoraj znalazłem chyba potencjalnie dobre miejsce - chyba bo jakoś na razie tródno mis się oswoić z tylko odczuwalnie mniejsza przestrzenią ale zato 5min (12-15min z buta) od domu

Do ósemek jeszcze chyba droga daleka - za bardzo posr..y jestem póki co :D
---
Niby na lotnisko daleko nie mam (około 10 minut spokojnej jazdy autem), ale też rozglądam się za jakąś alternatywą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 7 sie 2015, o 08:53

Byłem dzisiaj na lotnisku zobaczyć jak się będzie latać na nowych pakietach.
Z ośmiu Rhino padły mi trzy, więc uzupełniłem je na próbę Zippy'ami
002.jpg

W moim odczuciu są OK, no ale ja nie latam 3D - ćwiczę zawisy, czasami jakiś krótki lot postępowy.

No ale żeby za różowo nie było, po czwartym pakiecie zaczął mi nagle piszczeć nadajnik.
Zdziwiłem się bo do końca czasu ustawionego na timerze jeszcze trochę było.
Co się okazało - zapomniałem że w nadajniku też jest akumulator, który jednak co jakiś czas trzeba naładować :D

Nie do końca zadowolony, wróciłem do domu - teraz ładuję pakiety i chyba pojadę jeszcze raz polatać ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 7 sie 2015, o 08:56 przez marek_c4, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 sie 2015, o 08:55

Dlatego w nadajniku mam lipola. Ładowarka leży w bagażniku. W razie potrzeby w 15 minut można nakarmić nadajnik na tyle, żeby posłużył do końca latania...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 7 sie 2015, o 09:07

marek_c4 pisze:Byłem dzisiaj na lotnisku zobaczyć jak się będzie latać na nowych pakietach.
Z ośmiu Rhino padły mi trzy, więc uzupełniłem je na próbę Zippy'ami
002.jpg

W moim odczuciu są OK, no ale ja nie latam 3D - ćwiczę zawisy, czasami jakiś krótki lot postępowy.

No ale żeby za różowo nie było, po czwartym pakiecie zaczął mi nagle piszczeć nadajnik.
Zdziwiłem się bo do końca czasu ustawionego na timerze jeszcze trochę było.
Co się okazało - zapomniałem że w nadajniku też jest akumulator, który jednak co jakiś czas trzeba naładować :D

Nie do końca zadowolony, wróciłem do domu - teraz ładuję pakiety i chyba pojadę jeszcze raz polatać ;)

tego zippa masz do 450 czy do 500?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 7 sie 2015, o 09:17

No ja też mam w nadajniku Li-Pol'a ;)
Paskud prąd trzyma pięknie - nie pamiętam kiedy go ładowałem ........... dałem ciała - niedopatrzenie :oops:

---
Pakiet oczywiście do 450-ki (3S, 35C)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 7 sie 2015, o 12:23

Ja jednak po dzisiejszym lataniu rano stwierdzam że HeliPad na ligowcu jest dużo lepszy ... wolę podjechać 15min dłużej
Nad wartą jest niby ok ale w praktyce mam taki problem z ogarnięciem przeszkód w przestrzeni że nawet po kolejnych 10 lotach nie jestem w stanie się odprężyć...

Marek, pamiętaj żeby je rozładowywać max do 3.8, bo inaczej Ci szybko padną
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770

Wróć do „Spotkania modelarzy”