Warszawa - Reguły - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 26 paź 2014, o 22:45

rawro, spokojnie podzielimy sie, starczy i dla Ciebie :lol:

mk, zobaczymy zobaczymy ;]
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: rawro » 26 paź 2014, o 22:53

A jak latało Jackowe Gemini ?
T-Rex 450 pro
T-rex 450 long 360 świecąca choinka
WL V977
Akrobaty: Redbull edge 540 mini, Multiplex Gemini :)
Combaty: Yak 3
Ciężkie: Twin Star 2
Drony : DJI SPARK ----- odlotowa zabawa
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 06:26

@Lin3e
Setup narazie daleki od jazzowego, powsadzałem co miałem pod ręką ;-) Serwa Hitec 85mg (tgy306 zamówione, są w drodze), regiel YEP 40A, silnik RAY3536 1250kv (w zapasie i do przetestowania mam jeszcze tej wielkości lecz ciut mocniejszy turnigy), żyrko EagleTree Guardian

@Rawro
Oblot bardzo udany, Gemini lata świetnie i jest doskonale widoczny. Po wstępnym oblocie odpaliłem stabilizację i wyszło że trochę przesadziłem z czułościami. Po regulacji jest prawie dobrze, ale nie chciało mi się już tracić czasu na pieszczoty, pogoda była bezwietrzna i świetnie się latało bez stabilizacji. Przetestowałem funkcję poziomowania, działa błyskawicznie i rzeczywiście poziomuje. Mam nadzieję że w razie czego zdążę cyknąć klawiszek i Gemini pożyje trochę dłużej bez klejenia :D

Chyba trochę krótko lataliście w niedzielę? Do 10 jeszcze nikogo nie było, wracając wstąpiłem ok 17' już nikogo nie było :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 07:46

Juz nie mogę się doczekać kolejnego latania i jak będą na niebie oba gemini i fun cuby :)

Teraz chyba można zacząć katować nasze combaty do combacenia bo każdy ma swój większy model.

Jacku ta stabilizacja to może być czymś zbawiennym na nasze warunki i umiejętności :) chyba mnie namówiłeś do zakupu :) ale ja to dualsky fc130 bo mnie aikus przekonał :)
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 08:12

TRZY!!! Trzy Gemini!!
To ze sie ostatnoi nie pojawiam nie znaczy ze wypisalem sie z czlonkostwa:D:D

BTW, moje Gemini caly czas biale :( (ale poza tym gotowe do lotu).
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 08:41

Do modeli 3D, gdzie sa duze powierzchnie sterowe, wolniejsze predkosci dualsky FC130 jest dobry , choc nie ma self level.
Do modeli szybszych, o mniejszych powierzchniach sterowych zdecydowanie lepszy jest Eagletree + poziomowanie.
W/g mnie eagle jest szybszy, plus ma zabezpeiczenie na wypadek flatteru przy za duzej czulosci ( jak gyro wykryje flatter to zdejmuje o polowe gain i powoli wraca do niego pozniej, co jest przydatne)
Z moich 4 gemini trzy zostały zezłomowane, a jeden po przejsciach słuzy nadal koledze :-)

Gratuluje Artja oblotu , powrzucajcie jakies zdjecia swoich maszyn bo chetnie rzuce okiem a na reguły to mam dosc daleko :-)
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 08:45

hahahaha wiedziałem ze sie odezwiesz :)

mój tez jeszcze biały bo chory jestem i weekend przeleżałem w wyrku :(
ale z nudów malowałem sobie zdjęcie i dochodzę do wniosku ze pomaluje tym co mam zamiast kupowac ciągle nowe kolory i zaśmiecać szafę raz użytym sprayem :)

jest taki:
Obrazek

a bedzie taki:
kadłub srebrny górna część skrzydeł zielona , dolna pomarańczowa i ogon pomarańczowy:)

Obrazek
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 09:03

Jazz pisze:[...]
W/g mnie eagle jest szybszy, plus ma zabezpeiczenie na wypadek flatteru przy za duzej czulosci ( jak gyro wykryje flatter to zdejmuje o polowe gain i powoli wraca do niego pozniej, co jest przydatne)
[...]

Genialne!! I jakie proste... Powinno byc stosowane wszedzie, nawet w helikach...

rawro pisze:[...]
mój tez jeszcze biały bo chory jestem i weekend przeleżałem w wyrku :(

Sie kolega grzeje i wraca do zdrowia!

rawro pisze:ale z nudów malowałem sobie zdjęcie i dochodzę do wniosku ze pomaluje tym co mam zamiast kupowac ciągle nowe kolory i zaśmiecać szafę raz użytym sprayem :)

POmalowac zdjecie - fajny patent, moze i ja bym tak zrobil...?
I w ogole moze pojde Twoim tropem jesli chodzi o malowanie moich parapetow...
Mam do pomalowania Gemini i tu chcialem, zeby bylo tak, ze Gemini jest od spodu srebrne, a cala reszta plynnie przechodzi od dzioba do ogona, od czerwonego do zoltego... ale nie wiem jak mi wyjda takie plynne przejscia przy uzyciu trzech sprajow...
DA sie to?

No a drugi model do pomalowania to Bixler i tutaj ma byc prosto: Prawe skrzydlo na zielono, lewe na czerwono, kadlub chyba zostawie bialy, od spodu jest wyklejony srebrna tasma co z ziemi wyglada jak czarne.
Moze stateczniki strzele na zolto... Jeszcze pomysle.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 09:20

aikus pisze:
Jazz pisze:[...]
[...]

Genialne!! I jakie proste... Powinno byc stosowane wszedzie, nawet w helikach...

Fakt, to świetne rozwiązanie i megaprzydatne, co nie zmienia faktu że i tak trzeba te gainy poustawiać żeby nie latać od trzęsiawki do trzęsiawki ;-)

aikus pisze:POmalowac zdjecie - fajny patent, moze i ja bym tak zrobil...?

Mnie się nie chciało robić masek do kolorowania bitmapy. Zrobiłem kilka kopii ksero pierwszej strony manuala i pożyczyłem kredki od Kubusia ;-)

aikus pisze:Mam do pomalowania Gemini i tu chcialem, zeby bylo tak, ze Gemini jest od spodu srebrne, a cala reszta plynnie przechodzi od dzioba do ogona, od czerwonego do zoltego... ale nie wiem jak mi wyjda takie plynne przejscia przy uzyciu trzech sprajow...
DA sie to?

Bezpośrednio sprayem to wątpię żeby to ładnie wyszło, dysza ma ogromny rozrzut, może coś osiągniesz ale przy okazji zapylisz cała okolicę...

BTW, info raczej w stronę Rawro bo jego model jest już wyklejony: gdyby ktoś chciał to oddam gratis niebieski stockowy komplet wyklejek na stateczniki i burty. Nie podoba mi się ten fason i kolorystyka, nie będe korzystał a może się komuś przyda.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 09:36

Artja pisze:[...]
Mnie się nie chciało robić masek do kolorowania bitmapy.

To sie chyba latwo robi w programach typu Fotoszop... Nawet w GIMPie...
Ale nie zebym to jakos badzo dobrze umial - poprostu widzialem kilka razy wprawnych grafikow przy pracy:)

[...]
Bezpośrednio sprayem to wątpię żeby to ładnie wyszło, dysza ma ogromny rozrzut, może coś osiągniesz ale przy okazji zapylisz cała okolicę...
[/quote]

Dzieki, tak myslalem.
Po doswiadczeniach z FunCubem wiem juz ze w kwestiach malowania moje pomysly sa raczej glupie i dlatego wolalem zapytac... :D:D
Pokoloruje tylko jeszcze nie wiem jak.

A moze tak jak Ty, kupie normalne farby akrylowe i pedzelek? Bo z tymi sprajami to tak sobie jest tak naprawde...
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 09:37

jak nikt nie wezmie to moge je zabrac bo ja mam juz oklejone i gdzie niegdzie podarła mi sie naklejka :)

Jacku a jak sie sprawdziły koła w gemini na regułach bo ja nie ryzykowałem i lądowałem w krzakach :(

masz oryginalne czy zmieniłeś na większe ?
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 09:46

Koła zmieniłem na D80mm, startowałem i lądowałem z tego krótkiego płachetka wyrównanego pasa. Przy starcie jest świetny efekt z chmury kurzu i chyba będzie mi tego brakować gdy już wyrośnie tam trawa :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 09:56

Oryginalne kola nadaja sie tylko na bardzo rowne podloza - ubita droga gruntowa lub beton/asfalt.
Przy ladowaniu w terenie Gemini bardoz latwo kapotuje. Oczywiscie nie jest to zadna tragedia - nic jej sie od tego nie dzieje, ale to brzydko wyglada.
Ja tez zmienilem kola na wieksze... Chyba tak jak Artja na 80mm.
Duzo wieksze kola zaczynaja mocno zmieniac wlasciwosci lotne....

Dobrym pomyslem jest tez lekkie odgiecie goleni podwozia do przodu. Normalnie kola sa prawie ze pod srodkiem ciezkosci co przyczynia sie do zwiekszenia ryzyka kapotazu.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 10:04

oo to dobre info . wiec jade kupic większe koła.

a czy tak samo jak w fun cubie warto je wzmocnić lub połączyć ze soba by sie nie rozjeżdżały za bardzo ?
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 10:17

Jak będziesz twardo lądował to golenie pewnie Ci sie rozjadą po jakimś czasie i ciąglę prostowanie tego drutu może się okazać upierdliwe, wtedy założysz sobie ściąg. Ale IMO Gemini jest za lekki żeby przysiadł na podwoziu tak jak np. Funcub. Mój FC w pełni obciążony potrafił już przy starcie szurać śmigłem po ziemi, dostał więc ściągi z gumy łapane w trójkąt tak żeby uzyskać duży prześwit dla trawy. Niektórzy montują równolegle do goleni drugą ramkę z drutu, ale wtedy IMO podwozie robi się zbyt sztywne i ciężkie
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 10:40

No ja w Gemini miałem problemy z podwoziem - ale moje bylo cieżkawe z racji wzmocnien, przerobionego wnetrza kadluba i ciezkiego setupu (silnik 140 gram, regulator 80A , baterie 4S3000)
Smiglo tez male nie bylo bo 13x6,5 do spokojnego latania lub 12x12 do szybkiego.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 11:06

Ooo to ja mam malutkie smiglo :( bo 9x6 do silnika 400w ray 3536/6
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 11:16

Faktycznie ciut przymałe, u mnie jest 10x7 teraz i bede eksperymentował jak dotrze do mnie mocniejszy regiel. Ale jak mówiłeś że Twój gieniek jest szybki to może zostaw jak jest póki się nie przyzwyczaisz. Na śmigła jazza nie patrz, to zupełnie inna bajka, nie te silniki i nie te prądy ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 11:18

Teraz do klasycznego latania bez 3D to bym poszedl w drewniaka dwupłata o podobnej wielkości ( no może o troche większej rozpiętości czyli pewnie 1-1,1 metra).
Lżejsza konstrukcja , wyzsza sztywność i lepsza aparycja :-)

Ale chetnie bym sie przelecial cudzym gemini jak bedzie okazja bo w ten model sie dobrze wlatałem i dostarcza duzo frajdy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 11:18

Hehe... :) Ja mam 10x5 ...
:)

Wróć do „Spotkania modelarzy”