Moderator: Kowal
No i nauczyłeś się czegoś nowego o parametrach VbaraKamilos pisze:Oblot udany, nic nie odpadło itd
Kamilos pisze:Wracając do tematu stowarzyszenia. Ogólnie to ULC ma wyjebongo w lotniska, STO może prowadzić 1 albo 2 albo 10 lotnisk lub żadnego.
Kamilos pisze:Jedyny obowiązek jaki powstanie dotyczyć będzie gromadzenia i przechowywania dokumentacji szkoleń pilotów-członków STO przez władze STO.
Kamilos pisze:
Czyli każdy pilot który chce się wpisać ma przejść szkolenie na stronie ULC i zdać tam egzamin (nie jest to płatne).
Kamilos pisze:Statut określa zasady lotów i tu trzeba uwzględnić strefy powietrzne, warunki terenowe czyli np 150m od zabudowań itd.Czyli członkowie STO nie są zobowiązani latać na lotnisku i po upewnieniu się że nie naruszają stref mogą latać gdzie chcą.
Kamilos pisze:Teraz tak, Reguły są w CTR i to jest problem.
Kamilos pisze:Raczej nie będzie obławy na modelarzy tutaj ale też jeśli wypiszemy w zasadach lotu że pilot ma bezwzględnie stosować się do obowiązujących przepisów i stref lotniczych to tak jakby usuniemy siebie sami z lotniska.
Kamilos pisze:I teraz tak STO daje chyba tyle że jesteś modelarzem czyli nie musisz się pieprzyć w te całe montowanie transponderów czy innych czujników w modelu, przynajmniej tak mi się wydaje.
Kamilos pisze:Każdy pilot należący do STO jest odpowiedzialny za siebie.
Kamilos pisze:W przepisach jest ograniczenie wieku pilota, minimalnie 14 lat, jeśli jest w stowarzyszeniu nie ma tego.
Kamilos pisze:Jest tu kworum do takiego projektu czy jednak zamykamy temat i wszyscy będą latali na dziko? Bo albo się to kończy na gadaniu albo coś robimy.
Aikus pisze:Nie jest - to po pierwsze.
Na chwilę obecną wolno nam latać do 30 metrów modelami o masie do 600g.
Co dokładnie mówią na ten temat nowe przepisy?
Będzie całkowity zakaz latania w CTR niezależnie od odległości od granicy lotniska?
Patrz wyżej - znasz nowe przepisy?
Ja pytam, bo nie znam. Nic nie wiem na temat tego co bedzie wolno a co nie w CTR i w jakiej odległości od lotniska.
Aikus pisze:Właśnie, co chwila to słyszę i każdemu się tak wydaje xuj wie na jakiej podstawie każdy tak twierdzi.
Moim zdaniem nigdzie nie jest napisane, że aby być modelarzem muszę należeć do stowarzyszenia.
Nigdzie tez nie jest napisane, że jeśli nie należę do stowarzyszenia to muszę się pieprzyć w to całe montowanie transponderów i tak dalej - o tym decyduje klasa modelu.
Budowane samodzielnie w to nie wpadają.
W ogóle w informacjach na stronie ULC nigdzie nie było posługiwania się rozróżnieniem na temat tego kto jest modelarzem a kto nie jest.
Aikus pisze:OK, ale jest coś (tak słyszałem i to Ty mo to mówiłeś) że dzieci mogą latać pod opieką dorosłych opiekunów.
Niezależnie od stowarzyszenia.
Mogą czy nie mogą...?
Aikus pisze:kamilos sorry, ale przy całej sympatii do Ciebie to Ty zacząłeś gadanie.
Kworum się zbierze o ile będzie sens.
Narazie od samego początku tego roku jest tylko gadanie i pierdolenie bez żadnych konkretów.
Że bez stowarzyszenia nie można, że samodzielnie nie spełnie warunków, że to, że tamto, że sramto.
Jak padają konkretne pytania to w odpowiedzi jest cisza albo ciamkanie.
Ja powiedziałem już jakie jest moje stanowisko i je podtrzymuję.
Uważam jednak, że jeśli stowarzyszenie będzie dla nas tylko zawrotem dupy nie da żadnych konkretnych korzyści to nie ma to najmniejszego sensu.
Kamilos pisze: Więc w CTR nie polatasz 550tką czy nawet 450tką bez zgłaszania
Kamilos pisze:Chodzi o to że czasami latamy czymś większym a nowe przepisy trochę zmieniają też zakresy wagi modelu. Więc w CTR nie polatasz 550tką czy nawet 450tką bez zgłaszania lotu i to nawet jak do 10m będziesz latał. Lot w strefie 1km od płotu lotniska może się odbyć tylko za zgodą zarządzającego strefą, od 1km do 6km możesz latać modelem do 600g i do 30m lub najwyższej przeszkody terenowej w odległości 150m od operatora. Tak jest na ten moment. Nowe przepisy raczej nie wiele zmienią ale chodzi o to że dajemy ULC to wglądu statut stowarzyszenia i jeśli tam jest napisane że piloci mają się stosować do przepisów a jakiś kontrol z urzędu zobaczy członka naszego stowarzyszenia latającego bez zgody w CTR 550tka to może nie tyle będzie problem dla stowarzyszenia co dla samych modelarzy bo ULC nam zaufał itd.
Kamilos pisze:Generalnie to ludzie którzy pisali te przepisy też nie wiedzieli o co im chodzi więc wpisali urządzenie rejestrujące, ale jeśli masz urządzenie rejestrujące to z automatu jesteś wpisany w kategorię jakąś tam gdzie nie jesteś uznawany za "modelarza".
Kamilos pisze:Przepisy mówią że pilot ma mieć minimalnie 14 lat. I jako niepełnoletni pod opieką dorosłych. Czyli poniżej 18 lat może latać z dorosłym, poniżej 14 lat nie może latać w ogóle.
Kamilos pisze:[...]
Trafnie to ująłeś, właśnie chciałem zawrzeć wszystkie za i przeciw stowarzyszeniu. Fakt to ostatnie zdanie jest bez sensu bo ja zacząłem temat(wiem nie przepraszamy więc sorry Miruuale przepraszam za tą głupotę). Podsumowując po przeczytaniu tych dwóch postów nagle zakładanie STO przestało mieć większy sens, nie żeby utraciło go. Z tego co się orientuję opcja stowarzyszeń miała być opcja jakieś samokontroli udzielonej przez ULC dla modelarzy. Generalnie coś tam dają ale nie aż tyle co pełne szkolenie np. VLOS ale też zdejmują pewne ograniczenia z klasy OPEN w której zapewne będziemy latać.
Aikus pisze:Właśnie do tego zmierzałem.
Nasze lotnisko jest dokładnie na granicy 6km od płotu lotniska - mówiłem o tym niedawno, nie wiem czy przy tym byłeś.
Któregoś dnia w zeszłym roku robiłem eksperymenty i rejestrowałem się na flightradarze stojąc raz twarzą do Okęcia a raz twarzą w strone Pruszkowa i raz mogłem latać do 600g do 30m, a raz do 25kg i do ... 250m? Jakoś tak.
Takie są widełki.
Latamy generalnie do 30 metrów... może czasem się komus zdarzy polecieć ciut wyżej.
Latamy modelami do 600g... może czasami się komuś zdarzy polecieć czymś cięższym.
Jesteśmy na granicy strefy i mamy nadzieję, że nikt nam za to łba nie urwie.
Aikus"
blać... .COOO?!?!?!?!
Kategoria Open - tylko to nas interesuje.
Klasa A3 modele budowane samodzielnie. NIE MA OBOWIĄZKU TRANSPONDERÓW ANI URZĄDZEN REJESTRUJĄCYCH.
Klasa A1 (do 250g) modele budowane samodzielnie. NIE MA OBOWIĄZKU TRANSPONDERÓW ANI URZĄDZEN REJESTRUJĄCYCH.
Tak czy nie?[/quote]
A no ździwko co?Jeśli masz na pokładzie gopro albo nawet FPV i w goglach kartę pamięci i masz DVR to już nie jesteś modelarz. Tzn. nie do końca jeszcze ogarnąłem ten temat ale tak wynika z wykładu kolegi który ogarnia temat bo chyba w ULC pracuje czy coś.
[quote="AIkus pisze:Dobra, pozostaje pytanie kto to jest pilot.
Bo IMHO, wystarczy, że Michałek będzie latał na kablu na aparaturze ucznia. Trenerem (i pilotem) jest Ojciec Michałka.
I nie ważne kto tu tak naprawdę więcej umie - to bez znaczenia. nie ma też znaczenia ile czasu prycisk będzie wciśnięty. Chodzi o spełnienie formalności tak samo jak z zakładaniem stowarzyszenia.
Generalnie mówimy tu o jednym przypadku tak naprawdę, o przypadku Michałka, bo to jedyny argument, który jest sensownym argumentem aby zawracać sobie głowę stowazyszzeniem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości