Warszawa - Reguły - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: Pan Szampan » 8 wrz 2020, o 19:28

Piotr_T pisze:No to ja tu czegoś nie rozumiem...
Załóżmy... Jestem na Pałacowej, biorę sobie odpalam Drone Radar'a, a ten mnie wyświetla, że wszystkim co mam (piankowe skrzydełko ok. 300 g, dron ciut poniżej 600 g i Miniak około 800 g, mikrusa nie liczę :) ) mogę śmigać nie tylko do 30 m AGL, ale i znacznie wyżej. Natomiast tu - https://www.lotnisko-chopina.pl/pl/lata ... ronem.html znajduję to https://www.lotnisko-chopina.pl/uploads ... 20EPWA.pdf i to https://www.pansa.pl/OPS/drony_mapa_FIR_EPWW_duza.jpg, co w kupie z treściami na stronie mi mówi, że g..., a nie se mogę polatać, bo "Ze względów bezpieczeństwa loty dronami muszą odbywać się poza strefami kontrolowanymi lotnisk (CTR)". U "szmatolubów" i na stronie dlapilota.pl znalazłem jeszcze to - http://psp.org.pl/zmiana-granic-ctr-okecie/, ale tu nie jestem pewien, czy wydzielenie tych stref nie dotyczy tylko paralotniarzy należących do ichniejszego Stowarzyszenia.
I żeby nie było - nie sądzę, żeby Drone Radar był na bakier z przepisami i systemem PANSA UTM.

A na koniec ciekawostka - https://www.pansa.pl/kampus-pazp-w-regulach/
Tak więc... zgodnie z hasłem, że najciemniej jest pod latarnią... hulaj dusza, piekła nie ma ;).

Pozdrawiam,
Piotr.

To są jakieś stare przepisy chyba. Jeśli droneradar mówi że można latać to można latać. A tu taka ciekawostka (na Pałacowej tego nie ma ale jakby ktoś latał gdzieś indziej) Droneradar ma własne jakby strefy powietrzne tzn. np. na mapach lotniczych nie ma strefy nad portem w Gdańsku czy tamą w Solinie albo np. nad lotniskiem w Turbii (jest to aeroklub regionalny). Jednakże nad portem albo tamą jest zakaz lotów bez zgody zarządzającego terenem. Dlatego w drone radar wprowadzili strefy DRAI ,DRAP i DRAR jako informacje dla pilotó dronów. Ale to taka bardziej ciekawostka do tematu :D
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2020, o 19:35 przez Pan Szampan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 8 wrz 2020, o 19:34

Popatrz na źródło. Lotnisko Chopina chyba nie zamieszczałoby nieaktualnych danych na swój temat. Chyba... No i mapka z PAŻP. Tej instytucji chyba trzeba zaufać.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...

Postautor: Pan Szampan » 8 wrz 2020, o 19:45

Tylko że nie ma podziału na strefę CTR1KM i CTR6KM. W sumie to nie wiem o co chodzi z tym, jest też napisane że loty VLOS w całej strefie zgłasza się 5dni przed a z tego co mi wiadomo to 3 dni przed się zgłasza taki lot i to w strefie właśnie CTR1KM. Co do stref PSP to jest to TSA czyli tylko czasowo wydzielona i tylko dla paralotniarzy. NIE JESTEM PEWIEN ale na tych mapkach chyba jest przedstawiona strefa RMZ. Ale ona się zaczyna od 700ft. dopiero.

EDIT.: To raczej na pewno są nieaktualne przepisy, strefa ROL 48 została zmieniona na strefę EP P21 i nie trzeba zgody Biura Ochrony Rządu(bo jakby nie ma kto jej wydać :D ) ale przydałaby się zgoda Służby Ochrony Państwa.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...

Postautor: Piotr_T » 8 wrz 2020, o 20:13

OK, tu są bardziej aktualne dane - https://www.pansa.pl/loty-vlos/. Mapka i legenda do niej jest na dole strony. Nie umiem zlokalizować tu Reguł, ale na Pałacowej można latać do 25 kg i do 100 m AGL bez zgłaszania do PAŻP (nasze lotnisko jest powyżej 6 km od płotu Lotniska Chopina).

Pozdrawiam,
Piotr.
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 8 wrz 2020, o 20:19

popraw cytownaie. Plis. Bo łatwo przegapić ...

Kamilos pisze:25kg i 100m ** to akurat bardzo warto zapamiętać bo statki powietrzne załogowe latają minimalnie na 150m więc granica niby jest 50m ale lepiej im nie wlatywać w przestrzeń. Też mam nadzieję że nie będą robili problemów ze względu na granicę strefy. Tak naprawdę to Ci z wieży już się nie interesują tym co dzieje się na obrzeżach strefy i nawet przy zgłaszaniu lotów dronem( zaznaczam DRONEM) nie trzeba dzwonić 15min przed startem na wieżę i zawracać im głowę.

TAK!!
100m, bezapelacyjnie, sorka i dzięki za naprostowanie.

Kamilos pisze:
Aikus pisze:blać... .COOO?!?!?!?!
Kategoria Open - tylko to nas interesuje.
Klasa A3 modele budowane samodzielnie. NIE MA OBOWIĄZKU TRANSPONDERÓW ANI URZĄDZEN REJESTRUJĄCYCH.
Klasa A1 (do 250g) modele budowane samodzielnie. NIE MA OBOWIĄZKU TRANSPONDERÓW ANI URZĄDZEN REJESTRUJĄCYCH.
Tak czy nie?

A no ździwko co? :D Jeśli masz na pokładzie gopro albo nawet FPV i w goglach kartę pamięci i masz DVR to już nie jesteś modelarz. Tzn. nie do końca jeszcze ogarnąłem ten temat ale tak wynika z wykładu kolegi który ogarnia temat bo chyba w ULC pracuje czy coś.

Dobra, to ogarnij to, upewnij się proszę jak to dokładnie jest.

1. samolot - dwa serwa i odbiornik (w najprostszej wersji) - jestem modelarzem.
2. ten sam samolot z doczepioną kamerką rejestrującą - kim ja jestem i co mi wolno a co nie.
3. ten sam samolot z docepioną kamerką i nadajnikiem - kim ja jestem i co mi wolno a co nie.
4. ten sam samolot z docepioną kamerką i nadajnikiem, plus rejestrator na ziemi - kim ja jestem i co mi wolno a co nie.

Jako przykład podałem samolot, ale to może być wielowirnikowiec albo i helikopter - to jasne.
Ja osobiście z żalem ale mogę odpuścić moje latanie moimi FPVkami, natomiast droniaże - ścigacze to ja nie wiem ... ^^ ...

Kamilos pisze:Tutaj właśnie wychodzi jakość informacji o modelarstwie(o dronach trochę też)osoby która topisała. W przepisach nie ma nic o kablu uczeń trener. Więc w sumie to nie wiadomo jak to jest z uczeń-trener. Pilot wchodzi zamiast operatora. Już nie ma podziału na operatora drona i pilota statku powietrznego, tu i tu jest pilot. W sumie to nie wiem jak opisać kto to jest pilot, więc jedynie mogę powiedzieć że to osoba która bierze odpowiedzialność za bezpieczne użytkowanie drona(modelu) i bezpieczny przebieg misji. To jest w sumie opis operatora a jako że pilot zastępuje słowo operator.

No to jak dla mnie temat jest zamknięty. Mój dzieciak lata ze mną na kablu. To ja jestem pilotem. Ja biorę odpowiedzialość.
On jest ... blać pasażerem - członek męski komukolwiek do tego.
Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...

Postautor: Pan Szampan » 8 wrz 2020, o 20:36

Co robię nie tak z cytowaniem ?????? Wydawało mi się że okej jest.
Aikus pisze:Dobra, to ogarnij to, upewnij się proszę jak to dokładnie jest.

1. samolot - dwa serwa i odbiornik (w najprostszej wersji) - jestem modelarzem.
2. ten sam samolot z doczepioną kamerką rejestrującą - kim ja jestem i co mi wolno a co nie.
3. ten sam samolot z docepioną kamerką i nadajnikiem - kim ja jestem i co mi wolno a co nie.
4. ten sam samolot z docepioną kamerką i nadajnikiem, plus rejestrator na ziemi - kim ja jestem i co mi wolno a co nie.

Jako przykład podałem samolot, ale to może być wielowirnikowiec albo i helikopter - to jasne.
Ja osobiście z żalem ale mogę odpuścić moje latanie moimi FPVkami, natomiast droniaże - ścigacze to ja nie wiem ... ^^ ...

Generalnie to nie wiem. Ale to nie chodzi o to że co Ci wolno a co nie, tzn. też ale chodzi o to że właśnie przez takie coś trudno ogarnąć do jakiej klasy model należy. Jak masz FPV to masz obowiązek rejestracji siebie jako pilota i przejścia pełnego kursu BVLOS czy jak to tam się będzie nazywać jako nowe uprawnienia. I oczywiście w tedy jesteś klasyfikowany w kategorii szczególnej czy coś i tam masz kolejne punkty do odhaczenia itd. Chyba że właśnie latasz jako członek stowarzyszenia, w tedy masz strefy lotnicze jako ograniczenia i latasz maks 50m wysokości, maks 200m od siebie i minimalnie 150m od zabudowań. Generalnie fajna grafika jest co to opisuje nawet na forum się przewinęła kilka razy i po prostu się jej trzymać i wyjebongo w te ich łapanie za słówka "rejestrator" itd. Z tym FPV to właśnie nie wiadomo, jedyny zapis jaki widziałem to tylko w ramach stowarzyszeń. A tak to latasz w kategorii specjalnej.

Aikus pisze:No to jak dla mnie temat jest zamknięty. Mój dzieciak lata ze mną na kablu. To ja jestem pilotem. Ja biorę odpowiedzialość.
On jest ... blać pasażerem - członek męski komukolwiek do tego.

Fotel pierwszego oficera to jaka klasa ? Bo chyba pierwsza to za mało :vhappy:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 wrz 2020, o 20:46

Kamilos pisze:Co robię nie tak z cytowaniem ?????? Wydawało mi się że okej jest.

Nie co robisz, tylko co zrobiłeś.
Raz.
Tu:

cycowanie.JPG

I nie wiem co ale cos jest zmaszczone jak widać.

Kamilos pisze:Generalnie to nie wiem. Ale to nie chodzi o to że co Ci wolno a co nie, tzn. też ale chodzi o to że właśnie przez takie coś trudno ogarnąć do jakiej klasy model należy. Jak masz FPV to masz obowiązek rejestracji siebie jako pilota i przejścia pełnego kursu BVLOS czy jak to tam się będzie nazywać jako nowe uprawnienia.

Czyli co, nowe przepisy zakładają, że FPV = BVLOS?? Nie da sie latać FPV VLOS?

Kamilos pisze:I oczywiście w tedy jesteś klasyfikowany w kategorii szczególnej czy coś i tam masz kolejne punkty do odhaczenia itd. Chyba że właśnie latasz jako członek stowarzyszenia, w tedy masz strefy lotnicze jako ograniczenia i latasz maks 50m wysokości, maks 200m od siebie i minimalnie 150m od zabudowań. Generalnie fajna grafika jest co to opisuje nawet na forum się przewinęła kilka razy i po prostu się jej trzymać i wyjebongo w te ich łapanie za słówka "rejestrator" itd. Z tym FPV to właśnie nie wiadomo, jedyny zapis jaki widziałem to tylko w ramach stowarzyszeń. A tak to latasz w kategorii specjalnej.

Uhm, no i OK, nawet jeśli jest tak jak napisałem powyżej (trochę to posrane, ale OK, niech by było, bo w sumie nawet mi się zdarzało FPV wylecieć poza zasięg wzroku (choć co do zasady latam tak, zeby w każdej chwili móc zdjąć google i ogarnąć model co z resztą nie raz juz mi się zdarzyło), więc może postanowili to zrównać...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...

Postautor: Pan Szampan » 8 wrz 2020, o 20:49

Aaaa faktycznie, błąd przy quote zrobiłem. Generalnie to nawet teraz nie ma czegoś takiego jak FPV VLOS. Jest VLOS , BVLOS i inne uprawnienia i oddzielnie FPV właśnie na zasadach że 150m od zabudowań, do wysokości 50m i maksymalnie 200m od siebie.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...

Postautor: Piotr_T » 8 wrz 2020, o 20:55

Jak dla mnie cały "dynks" rozbija się tu o możliwość rejestracji obrazu (foto / wideo) i (ewentualnie) dźwięku. Sam podgląd obrazu podczas lotu chyba jest traktowany łagodniej.

Pozdrawiam,
Piotr.
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...

Postautor: Pan Szampan » 8 wrz 2020, o 21:01

Jak najbardziej. Nie żebym był ekspertem w tych przepisach więc nie wiem czy FPV zostanie podciagniete pod loty w kategorii szczególnej czy nie. Narazie widziałem tylko że fpv można latać jako członek stowarzyszenia.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 wrz 2020, o 22:12

Oookieeej... czyli ... No dobra. Względna jasność.
Dziękuwa!!!
Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...

Postautor: Pan Szampan » 10 wrz 2020, o 16:39

Jutro piątek ale planuje ktoś latać? Warunki pod wzgledem wiatru idealne się zapowiadają na cały dzień.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 10 wrz 2020, o 17:02

Ja planuję rano - koło 10.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...

Postautor: Pan Szampan » 10 wrz 2020, o 17:40

A nie lepiej Ci jakąś bardziej rano np. o 13 ? :D
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 10 wrz 2020, o 17:51

No niestety, wakacje mi się skończyły, o 13 muszę być za biurkiem w pracy :D

Ale pewnie z dawem się zahaczysz.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Pietrek » 10 wrz 2020, o 18:30

Jeśli będziecie ok. 13 to wpadnę w odwiedziny trochę polatać. :)
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
XL power 380 / XL power 550 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 wrz 2020, o 19:19

No nie, no ewidentnie wpadać na Reguły trzeba rano. Później cieplej, ale dużo chmur, a rano kompletna flauta i słonecznie... ja jebie...
Dostałem przepustkę z rancza, więc będę raczej bardziej tak jak Majki.
... I chyba naprawię dziś jeszcze na szybko DogFightera, co by go jutro wżąść (od czasu wczesnej wiosny przed epidemią, kiedy rozlutował mi się mój jeden z tysięcy stuprocentowo niezawodnych lutów prądowych, DogFighter tak wisi jak wyrzut sumienie z nienaprawionym zasilaniem... czas się za to zabrać, to 5 minut roboty... ).

Aaa.... Gunwo... Jeszcze odbiornik muszę przebindować... no to drugie pięć...
Zara robie i jutro jestem.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 wrz 2020, o 19:22

Aha, do 13 raczej prawie na pewno mnie już nie będzie... :|
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Pietrek » 10 wrz 2020, o 19:24

Ze względu na pogodę o której piszesz wpadłbym z samego rana ale niestety będę w Ciechanowie i wrócę dopiero gdzieś na 13. :(
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
XL power 380 / XL power 550 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 10 wrz 2020, o 19:53

Znając życie zejdzie mi się do 14... wpadaj Piotrek....
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)

Wróć do „Spotkania modelarzy”