MacGyverek pisze:Reasumując:
Chcesz latać samolotami i helikami - Graupner, Frsky, Spektrum
Chcesz latać tylko helikami - Frsky, Spektru, Futaba, VBAR Control
Chcesz latać helikami i quadami - Frsky
MacGyverek pisze:Druga sprawa to jeśli jesteś początkujący to OpenTx z Frsky wg mnie jest mocno skąplikowany. Używałem spektruma, Devo z deviationTx a teraz OpenTxa i uważa, że dużo klikania przy ustawianiu i trzeba się czasami nagłówkować. Wiem, że u mnie dinozaury samolociarze by na niego narzekali.
aikus pisze:WSZYSTKO: FrSky - na wypasie, FlySky - po taniości (Flysky do helików nie bardzo, ale niektórzy latają, więc się da).
gcze pisze:Szkoda, ze do OpenTX nie dodają z automatu kilku szablonów pod różne modele, znacznie by to ułatwiło wdrożenie. W innych apkach nie ma główkowania, bo po prostu się nie da i masz z głowy ;-) Jak już załapie się idee OpenTX to robi się już w miarę prosto, a jak już ma się kilka szablonów swoich to i klikania mniej.
gcze pisze:A dlaczego Flysky do helików nie bardzo? Są przecież odbiorniki s-bus. FBLe nie wspierają ich?
Carson pisze:PitolicieLatam na flysky'u i6 od lata zeszlego roku i nie bylo z nim najmniejszego problemu. Tani jak barszcz. Zadnych problemow z linkiem itp. Szybkosc reakcji wg mnie bez zauwazalnego opoznienia. Jest w necie nawet test szybkosci w ktorym FS i6s ma mniejsze opoźnienie niz taranis.... Brakuje apce kilku ulatwiajacych latanie ficzerow (aczkolwiek jezscze nie wgrywalem modyfikowanego oprogramowania) ale za ta kase... Po tym co na nim wylatalem bez wahania podpiąlbym go nawet do modelu za 1,5-2k zł
gcze pisze:Przecież nie trzeba odbiornika flysky używać w apce flysky, wystarczy sensowny moduł JR w apce która takie dodatki wspiera. Ja odpaliłem sobie w T12 i działa wszystko, łącznie z telemetrią. A ten moduł z T12 można włożyć do Taranisa i każdej apki z zatoką JR. Jedyny minus, że jeśli apkta tego w pełni nie wspiera to nie będzie działać telemetria (OpenTX wspiera)
gcze pisze:Tak na marginesie jest dostępny firmware dla fs-i6, który wywala tę apkę do góry nogami i dodaje sporo możliwości, z których najfajniejsze są timery.
aikus pisze:Oczywiście, oczywiście, można kombinować, jak się ktoś uprze to może sam zrobić własną apkę i własne odbiorniki nawet.
To się wszystko da.
miruuu pisze:Aikus A dlaczego jak tylko Heliki to nie frsky?
gcze pisze:
No ale bez przesady, wpięcie modułu w port i wybranie external zamiast internal w apce (tyle trzeba zrobić w Taranisie) to chyba nie jest wielka kombinacjaTaka kombinacja daje wszystkie możliwości OpenTX, z działającą telemetrią używając odbiornika za kilkadziesiąt złotych.
aikus pisze:miruuu pisze:Aikus A dlaczego jak tylko Heliki to nie frsky?
...
Wiesz... Nie wiem.
MacGyverek pisze:Wg mnie dyskusja nie ma sensu. Lataj dalej na Frisky, kupuj moduły zewnętrzne i trwaj w wierzę że mas najbardziej zajebista apke w wersji pro.
aikus pisze:Oczywiście, oczywiście, to co ja mowie to ekstremum, nie ma przeciwwskazań.
Sam kiedyś miałem apkę Turnigy, z modułem FrSky i na tym latałem.
Potem miałem Taranisa...
Wiesz, jak apka którą akurat lubisz ma wejscie na moduł JR to git.
Mój Graupner akurat nie ma, a i to nie jest wielki problem, bo istnieje coś takiego jak nadajnik PPM.
Rozumisz - wychodzisz sobie z apki portem trenera, łączysz to do modułu nadawczego i jazda.
Tak działa LRS, i wiem na pewno, że są i inne moduły nadawcze które też puszczają w eter sygnał który dostają z PPMa (choćby każda apka w trybie trenera tak robi).
Tak czy siak - ja wybrałem po prostu oddzielną apkę.
Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości