PIGUŁKA - tu czytaj i pytaj jeśli jesteś nowy :)

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 16 lip 2021, o 13:00

mwx pisze:
Opisz dokładniej co chciałbyś zmienić/poprawić.

Prędkość serw (najczęściej opisana jako parametr określający to jak szybko drążek pokona 60° bez obciążenia) nie ma za bardzo wpływu na szybkości rotacji helika w różnych osiach, a podejrzewam że to Cię bardziej interesuje


Zastanawiam się, chyba od zawsze, jak możliwa jest tak szyba zmiana pozycji śmigłowca , tutaj jako przykład losowy lot/pilot https://www.youtube.com/watch?v=K7Qpt3l5CAk
Sam lot wygląda jakby był przyśpieszony, jakby teleportował się z miejsca w miejsce. Wiadomo, rozmiar 700 więc moc w łopatach jest duża, ale tutaj tą prędkość, wysoką częstotliwość ruchów zapewnia 6K rpm na głowicy ?
A może ma jakieś ekstremalne serwa np 0.02 sec/60st gdzie zazwyczaj standard to 0.07 sec/60st

W swoim przypadku widzę dużą różnicę miedzy 2k rpm a 2,1k rpm ale już między 2,1k a 2,2 lub 2,3 jakiejś różnicy nie dostrzegam.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3557
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 307 razy
Podziękowano: 282 razy

Postautor: Ramotny » 16 lip 2021, o 13:09

Nie chcę szerzyć teorii spiskowych ale wydaje mi się że film jest fragmentami zmanipulowany - 0:47-0:48 widać fotografa, który wykonuje nienaturalnie szybki ruch. Nie dałbym sobie ręki obciąć ale wydaje mi się że film jest przyśpieszony.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 16 lip 2021, o 13:40

Fotograf używa tych samych serw.
https://www.youtube.com/watch?v=52zdibEoX3U

Tareq jest nawet dobrym przykładem, bo jego styl latania to takie "skakanie" w różnych osiach.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 lip 2021, o 14:25

Przede wszystkim bardzo wysokie obroty na głowicy i ustawienia FBLa

Większość współczesnych serw ma 3x tyle momentu co potrzeba i zdecydowanie więcej prędkości niż nam potrzeba.
Jeśli nie dążysz do 10 tiktaków na sekundę to nie szukałbym problemu w serwach.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 16 lip 2021, o 19:40

Nie, nie szukam problemu. Chciałem tylko rozwiązać zagadkę teleportacji śmigłowców w niektórych filmach. Bo naprawdę, mimo że to nie jest styl który lubię, ale robi to wrażenie.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 17 lip 2021, o 00:59

No to rozwiązaniem zagadki są głównie bardzo wysokie obroty.

Na pokazowych widełach kręcą 7setami po 2600RPM.
Po sieci krążą zdjęcia powyginanych śrub trzymających łopatę w okuciu po takich zabawach.
Na pewno nie jest to latanie sprzyjające sprzętowi. Nie wyobrażam sobie też żeby ktoś tak latał na codzien.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 17 lip 2021, o 01:21

No i dobra, poświęciłem się i obejrzałem ten film.
Nie dużo przewijałem. Serio, przysięgam.
I mamy tu dwie frakcje:
- szerzący teorie spiskowe (nie) Ramotny
- wyjaśniający rzeczowo co i jak MWX.

Jest jeszcze trzecia, Aikus, który ... po prostu... jak Mariusz Max Kolonko - mówi jak jest.
A więc:
1. mimo, że widząc hasło "teleportacja" byłem skłonny na ślepo strzelić tam gdzie i Ramotny, po obejrzeniu filmiku, stwierdzam, że nie-e. Nie po tym co widziałem na własne oczy i nie po tym co nie raz widziałem na YT gdzie bez wątpienia żadnej manipulacji filmem nie było (relacja na żywo z HeliBustards itp).
2. Tareq Alsaadi.
3. Goblin.
4. Reklama Goblina przy pomocy Tareqa. Tutaj już spekuluję, ale mam powody przypuszczać, że mimo całej zajebistości Tareqa i całej zajebistości Goblina, to nie jest tak, że on zawsze tak lata i zawsze mu się wszystko udaje - nie, nie, nie.
Tareq umie tak latać. Tareq to jeden z niewielu ludzi na tej planecie, których technologia (prędkość serw, wytrzymałość materiałów, moc silników i pakietów) wciąż ogranicza.
Żeby nagrać tę reklamę robił wszystko aby w swoim locie być na krawędzi ale nie spaść, a wcześniej core-team techniczny robił wszystko, aby setup modelu był na krawędzi ale nie spadł (HeadSpeed w 700 rzędu 2800 albo coś takiego). Cel jest jeden: nagrać przynajmniej jeden film mieszcząc się w puli 10 goblinów które mamy do dyspozycji.
Jak mu się uda nagrać film w pierwszym locie, to znaczy, że ktoś gdzieś czegoś nie doszacował i można przesunąć granicę ciutkę dalej.
Jak mu się uda nagrać film w 10 locie - great job, take some rest now and enjoy the pay.
Jak mu się nie uda - no to dupeńka. Miał 10 goblinów, miał nagrać jeden film... Nie nagrał filmu, gobliny się skończyły.
Znaczy ktoś gdzieś z czymś przeholował.
Trzeba dokupić Goblinów, obniżyć poprzeczkę i spróbować znów.

Finalnie do sieci trafia tylko jeden film. Ten na którym się udało.

I to tyle.
Tak ja to widzę.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 28 lip 2021, o 18:29

aikus pisze:
Jeśli np. nie możesz robić tic-toców, ale flipy helikopter robi Ci z taką szybkością z jaką chcesz żeby robił, zwiększ ten parametr:

brain.JPG

Domyślnie jest 15.
Ustaw np. 50 (nic się nie stanie, helikopter nie wybuchnie, obiecuję ;) )

Zobaczysz różnicę i zobaczysz o czym mówię.
.


Po zmianie tego parametru śmigłowiec jest jakby bardziej responsywny, tiktoki łatwiej się robi, albo lepiej wyglądają.


Albo to placebo i ten zachód słońca...

Jest lepiej, zastanawiam się czy jeszcze bardziej nie podnieść tego parametru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 28 lip 2021, o 19:01

Podkręć rotational speed jak zależy Ci na agresywniejszych reakcjach

Nadmiar feed forward powoduje mniej przewidywalne zachowanie modelu.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 28 lip 2021, o 20:38

A co powoduje sytuację że obroty ograniczane są tylko do 1000rpm po ściągnięciu z Holda? To chyba jakiś safe mode. Ale to Brain czy HobbyWing?
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 28 lip 2021, o 21:42

Napisz więcej - masz governor z Braina czy HW?
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 531
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 29 lip 2021, o 02:56

GOV z Brania. Już tak kilka razy miałem, ale zawsze wtedy gdy próbowałem rozkręcić wirnik już po locie na ziemi, więc napięcie na pakiecie nie było prawidłowe i tak to zawsze tłumaczyłem.
Ale wczoraj pakiet pełny i tylko 1000rpm. Hmm może było już za ciemno dla HW200A :)
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 29 lip 2021, o 07:04

Brainowy gov załącza się dopiero kiedy obroty osiągną 50% "żądnych".
Do tego czasu powoli podnosi sygnał wyjściowy do ESC do poziomu na którym jest krzywa (czyli jak masz krzywą np. na 35% to powoli podniesie sygnał na wyjściu do 35%). Jeśli to nie wystarczy do osiągnięcia 50% zadanych obrotów to gov się nie załączy a ESC będzie pracować wysterowane tylko na te 35%.

Tak się dzieje jak pakiet ma mniejsze napięcie, albo jeśli krzywa jest za nisko. Możesz ją podnieść,. jednocześnie sprawdzając czy nadal mieścisz się w "Speed1"

Screenshot_20210729-080415.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2021, o 10:21 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 29 lip 2021, o 07:26

Przepraszam, wiem, że było wiele razy, ale nie mogę się powstrzymać:

Artz pisze:GOV z Brania.


Po co?
:dk:
Awatar użytkownika
redb
Domownik forum...
Posty: 419
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: redb » 29 lip 2021, o 08:17

Mnie np. korci, zeby gova ustawić w spiricie i wyłaczyć w hw. Choćby po to, zeby sprawdzic czy coś tracę jak go nie używam. Moim zdaniem fajnie by było mieć wszystko skonfigurowane w jednym miejscu i móc przestawić z apki albo telefonu. ;)
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP V1 vel. trup | Dron homemade | Alzrc x360
DSX 7 | X9 lite S
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 29 lip 2021, o 08:47

redb pisze:Mnie np. korci, zeby gova ustawić w spiricie i wyłaczyć w hw. Choćby po to, zeby sprawdzic czy coś tracę jak go nie używam.


TO jest coś co ma jakiś sens.
Część spośród nas na pewno zauważy różnicę pomiędzy pracą gova z Braina a gova z regla, na korzyść gova z Braina. Na pewno - z tym nie polemizuję.
Problem w tym, że nie spotkałem jeszcze konfiguracji, czy to w Brainie czy w Spiricie, żeby to działało dobrze, bez żadnego ale.
Szarpnięcie obrotami przy softstarcie takie, że ogon przestawia się o 90* jeszcze na ziemi, to najłagodniejsze spieprzenie softstartu jakie widziałem i właściciel helika mówił, że badał temat najlepiej jak mógł i lepiej się nie dało.
Ekstremum, to obrót helika o 180*.

Jak dla mnie takie problemy to dyskwalifikacja i temat był już poruszany: HW i MSE Electronics nie zawspółpracowali ze sobą w tej materii, więc tu będzie cholernie trudno o sukcesy, mimo, że teoretycznie (w nie zbyt dokładnej teorii) sprawa jest prosta. Problem jest w tym, że ani tryb "Linear throttle" ani "Airplane" w HW nie działa tak jak zasadniczo powinien...
W HW dobrze działa governor.
End of story.


redb pisze: Moim zdaniem fajnie by było mieć wszystko skonfigurowane w jednym miejscu i móc przestawić z apki albo telefonu. ;)


Uhm... Jak często dokonujesz zmian w konfiguracji?
Ciągle coś zmieniasz? Co kilka lotów?
Jeśli tak, to jest to jakiś argument, ale ...
... Zamiast tego, możesz po prostu raz, bez żadnego eksperymentowania i błądzenia w gąszczu niezrozumiałych parametrów i nieprzewidywalnych zachowań ustawić GOVa w reglu i zapomnieć o temacie na zawsze. Na zawsze, to znaczy do końca życia modelu - nawet nie do kreta.
Tak to wygląda u mnie.
Różne rzeczy przestawiam w Brainie po krecie (end-pointy serw i tak dalej - chociaż ostatnio staram się wręcz odbudowywać model DO tego jak był ustawiony Brain, o skoro raz tak było dobrze to i drugi raz musi się to dać zrobić - ale to z kolei moje ekstremum).
Tak czy siak Regla i governora NIE DOTYKAM.
Bo działa.
Dobrze.
:dk:
Awatar użytkownika
redb
Domownik forum...
Posty: 419
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: redb » 29 lip 2021, o 09:39

Aikus, ja nie mówię, że GOV w HW działa żle, z tym się nie chcę kłócić. Raz ustawiłem i tyle. Natomiast w FBLu działa to inaczej, bo mozesz tam ustawić wartość obrotów. Wyobrażam to sobie tak, że ustawiam 2200 obrotów i widzę, że mam np odchył od odczytanych obrotów z HW, lub odchyłu nie ma i wszystko jest git. W HW kalibrujesz poziom od którego HW uzbraja GOVa i tyle wiadomo o obrotach, bo nawet nie wiem czy tego GOVa uzbroił ;)
Po prostu korci, żeby to wziąć i spróbować ustawić tak z czystej ciekawości.
Historycznie ... miałem kiedyś HW Pentium (tak, Pentium) w którym sofstart dało się ustawić max. na 4sec i to był slow, bo fast miał chyba 2sec. Wiem, że to czasy zamierzchłe i pewnie takich regli już może nie ma na rynku. W obecnym alzrc (czyli HW) nie mam pojęcia jak ustawić bailout (może go w ogóle nie ma?) a w Spiricie jest i nawet ma jakieś paretry, żeby go skonfigurować. Czysta ciekawośc podpowiada, żeby to wziąć i poprzestawiać
Więc na pytanie "po co" odpowiedziałbym "z czystej ciekawości" ;) Sprawdzi się, super, nie sprawdzi, trudno, jest plan B i powrót do ficzerów HW.
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP V1 vel. trup | Dron homemade | Alzrc x360
DSX 7 | X9 lite S
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 29 lip 2021, o 10:15

Aikus - gov z Braina jest lepszy jak ktoś umie go ustawić. Nawet bez dopieszczania jest lepszy. Ustawianie jego parametrów czy konkretnych obrotów wprost z nadajnika bez boxów i kompa też jest lepsze.

A szarpanie to kwestia błędu w setupie który opisywałem n-razy.

Jeśli nie testowałeś porządnie obu to trudno wdawać się w polemikę ;)

Tak wygląda spoolup na Brainie: https://youtu.be/XwDVZ6ZSBSU

W przypadku HW pojawia się też problem dużych szumów na kabelku RPM, które czasem mogą ogłupić FBLa - to już kwestia oszczędności przy produkcji HW. Można to naprawić zewnętrznym czujnikiem fazy HW albo optoizolatorem HW.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12865
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1248 razy
Podziękowano: 757 razy

Postautor: aikus » 29 lip 2021, o 11:28

@redb - OK, czysta ciekawość to jest argument z którym absolutnie nie polemizuję, absolutnie i nawet powiem więcej: są inne argumenty z którymi też bym nie polemizował ;)
1. Bo tak!
2. bo lubię. Zmieniać, przestawiać, przekonfigurowywać, testować, różne ustawienia, różne setupy i różne sprzęty. Serio. Znam takich pilotów, co najmniej jednego - jest to mój dokładny antypattern w tej kwestii, no ale to nie moja sprawa - co kto lubi - to robi.
Ja mam dokładnie odwrotnie: nawet jeśli w modelu coś jest ustawione nie tak 100% idealnie jak bym chciał to wolę się do tego przyzwyczaić i tak latać niż tracić czas i energię na dopracowywanie przy wątpliwych szansach na powodzenie.
Praktyka pokazuje, że po jakichś 20 - 30 lotach, jestem dopiero dobrze wlatany w model. Dopiero wtedy czuję się z nim w powietrzu całkowicie swobodnie, szaleję, robię co chcę(w granicach posiadanych umiejętności rzecz jasna), nic mnie nie zaskakuje... i dopiero wtedy mam prawdziwą frajdę z latania.
ALe to ja - ktoś inny może mieć inaczej i very good!

mwx pisze:Aikus - gov z Braina jest lepszy jak ktoś umie go ustawić.


To wiem po obejrzeniu filmiku który osadziłeś, ale do tego dojdziemy.
Jest też lepszy z założenia. Ma szansę być lepszy, bo FBL wie z wyprzedzeniem np. o zmianie skoku łopat i z wyprzedzeniem może dorzucić trochę węgla do pieca, bo wie, że za chwilę silnik będzie potrzebował więcej pary. GOV z regla tego nie będzie miał nigdy. GOV z regla może tylko reagować na spadek obrotów, a więc zawsze po fakcie.

mwx pisze:Nawet bez dopieszczania jest lepszy.


Nie. Albo chyba, że masz niewyobrażalnie dużo szczęścia.

mwx pisze:Ustawianie jego parametrów czy konkretnych obrotów wprost z nadajnika bez boxów i kompa też jest lepsze.

hmm hmm hmm
No jest wygodniejsze - tak, ale ...
... i Ty się buntujesz przeciwko vControlowi?
No kurde, przecież tam masz z defaulta wszystko dokładnie tak w pudełku...


mwx pisze:A szarpanie to kwestia błędu w setupie który opisywałem n-razy.


Opisywałeś po czym na potwierdzenie swoich słów linkowałeś filmik jako dowód rozwiązania problemu.
Filmik, w którym problem NIE BYŁ rozwiązany :lol: :lol: :lol:

mwx pisze:Tak wygląda spoolup na Brainie: https://youtu.be/XwDVZ6ZSBSU



A to zupełnie inna bajka! Właśnie pierwszy raz zobaczyłem jak to działa ... powiedziałbym wzorowo.
Powiedziałbym, bo ja tam nadal delikatne szarpnięcie słyszę... WIem w którym miejscu się go spodziewać i słyszę, że jest. Nagły przyrost obrotów większy niż przez cały okres softstartu.
ALE! Ale jest bardzo dobrze. Serio.
Uznaję to za dowód, że się da.



mwx pisze:W przypadku HW pojawia się też problem dużych szumów na kabelku RPM, które czasem mogą ogłupić FBLa - to już kwestia oszczędności przy produkcji HW. Można to naprawić zewnętrznym czujnikiem fazy HW albo optoizolatorem HW.


Fakt, o tym też było, ale zapomniałem.

No dobra, to teraz zbierzmy do kupy fakty (pomijam argumentację redb i dwa punkty z początku mojego postu).
Mamy do wyboru:
1. GOV z HW, gdzie trzeba
- włączyć programatorem
- przy pierwszym odpaleniu przeprowadzić kalibrację (procedura gov store), która trwa kilkanaście sekund.
Done.
Finished.

I sorry, ale jeśli ktoś nie wie czy mu się gov w ogóle załączył czy nie, to znaczy, że tego gova najzwyczajniej w świecie w ogóle nie potrzebuje ;)

2. GOV z Braina, gdzie trzeba:
- dogłębnie zbadać temat, poznać wszystkie zależności zasady i tak dalej.
- przeprowadzić wiele prób, konfiguracji, testów, poprawek i może się w końcu uda (jest to możliwe - udowodniłeś, ale nadal przypadków kiedy to działa źle jest bardzo dużo) lub...
- ... mieć niewyobrażalnie dużo szczęścia, żeby to wszystko dobrze zadziałało od strzała
- potencjalnie borykać się z problemami zakłóceń na kabelku, dorzucać dodatkowy balast, obejścia, zabezpieczenia...
- ... i wszystko po to, żeby uzyskać KOSMETYCZNIE lepszą stabilność obrotów silnika, która nota bene czy rzeczywiście jest lepsza czy nie, to już kwestia sporna, bo np. dla mnie IDEALNIE stabilne obroty silnika niezależnie od obciążenia są czymś nienaturalnym - ale to już znowu kwestia preferencji.
- soft start będzie w najlepszym razie bardzo dobry. ;) Nie będzie wzorowy. (tu się oczywiście trochę żartobliwie wyzłośliwiam).


O czymś zapomniałem? Gdzieś przesadziłem?
Teraz jeśli ktoś to wszystko wie i decyduje się na gova z braina, to już nie ma pola na dyskusję.
Tak chce, jest wszystkiego świadomy - OK, do dzieła!
;)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5484
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 433 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 29 lip 2021, o 13:40

Nie do końca jest tak jak piszesz. Gov z Braina przede wszystkim trzyma stabilne obroty niezależnie od wszystkiego, a na dodatek robi to bardziej "agresywnie". Nie kojarzę żebym spędzał godziny czy dziesiątki lotów na ustawieniach - po prostu przeczytałem ze zrozumieniem instrukcję i poustawialem zgodnie z zaleceniami. Wiem że to jest trudna rzecz, stąd tyle wątpliwości i niepowodzeń.
Dla mnie to tym bardziej wygodne i oczywiste rozwiązanie, że w obu spalinach mam ten sam governor co w babskich helikach

HW trzyma tak mniej-więcej, nawet w opcji "store-gov" obroty są zależne od kondycji pakietu. Jeden to widzi, drugi nie.
Rzeczywiście jest to opcja najmniej wysilająca intelektualnie.


Przed vControlem się nie buntuję. Mam w tej chwili całą tę funkcjonalność w nadajniku (pełna integracja z Brainem), ale jak wygrzebię się z wydatków budowlanych to chętnie dokonam swapa na Mikado.
Aktualnie trudno mi upchąć w budżecie wydatek 15k na tę zmianę.

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron