Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1763 razy
Podziękowano: 1020 razy

Postautor: aikus » 19 maja 2024, o 18:44

...
Ale dlaczego wisi bardziej poziomo...
hmm hmm hmm
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 640 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 19 maja 2024, o 23:37

Trzeba by to rozrysować z uwzględnieniem położenia CG, sił i momentów.
BTW - pamiętam jak zobaczyłem na żywo Mi-24 i pomyślałem że coś krzywo ruskim wyszedł :mrgreen: a potem się dowiedzialem że to celowo ;)

Mam lepszą zagadkę - dlaczego Commanche miał oś wentylatora odchyloną o 20° od poziomu?
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: kudzu » 20 maja 2024, o 10:09

mwx pisze:Mam lepszą zagadkę - dlaczego Commanche miał oś wentylatora odchyloną o 20° od poziomu?

Żeby wprowadzić składową y wektora siły - być może po to, by odciążyć ogon i może jeszcze poprawić lot postępowy.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 500
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 640 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 maja 2024, o 11:04

Po to żeby zmniejszyć odbicie wiązki radarowej od wentylatora w poziomie :mrgreen:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 maja 2024, o 13:13

mwx pisze:Trzeba by to rozrysować z uwzględnieniem położenia CG, sił i momentów.

I Maciuś wziął i rozrysował, aczkolwiek nie osobiście:)
Podesłał mi na priwie, tutaj pokonało Go wrzucanie screenu do posta:

WhatsApp Image 2024-05-20 at 00.11.46_71c11b50.jpg

Generalnie wszystko to było dla mnie jasne i bez rysowania.
To o czym zapomniałem i bez czego powyższy rysunek nie miał by sensu, to to, że głowice prawdziwych helikopterów trochę się różnią od tych naszych modeli.
Bo u nas.... są dampery, no nie?
No i one powodują, że płaszczyzna wirnika może się NIEZNACZNIE odchylać od płaszczyzny prostopadłej do osi wirnika.
Mniej, lub bardziej, w zależności od tego, czy dampery twarde czy miękkie ale to i tak zawsze jest NIEZNACZNIE, w praktyce służy to raczej do gubienia drgań niż do faktycznego odchylenia.

A w dorosłych helikopterach....
.... jest .... to zależy.
Kiedyś widziałem bardzo dokładny opis trzech rodzajów konstrukcji głowic i różnic między nimi, mających wpływ również na technikę pilotażu (nieumiejętny pilotaż przy niektórych głowicach może doprowadzić do ... ułamania wału!! ... i odpadnięcia wirnika i wiadomego dalszego skutku. Serio! )

W każdym razie... są głowice sztywne i te są de facto najbardziej zbliżone do naszych modeli.
Są głowice częściowo wahliwe i są głowice całkowicie wahliwe.
W tych ostatnich, płaszczyzna wirnika jest praktycznie całkowicie swobodna w stosunku do wału (w ograniczonym zakresie rzecz jasna), a cały statek w zasadzie WISI podczepiony wałem za głowicę jak wahadełko.
I to jest pierwszy obrazek na dole.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
forest
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 2 razy

Postautor: forest » 25 wrz 2024, o 14:27

A ja zakupiłem w super cenie w stanie prawie że idealny OMP M2 Evo
OMP jest sporo większy od Goosky S1,, polowałem na Goosky S2 ale ciężko było znaleźć używkę w dobrym stanie również w dobrej cenie a trafił sie OMP 2 w raz z satelitką DSM i czterema bateriami
Goosky S1 dalej tłuczony ma za sobą już ponad 400 lotów kila naście orczyków połamanych szpindli to już nie liczę kilka ogonów pokrzywionych w tym jeden wyrwany razem z silnikiem oraz podczas lotu padło zasilanie od FBL i odbiornika,układ przetwornicy 5v zdechł ale na alledrogo ten układ to koszt 11zł wiec niema problemu , oryginalna bateria nadal działa ale w dwóch Tattu padła jedna cela
Obrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 26 wrz 2024, o 09:46

No i brawo! A tak z ciekawości: czemu na te gooskie tak mocno wszyscy polują na używki...? Co się stało... nie ma nowych czy co?

Nie, żebym mówił, że używki są złe - nie nie, ZWŁASZCZA dla początkujących to najlepsza opcja i wielokrotnie było wyjaśniane dlaczego, ale też zawsze było tak, że ludzi trzeba było wręcz na siłę przekonywać do używek, a ... teraz słyszę tu i ówdzie, że ludzie sami chcą używki....
... więc albo ogólnospołeczna świadomość wzrosła (czego bym się raczej nie spodziewał, bo to się nie dzieje tak szybko) albo nówek nie ma.... albo inna opcja, nie wiem jaka...
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 26 wrz 2024, o 11:00

uzywka = nizsza cena! (no chyba ze kupujesz u Mirka) czego nie rozumiesz? :D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 26 wrz 2024, o 11:24

Nie no ... ja rozumiem, ale nie przywykłem, że wszyscy rozumieją.
Niższa cena to jedno, ale wiesz... używka to używka, a nówka to nówka, no nie?
To jest argument z którym nie da się polemizować.
To czego ludzie przeważnie nie rozumieli, zwłaszcza początkujący, to to, że kupią nówkę, żeby mieć nówkę, a jest duża szansa, że zaraz po starcie będzie to i tak używka.
:)

Na nówki przychodzi czas później...
forest

Postautor: forest » 26 wrz 2024, o 11:58

Podam mój tok myślenia
Nówka model koszt 1600zł Goosky S2 troszkę tańszy jest M2Evo do modelu od razu trzeba dokupić z 2 akumulatorki a nie są w cale tanie, do tego często trzeba dokupić satelitkę lub odbiornik by jakoś ulotnić model
W moim wypadku zawsze jak kupie nowy helikopter , trochę większe mam obawy o rozbicie bo on już trochę kosztował a odbudowa trochę kosztuje ( jestem niepewnym pilotem),dlatego szukałem w dobrej cenie używki w dobrym stanie i czasami idzie dostać coś tanio i w stanie jak nowy tak mi się trafiło bo dostałem M2 EVO za 800zł plus 4 aku wstanie jak nowe i satelitką DSMX więc teraz mogę zainwestować kolejne 800zł na części do odbudowy po rozbiciu ( tu bardziej chodzi o psyche mniej dałem mniej blokuje mnie strach przed rozwaleniem go przy krecie)lata mi sie po prostu w tedy lżej i bardziej ryzykowanie
Takie moje rozumowanie , nie zawsze używka to model do naprawy lub wręcz złom a czasami tak mi sie trafiło niestety
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2024, o 12:36 przez forest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 26 wrz 2024, o 12:13

Nie no spoko spoko - brawo brawo, tok myślenia jak najbardziej poprawny i zdroworozsądkowy!
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 26 wrz 2024, o 12:59

No niestety zakup użwyki przez poczatkującego to zawsze ryzyko, ze kupi helika z jakas wada i nawet nie bedzie jej swiadomy :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 26 wrz 2024, o 14:37

to też jest prawda... dlatego trzeba rozmawiać z ludźmi.
Wiadomo że nie kupuje się od Mirka bo drogo, ani od Carsona bo z ukrytymi wadami. Aikus co prawda sprzeda w miarę uczciwie, ale ile się przy tym nagada.... :masakra:
forest

Postautor: forest » 26 wrz 2024, o 18:19

Pierwszy mój śmiglak 6ch to był używany uszkodzony Blade 450 w 2011 roku i sam musiałem sie nauczyć jak go wyremontować i uruchomić to były czasy jak niewiedziałem jak sie do tego zabrać
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 26 wrz 2024, o 18:48

To zaczynałeś w podobnym czasie co ja z tym że mój był Belt CP.
Belt na którym wszyscy wieszali psy a jak go podniosłem to byłem tak mega pozytywnie zaskoczony jak on stabilnie wisi :lol: :lol:
No bo cóż... wisieć istotnie wisiał całkiem nieźle... :)
forest

Postautor: forest » 26 wrz 2024, o 21:52

Mam uczulenie na Blade, miałem od nich wszystkie modele aż do 450 nigdy więcej, toż to Walkera w wykonaniu oraz wytrzymałości była jak taki" mercedes klasy a" ,nadal mam od Walkera 3 sprawne apki dwie w muti protkol, jeśli chodzi o aparatury to mam ich dość sporo. przez 24 lata sie tego na zbierało i szukam pomocy jak zaktualizować moją apke Graupner Mz 24 do wersji pro bo o jakieś 3 lata przespałem tą możliwość
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 wrz 2024, o 09:19

Ja Cie rozumiem. NIgdy Blade nie miałęm, ale Artja miał... wiedząc tyle o tym helikopterze ile wiem od niego - kijem bym go nie tknął.
ALE.... miał też Psychol. I miał go w czasie kiedy nie był już początkującym pilotem (tak jest! Ja pamiętam nawet czasy kiedy Lesiu był początkującym pilotem:D:D:D)
I Psychol powiedział, że to jest całkiem dobry model, tylko - fakt - nie dla początkujących.

No i wiesz.... te dwie informacje się nie wykluczają.
ALe nie ma co kruszyć oryginału - dziś to już słusznie minięta historia.
Awatar użytkownika
Psychol
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: Psychol » 27 wrz 2024, o 14:08

Zależy który BLADE, 450 to złom. Belt też. Miałem BLADE mCPX BL i 130X niedługo po tym jak wyszły. Na tamte czasy były całkiem niezłe, ale do S1/S2 i M1/M2 nie mają startu.

Za to BLADE 180CFX jak na mikrusa był zaskakująco dobry przez ogon na wałku. Ale Oxy 2 bije go na głowę.

BLADE to dziwna marka, bo robią niby porządne modele, za gruby hajs (szczególnie części), a są i tak daleko w tyle za resztą. No i BLADE ma renomę producenta który szybko przrstaje robić części do starszych modeli.

Edit: Zrobili niedawno serię Fusion. Wyszła 360, potem 550 i kilka tygodni temu 700. Ale z tego co widzę na forach to zainteresowanie tym modelem jest prawie zerowe.
Lataj nisko i powoli... tak mi mowili.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 wrz 2024, o 23:38

... czyli ma zaletę: jest drogi i ludzie o tym wiedzą.
:lol:
_szampan
forest

Postautor: forest » 28 wrz 2024, o 14:40

Do Blade zawsze był problem z dostępnością części i bardzo drogie one były wolałem Align jak kupiłem Kilka 250 i 450 i tu zauważyłem jakość bez porównania do Blade i części sporo tańsze ale to były stare czasy
Muszę chyba wyremontować mojego S1 bo okazuje się że ten OMP jest sporo stabilniejszy i lepiej sie nim lata :)
Dodam że miałem wiele modeli od Walkery i tu również było widać lepszą jakość ale owszem mieli również wpadki miedzy innymi straszne 4G6 to była masakra

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”