Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 gru 2015, o 17:08

Eee tam, zawracanie gitary. Bierz Goblina i tyle, najwyżej opchniesz na giełdzie jak coś nie podpasuje :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 29 gru 2015, o 17:18

Ty jesteś pokraczny! :D Gaui jest najładniejszą 450 z kategorii helików z ogonem w postaci rurki ;). Oczywiście kwestia gustu. Miniak też jest fajny i to jeszcze w tej klasycznej spartańskiej kabince. Róznice między tymi dwoma jednak odczujesz w locie i dźwięku jaki wydają. Wszystko kwestia gustu i oczekiwań. Jednak weź pod uwagę bardzo mocno to co napisał Artja. Bardzo rozsądne podejście. Kupić sobie coś tańszego, latać, naprawiać względnie tanio i ogarniać się w sytuacji by wyrobić sobie własne zdanie.
Gaui ma bardzo dobrze zaopatrzony sklep w Wawce. Są do niej wszystkie części (poza tymi blnkblink ;) ) Różnica w kosztach kretów. In plus dla Gaui. Gaui ma mocniejszy wał i szpindel, głowica plastikowa, napęd ogona na pasek i mocne zębatki. Jej słabym punktem jest podłoga i podwozie.
Jednak załóż, że kret będzie i to być może nie jeden i chyba szkoda byłoby nowiusieńkiego helika ubijać?
Tarot Rex/ czy Align Rex to dobry kierunek na początek. To co leci (zęby, ogon, łopaty) dostaniesz od ręki w PL. No i spokojnie możesz składać na 3S. Gauki na 3S bym nie złożył. Ten helik potrzebuje już trochę mocy. Standardowe łopaty 360mm, no i jest nieco cieższa.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, o 17:30 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 29 gru 2015, o 17:25

@bahus - wszystko kwestia kasy i jak będziesz latał. Mój przykład - chiński klon za 750zł, a klamotów dokupiłem za 500 na razie. Jeszcze nie wszystko wykorzystane, rezerwa jest, ale ........ Szacuję, że musisz w klamoty wrzucić drugie tyle co model :D Oczywiście z czasem będziesz mniej na krety wydawał, ale zaczną się zachcianki: może nowa apka, a może gyro....
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 29 gru 2015, o 19:04

Bo się nie kupuje HK,tarota,alzrc tylko Aligna i wszystko działa jak należy cały czas :P ja swojego 450DFC uważam za totalnie bezobsługowego, teraz jedynie wymienię dumpery ale to jest rzecz w każdy heliku zużywająca się i sprawdzę łożyska. Jedyne problemy jakie miałem to zębatki i tylko dlatego że oszczędziłem i kupiłem Taroty, teraz ciągle latam na tych samych zębatkach ogonowych co były założone w momencie zakupu. W wakacje prewencyjnie wymieniłem na nowe Tarota własnie i w tydzień po zużyciu dwóch kompletów wróciłem do starych i żadne przytarcia ogonem im nie straszne, a latał na nich jeszcze Kruku. Mechanicznie oryginalny Align wydaje mi się, że nie odbiega wcale w dokładności od Protosa czy Gaui, a problemy zaczynają się od miksowania tych wszystkich części klonów rexa, ich jakością i spasowaniem. Plusem X3 jest możliwość wyboru pasek/wałek i możliwość latania na niższych obrotach dzięki doborowi odpowiedniej zębatki na ogon. Wydawane dźwięki to już kwestia gustu czyli sprawa pomijalna. Co do wagi, tutaj też jedni wolą latać cięższym modelem, inni lekkim jak piórko, wszystko zależy od preferencji pilota i kompromisów na jakie można sobie pozwolić.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 29 gru 2015, o 19:27

lenu pisze:Bo się nie kupuje HK,tarota,alzrc tylko Aligna i wszystko działa jak należy cały czas ..
Do pierwszego kreta ;) Nie chodzi mi o jakość/trwałość, ale o "koszty eksploatacji". Jeden lata tanio inny drożej, zależy jak się uczy i jaki ma talent. Okaże się jak wyjdziesz na pole. Ostatnio widziałem na Allegro gościa, który sprzedawał rexia i worek części w tym .... 20 kpl łopat. W samych betach lekko 1-2 tys ... Gdybym to wiedział przed zakupem helika inaczej bym się nastawiał :mrgreen:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 gru 2015, o 19:30

Lenu, zgadzam się z tym co piszesz na temat jakości Aligna i jego klonów. Tylko jeśli zdecyduje się ktoś na oryginalnego trexa, to koszty zakupu i eksploatacji wcale nie odbiegają od gaui czy protosa. Po co więc go wtedy brać? Ja rozumie, że ktoś wybiera klona trexa ze względów budżetowych (bo gaui ani protos nie dorobiły się takiej gamy tanich klonexów).
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 29 gru 2015, o 20:26

miruuu pisze:Lenu, zgadzam się z tym co piszesz na temat jakości Aligna i jego klonów. Tylko jeśli zdecyduje się ktoś na oryginalnego trexa, to koszty zakupu i eksploatacji wcale nie odbiegają od gaui czy protosa. Po co więc go wtedy brać? Ja rozumie, że ktoś wybiera klona trexa ze względów budżetowych (bo gaui ani protos nie dorobiły się takiej gamy tanich klonexów).

Oj tam - jak już to Goblina. Zieloneeeeeeeeeegoooooooooo :juppi:
Niedobrze - ledwo oderwałem się od gleby, a już mi Goblin po głowie chodzi :masakra:
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 29 gru 2015, o 20:34

Adam12 cóż... my wiemy, że to zaraża i to bardzo.
...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 29 gru 2015, o 20:47

miruuu pisze:Lenu, zgadzam się z tym co piszesz na temat jakości Aligna i jego klonów. Tylko jeśli zdecyduje się ktoś na oryginalnego trexa, to koszty zakupu i eksploatacji wcale nie odbiegają od gaui czy protosa. Po co więc go wtedy brać? Ja rozumie, że ktoś wybiera klona trexa ze względów budżetowych (bo gaui ani protos nie dorobiły się takiej gamy tanich klonexów).

Skasowało mi się to co już napisałem i mi się nie chce drugi raz pisać :P
Moim zdaniem jeśli brać trexa to z założenia, że człowiek ogarnie się i potem i tak go zmienie. Żadne modyfikacje moim zdaniem nie mają sensu, zwłaszcza te drższe. Bo jak człowiek dopłaci za kilka "alu" i innych pierdów, to nagle się okazuje, ze wydał już na KITa tyle co wydałbym a nową gałkę albo miniaka.
Ogólnie chodziło mi o ten post i założenie że jest to dobry model bo jest tani dzięki klonom, a marny jakościowo, a wcale nie jest gorszy od miniaka.
Pewnie go zmienię też z czasem, ale nie dla tego że lata źle, ale bo ot taki kaprys i będę chciał czegoś innego :P
A tak naprawdę muszę podreperować reputację Aligna żeby go dobrze sprzedać potem kiedyś :D
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 29 gru 2015, o 21:41

Heh ... No powiem szczerze że najbardziej mi siedzi Align TRex 450 ... podobał mi się od początku jak u pana B. zobaczyłem Aligno Trexa. Do tego na początku mogę pozakładać na mój wiosenny wysyp kreciarstwa zębatki z tarrota, jakieś tanie łopaty (może w piwnicy ze dwie znajdę, i szpadel (jak nie zechce współpracować to go zakopę :D )).
Co do goblina to zakochany jestem ... albo GAUI R5 :D, bo lubię na pełnej piz...e latać :D. Dobra to postanowione ostatecznie... Składać będziemy>> TREX 450 na FBL'u S3
Zaczynamy od :
1) KIT'a gdzie kupić, podajcie namiary na sklepy, gdzie warto kupić i w jakich cenach mniej więcej... (czy kit zawiera silnik ?)
2) W jakie rozmiary zębatek mam się zaopatrzyć na starcie, i na jakie zmienić łopaty wirników żeby tanio a w miarę dobrze to latało ... oryginalne z kita (o ile będą) jeszcze odłożę.
3) Jakie serwa cykliki, ogonowe , regler , silnik polecacie (i tu chodzi mi o taki silnik co mu nie zabraknie jak będę chciał walnąć pętlę).
4) Jakie ogniwa S3 (dobry stosunek masy do mocy)- jak najdłuższy czas lotu.
5) Będzie na ZYXie S2 więc temat gyro odpada, to samo apka ... mam zaklepaną dzięki uprzejmości jednego z użytkowników forum.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, o 21:47 przez bahus, łącznie zmieniany 1 raz.
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...

Postautor: Pan Byku » 29 gru 2015, o 21:47

No i zaraz się zacznie... magiczny zestaw słów który tutaj nie będzie do końca grał to "KIT Align Trex" :/ Wychodzę z pracy, więc już się nie rozpiszę.
W skrócie - albo znajdziesz używkę, albo zdecydujesz się jednak na Tarota... Użytkownik muszkozol czy muszez czy jakoś tak sprzedaje kita, regulator, silnik, serwo i pakiet. Za kita wg danych z innego forum chce 370 zl. Czemu nie wspominam o reszcie? Bo mimo iz dobre ceny to na 6S. A kita możesz sobie podrasowac cześciami Aligna z czasem, a ten tez poleci przyzwoicie.

edit:
taki temat:
viewtopic.php?f=74&t=4692&view=unread#unread.
Jak mówiłem ceny trochę spadły od tego postu. Ale czy on tu jeszcze bywa...
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 29 gru 2015, o 21:51

1. Aligna czy klona?
2. 121T Skośną, 12T do silnika, łopaty 325 do nauki najlepiej szklane z HK, ostatecznie drewniane ale nie są duże tańsze a szklane są lepsze
3.TGY-306g/KST215 , na ogon takie samo jak na cyklike, Regiel YEP40A, silnik w granicy 3400KV może być TGY z HK albo oryginalny align 450MX albo tarot3400kv
4. turnigy 3s 2200mha tak minimum 30c, gens ace 3s 2200mha
5. Jaka apka zaklepana?
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 gru 2015, o 21:52

Ad 1.
Nowe np w:
Www.banggood.com - tani chiński sklep
Rcmaniak.pl - naszy rodzimy, sprawdzony i polecany :) (albo bezpośrednio kenobi na forum)
Używane: giełdy na forach raczej

Ad 2. Zębatki są standardowe do kita
Dobre ale nie tanie łopaty to rjx
Tańsze ale wg mnie podobnie dobre to na przykład taroty
Można kupić tańsze na hobbykingu ale nie wiem które obecnie są w miarę sensowne. Kiedyś były takie fajne szklane za 5$ i latały nawet całkiem ok.

Ad 3.
4 x serwo tgy306 lub kst 215
Regiel yep 40A
Silnik - jakaś używke z forum (ktoś miał, ale nie pamiętam kto)

Ad 4.
Przejrzyj ofertę hobbyking.com (magazyn europejski). Powinny być tam turnigy 2200 3s 40C w dobrej cenie
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 29 gru 2015, o 21:54

5. Zestaw dobrych śrubokrętów
6. Kątomierz cyfrowy
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 29 gru 2015, o 22:05

1. Aligna czy klona?
2. 121T Skośną, 12T do silnika, łopaty 325 do nauki najlepiej szklane z HK, ostatecznie drewniane ale nie są duże tańsze a szklane są lepsze
3.TGY-306g/KST215 , na ogon takie samo jak na cyklike, Regiel YEP40A, silnik w granicy 3400KV może być TGY z HK albo oryginalny align 450MX albo tarot3400kv
4. turnigy 3s 2200mha tak minimum 30c, gens ace 3s 2200mha
5. Jaka apka zaklepana?

Ad 1. Chciałbym jednak Aligna skoro jest ktoś kto stwierdził że potrafi się dobrze zachowywać na oryginalnych częściach... uzupełnionego jednak na początku elementami tarrota.
Podajcie namiary na dobry sklep (najlepiej parę). Porobili super comba po 2K i nie ma nigdzie KITA Aligna ...
Ad 2. Dziękuję bardzo ... a czy jakaś konkretna marka łopat polecana ? No i jak już opanuję loty to coś konkretniejszego jakiej firmy i rozmiaru do tego TRexa?
Ad 3. Który z nich najmniej awaryjny i najlepszy ?
Ad 4. Dziękuję za odpowiedź
Ad 5. Turingy 9X z odbiornikiem ...

Użytkownik muszkozol czy muszez czy jakoś tak sprzedaje kita, regulator, silnik, serwo i pakiet. Za kita wg danych z innego forum chce 370 zl. Czemu nie wspominam o reszcie? Bo mimo iz dobre ceny to na 6S. A kita możesz sobie podrasowac cześciami Aligna z czasem, a ten tez poleci przyzwoicie.

Dziękuję P.B. namierzyłem już miejscówkę i tą ofertę ...

Jeszcze jedno ważne pytanie ... Czym różni się Trex 450 od 450 L ?
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 29 gru 2015, o 22:16

1. Nowy Kit będzie albo cały oryginalny albo cały klon. Uzupełniasz go tylko elektroniką ewentualnie łopatami. Dużej różnicy nie ma między Polską a Chińską dystrybucją.
http://rcmaniak.pl/pl/p/ALZRC-450-Pro-V ... ilver/1390
http://rcforever.pl/product-pol-572-Hel ... T-rex.html
http://www.banggood.com/ALZRC-Devil-450 ... 92865.html
http://www.banggood.com/Tarot-450-PRO-V ... 07133.html
http://www.epheli.pl/viewtopic.php?f=4&t=47079
2. RJX, Align, Tarot
3. Oba to praktycznie te same serwa, podobno KST215 lepiej spasowane ale czy to prawda? Silnik możesz kupić tarota 450mx
4. Pomyśl nad zmianą modułu na frsky czy jakoś tak

Edit:
450L to teoretycznie klasa już nie 450 a 480 przystosowana do łopat 360 i 6s, trochę jak X3. Jest większy niż standardowe PRO ale części pasują w większości zamiennie
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 29 gru 2015, o 22:23

Odnośnie frsky słyszałem ale na razie nie ogarniam ...
Co do klonów to jedynie tarrota biorę pod uwagę, przy czym chciałbym BARDZO oryginalnego kita ALIGNA ... a tu wcięło wszystkie po sklepach bo jak są to super comba po 2K już przygotowane a jak nie to nieosiągalne ... Jeśli zdarzy się tak że KIT'a Aligna nie namierzę to proszę namierzcie jakieś COMBO ale na Alignie z sensownymi częściami w sensownej cenie ... w Was cała nadzieja...

Czas na wieczorne forumowe miodowe ... a że od jutra wolne i dopiero 7 do roboty ... to najlepszego, Wasze zdrowie i za zakręcony 2016 ;)
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 29 gru 2015, o 22:46

Bo w Polsce marka Align jakiś czas temu została z sukcesem zabita przez dystrybutora. Coś tam się odradza niby ale to zobaczymy, to raz, nie jestem pewien ale chyba Align nie ma kitów samych 450. A nie jest 1 na zamówienie http://rcforever.pl/product-pol-2026-He ... t-6S-.html . Klony nie są złe same w sobie oczywiście i nie rozpadają się w locie. Największy problem to mieszanie części różnych producentów i zdarza się ich nie dopasowanie wtedy. Jak zakupisz kit tarota z czasem możesz powoli powymieniać części na Aligna, a jak mocniej walniesz to i większość :P ale sam w sobie model podobno jest nie najgorszy. Ewentualnie zostaje czekać aż ktoś wystawi coś w supermarkecie.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 29 gru 2015, o 23:14

Bahus, a może wstrzymaj się z kupnem nowego kita. Daj ogłoszenie o chęci kupna, może komuś zalega 450, która Ci podpasuje.
Za cenę nowego kita może Ci się uda wyrwać coś w kpl. z częściami, jakąś elektroniką. Przy używanym heliku mniej stracisz jeśli nie ma być docelowym.
Miałem tarota i wolałbym mieć używanego aligna niż nowego tarota.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...

Postautor: Pan Byku » 29 gru 2015, o 23:14

lenu pisze:Bo w Polsce marka Align jakiś czas temu została z sukcesem zabita przez dystrybutora. Coś tam się odradza niby ale to zobaczymy, to raz, nie jestem pewien ale chyba Align nie ma kitów samych 450. A nie jest 1 na zamówienie http://rcforever.pl/product-pol-2026-He ... t-6S-.html . Klony nie są złe same w sobie oczywiście i nie rozpadają się w locie. Największy problem to mieszanie części różnych producentów i zdarza się ich nie dopasowanie wtedy. Jak zakupisz kit tarota z czasem możesz powoli powymieniać części na Aligna, a jak mocniej walniesz to i większość ale sam w sobie model podobno jest nie najgorszy. Ewentualnie zostaje czekać aż ktoś wystawi coś w supermarkecie.

I właśnie o to mi chodziło pisząc, że zaraz się zacznie apropo "KIT Align". Praktycznie brak.
Dwa, że lepiej chyba wydać mniej na kita tarota (choćby tego wskazanego przeze mnie), który lata i jak się psuje to podmieniać na części aligna kluczowe elementy, niż kupić aligna i wstawiać zamienniki tarota. :). Jednak. Wszystko kwestia tego jaka kaske przeznaczysz na ten cel. Musisz pokalkulować. Cyfry mowia same za siebie :).
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”